Tatuaje
Mihail Vakulovski
Cu faţa la peretele lui Mugur Grosu
La Tîrgul de Carte Gaudeamus au fost lansate două cărţi facebook-iste foarte faine, una colectivă, „Cu faţa la perete”, şi „Status” de Mugur Grosu (Ed. Herg Benet, 2013).
„Cu faţa la perete” este un volum coordonat de Bogdan Munteanu şi Marius Aldea, care a apărut la editura timişoreană Brumar (2013). O carte haioasă, în care sunt adunate mai multe statusuri de pe paginile de facebook ale scriitorilor români Adrian Diniş, Adrian Suciu, Alexandru Potcoavă, Alexandru Vakulovski, Anca Mizumschi, Andrei Dósa, Andrei Ruse, Andrei Velea, Augustin Cupşa, Bogdan Munteanu, Cezar Paul-Bădescu, Ciprian Măceşaru, Claudiu Komartin, Corina Bernic, Cristina Nemerovschi, Dan-Liviu Boeriu, Dan Lungu, Emil Brumaru, Felix Nicolau, Forin Dumitrescu, Florin Irimia, Forin Lăzărescu, Florin Marcoci, Iulian Tănase, Lavinia Bălulescu, Lorena Lupu, Lucian Dan Teodorovici, Luiza Vasiliu, Luminiţa Corneanu, Marius Aldea, Marius Chivu, Mihai Ene, Mihai Mateiu, Mihail Vakulovski, Miki Vieru, Moni Stănilă, Mugur Grosu, Ovidiu Pecican, Patricia Lidia, Petru Albu, Radu Vancu, Rita Chirian, Ruxandra Cesereanu, Silviu Dancu, Sorin Despot, Ştefan Caraman, Teo Bobe, Vasile Leac, Veronica D. Niculescu şi Vlad Tăuşance. Ideea, selecţia autorilor şi a textelor le aparţine sută la sută celor doi antologatori, aşa că şi meritele sunt ale lor, un volumaş care se citeşte cu multă plăcere, oriunde v-aţi afla.
„Status” de Mugur Grosu este o carte cel puţin la fel de interesantă, pentru că autorul ei ştia că ceea ce postează pe pagina sa de socializare va fi adunat la un moment dat între coperte. Apropo, pe coperta întîi e o fotografie făcută în timpul protestelor de la Hala Matache, pletosul săltat în dubă – precum adineaori păţeau şi „saiturile de cultură” – e chiar scriitorul Mugur Grosu, care scrie despre asta şi în dedicaţie: „Dedic aceste pagini celor 2618 prieteni și 1602 urmăritori ai emisiilor mele pe Facebook, care-au schimbat un scriitor de week-end (cum mă știam) într-unul de status-uri (cum m-am trezit), și celor care m-au instigat să le-adun într-o carte. Pioase scuze copacului care s-a irosit aici, sustras din altarul literaturii mărețe. Reverențe lui Alexandru Oglindă pentru fotografia de pe copertă, co-autorilor ei morali – demolatorii Halei Matache, și „colegilor” scriitori – de procese verbale, care m-au ridicat în slăvile dubei. Și fluturări de batistă celor ce nu și-au găsit niciodată răgazul să fie scrise, deși li se cuvenea măcar asta: o carte din semne de carte”. Lui Mugur Grosu „apa asta mare de biţi de pe Facebook” îi aminteşte de o întîmplare de mai demult, cînd a adormit în mare, „m-a furat dintr-odată o stare aşa de grozavă de bine în mare, m-am simţit dintr-odată atît de „în largul meu” încît am adormit, şi-a fost extraordinar de frumos şi de bine, încît nu mai doream să mă întorc niciodată pe mal”. „Postările” lui Mugur Grosu adunate aici sunt şi proze foarte scurte, şi „pagini” de jurnal (şi fragmente existenţiale, şi literare, şi sociale – e şi un jurnal al protestelor din anul trecut), şi poezie, dar asta pentru că aşa scrie vorbeşte Mugur, nu cred că au fost scrise ca poezie/proză şi apoi postate pe facebook, cum a făcut Cosmin Perţa cu unele din prozele sale din „Vizita”, ci invers, au fost scrise direct pe fb, dar au semănat cu proza sau poezia. De altfel, nu e nici pe departe primul volum experimental al lui Mugur Grosu, despre care George Vasilievici spunea cîndva că n-a mai întîlnit un scriitor atît de creativ, afirmînd şi că dacă ar fi editor i-ar face imediat un contract de exclusivitate, pentru că Mugur e un izvor de originalitate. În afară de „Status”, Mugur Grosu a mai publicat două cărţi experimentale foarte interesante: „sms / ei respiră și fac dragoste ca și fluturii” (Ed. Vinea, 2006) & „press / troleul 43 s-a spînzurat cu cordonul de la capot” (Ed. Vinea, 2007 și 2009), dar chiar nu ştiu dacă aceste două volume minunate mai pot fi găsite undeva. Pînă una alta, puneţi mîna pe „Status” & „Cu faţa la perete” şi citiţi-le! Dacă veţi avea tendinţa să daţi like-uri – e în regulă! Lectură plăcută!
„Cu faţa la perete”, Brumar (2013
Mugur Grosu, „Status”, Ed. Herg Benet, 2013