Veronica D. NICULESCU

 

„D'ale Carnavalului”, o enigmă matematică

 

Regizorul Silviu Purcărete a revenit la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, pentru a monta un al şaptelea spectacol cu artiştii de aici: „D’ale Carnavalului”. Premiera a avut loc pe 1 aprilie, fiind al cincilea text românesc montat în această stagiune la teatrul sibian.

Montare fidelă a textului lui Ion Luca Caragiale, spectacolul cu o lungime de aproape două ore aduce pe scenă lumea carnavalului şi a bîlciului într-o viziune originală, dar avînd ca literă de lege textul, din care absolut nici un cuvînt nu a fost omis. Practic, textul este cel care, analizat, disecat, interpretat şi reinterpretat, a dictat nu doar jocul actorilor, dar şi cele mai mici detalii, ale decorului sau sonore. Silviu Purcărete consideră textul lui Caragiale o enigmă matematică, demnă de o deosebită precizie a punerii în scenă.

Ingeniozitatea montării este potenţată de jocul de lumini creat de regizor împreună cu scenograful Dragoş Buhagiar, realizatorul costumelor şi decorului, precum şi de muzica originală compusă de Vasile Şirli şi interpretată live de nouă actori.

 

O maşină de gunoi, un CD player, un cîine

 

„D'ale Carnavalului” poate fi considerat cel mai important eveniment cultural care a avut loc pînă acum în Sibiu în acest an, avanpremiera şi premiera bucurîndu-se şi de un mare succes la public.

Spectacolul îi reuneşte pe scenă pe Ofelia Popii (Miţa Baston), Nicu Mihoc (Nae Girimea), Constantin Chiriac (Iancu Pampon), Adrian Matioc (Mache Răzăchescu, "Crăcănel"), Marius Turdeanu (Iordache, calfă la Girimea), Liviu Pancu (Catindatul), iar electrizantei Miţa i s-au opus trei Didine, interpretate de Cristina Ragos, Raluca Iani şi Serenela Mureşan. Actorii evoluează pe scena acoperită integral de pietriş şi dominată de la bun început de un camion de gunoi, căruţa cu paiaţe din vremurile noastre. Plus un CD player cu năbădăi, plus un cîine, fum şi ceapă verde, plus numeroase alte surprize, întotdeauna justificate de replici.

Cu tot succesul, directorul teatrului sibian, Constantin Chiriac, precum şi regizorul Silviu Purcărete, au uimit a doua zi după avanpremieră spunîndu-le criticilor şi jurnaliştilor că spectacolul nu este deocamdată definitivat. „Nu este o premieră, va fi o perioadă de lucru, e un spectacol care mai are mult pînă se va definitiva. Am ieşit la public fiindcă fiecare dintre aceşti colaboratori are un calendar foarte încărcat. S-a convenit că vor fi cinci-şase spectacole de lucru. Aseară, chiar cu vreo douăzeci de minute înainte de a intra publicul, domnul Purcărete încă schimba unele lucruri”, a spus Constantin Chiriac.

 

„O enigmă matematică”

 

Regizorul Silviu Purcărete a explicat, aducînd firescul în casa uimirii: „Un spectacol nu e niciodată definitivat. Sigur că el este rezultatul unei munci într-o anumită condiţie. E rezultatul aventurii noastre comune, cu această trupă. Fiind vorba de o comedie, şi încă de o comedie esenţială, şi pentru literatura noastră, şi pentru ideea de teatru, fiind o enigmă  dramaturgică, o enigmă matematică atît de precisă şi atît de savantă, cred că ea merită mai multă atenţie, mai multă precizie. Or, timpul de repetiţii nu ne-a permis. Spectacolul e în faza unei schiţe, sper ca într-un timp relativ scurt să îl punem într-o formă mai riguroasă. Dar nu se pune problema că vom schimba spectacolul. Nu vom avea şaizeci de Didine sau doisprezece Nae!”

Totodată, Silviu Purcărete a explicat şi cum a ales să monteze „D'ale Carnavalului”: „N-am căutat mult. Voiam ceva comic, aşa şi fusese comanda. M-am tot întrebat ce. Mi-am adus aminte că ştiam o comedie foarte bună. De ce să n-o facem? Eu n-am prea făcut Caragiale, într-o carieră destul de lungă. Un singur spectacol am mai făcut.”

