CenaKLUb TIUK nr. 30,

cu Mihail Vakulovski & Andrei Dósa


Pe 8 decembrie 2013, la Rockstadt Braşov a avut loc ultima întîlnire a CenaKLUbului TIUK din acest an, şedinţa cu nr. 30! A fost o seară cu adevărat specială, cu invitaţi care au venit cu cărţi noi-nouţe, cu un public cald şi numeros, cu lecturi şi discuţii şi întrebări şi răspunsuri şi cu concursuri. Invitaţii ediţiei au fost scriitorii Mihail Vakulovski & Andrei Dósa, care au lansat cărţile de poezie „American Experience” (Cartea Românească) & „Riduri” (Casa de pariuri literare), dar şi „10 + (antologie de proză Tiuk!)” (Tracus Arte), „Tinerii dintre milenii (Interviuri)” de Mihail Vakulovski (Ratio et Revelatio) & „Iluzie optică” de Daniil Harms (Ratio et Revelatio, traducere de Mihail Vakulovski). Moderatorul acestei ediţii a fost scriitorul Flavius Ardeleanu aka A.R. Deleanu, pe care-l cunoaştem şi de la formaţia The Others.

După un debut excepţional, „Cînd va veni ceea ce este desăvîrşit” (Tracus Arte, 2011), Andrei Dósa vine cu o nouă carte de poezie, „American Experience” (Ed. Cartea Românească, 2013). Un volum de poezie existenţială, scrisă în urma unei experienţe foarte triste în „ţara tuturor posibilităţilor”, aşa cum ne anunţă şi titlul („dar să eliminăm poezia: mi se rupe inima”). De aceea „American Experience” nu prea seamănă cu „Cînd va veni ceea ce este desăvîrşit”, unica similitudine fiind stilul şi controlul poetic… desăvîrşit, în rest, „American Experience” e o carte mai degrabă tristă decît ghiduşă şi haioasă, cum era „Cînd va veni…”. Nu e o călătorie turistică în America, ci o vizită de sacrificiu, de muncă, pentru a cîştiga niște bani. Volumul e compus din trei părţi, „American Experience” (scrisă chiar în timp ce muncea acolo), „Ultimul party cu americani” şi „Nueva York”, părţi din care Andrei Dósa a ales spre lectură poezii foarte faine.

„Riduri” (Casa de pariuri literare) este cel mai recent volum de poezie al lui Mihail Vakulovski, despre care Dumitru Crudu scrie în prefaţă că „degajă şi răspîndeşte, prin toţi porii, forţă, robusteţe, putere, vitalitate şi încredere, încredere nu numai în ce spune, ci în rolul şi în misiunea în general a poeziei şi, în particular, a poeziei sale”. Cartea abia a apărut, dar cronicile deja au început să curgă. „O poezie relist-minimalistă, alcătuită din gesturi şi detalii cotidiene, impregnată de biografism, definită de prezenţa unui eu poetic cu accente biografice. (…) o poezie marcată de un amestec inedit de tradiţionalism şi postmodernism: tradiţionalism la nivelul temelor, dar şi al unei atitudini mai generale de respect al valorilor familiale; postmodernism – la nivel formal, al tipului de discurs, adesea amplu, aglutinant, biografist, dar şi în privinţa unui anumit tip de ironie în faţa existenţei, ce răstoarnă în anecdotic accidentele de parcurs, trecerea timpului, pierderea celor dragi”, scrie Adina Diniţoiu în România Literară. Nichita Danilov observă în cronica sa că „autoportretul fiului e zugrăvit peste portretul tatălui, care-l conţine. Ridurile tatălui se transmit şi pe chipul fiului, pe care îl animă”, iar Lilia Rufanda aşa caracterizează stilul cărţii: „tușe scurte, dar foarte bine accentuate; spirit foarte fin și ascuțit al observației; lipsa menajamentelor; un tragism dus până la strângere de inimă, pronunțat zâmbind amar și îmbrăcat în haina ironiei și autoironiei”…


„Iluzie optică”de Daniil Harms este compus din trei părţi: (I) Povestiri, (II) Scrisori şi (III) Anecdote atribuite lui Daniil Harms. Daniil Harms (19051942) este unul din cei mai populari scriitori ruşi, considerat precursorul literaturii absurdului, un scriitor genial, care a publicat în timpul vieţii doar literatură pentru copii, fiind considerat anti-sistem, mort de inaniţie în spitalul unui lagăr comunist. Opera sa a circulat în samizdat şi a fost publicată doar după moartea scriitorului, abia în anii ’60 ai secolului trecut, tradusă în foarte multe limbi străine. Citind orice carte de-a lui Daniil Harms, ai impresia că ai în faţă o antologie, o super selecţie. Aşa e şi volumul „Iluzie optică”!

