Mihail Vakulovski

 

CINE, DACĂ NU NOI?

 

 

Cine, dacă nu noi?”, regizat de Andres Veiel, cu actorii August Diehl, Lena Lauzemis, Alexander Fehling în rolurile principale, e un film despre implicare, despre politică & dragoste, social & iubire, despre familie şi despre relaţia dintre generaţii, despre activişti sociali & oameni de cultură şi mai ales despre rezultatul acestor combinaţii fatale.

Acţiunea are loc în Germania de Vest, la începutul anilor ’60, cînd studentul Bernward Vesper (interpretat de August Diehl), este chemat acasă de tatăl său, acum bătrîn şi bolnav, dar în trecut poetul preferat al naziştilor, Will Vesper. Şi Bernward începe să-şi piardă nopţile în faţa maşinii de scris, aşa că tatăl său îl încurajează să scrie în continuare, dar îl roagă să facă ceva şi să-i republice opera într-un tiraj cît mai mare. Pentru asta fiul poetului nazist îşi face o editură, fiind ajutat de o colegă ciudăţică şi urîţică, dar al dracului de ambiţioasă, Gudrun Ensslin. Pe lîngă munca editorială, adînc implicată în social-politic (în afara cărţilor tatălui său publicînd şi alţi scriitori germani, dar şi militanţi străini, de exemplu – manifestele Panterelor Negre), cei doi intră într-o relaţie de dragoste absolut nebună, cu de toate – adultere făţişe, sex în grup, sado-maso şi altele. Dintr-o fată săracă, unicul copil trimis să înveţe dintr-o familie numeroasă, Gudrun se transformă într-o activistă extremistă pentru care contează doar misiunea abstractă de eliberare a săracilor, rol pe care nu i l-a acordat nimeni, de altfel. Îşi abandonează şi soţul, şi copilul născut între timp („dacă nu te descurci cu el, dă-l cuiva” – îi spune ea la telefon), intră într-o relaţie dementă cu un nimeni la fel de implicat ca şi ea, aruncă clădiri în aer, intră şi iese din puşcărie, pleacă spre altă misiune extremist-revoluţionară. În tot acest timp Bernward îşi creşte copilul, după soţie şi iubire pierzînd – rînd pe rînd – totul: facultate, editură, posibilitatea de a-şi plăti întreţinerea, minţile… Filmul are o construcţie dublă: naraţiunea din prezent, cu cei doi în faţă, şi planul alb-negru, din trecut, din perioada războiului, cînd a activat tatăl lui Bernward. Un film pe care nu-l recomand în nici un caz terminatorilor de pop-corn omniprezenţi la cinematografele patriei, dar pe care oamenii cu IQ-ul peste medie ar cam trebui să-l vadă, mai ales cei legaţi de social-politic, dar şi oamenii de cultură...

„Wer wenn nicht wir/ If not us, who?” a fost prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2011, unde a cîştigat Premiul Alfred Bauer şi Premiul Sindicatului cinematografelor germane de artă, iar în România poate fi văzut la Cityplex, în cadrul programului Europa Cinemas, rețeaua internațională de cinematografe care promovează filmul european. Vizionare utilă!

 

 

Cine, dacă nu noi? (Germania, 2011)

Regizor: Andres Veiel

Distribuţie: August Diehl, Lena Lauzemis, Alexander Fehling