Alexandru Vakulovski

Rusia pentru ruși sau Serghei s-a întors acasă

Poate că ați apucat să vedeți cum în Rusia secolului XXI migranții ilegali erau conduși prin oraș ca prizonierii de război. Sau poate că n-ați văzut. În acelaşi timp în care Rusia „luptă” – ea îşi şterge şi urmele, ca să-l poţi vedea doar pe Putin, într-o atmosferă mirifică, în submarin sau în avion, învăţând cocorii să meargă în ţările calde.

Poate că aţi apucat să vedeţi cum moldovenii care munceau în Rusia se întorc masiv în Moldova. Se întorc – e frumos spus, de fapt sunt alungaţi acasă. Ce se întâmplă de fapt acolo? Până la noi ajung ştirile în formă de zvonuri, FSB-ul rusesc seamănă destul de tare cu KGB-ul, nu prea lasă în circulaţie informaţia care nu-i convine.

Dar s-o luam cu încetul. Cu informaţii de la oamenii alungaţi acasă. Antoneştiul s-a reanimat după întoarcerea „migranţilor”.

Vecinul Tolea, veteran al războiului din Afganistan, cu o tăietură pe toată faţa, tot din Rusia, de vreo 10 ani – nu vrea să vorbească despre asta. Spune că s-a întors acasă. Că nu-i mai trebuie nici o Rusie, că s-a săturat. Tolea e obişnuit cu tăcerea. A învăţat-o după Afganistan. Acum 10 ani, tăietura de pe faţă nu l-a încurcat să se întoarcă în Rusia.

Borea, alt antonean, povesteşte sec: prins de miliţieni, bătut pe loc, bătut la secţie, bătut la îmbarcare, bătut la vamă. Frumosul drum spre casă. Zice că aşa e fain, că asiaticii şi caucazienii o păţesc şi mai rău. Foarte fain, ce să zic.

Serghei, chişinăuian. Cu acte în regulă. Cu contract de muncă în Rusia. Întors din drum la vamă când mergea cu trenul. I s-a părut o greşeală umană a unui vameş, aşa că a încercat şi cu avionul. A fost ţinut o zi într-o cameră ca o cuşcă, apoi pus în avion spre Chişinău. Spune că ruşii sunt foarte nemulţumiţi de aceste măsuri. Dar nu va mai merge în Rusia. Poate că e mai bine aşa, zice. Sunt multe de făcut în Moldova. Aici e şi familia.

Serghei îmi povesteşte şi despre lagărele pentru migranţi din Rusia, că a auzit de ele. Că ar fi mai rău ca în puşcărie, că sunt de fapt ca lagărele de exterminare pe vremuri. Doar că la sfârşit te trimit acasă, să nu mai vrei înapoi. Oare asta l-a speriat pe Tolea, veteranul afgan?

Văd o emisiune rusească despre muncitorii străini din Rusia. Sunt două tabere. Unii sunt pro, alţii contra. Cei contra, care vor o Rusie pentru ruşi, nu prea seamănă cu ruşii. Unii sunt cam tuciurii, alţii cu ochii înguşti. Seamănă mai degrabă cu o adunătură de asiatici. Asta o fi Rusia şi noi nu ştim. Nu că aş avea ceva cu asiaticii. Constatam doar ce genă a învins în Rusia. Cu puternice convingeri comuniste şi fasciste. Extremele s-au întâlnit şi s-au iubit. Ca acei cocori care s-au luat după deltaplanul lui Putin.

Haideţi, haideţi în Uniunea Euroasiatică! Am construit lagăre pentru voi! Davaipaţan v Evrosoiuz!

Nici ruşii din Moldova nu mai vor în Rusia. Nici eu nu aş vrea.