„Tinerii dintre milenii (Interviuri)” este volumul care întregeşte „Zece basarabeni pentru cultura română (Tinerii dintre milenii)”, apărut la CDPL. Anul 2000 era considerat unul apocaliptic, de aceea s-a vorbit şi s-a scris atît de mult despre misticismul şi simbolismul anului în care omenirea a trecut nu numai dintr-un secol în altul, ci şi dintr-un mileniu în altul. „Îmi amintesc cum odată l-am întrebat pe tata, copil fiind, dacă voi ajunge în anul 2000, anul 2000 părîndu-mi-se în viitorul foaaaarte îndepărtat, ceva SF. Şi mai fantastic mi s-a părut răspunsul tatălui, atunci, sub nucul din grădină, cînd mi-a spus că şi el speră să trăiască în 2000, nu numai eu. Ajungînd în acest an magic, m-am gîndit că ar trebui să-l marcăm cumva şi că e interesant să stau de vorbă cu tinerii care au trecut dintr-un mileniu în altul, să vedem ce şi cum gîndesc ei, dacă au planuri de viitor ş.a.m.d. Rezultatul e această carte, care sper să vă intereseze şi pe voi, aşa cum sigur îi va interesa pe cititorii care vor trece din secolul 21 în secolul 22 şi mai ales pe cei care vor trece din mileniul III în mileniul IV”, spune autorul cărţii. Interviurile sunt cu: Răzvan Exarhu, Radu Andriescu, Un Cristian, Rareş Moldovan, Lucian Dan Teodorovici, Florin Lăzărescu, Ştefan Manasia, Luna Amară, Marius Ianuş, Dan Perjovschi, Ovidiu Pecican, Mihai Ignat, Dan Lungu, Răzvan Ţupa, Ada Milea, Doina Ioanid, Mihnea Blidariu, Radu Pavel Gheo, Denisa Mirena Pişcu, Elena Vlădăreanu, D.H. Decuble, Bogdan Suceavă, Ruxandra Novac, Dan Sociu şi Ştefan Caraman.

Şi ultima carte care a fost lansată la această ediţie a CenaKLUbului TIUK este a doua antologie de proză a revistei web Tiuk!, prima numindu-se „TIUK! (antologie de proză KLU)” (Biblioteca Revistei la Plic, Chişinău, 2010). Se numeşte „10 +” pentru că e antologia care marchează cei 10 ani de activitate intensă, furtunoasă şi neîntreruptă a revistei, dar şi pentru că adună mai mult de 10 super autori care publică la Tiuk!: Alexandru Vakulovski, Constantin Cheianu, Iulian Ciocan, Răzvan Petrescu, Mihnea Blidariu, Dumitru Crudu, George Mureşan, Cristian Robu-Corcan, Radu Pavel Gheo, O. Nimigean, Mitoş Micleuşanu, Cosmin Perţa, Veronica D. Niculescu, Baştovoi, George Vasilievici, A.R. Deleanu, Cătălin Codru, Ruxandra Cesereanu şi Mihail Vakulovski.

O ediţie care a început ziua şi s-a terminat noaptea, într-un oraş în care ningea ca la ultima ediţie din anul trecut a CenaKLUbului Tiuk, la acel FesTiuk 2 de neuitat. Din păcate, au fost numai trei exemplare din Harms (din care s-a citit la greu!), dar puteţi să faceţi comandă pe site-ul editurii, mai ales că în luna asta e o ofertă irezistibilă, cu reducere şi transport gratuit: http://editura.ratioetrevelatio.com/shoppingcart/shop/literatura-biblioteca-r-r/iluzie-optica/.

Mulţumim publicului, mulţumim Rockstadt, mulţumim Carmina pentru fotografii & filmare, ne vedem la anu’. Sărbători faine!

Fotografii – aici.