Interviu cu trupa ADDICTION

realizat de Cristian Robu-Corcan

 

Componenţa trupei:

- Bogdan Iftode, bass, 18 ani

- Silviu Paraschiv, solo, 14 ani

- Alex Muşat, tobe, 14 ani

- Cristi Dinu, voce, 17 ani

 

 

C.R-C.: Cum a luat fiinţă trupa voastră? Cum aţi ajuns la acest nume? Ce aveţi în vedere când spuneţi "new generation"?

 

Bogdan Iftode: Trupa a fost înfiinţată de mine (chitară bass) şi Silviu (chitară solo) pe data de 14 mai 2007, cu numele de "Memories of Friday". Pe 20 decembrie 2008, când Alex (tobe) a devenit membru al trupei am hotărât să schimbăm numele trupei în "Addiction", deoarece noi simţeam ca suntem dependenţi de muzică. Cristi ni s-a alăturat în mai 2009, iar “New Generation” este prima noastră melodie cu Cristi la voce. Inspiraţia a provenit de la câteva conflicte între generaţii (mai exact profesori şi elevi) cu privire la mentalitate.

 

CRC: Aveţi în vedere să urmaţi o filieră a rockului românesc? Sau sunteţi ataşaţi de cu totul alte "sound"-uri?

 

Bogdan Iftode: Suntem "ataşaţi" de metal în general, în special heavy metal şi progressive metal.

 

CRC: Aţi luat până acum câteva premii. Unde? Cum? De ce credeţi că vi s-au dat premiile astea?

 

Bogdan Iftode: Până în prezent am câştigat premiul I la un concurs local organizat în Brăila (nu foarte semnificativ) şi premiul I la concursul Youth Rock Fest, care a avut loc la Costineşti în vara anului 2009. Juriul a oferit note pentru corectitudinea interpretării, măiestria instrumentală şi vocală, mişcare/prezenţă scenică etc. Premiul cel mare a fost un videoclip realizat unei melodii la alegere, iar noi am ales “New Generation”.

 

CRC: Haideţi s-o luăm pe rând... Spuneţi fiecare când v-aţi apucat de studiat instrumentul la care cântaţi şi cum aţi ajuns la rock.

 

Cristi Dinu: Am început să studiez chitară acustică de la vârstă de 12 ani, urmând ca peste un an să încep studiile pentru chitară electrică. Am fost aşa pasionat de muzică încât am decis să-mi continui studiile liceale la un liceu cu profil artistic. La vârstă de 16 ani m-am înscris la Şcoala Populară de Arte "Vespasian Lungu", pentru studii de canto.

Alex Muşat: Am manifestat un interes pentru muzică încă de la vârsta de 4 ani, colecţionând casete şi CD-uri. La 5 ani am început să bat cu creioanele în fotolii şi canapele, până când am primit primul set de tobe, în 2001, la vârstă de 6 ani. M-am înscris apoi la Şcoală Populară de Arte şi Meserii, sub îndrumarea domnului profesor Romeo Bunea.

Silviu Paraschiv: Mi-am descoperit pasiunea pentru muzică la 8 ani, când am început să studiez pianul, în particular. Interesul meu pentru compoziţie s-a văzut încă de atunci, încercările mele la pianină şi orgă fiind apreciate de profesorul cu care studiam, şi acest lucru m-a încurajat. La 11 ani, mi-am dorit să studiez chitara, fără a abandona însă pianul. Am început cu chitara clasică, dar pentru chitara electrică am făcut o adevărată pasiune. În prezent, studiez cu doi profesori: în particular chitară clasică şi la Şcoala de Arte "Vespasian Lungu" chitara electrică. La 12 ani am vrut să studiez şi tobele. Vreme de doi ani (2007 - 2009) am studiat la clasa de percuţie a profesorului George Romeo Bunea, directorul Şcolii de Arte "Vespasian Lungu" din Brăila.

