Ruxandra Cesereanu


Panopticum

Eseu despre tortură în secolul XX


Ed. Polirom, 2014

Precizarea autoarei la ediția a doua

Am propus, iată, o a doua ediție a cărții mele despre tortură (prima a fost publicată în 2001), marcată fiind (la nivel personal) de atrocitățile (ori chiar supliciile) care continuă să se petreacă în secolul XXI (în variate zone ale lumii, provocate de conflicte, tensiuni, schisme). Nu am fost neapărat optimistă în privința mileniului trei, întrucât ororile nu au niciodată o limită (secolul XX ne-a învățat că limita este relativă). Dar nu mi-am imaginat tromba de violențe la care se va ajunge în secolul XXI și indiferența publică manifestată (adesea) față de niște agresiuni care au, destul de frecvent, coloratura unor crime împotriva umanității.

Nu am mai avut nici energia, nici aplecarea să amplific cercetarea mea de odinioară și să o prelungesc la secolul XXI (deși aș fi avut îndeajuns material de analizat – torturile de la Guantanamo, schingiuirile din Teritoriile Palestiniene, schingiuirile practicate în războiul civil din Siria, maltratarea copiilor în lagărul din Gabal Ahmar, în Egipt, schingiuirile din închisorile politice iraniene sunt doar câteva exemple!). Am mărturisit, de altfel, cu varii prilejuri că, prin eseul publicat în 2001, am căzut definitiv din paradis și mi-am pierdut inocența umană. Eseul meu de odinioară și de acum rămâne ceea ce este și ceea ce a fost: un studiu de mentalitate. Am schimbat, parțial, doar subtitlul cărții publicate întâia dată acum treisprezece ani, întrucât, deși cercetarea mea acoperă mai ales cazuri de tortură politică, totuși, aceasta este uneori completată (ca investigație și analiză) și de alte cazuri care nu intră neapărat în sfera politicului (sau nu depind decât, aleatoriu, de aceasta). De aici noul subtitlu: Eseu despre tortură în secolul XX.

Analiza mea i-a avut ca model și maeștri (în radiografia violenței) pe Michel Foucault (Surveiller et punir. Naissance de la prison, 1975) și Elaine Scarry (The Body in Pain. The Making and Unmaking of the World, 1985).