Sever Gulea
Un singur cer deasupra lor şi un singur CenaKLUb…
La trei ani de la înființare, cu o față schimbată, renovată, clubul Rockstadt Brașov a deschis, în această duminică, sărbătoarea aniversară, printr-un moment care s-a dovedit, la rândul său, aniversar: CenaKLUbul Tiuk coordonat de Mihail Vakulovski, găzduit de Rockstadt, a împlinit în luna octombrie doi ani de existență, doi ani de când propune brașovenilor întâlniri neconvenționale cu personalități culturale contemporane, lecturi publice și dialoguri familiare.
DUMINICĂ, 13.10.2013, la Rockstadt Brașov a avut loc a 27-a ediție a CenaKLUbului Tiuk! la care a participat RUXANDRA CESEREANU, scriitoarea care și-a lansat cu această ocazie ultimul roman publicat: UN SINGUR CER DEASUPRA LOR (Editura Polirom, 2013).
Evenimentul a fost deschis de veteranul cenaKLUbului MIHAIL VAKULOVSKI. Vorbitorul a amintit publicului faptul că Ruxandra Cesereanu, poetă, prozatoare, eseistă, profesoară, care și-a obișnuit cititorii până acum mai ales cu literatură de inspirație neo-onirică, oferă de această dată un roman realist, bazat pe material istoric, un roman care recompune imaginea și momentele cheie ale epocii comuniste. Personajele principale ale prozelor cuprinse în volum (dar care, așa cum a subliniat chiar autoarea, alcătuiesc împreună un roman) sunt personaje simbolice pentru o serie de categorii socio-profesionale ale epocii (de exemplu: securistul sau luptătorul din munți) iar textele acoperă aproape toate temele importante ale vremurilor defuncte: de la relația torționar-victimă, disidență și până la problema avorturilor, a cozilor, a evadării peste graniță.
RUXANDRA CESEREANU a căutat, la rândul ei, să explice caracterul particular al celui mai recent roman al său, aparent icongruent, prin abordare, cu activitatea ei literară de până acum, cu afinitățile din zona autoficțiunii și fantasticului. UN SINGUR CER DEASUPRA LOR este o carte care s-a născut mai degrabă la solicitarea studenților. După mai multe discuții avute cu studenții, în cadrul unui curs ținut pe marginea memorialisticii de detenție, Ruxandra Cesereanu s-a gândit să scrie o istorie a comunismului în formă narativă, literară, o formă pe care studenții o consideră mai digerabilă, mai agreabilă decât cea științifică-eseistică.
Asumând provocarea venită din partea învățăceilor, Ruxandra Cesereanu a scris în 2003 un text despre o femeie care voia să facă un avort în timpul dictaturii ceaușiste. Primind un feedback pozitiv la această compoziție, autoarea a conceput, în 10 ani, o adevărată frescă a regimului comunist, printr-o serie de proze disparate, bazată pe o proiecție arborescentă de personaje tip. În ciuda faptului că pot fi citite individual, capitolele cuprinse în volum alcătuiesc totuși un roman, ce e drept, în formă necanonică, un roman-frescă ce urmărește evoluția comunismului în România, din anii 40 și până la instaurarea democrației originale iliesciene.
UN SINGUR CER DEASUPRA LOR este o lucrare-document de epocă, un instrument didactic inedit cu un singur personaj colectiv, pulverizat în mai multe proze, anume perioada comunistă. Pentru Ruxandra Cesereanu scrierea acestui roman a însemnat un exercițiu de disciplină literară, o provocare de a trece de la fraze dantelate și labirintice la dialoguri și descrieri veridice, plauzibile. Multe dintre texte au fost inspirate de oameni pe care Ruxandra Cesereanu i-a cunoscut, fie că a fost vorba de luptătorii din munți (Lucreția Jurj) fie că a fost vorba de persoane deportate în Bărăgan sau de cei urmăriți de Securitate (așa cum a fost și bunicul autoarei).
Registrele capitolelor din carte variază în spectrul dramaticului, tragicului și melancolicului. Un singur capitol care surprinde amorul dintre doi tineri într-o, are totuși valențe paradisiace. Discursul Ruxandrei Cesereanu a fost completat, desigur și de o lectură publică.
În spiritul CenaKLUbului TIUK, prezentarea de carte a fost urmată de întrebări venite din partea publicului – s-a discutat despre titlul romanului, despre viitorul proiect literar al Ruxandrei Cesereanu, despre valorificarea experiențelor personale în alcătuirea acestui volum, despre receptarea romanului de către generația actuală, dar și despre relația cu filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile etc.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe și cu discuții amicale, ca la fiecare ediție a CenaKLUbului TIUK coordonat de Mihail Vakulovski. A fost o seară frumoasă, o reîntâlnire plăcută cu Ruxandra Cesereanu (care a mai participat si la o alta ediție a CenaKLUbului TIUK), o ocazie memorabilă să descoperim o lectură cu implicații etice cu o construcție originală, un manual despre comunism care oferă însă libertatea cititorilor de a-și forma o imagine, în cunoștință de cauză asupra regimului care a dominat România timp de 50 de ani.