Ana Dragu


Mîini cuminți: copilul meu autist


Ed. Polirom, 2015

 


Capitolul 10

Rămâne sau facem altul?

Nu. Nu e nici o tragedie. Bucurăte în cazul în care copilul tău nu are cancer sau fibroză hepatică congenitală. Bucurăte că nu sa născut fără creier, că nu sa sufocat la naştere cu cordonul ombilical, că nare tetrapareză spastică, retard mintal profund, sindrom antifosfolipidic catastrofic. Bucurăte că nare o formă rară de epilepsie cu sute de crize potenţial fatale pe zi. Bucurăte că se ridică şi umblă în patru labe, că scoate sunete, spune şi „mama“, deşi nu neapărat ţie, şi nui mai curge saliva din gură. Bucurăte că nu ia dat bunul Dumnezeu o viaţă scurtă şi agonizantă întrun salon de terapie intensivă. Că nare nevoie de operaţii pe creier ca săşi găsească maşina în parcare, ca taicăsău, că poate deschide ochii, e viu şi nu depinde de trei plinuri de sânge pe săptămână sau deun transplant de cord. Răul cel mai mic e argumentul prostului. Şi uneori e numai bine să fii prost. Mai ales acum, când sa trezit.

— Bună dimineaţa, Saşa.

— Şşşşşşt!

— Ştiu, gata, tac.

Dincolo de articolele de ziar, autismul are o puternică bază genetică, iar în România cercetarea genetică nu are aceeaşi susţinere din bani publici precum construcţia de biserici sau chermezele electorale. O serie de dovezi importante susţin ipoteza că factorii genetici constituie o cauză predominantă a tulburărilor din spectrul autist. O metaanaliză semnată de Brett Abrahams şi Dan Geschwind1 vorbeşte despre cercetările, tot mai numeroase în ultimii ani, care demonstrează că mutaţiile sau variaţiile structurale ale unor gene cresc dramatic riscul de autism. Pe de altă parte, riscul ca un copil să fie diagnosticat cu autism creşte de aproximativ 25 de ori în cazul familiilor cu fraţi afectaţi, faţă de populaţia generală. Fraţii şi părinţii copilului afectat sunt mai susceptibili decât cei din grupurile de control să prezinte trăsături cognitive şi comportamentale calitativ similare cu cele observate în fenotipul larg al persoanelor cu autism. Nu în ultimul rând, studii independente pe gemeni, deşi cu un număr redus de subiecţi, indică faptul că ratele de concordanţă pentru gemeni monozigoţi sunt de câteva ori mai mari decât valorile corespunzătoare pentru gemeni dizigoţi. Şi, fireşte, evidenţiază că o întrebare importantă pentru ştiinţa viitorului este cea legată de modul în care factorii genetici interacţionează cu cei de mediu pentru a influenţa riscul de autism. Indiferent ce vor afla, un lucru e clar: şi factorii genetici, şi cei de mediu, în cazul lui Saşa, vin de la noi.

„Părinţii copiilor cu autism manifestă, la rândul lor, mai multe trăsături din spectru decât părinţii copiilor neurotipici“, scrie Daily Mail. Ştirea, culeasă dintrun studiu comparativ pe familiile copiilor cu tulburări din spectrul autist şi cele care au copii neafectaţi, a relevat că riscul de a avea un copil cu autism creşte cu 85% atunci când ambii părinţi au scoruri ridicate la un anumit test. Dar are mai multe limitări, incontestabile, în special pentru că sa bazat pe rapoartele mamelor pentru a determina dacă copilul participant are sau nu autism, şi nu pe o investigaţie medicală amănunţită. De unde reiese riscul ca unii copii diagnosticaţi cu autism să nu sufere de această boală în realitate. Să fie produsul unei nevoi patologice a părinţilor de a atrage atenţia asupra lor? Nevoia asta în sine le dă un aer extrem de trist. Mult mai trist decât aerul care se termină în ziua când afli că ai un copil cu adevărat autist. După ce în prealabil ai aflat, la intervale regulate, mai întâi că ai un copil prost crescut care sa uitat prea mult la televizor, apoi unul hiperactiv, apoi un copil cu retard în limbaj expresiv, apoi unul cu întârziere în dezvoltare, apoi de la alt medic că totuşi există elemente autiste. În final, ai un copil cu tulburare din spectrul autist, care va fi toată viaţa autist şi care pare că sar fi descurcat mai bine pe oricare altă planetă. Stă ascuns sub plapumă şi îşi suge degetul. 36 de luni şi 20 de kilograme. Rămâne sau facem altul ?

— Când schimbi planurile, mama, vreau să te distrug. Ai spus că mergem azi la piscină şi, dacă nu mergem la piscină, mie îmi vine să urlu. Ups, scuze că am spus asta, mama, mam răzgândit. Nu e bine să te distrug. Mergem la piscină ?

— Nu azi. Azi vreau să văd că poţi să nu te mai învârţi atâta în cerc. Chiar trebuie să te învârţi încontinuu, că ameţesc ? De ce ?

— Păi, trebuie, ca să pot să gândesc.

Un creier pus în mişcare de ample mişcări corporale, carel alimentează cu energie. Un corp cu funcţie de eoliană.