Savatie BAŞTOVOI

Poetului osetin Șamil Djigkaev i-au tăiat capul pentru un poem

În suburbia Vladicaucazului a fost făsit corpul decapitat al poetului osetin Șamil Jigkaev. La vîrsta sa de 71 de ani poetul îndeplinea funcția de decan al facultății de filologie osetină a Universității Osetine de Nord. Rudele poetului consideră că acesta a fost decapitat ca urmare a răzbunării musulmanilor extremiști în urma publicării unui poem, informează ”Novyi region”.

La sfîrșitul anului 2007 cîteva autocare cu cetățeni din Cecenia și Ingușetia au oprit lîngă cimitirul unde se află memorialul victimelor ucise în atentatul din Beslan. Pelerinii au ieșit să-și satisfacă nevoile firești, motiv pentru care au fost agresați de localnici, care au considerat comportamentul lor o profanare a cimitirului. Reprezentanții forurilor spirituale musulmane din Cecenia au afirmat că pelerinii au ieșit să-și îndeplinească rugăciunea de seara, dar au fost agresați de localnici cu bîte, ciocane, pietre și arme automate.

La o lună după incident revista ”Mah dug” a publicat poemul lui Șamil Jigkaev ”Lupii merg să îndeplinească hadj-ul”. Poemul este un protest împotriva violenței și a cruzimii săvîrșite în numele Coranului. Musulmanii extremiști sînt numiți ”lupi”, iar ”cartea sfîntă” a ”lupilor” sînt ”colții”. Poemul sfîrșește cu un blestem și cu afirmația ”cîinele meu să se ude pe piatra voastră neagră de rugăciune”. Comentatorii, printre care și procuratura Ceceniei, a calificat poemul ca unul care nu se referă la Coran și islam în general, ci doar la extremismul neîntemeiat al unor așa-ziși ”musulmani”.

Amenințările la adresa poetului care au fost făcute de-a lungul timpului au fost îndeplinite de extremiști în ziua de 27 mai. Poetului i-a fost tăiat capul, potrivit prevederilor coranice cu referire la pedepsirea pentru hulă. Procuratura Ceceniei este în căutarea făptașilor.

http://savatie.wordpress.com