Mihail Vakulovski


„Războiul Mondial al Fumătorilor”


„Războiul Mondial al Fumătorilor” de Marin Mălaicu-Hondrari este Cartea Fumatului („Fără vicii am fi doar nişte roboţi” – Paraziţii), aşa cum „Moscova-Petuşki” de Venedikt Erofeev sau „Cartea alcool” de Ion Mureşan sînt cărţi-omagii ale alcoolului. Romanul începe şi se termină în Camarile, „stat laic şi fumător” (în rest, acţiunea are loc în România, de unde-i personajul principal), o ţară a fumătorilor (sau chiar ţara Fumătorilor), în care preşedintele e mare fan al tutunului, contrar a ceea ce se întîmplă în Uniunea Europeană. Protagonistul este un tip care vinde ţigări ieftine unor oameni săraci, veniţi din afara UE, dar cîştigă un euro la fiecare pachet vîndut. Aflăm abia la pagina 94 că-l cheamă Constantin. Ajunge în Camarile din cauza iubitei lui, fiica preşedintelui tabacagiu, loc unde are timp să-şi amintească toată copilăria şi adolescenţa şi viaţa lui înainte de a ajunge aici, de unde la sfîrşitul cărţii se va căra, de altfel, împreună cu iubita sa, pe care între timp o tot aştepta să se întoarcă.

Romanul are două linii de subiect: (I) cu Constantin în prim plan & (II) „Arhiva de fum”, care conţine un fel de istorii orale gen anchetă despre fumat, despre cum personajele au început să fumeze sau s-au lăsat.

Toate acţiunile şi poveştile din carte au legătură şi cu fumatul. Constantin se desparte de iubite din cauza fumatului (povestea cu Cristina, care-l pune să aleagă între relaţia lor şi fumat, e de neuitat), la 16 ani se îndrăgosteşte de-o farmacistă care iese la fumat exact în faţa balconului părinţilor unde-şi petrecea vacanţa, traduce o carte despre fumat şi aşa se întîlneşte cu Ada, cu care rezistă doar pentru că amîndoi visează la „un viitor superlung, cartonat”.

Marin Mălaicu-Hondrari ştie să găsească teme interesante şi acute. Pe lîngă problema fumatului în UE, naratorul îşi povesteşte viaţa, începînd cu copilăria. Asemenea Lilianei Corobca, MMH atinge tema copiilor rămaşi singuri acasă, dar altfel decît în „Kinderland”, aici fiind vorba de băieţi, nu fete (prietenia cu Cuţitaşu şi Accidentu, şi ei lăsaţi singuri acasă, îl ajută pe Constantin, iar copiii Lilianei trebuie să se descurce singuri). Apoi e relaţia dintre copil şi bunica în grija căreia e lăsat copilul, relaţia dintre adolescent şi părinţii plecaţi, prietenia dintre copiii abandonaţi. Pînă şi diferenţa dintre fumătorul urban şi fumătorul rural e descrisă savuros de MMH. Roman din care nefumătorii află că nu numai ei au prejudecăţi despre fumători, ci şi… invers. Un roman de dragoste, despre prietenie, fumat, călătorii, copii lăsaţi de părinţi la bunici, cu personaje pitoreşti şi poveşti faine, foarte bine scris, care se citeşte repede şi cu plăcere. Asemenea tatălui naratorului, cititorul cărţii poate exclama în timpul, la sfîrşitul sau după lectură: „Omul ăsta n-a fumat degeaba”!


Marin Mălaicu-Hondrari, „Războiul Mondial al Fumătorilor”, Polirom, 2015