CenaKLUb TIUK cu Nora IUGA şi Vlad DRĂGOI

 

Ediţia a 16-a a CenaKLUbului TIUK! a avut loc duminică, 4 noiembrie 2012, la Rockstadt, şi i-a avut invitaţi pe Nora IUGA şi Vlad DRĂGOI.

Mihail Vakulovski a prezentat invitaţii şi pe cei care vor povesti despre ei – editorul Un Cristian (Casa de Pariuri Literare), Sabina Comşa şi Andrei Dósa.

Mai întîi a citit tînărul poet braşovean Vlad Drăgoi, prezentat de Sabina Comşa şi, după lectură, de Andrei Dósa, fiecare în stilul lui caracteristic. O lectură interesantă, ca şi poeziile citite, despre care Nora Iuga a zis că miros, menţionînd că i-au plăcut şi că i se par foarte puternice şi pe cîteva nu le va uita ani de zile, nu cum a spus Vlad înainte, c-ar fi poezii care trebuie uitate imediat după lectură. După un scurt filmuleţ video despre Nora Iuga, s-a vorbit despre poezia scriitoarei bucureştene, apoi Nora Iuga a citit în premieră mai multe poezii din viitorul ei volum, care va apărea în curînd la editura Cartea Românească. Nişte poezii foarte frumoase, citite impecabil de Nora Iuga, care a trezit şi mai mult interesul publicului, aşa că au urmat curiozităţile şi întrebările din sală. Nora Iuga a fost întrebată şi despre creaţiile sale, dar şi despre profesorii ei celebri – Călinescu şi Vianu, despre scriitorii pe care i-a tradus şi care la puţin timp după aceea au cîştigat premiul Nobel. Apoi Mihail Vakulovski a făcut un experiment inedit, rugîndu-i pe cei doi invitaţi să-şi pună cîte o întrebare unul altuia. Experiment care s-a dovedit foarte interesant şi deloc uşor, a recunoscut Nora Iuga. Discuţiile s-au întins mult, fiind o seară cu adevărat interesantă, iar Nora Iuga e fermecătoare la cei peste 80 de ani ai săi. În încheiere, Un Cristian a vorbit şi despre editura Casa de Pariuri Literare, care a avut două concursuri: a premiat prima întrebare cu două cărţi de-ale scriitoarei Nora Iuga şi două – pentru cea mai tiuk întrebare, concurs cîştigat de poetul Daniel Pişcu. O seară luminoasă şi frumoasă, foarte plăcută, interesantă, veselă, cu doi poeţi care scriu în două registre foarte diferite, dar fiecare e original şi inedit în felul său.

Următoarea întîlnire va avea loc pe 15 noiembrie 2012, ora 19:00, invitaţi fiind Alexandru Vakulovski & Moni Stănilă, care-şi vor lansa noile volume de poezie – „Daţi foc la cărţi” şi „Sagharmata”! Ne vedem acolo!

(Foto: Carmina)