Liviu Antonesei
Iași - Chișinău şi retur. Însemnare a călătoriei mele. Rezumat
Între 8 și 10 august am avut prilejul – și, ca să fiu sincer, plăcerea! – de a-l însoți pe Mihail Vakulovski în turneul de promovare a ultimelor două romane din trilogia inițiată în 2012 cu rockmanul „Tovarăși de cameră. Student la Chișinău”, apărut la Cartea Românească. Cînd tatăl e mai în vîrstă decît tine exact de două ori și Tovarăși de cameră. Doctorand la București au apărut concomitent, pe 1 august, cînd au și fost lansate la București, la vioaia editură Casa de Pariuri Literare.
La Iași, lansarea de la Librăria Humanitas – Piața Unirii, mi-a prilejuit prezentarea trilogia lui Mihail Vakulovski în ansamblul operei acestuia, dar și în contextul literaturii românești de azi. Am fost însoțit în aventură de Paul Gorban, iar un film realizat de TVR Iași pentru TVR 3 a întregit portretul unuia din cei mai interesanți scriitori ai (încă) tinerei generații. După eveniment, împreună cu o parte a participanților, de pe ambele maluri ale Prutului, am continuat dezbaterea cîteva ore la Photos Cafe, ne-am retras apoi pe la reședințele noastre, iar dimineața, după ce Mihai a acordat un interviu televiziunii Apollonia TV, în locul în care ne petrecusem seara, am plecat spre Chișinău.
Drumul efectiv e de vreo două ore, dar trebuie adăugate alte două ore, la dus, sau trei, la întors, timp petrecut, cam aiurea, în cele două vămi. Aștept integrarea Moldovei în UE sau re-unificarea, fie și pentru a scăpa de această corvoadă destul de penibilă... Pe la 15, am ajuns totuși în bună stare la Chișinău și, după oleacă de odihnă și masă, am intrat de la 18 în program – lansarea de la Cenaclul Republica, condus de Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski, într-o excelentă și plină ochi sală de la Biblioteca Națională. Am vorbit eu și scriitorul de la Chișinău Constantin Cheianu, dar mi-a plăcut foarte mult cum s-a născut o dezbatere cu participarea scriitorilor Nichita Danilov, director al ICR Chișinău, Dumitru Crudu, a noastră, cei din prezidiu, dar și a asistenței.
O bună parte din cea de-a doua zi a fost dedicată vizitării Chișinăului pe jos. Mai întîi, de la Hotel Cosmos pînă la statuia lui Ștefan cel Mare, din Piața Centrală, unde am văzut și frumoasa expoziție deschisă de ICR în cel mai vizibil punct al orașului – Gellu Naum și suprarealismul românesc – apoi, împreună cu Dumitru Crudu, care ni s-a alăturat, spre Casa Scriitorilor, în grădina căreia nu doar că am depănat verzi și uscate, amintiri și planuri, dar am și băut nenumărate cafele și ceaiuri verzi, cu gîndul unei binevenite hidratări, că am prins două din cele mai caniculare zile ale Chișinăului acestei veri. Pe la 14, Dumitru a luat un taxi, pentru că avea o urgență, iar noi am luat-o pe jos, prin parc, spre bulevard, unde știam că este Biblioteca Hașdeu, gazda întînirii din acea zi. Am mîncat ceva în apropiere, am stat la umbră, iar la 16 fără cinci minute eram la locul faptei. Moni Stănilă și Mihail Vakulovski au vorbit puțin despre cele două apariții, după care am vizionat cu toții excelentul film Keful celor de la Tiuk, realizat de Casa de Pariuri Literare, pe un scenariu de Un Cristian, directorul editurii. Un film despre cea mai bună revistă de cultură în format exclusiv electronic de la noi, care a trecut de 42 de apariții în vreo 14 ani, făcută de numai patru oameni: Mihail Vakulovski, Dan Perjovschi, Carmina Trâmbițaș și Alexandru Vakulovski. La sfîrșitul evenimentului, Dumitru Crudu ne-a comandat un taxi, la 19 plecam din Chișinău, la 23:30 eram în Iași, după aproape trei ore de vamă la Sculeni, simetric cu șederea în vama Albița, la plecare!
Chișinăul e un oraș minunat, împădurit, ca să spun așa, cu parcuri peste tot, unele uriașe, și străzile, nu doar bulevardele străjuite de arbori majestuoși, nu, Doamne ferește!, de salcîmi japonezi. Nu mi-a plăcut un singur lucru – pe Aleea Clasicilor, am zărit și un bust al lui Păunescu! Mi-a plăcut însă că, deosebit de USR, rămasă în pielea goală, USRM are un patrimoniu pe care este proprietară, inclusiv un sediu foarte mare, pe o parte a lui obținînd sume importante prin închiriere... Asta e!