Bogdan Iftode: Pe mine m-a inspirat Silviu să învăţ chitara. Am început să studiez chitara acustică folosind informaţiile pe care le găseam pe internet, însă în timp am devenit foarte pasionat pentru chitara bass. În mare parte, tot ce am învăţat privind teoria şi tehnica provine de pe internet. De curând am început să studiez la Şcoala Populară de Arte.

 

CRC : În Brăila e greu cu muzica. Maneaua e la putere. E greu să gândeşti altfel într-un oraş total ostil?

 

Bogdan Iftode: Am observat ca în ultimul timp a început să mai câştige şi rockul teren, mai ales cu noile localuri care invită trupe tinere să susţină recitaluri. A nu se înţelege că a dispărut maneaua, oraşul e infestat mai rău decât o bombă chimică, însă mai există o urmă vagă de speranţă.

 

CRC: Unde vreţi să ajungeţi? Cum vedeţi, fiecare în parte, evoluţia muzicală? Înspre ce credeţi că o să mergeţi?

 

Bogdan Iftode: Dintre membrii trupei, Silviu şi Alex au decis să urmeze studii superioare în acest domeniu. Eu şi cu Cristi vrem să urmăm alte cariere, însă nu lăsăm la o parte posibilitatea de a continua şi cariera muzicală, ca un part-time job şi hobby. Urmează să plec eu în Bucureşti cu facultatea, după care Cristi la diferenţă de 1 an şi presimt că va fi dificil pentru trupă în perioada respectivă, însă sunt convins că în acelaşi timp ni se vor deschide alte posibilităţi prin Bucureşti, mai ales când vor fi şi Alex cu Silviu la facultate.

 

CRC: Spuneţi câteva trupe care vă plac în mod deosebit.

 

Silviu Paraschiv: Metallica, Dream Theater, Joe Satriani, Steve Vai, Godsmack, Disturbed, Viţa de Vie, Led Zeppelin, Pink Floyd, Queen, Guns'n'Roses şi Red Hot Chili Peppers sunt doar câteva dintre trupele care ne influenţează pe fiecare în parte, mai mult sau mai puţin.

CRC: Există vreun mesaj anume pe care aţi dori să-l transmiteţi? Vă gândiţi şi la un soi de muzica protestatară? Sau o aveţi, deocamdată, doar în proiect?

 

Bogdan Iftode: Acum vrem să transmitem un mesaj care credem că este comun generaţiei viitoare. Melodia nu trebuie privită ca un protest, ci ca o eliberare a stresului zilnic într-o formă ce nu răneşte sau insultă persoanele din jur. Nu abordăm tematici abstracte, versurile reprezintă ce simţim, ce trăim.

 

CRC: Cum vi se pare societatea românească? Vă place? Vă enervează? Vă deprimă? Aveţi în minte o altă ţară unde credeţi că aţi putea face muzică fără absolut nici o piedică?

 

Alex Muşat: Mă deprimă.

Cristi Dinu: Societatea pe care o vedem momentan ne deprimă şi sunt foarte puţine lucruri care ne-ar împiedica să plecăm din ţară dacă ni s-ar oferi oportunitatea.

Silviu Paraschiv: Ţările occidentale sunt diferite. Ele au o cultură aparte, însă au şi un fond bun, care în ţara noastră lipseşte cu desăvârşire.

Bogdan Iftode: Consider că dacă eşti destul de talentat poţi să te lansezi mult mai uşor într-o altfel de ţară decât în România.

 

CRC: Spuneţi două vorbe pentru fanii voştri. Ce le promiteţi?

 

Bogdan Iftode: Vrem să mulţumim fanilor şi persoanelor care ne susţin şi ne ajută. Le promitem că vom munci din greu şi de asemenea le mai promitem fanilor că după sărbătorile de iarnă, la o săptămână sau două, vor găsi pe site-ul www.addiction-band.com două melodii noi pe care le vor putea downloada.