Moni STĂNILĂ

Show Recent Messages

cu Iulian CIOCAN

 

Moni Stanila: iulian, incepem?

Iulian Ciocan: spune-mi mai intii unde o sa apara chestia asta

Moni Stanila: in tiuk

Iulian Ciocan: si vrei s-o facem acum, fara diacritice? pe chat?

Moni Stanila: da :). ideea e asta: eu iti dau un cuvant, nume expresie; iar tu imi scrii ce iti trece prin cap. raspunsul poate fi de un cuvant sau 1000.

Iulian Ciocan: ok, sa incepem

Moni Stanila: brasov

Iulian Ciocan: E orasul in care am fost student in anii 90. Am pastrat multe amintiri frumoase despre Brasov. Din pacate, nu am mai fost acolo in ultimii 15 ani, asa ca nu prea stiu cum arata acum. Alaturi de cuvintul Brasov as mai pune citeva nume: Craciun, Musina, Dobrescu, Bodiu, Cistelecan...

Moni Stanila: craciun

Iulian Ciocan: Imi pare foarte rau ca a plecat prematur dintre noi. Era un prozator si un teoretician extraordinar. De fapt, este si acum.

Moni Stanila: chisinau

Iulian Ciocan: Pai, despre orasul IN CARE M-AM NASCUT as putea vorbi o vesnicie. Chisinaul e si locul fara de care nu as putea trai, "locul care ma cheama", vorba unui mare scriitor american, dar e si spatiul ciudat-miraculos de care mi-e frica.

Moni Stanila: pasaport romanesc

Iulian Ciocan: Am vrut odata sa-mi fac pasaport romanesc, in anii 90. Era complicat si am renuntat. Acum nici nu mai stiu daca vreau sa-l am. Asa ca ne chinuim sa obtinem vize...

Moni Stanila: europa libera

Iulian Ciocan: E locul meu de munca din ultimul deceniu. Aici, la RFERL, ma simt liber, ma simt bine. Si cred ca Europa Libera face o munca deosebita in peisajul jurnalistic autohton.

Moni Stanila: praga

Iulian Ciocan: Draga Moni, cred ca despre Praga ai avea ce sa ne spui chiar tu. Ne-am intilnit acolo, in mai, la un Tirg de Carte, nu? Eu cred ca Praga e unul din cele mai frumoase orase ale Europei. Ar fi extraordinar sa mai ajung vreodata acolo!

Moni Stanila: targ de carte

Iulian Ciocan: Acela de la Praga a fost foarte fain, dupa parerea mea. Cind zic asta, ma gindesc si la lansarile de la standul Romaniei, protagonisti fiind Octavian Soviany, Floarea Tutuianu, Alexandru Vakulovski si umila mea persoana. As remarca prestatia deosebita a Dlui Duta, seful ICR-ului din Praga, dar si a prietenilor cehi. Avem multi prieteni in Cehia, asta e adevarul.

Moni Stanila: new york

Iulian Ciocan: Ee, asta a fost o experienta aparte. Ma bucur ca sint primul basarabean invitat la PEN World Voices of International Literature, festival care a avut loc in Manhattan. Am si scris despre aceasta calatorie in Contrafort.

Moni Stanila: avion

Iulian Ciocan: Nu-mi place sa zbor cu avionul. Am impresia mereu ca pasarea de metal se poate prabusi... Zborul din Frankfurt in New York a fost foarte obositor pentru mine. Nu stiu daca as mai zbura peste ocean.

Moni Stanila: familie

Iulian Ciocan: In general, consider ca scriitorul trebuie sa fie discret in ceea ce priveste familia sa. Nu sintem vedete recente, la urma urmei. Am, fireste, o familie, si un fiu cu care ma mindresc.

Moni Stanila: generatie

Iulian Ciocan: Hm... E complicat sa vorbesti despre generatie, mai ales in RM. Cred ca impartirea scriitorilor pe generatii e conventionala si deseori contraproductiva. Eu, de pilda, nu am nimic in comun cu unii scriitori de aceeasi virsta. Ma simt mai apropiat de Vladimir Besleaga decit de Dragos Vicol.

Moni Stanila: republica

Iulian Ciocan: Ei bine, e momentul sa te felicit acum, Moni. Cenaclul Republica, pe care il conduci de la o vreme incoace, mi se pare cel mai bun din aceasta urbe inghitita de tranzitie. Trebuia deci sa vina cineva din Timisoara, ca sa avem la Chisinau un cenaclu la care tinerii vin cu mare interes. Esti o moderatoare foarte buna, iar discutiile la care am asistat mi s-au parut vii si la obiect. Sper sa aveti o viata lunga!

Moni Stanila: tiuk!

Iulian Ciocan: O revista foarte buna, combativa, incomoda, incorporind o sumedenie de autori valorosi. Nu stiu daca mai exista o revista literara electronica mai longeviva in spatiul romanesc. E un record al lui Mihai Vakulovski!

Moni Stanila: tărîmul lui saşa kozak

Iulian Ciocan: Tarimul lui Sasa Kozak e, de fapt, un microroman al tranzitiei basarabene. Am vrut sa fac o mica fresca sociala care sa alterneze diferite perspective. Celor care li se pare sumbru textul meu le spun ca exista si multa ironie in el. Si, fireste, multa compasiune. Naratorii mei sint mereu plini de mila, chiar daca personajele descrise de ei sint niste canalii. Oricum, vreau sa cred ca romanul la care lucrez acum va desavirsi anumite motive din TlSK.

Moni Stanila: iulian ciocan

Iulian Ciocan: He-he.... Pai, ce-ar putea sa spuna Iulian Ciocan despre Iulian Ciocan? Probabil, sa-l sfatuiasca pe "celalalt" sa munceasca mai mult. Numele asta e deocamdata destul de obscur in literatura romana.

Moni Stanila: mersi fain.