Sever Gulea
Debutanți cu talent și… kef, marca Tiuk!
Primele zile de primăvară au adus mai mult… kef la Brașov, kef de tiukuit, de întâlniri cu poeți, prozatori tineri și promițători, în obișnuitul loc în care buna dispoziție, berea și literatura fac casă bună, în cadrul unui eveniment organizat și moderat de Mihail Vakulovski.
Duminică, 3.03.2013, în Clubul Rockstadt Brașov, am participat la CENAKLUB TIUK ajuns deja la a 20-a ediție, în companie bună și atmosferă relaxată, cu ocazia lansării volumelor: GRINGO (Editura CDPL) de RADU NIȚESCU, respectiv ȘORICELUL DIN KITEJ-GRAD (Editura CDPL), de MIHAI BĂDICĂ.
Evenimentul a fost deschis de MIHAIL VAKULOVSKI, cel care i-a invitat pe cei doi scriitori asemănători (ambii au publicat recent volumele de debut la Editura Casa de Pariuri Literare) și diferiți în același timp să ofere lecturi publice la Brașov. Tot în deschiderea evenimentului, vorbitorul a anunțat și apariția Revistei Punkt, o revistă care spune lucrurilor pe nume, o revistă despre viața de zi și de noapte a scriitorilor.
În opinia lui Mihail Vakulovski Radu Nițescu este un exemplu de poet care confirmă că există viață literară și după generația douămiistă, un poet care se dovedește mai dezinvolt decât generația precedentă, care nu se sfiește să-i abordeze ironic pe predecesori. Pe de altă parte, MIHAI BĂDICĂ apare drept un Urmuz mai vesel, un Harms mai existențial iar proza sa a câștigat concursul de debut CDPL-TIUK.
MIHAI BĂDICĂ a vorbit despre geneza povestirilor cuprinse în volumul de debut: în ciuda faptului că autorul a căutat să dedice mai mult timp redactării lor, autorul a petrecut câteva zile… dezbătând chestiuni domestice cu soția, ca să reușească să dea o formă povestirilor în trei zile. Mihai Bădică și-a scris textele cu plăcere, mizând pe ideea ca ele să producă aceeași senzație cititorilor.
RADU NIȚESCU a adus texte mai vechi, cuprinse în volumul deja publicat, GRINGO, dar și texte mai noi cărora le-a dat citire în Rockstadt. Poetul a deschis lectura publică cu o poezie de Rilke, tradusă împreună cu Claudiu Komartin.
MIHAI BĂDICĂ a citit apoi un text publicat în Almanahul Cațavencu: Fericirea e soră cu vrăbiuțele.
RADU NIȚESCU a citit poezii mai noi, compuse ca parte dintr-un experiment desfășurat la cursul profesorului Caius Dobrescu.
Scriitorul MUGUR GROSU, prezent și el la lansare și-a amintit de momentele minunate petrecute cu MIHAI BĂDICĂ, de încurajările pe care i le-a adresat debutantului, de a pune povestirile pe foi (pentru ca geniul românesc să nu se risipească în oralitate, așa cum sugera un alt scriitor). Regretul lui Mugur Grosu a fost acela că, odată publicate, povestirile pe care Mihai Bădică le spunea cu fiecare ocazie, în forme modificate, au căpătat de acum un caracter fix și definitiv. Mugur Grosu a citit apoi o povestire din volumul ȘORICELUL DIN KITEJ -GRAD.
La final, desigur, ca la fiecare CenaKLUb Tiuk s-au împărțit întrebări, răspunsuri și… cărțile autorilor lansați.
Mulțumim lui Mihail Vakulovski pentru o nouă ediție memorabilă a CenaKLUbului.