 

Textul, literă de lege

 

Directorul teatrului, interpretul lui Iancu Pampon, a mărturisit că în cele două luni în care au lucrat pe acest text au constatat cu toţii că nu se poate schimba nimic. „În condiţiile în care nu avem texte foarte bune în dramaturgia română, cînd avem o astfel de scriitură e important să revenim asupra sa, cu o cercetare profundă”, a explicat Constantin Chiriac. De-a lungul lunilor de lucru s-au purtat discuţii înfocate, s-a discutat de exemplu despre influenţele muzicale produse de cînd există acest text, ce înseamnă mahalaua, felul în care se pronunţă fiecare cuvînt. Iar dacă Miţa Baston spune „vermult”, atunci „vermult” spune şi Ofelia Popii. Iar dacă Nae zice despre ea: „Electrică ploieşteanca”, într-o replică ce ar fi avut mai mult sens în momentul scrierii piesei, atunci se explică de ce Purcărete alege ca Miţa Baston să atragă tunete şi fulgere şi să scoată scîntei. Totul, absolut totul, au explicat realizatorii spectacolului, a pornit de la text.

 

Trei Didine la o Miţă

 

Şi definitivarea distribuţiei a durat mai mult ca de obicei, cam o lună. „Ca să fac Pampon, am trecut întîi prin Crăcănel şi apoi prin Nae”, a mărturisit Constantin Chiriac.

Silviu Purcărete a explicat de ce a optat pentru ca rolul Didina să fie interpretat de trei actriţe, simultan: „În procesul evocat de Constantin Chiriac, a apărut această oportunitate, care mi s-a părut potrivită şi am zis să încercăm să o exploatăm. Aşa cum este scrisă piesa, personajul Didinei are mult mai puţine puncte de sprijin şi apare un dezechilibru. Cu distribuţia, pînă să ajungem la formula asta am făcut tot felul de mişcări, ca să găsim un echilibru, şi de energie, şi de talent. Aveam trei actriţe pentru rolul Didinei şi nu ştiam care dintre ele poate să meargă mai departe. Fiecare avea o anumită calitate. S-a constatat că toate trei reuşeau să întrunească un personaj care să facă o oarecare balanţă cu personajul Miţei. L-aţi văzut şi pe domnul Chiriac cum arată ca Pampon; nu s-ar fi mulţumit cu o singură Didină!”

 

Sunet şi spaţiu

 

Vasile Şirli şi Dragoş Buhagiar au dat şi ei ce au avut mai bun pentru „D'ale Carnavalului”.

Pe lîngă muzica scrisă anume pentru spectacol, care decupează şi încadrează foarte reuşit scenele, Vasile Şirli, director muzical la Euro Disneyland Paris, bun colaborator cu Silviu Purcărete, este responsabil pentru tot ce înseamnă sunet: a propus zeci de variante pentru sunetul de pornire a maşinii de gunoi, pentru tunete. Iar munca sa cu actorii care alcătuiesc ansamblul muzical a început încă din ianuarie. „Ideea era ca acea muzică să devină obsedantă, să transmită în public acel delir, acea nebunie de petrecere, dar să nu fie plictisitoare”. A scris o muzică în care alternează momente perfect armonice şi momente disoante. „Actorii s-au întrecut pe sine, şi-au folosit la maximum capacităţile; sînt încă nişte mugurei, vor avansa şi mai mult”, a spus Vasile Şirli.

Iar Dragoş Buhagiar a declarat că acest spectacol a fost pentru el un adevărat master, care i-a schimbat felul de a gîndi teatrul: „De obicei lucrez un pic altfel, vin cu părerile mele despre spectacol; în acest caz semnez scenografia, dar în absolut aceeaşi măsură este şi scenografia lui Silviu. Este clar că regizorul şi-a pus amprenta şi în zona asta, plastică. Lucrul la spectacolul ăsta a fost deosebit: odată că n-a fost o luptă, apoi că spaţiul a rezultat dintr-o necesitate a textului.”

„D'ale Carnavalului” se va juca şi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (27 mai-5 iunie).

 

***

 

Distribuţia: Nicu Mihoc (Nae Grimea), Constantin Chiriac (Iancu Pampon), Adrian Matioc (Mache Răzăchescu, "Crăcănel"), Marius Turdeanu (Iordache, calfă la Girimea), Liviu Pancu (Catindatul), Cristian Stanca (Ipistatul), Cristina Ragos (Didina Mazu), Raluca Iani (Didina Mazu), Serenela Mureşan (Didina Mazu), Ofelia Popii (Miţa Baston), Pali Vecsei (un chelner)

precum şi Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Edi Pătraşcu, Viorel Raţă, Cristina Stoleriu.

Ansamblul muzical: Ema Veţean (sax alto), Veronica Arizancu (sax alto), Codruţa Vasiu (acordeon), Emöke Boldizsar (flaut), Eva Ungvari (flaut), Vlad Robaş (vioară),Tomohiko Kogi (vioară), Claudiu Fălămaş (trompetă) şi Liviu Vlad (tobe).

 

Foto: Sebastian Marcovici