Mihail Vakulovski

 

„Confidența unui loser”

 

„Confidența unui loser” de Anatol Moraru e prima carte din seria „Proză” a colecţiei „Falanga basarabeană” de la editura bucureşteană Casa de Pariuri Literare, colecţie coordonată de Dumitru Crudu. Un volumaş compus din 11 proze scurte, care au în centru un personaj principal (nu neapărat homodiegetic) care-şi face ce face şi pînă la urmă reuşeşte să-şi rateze viaţa, un loser, cum ne anunţă chiar din titlul cărţii Anatol Moraru. Toate aceste personaje sunt ca nişte oglinzi ale ţării dintre cele două ape, Nistru şi Prut, Moldopotamia, cum spune naratorul din „Fecioara”.

În „Unchiul Vanya” personajul care dă numele textului se întoarce din Germania şi-şi dezamăgeşte toate neamurile basa. În „Cînd era să moară Lenin” doi săteni îngroapă monumentul lui Lenin. „Bilete de tratament” e o proză despre cum sanatoriile-s un fel de lupanare. Personajul din „Zbor deasupra Europei”, un ziarist şi prof basarabean, zboară spre SUA şi se îndrăgosteşte ca un papă lapte de fata care a nimerit lîngă el, deşi i se spune clar că are iubit, el însuşi fiind însurat, cu doi copii. Personajul din „Confidența unui loser” e o fostă promisiune (chemat să lucreze la universitate) care nu ascultă sfaturile părinţilor şi se însoară cu o fată doar pentru că-i plac sînii ei. De aici i se trag toate şi-şi ratează şi cariera, şi viaţa. „Confuzie şi efect” e despre cît de nepotrivit e să fii prof de literatură în societatea care are nevoie numai de jurişti. „Eu şi Edy” e despre „un bărbat tînăr şi sexy” care vrăjeşte studente şi care pare un Don Juan, dar care de fapt e vai şi-amar de capul lui, un loser, ce mai! În „Banchetul” un om de teatru e făcut membru al Uniunii Scriitorilor, deşi nu îndeplineşte nici un criteriu şi e lipsit de talent literar, iar doi profesoraşi se folosesc de moment şi de naivitatea dramaturgului şi se duc să-l felicite, doar ca să mai bea şi ei ceva. La ziaristul provincial din „Fecioara” vine un astrolog cam dus cu pluta să-l asigure că ei doi sunt aleşii care vor salva Plneta de cel de-al Treilea Război Mondial. Asta ar fi prezis Nostradamus, iar Dumnezeu i-a poruncit – în vis – să vină la el să-l anunţe. În „O zi scurtă din viaţa unei insecte” narator e o furnică dintr-un muşuroi din vila medicului Daniel Popescu, care ajunge în apartamentul acestuia şi află secretele familiei. „About fishing” adună două poveşti cu adevărat pescăreşti, dar moldoveneşti, cu mai multă băutură decît peşte şi cu situaţii absurd-realist-existenţiale.

Anatol Moraru reuşeşte să creeze în „Confidența unui loser” o atmosferă realistă foarte apăsătoare, fie că personajele textelor sale sunt intelectuali, fie că-s oameni simpli. Cu toate acestea, cartea se citeşte uşor şi cu plăcere, cititorul distrîndu-se pe seama situaţiilor trăite de personaje (ce ne mai place să rîdem de alţii!).

 

Anatol Moraru, „Confidența unui loser”,

Ed. CDPL, Bucureşti, 2013