Cătălina Bălan
CenaKLUb TIUK la Gaudeamus
Traduceri şi interviuri
CenaKLUb TIUK are deja o tradiţie, la Braşov au avut loc până acum zeci de ediţii la care au participat nu numai scriitori din Braşov, dar şi invitaţi din ţară. Asta nu înseamnă, însă, că Tiuk! nu poate să iasă de sub Tâmpa, ba aş putea spune că spiritul Tiuk! e cât se poate de flexibil şi aventuros.
În această toamnă, pentru prima a doua oară în istoria sa, CenaKLUb Tiuk s-a ţinut la Bucureşti. Evenimentul n-a fost în vreun club sau pub, ci chiar în cadrul târgului internaţional de carte Gaudeamus, la ceainărie, cu ceai şi vodcă. Ideea s-a dovedit a fi cât se poate de inspirată, având în vedere că inima literară a ţării bătea la târg.
Ediţia nr. 29 a cenaclului s-a ţinut sub egida CenaKLUb TIUK şi Editura Ratio&Revelatio, pentru că în centrul atenţiei au fost 3 cărţi proaspăt apărute la editura R&R:
“Iluzie optică” de Daniil Harms, în traducerea lui Mihail Vakulovski;
“Tinerii dintre milenii”, carte de interviuri de Mihail Vakulovski şi
“Iarnă rusească. Antologie de povestiri din clasici ai literaturii ruse”, concept şi traducere de Diana Iepure.
Întâlnirea a fost moderată de Liliana Corobca, Raluca Lazarovici Veres & m.vklvsk, iar Carmina Trâmbiţaş a fost, şi de această dată, reporterul foto fidel al evenimentului.
Seara s-a ţinut sub semnul lui Harms şi toţi cei prezenţi la tripla lansare de carte au citit cu plăcere din «Iluzie optică». S-a râs cu poftă şi râsetele vor putea fi auzite şi la Radio România Cultural, pentru că întreaga manifestaţie a fost înregistrată.
Graţie locului bine ales al întâlnirii, au putut participa la lansări şi oameni care nu sunt din Bucureşti, cum ar fi Ștefan Caraman din Tulcea, Violeta Savu din Iaşi, Yigru Zeltil din Constanţa, Dova Cahan din Tel Aviv, T.S. Khasis din Arad, editorii, Raluca Lazarovici Veres şi Otniel Veres, din Oradea, dar şi unii trecători care se opreau curioşi să asculte fragmentele care animau sala.
Din Harms au citit Veronica D. Niculescu, Florin Hălălău, Diana Iepure, Mugur Grosu, Carmina Trâmbiţaş, A.R. Deleanu, Cosmin Perţa, Mihail Vakulovski, Liliana Corobca, Un Cristian… şi alţii.
S-a vorbit cu interes despre interviurile din “Tinerii dintre milenii”, făcându-se paralele între anii în care au fost luate interviurile şi prezent, punându-se în discuţie probleme care continuă să existe. În acest context, s-a remarcat şi discuţia dintre doi editori, Un Cristian şi Raluca Lazarovici Veres. S-a citit şi din “Iarnă rusească. Antologie de povestiri din clasici ai literaturii ruse”, tradusă de Diana Iepure, despre care s-a şi discutat şi serios, şi cu umor, fiind o seară tiuk-harmsiană.
În concluzie, experienţa merită să fie repetată şi la alte târguri de carte.