Ioana CALEN
VICE – o revistă con cojones
O să tot auziți asta în următoarea perioadă, așa că mai bine aflați printre primii: VICE, mai exact cea mai cool revistă din lume, se lansează în România.
Online este deja citită pe www.viceland.com/ro, însă va trebui să faceți cumva să puneți mâna pe primul exemplar în print chit că vă postați la prima oră într-una dintre locațiile în care se distribuie gratuit, vă bateți cu cineva pe stradă sau mituiți un jurnalist VICE.
Efortul merită, având in vedere că este cea mai colecționată revistă din lume, că în toate cele 32 de țări în care apare se epuizează din orice loc în primele 15 minute după distribuție și mai ales pentru că veți găsi în interiorul ei cele mai mișto texte pe care le-ați citit în ultima vreme. Indiferent de cât de mult i-ar crește tirajul, care în prezent depășește 1,6 milioane de exemplare worldwide, rata de pick-up rămâne 100% și readership-ul sare de 6 milioane.
Revista, în sine, nu este decât cea mai bună revistă de (contra)cultură pentru tineret din lume, nimic special la asta. Însă frenezia pe care a creat-o în rândul tinerilor și imperiul pan-mediatic din jurul ei care a crescut, inclusiv în perioada recesiunii, mult peste orice predicție, arată că dacă te concentrezi asupra conținutului, banii și publicul se vor înghesui singuri spre tine.
Cititorii VICE se regăsesc în cel mai consumerist segment al populației, tineri inteligenți din upper middle class cu vârste între 18 și 35 de ani, de obicei lideri de opinie în domeniul lor de activitate, trendsetteri, avangardiști, experimentaliști și sociabili. Asta ar fi principalul motiv pentru care toate brandurile urbane, de la haine până la electronice și băuturi se înghesuie în paginile VICE care, până la urmă, sunt acolo ca să le stea la dispoziție. Chiar dacă se distribuie gratuit, revista este scoasă pe cea mai bună hârtie disponibilă pe piață și multe articole sunt făcute cu un buget mare, implică muncă de teren în care jurnaliștii își riscă, de exemplu, viața: filmează în Coreea de Nord, sunt arestați la domiciliu în Liberia sau își petrec concediul participând la ritualuri în care tinerii soldați din Libia ucid copii mici pentru a le bea sângele înainte de luptă.
Vice a apărut inițial în 1994, ca o revistă punk underground din Montreal, finanțată din fonduri de stat și condusă de trei prieteni care și-au făcut propria companie pentru că nu au reușit să își găsească job. Acum este o confederație pan-media cu o casă de discuri, o editură, o televiziune online și o agenție media, iar de curând tocmai au anunțat un parteneriat de afaceri cu Tom Freston, co-fondatorul MTV, care se traduce printr-o infuzie uriașă de capital. “Până acum am stat mai mult la periferie, însă a sosit momentul ca, în următoarea perioadă, să ne turăm motoarele la maximum. Am făcut tot ce se putea pe cont propriu”, a spus unul dintre fondatorii VICE, Shane Smith. Și singura chestie la care trebuie să fie atent este doar stilul și păstrarea intactă a filosofiei VICE, cea care le-a adus celebritatea.
Ca revistă, VICE s-a impus frizând limitele culturii populare, infiltrându-se în zone în care nu numai că nu au mai ajuns alți jurnaliști înaintea lor, ci de care ceilalți jurnaliști nici măcar nu știau că există. Subiectele sunt alese de obicei de la periferia realității noastre de zi cu zi, sunt scrise într-un stil dureros de onest iar umorul cinic tipic VICE dă dependență. La prima vedere sar în ochi, evident, editorialele de fashion care arată lumea modei așa cum este ea, nu cum ar trebui să fie într-o lume fashion conscious, chit că e vorba de o noapte de clubbing sau un photo session cu modele în sicrie, articolele despre droguri care de multe ori au titluri de genul “Cum să nu te droghezi ca un cretin” și cele de lifestyle.
De fapt, în VICE poți să citești despre tot ce nu scrie în presa mainstream, dar mai ales într-un stil pe care n-o să-l găsești niciodată în presa mainstream: adevărul gol-goluț, redat într-un limbaj slang - un stil pe care cititorii complexați îl cataloghează drept arogant - și o exprimare lipsită de inhibiții. Deși doar 20% din conținutul revistei va fi autohton, faptul că subiectele din toate țările în care apare revista vor apărea în edițiile internaționale contribuie nu doar la perspectiva vastă asupra lumii pe care publicația o acoperă ci și la promovarea, la nivel internațional, a culturii urbane din fiecare capitală diferită.
În octombrie 2010, VICE a devenit prima revistă gratuită din lume inclusă în topul Ad Age’s 2010 Magazine A-list, un raport anual lansat de revista Ad Age cu cele mai bune 10 publicații ale anului. Cu câteva luni mai devreme, VBS.TV și VICE au primit trei premii la 2010 Webby Awards (cea mai înaltă distincție pentru conținutul online) pentru “Ghidul VICE în Liberia” și “Piața de arme din Pakistan”.
Televiziune alternativă
VBS.TV (canal de televiziune on-line cu 6,7 milioane vizitatori unici lunar)
vine să întregească̆ experienţa VICE cu documentare scurte şi originale, în pur stil gonzo. Subiectele tratate includ cazuri umanitare, muzică, călătorii, ştiri şi sport extrem. În grila de programe se regăsesc fragmente din DVD-ul apărut în 2006, «The Vice Guide to Travel», adică o călătorie prin locurile în care nu mai ajunge nimeni : explorarea unor ţări măcinate de război sau dictatură (Irak, Liberia, Coreea de Nord, Pakistan), vânătoarea unor animale mutante la Cernobâl, îndoctrinarea copiilor palestinieni pentru a comite atentate sinucigaşe, un reportaj în Pakistan despre cea mai mare piaţă neagră de armament, un chef monstru într-un sat de pigmei în Congo, o campioană de taxidermie din SUA în timp ce împăiază o vulpe. Sunt doar câteva exemple. CNN apreciază latura originală a reportajelor şi le difuzează (http://edition.cnn.com/SPECIALS/vbs/)