CenaKLUb TIUK! nr. 25,
cu Alexander Nanau
Ultima ediţie a CenaKLUbului TIUK! dinainte de a intra în vacanţa de vară, nr. 25, a fost una cu adevărat specială, invitatul serii fiind regizorul Alexander Nanau, iar moderator – Mihail Vakulovski, fondatorul şi realizatorul cenaclului revistei sale, Tiuk. O ediţie organizată împreună cu Centrul Cultural German Braşov şi Alianţa Franceză Braşov.
La CenaKLUb TIUK ne-am întîlnit cu artişti plastici, pictori, muzicieni, activişti sociali şi cu foarte mulţi scriitori, iar acum am avut o şedinţă… cinematografică, o altă premieră la Rockstadt, după motocicleta de pe scenă şi lansarea cu balerină şi actori. După prezentarea Săptămînii Cafenelelor, făcută de doamna Ioana Predoiu de la C.C. German, Mihail Vakulovski a povestit despre Alexander Nanau şi despre filmul documentar pe care urma să-l vizionăm, „Lumea văzută de Ion B.” (HBO). Deşi e o premieră la CenaKLUb TIUK, unde de obicei se discută foarte activ, publicul tiukist a fost foarte atent la filmul de exact 60 de minute, care a captat clar atenţia braşovenilor, care, totuşi, nu s-au putut abţine să nu izbucnească din cînd în cînd în hohote de rîs la glumele şi ironiile personajului principal al filmului, Ion Bîrlădeanu, artistul boschetar care a ajuns să expună în unele din cele mai mari săli de expoziţie din lume. După vizionarea filmului pe scenă a urcat şi Alexander Nanau şi a urmat obişnuitul dialog de la CenaKLUb TIUK, discuţii, întrebări, dezbateri, curiozităţi şi chiar destăinuiri. În urma „interviului” cu publicul braşovean s-a putut uşor observa că Alexander Nanau nu e „doar” un regizor excepţional, ci şi o personalitate puternică şi originală, un om foarte deschis, gata să răspundă la orice întrebare legată de arta filmului şi despre cultură în general, dar care n-a fugit nici de întrebările mai provocatoare, despre actori, regie, scenarii şi… oameni.
Ediţia 25 a CenaKLUbului Tiuk a fost atît de interesantă, încît noaptea am visat că transcriu discuţia de la Rockstadt pentru nu ştiu ce revistă din nu ştiu ce ţară din Vest, parcă Germania, de unde a venit regizorul Alexander Nanau la întîlnirea cu publicul român. Dar cred că e o idee mai bună să facem treaba asta pentru Tiuk, care e o revistă ce poate fi citită de oriunde, oricînd. Mulţumim Alexander Nanau, mulţumim Rockstadt, mulţumim Carminei pentru fotografii şi filmare, mulţumim publicului din sală!
Pînă la o nouă întîlnire tiukistă va mai apărea un nr. al revistei, numărul de vară. Lectură plăcută şi ne vedem la toamnă, dacă n-o să se întîmple ceva cu totul excepţional.
2 iunie 2013, Rockstadt Bv