„Expoziţie la înălţime”,

interviu cu fotograful Sebastian MARCOVICI,

realizat de Veronica D. Niculescu

 

 

- Expoziţia Focus Sibiu ajunge la o nouă ediţie. De această dată, expun Sebastian Marcovici, Silvana Armat şi Ovidiu Matiu. Ce le-a pregătit acest trio iubitorilor de artă fotografică din Sibiu?

- Pentru cea de-a patra ediție am pregătit cea mai consistentă expoziție de până acum. Am selectat cu greu cele 280 de fotografii ce compun expoziția și a fost cu atât mai dificil să selectăm cele 30 de fotografii reprezentative, care au fost tipărite la dimensiuni mult mai mari. Cred că va fi cea mai bună ediție de până acum, atât ca act artistic, cât și ca retrospectivă a anului precedent. Prin venirea lui Ovidiu am câștigat la ambele capitole.

 

- Cum aţi gândit această expoziţie?

- În fiecare an ne gândim la ceva diferit. Vrem ca acest proiect să crească, să se dezvolte de la an la an. Pentru această ediție ne-am gândit că ar fi inedit să venim cu fotografiile și către publicul nu neapărat cunoscător în ale fotografiei. Până la urmă, trebuie să ai un minim grad de interes pentru a vizita o expoziție vernisată indoor, ca să spun așa. Am avut sprijinul deplin al Primăriei și vom expune cele 30 de fotografii reprezentative pe Podul Minciunilor, între 20 februarie și 1 martie. Cât despre expoziția din interior, tot din aceste 30 de fotografii am creat un întreg „perete fotografic”, la care am muncit două nopți. Cele 30 de fotografii sunt suspendate cu peste 500 de metri de fir de pescuit.

 

 

- S-a spus că expoziţia s-a construit în jurul „Fotografiei anului” 2011, premiata şi deja foarte cunoscuta imagine realizată de tine, înfăţişându-l pe preşedintele Băsescu la canonizarea Mitropolitului Andrei Şaguna. În ce măsură eşti de acord cu această afirmaţie?

- E fotografia anului, nu are cum să nu fie punctul central al oricărei expoziții. Tocmai de aceea, această fotografie a primit locul principal în expoziție, este cea care deschide peretele fotografic. Însă, alături de ea, sunt nenumărate alte fotografii la fel de reușite, dar care însă nu s-au bucurat de aceeași mediatizare. Fotografia cu președintele între prelați a apărut într-un context social-politic deosebit, de aici și amploarea de care s-a bucurat.

 

- Care sînt ingredientele unei fotografii reuşite, în opinia ta?

- În primul rând, pregătirea de bază. Fotografia, ca orice altă artă, înseamnă studiu, studiu, studiu. Sunt foarte mulți fotografi care au această bază, însă de aici intervin celelalte aspecte. Norocul ar fi unul dintre ele. Pentru că vorbeam mai sus de fotografia președintelui între prelați, ea este un exemplu perfect pentru a demonstra că un fotograf are nevoie de mult noroc. La momentul acela puteam fi oriunde altundeva, în biserică, de exemplu, alături de colegii mei fotografi, rezemat de zid aprinzându-mi o țigară, în multe, multe alte ipostaze. Dar am avut noroc să fiu cu degetul pe declanșator. Iar apoi, inspirația. Momentul acela în care privești prin obiectiv și înainte să declanșezi te gândești: „ce transmite cadrul acesta?”. Iar în momentul acela poți decide să declanșezi sau să refaci încadrarea.

 

- Cât de ofertant este Sibiul pentru un fotograf?

- Spunea Ovidiu Matiu în discursul său la vernisaj că expoziția din acest an este răspunsul la întrebarea „mai există viață în Sibiu după anul 2007?”. Sibiul este extrem de ofertant pentru un fotograf. Orașul acesta este ceea ce ne-a făcut pe noi fotografi profesioniști. În momentul în care ai la îndemână atât de multe evenimente spectaculoase de fotografiat, sarcina ta este un pic mai ușoară. E mai simplu să te concentrezi la creația pură, decât să alergi căutând-o.

 

- Care sunt locurile unde visezi să poţi ajunge, ca fotograf?

- Mi-aș dori foarte mult să ajung să lucrez la o agenție de presă mare. La Reuters, la AFP, la DPA sau DDP. Dacă aș ajunge să lucrez la una dintre aceste agenții cred că aș ajunge în fața tuturor oportunităților pe care mi le doresc. Așa, din scurt, la ce visez și ce mi-aș dori în acest moment să fotografiez, un meci al echipei Real Madrid pe Santiago Bernabeu.

 

Foto: portret

şi fotografia anului cu Băsescu