TRAIAN este un raper foarte, foarte tînăr din Chişinău, cea mai mare descoperire muzicală din ultima vreme. Mixtape-ul său poate fi downloadat gratuit de aici

Vi-l recomand cu insistenţă!


„N-ai timp? Fă-ţi timp!”,

interviu cu Traian,

realizat de Mihail Vakulovski

- Salutare, Traian, şi felicitări pentru impresionantul tău album – „N-ai timp? Fă-ţi timp!”, pe care l-ai lansat ieri pe internet. De ce ai ales să-l laşi gratuit la downloadat?

- Salut. L-am dat gratis pentru că e mixtape (instrumentalele nu-mi aparţin) şi, oricum, nu mi-am propus să scot bani din asta (deocamdată), chiar dacă investesc mult.

- Cum ai început să cînţi? De ce ai ales rap-ul ca formă artistică de exprimare? Povesteşte-ne un pic despre tine, sînt sigur că oamenii vor vrea să ştie mai multe despre tine după ce vor asculta albumul.

- Scriu texte de cîţiva ani, însă m-am apucat serios de rap în ianuarie 2012, după ce l-am întîlnit pe Haz (emcee şi producător). Am început să colaborez cu el, să înregistrez la studioul lui şi după cîteva luni am scos un material împreună – „Instinctiv, vol.1”. Am ales rap-ul pentru că am ceva de spus şi consider că modul meu de a scrie se combină cel mai bine cu acest stil. Iar cine vrea să afle mai multe despre mine – e suficient să-mi asculte piesele.

- Ai intitulat materialul „N-ai timp? Fă-ţi timp!”. Ce alte variante de denumire ai avut pentru acest album, care e debutul tău solo, nu?

- Da, e primul meu material solo. E mixtape, un „preludiu” pentru albumul meu, pe care încă nu știu cînd o să-l scot. Titlul integrează ideea comună generală a tuturor pieselor. Un titlu trebuie să fie precis şi hotărît ca un soldat ce vrea să tragă. Alte variante au fost niște gloanțe cu calibrul nepotrivit. Actualul titlu zdrobește exact ce trebuie: „N-ai timp? Fă-ți timp!”.

- Vii cu noţiunea „Rap-ul din Moldova”. Ce înseamnă asta, din punctul tău de vedere?

- E un buncăr cu artiști, unde ei lansează piese şi tot ei se ascultă. Afară, la lumină ajunge doar vibrația metaforelor noastre. Cu următorul album am să bombardez publicul cu mesaj şi muzică mai agresivă şi am de gînd să dărîm pereții. Rapul din Moldova va ajunge afară şi îl va invada pe fiecare ca o ciumă bubonică, vindecătoare.

- Ce muzicanţi sau formaţii te-au influenţat?

- De pe afară cred că Onyx, Eminem, Das EFX, iar de pe meleaguri mai apropiate Paraziții, Vexx, Deceneu, Cumicu, Ais the Chef.

- Ce muzică asculţi în timpul liber?

- Nu mă concentrez asupra unui singur stil, așa că ascult şi jazz, şi metal, şi muzică clasică. Important e ca muzica pe care o ascult să-mi dea o stare.

- Ce formaţii româneşti (de pe ambele maluri ale Prutului) îţi plac?

- De pe cealaltă parte a Prutului, pe lîngă cei enumerați anterior, îmi plac: Omu gnom, Alan &Kepa, Nimeni altu, Kazi Ploae, iar de la noi în special Macros şi respectiv Haz, cu care am devenit prieten foarte bun.

- Spui „Pixu-mi este arma”. Cum îţi scrii versurile? Ai încercat să scrii şi altceva decît texte pentru propriile piese?

- Am o atitudine de torționar: trebuie să chinui textul cît mai mult ca să iasă exact așa cum vreau eu – şi asta de pe la 12 ani. În rest, scriu oricînd şi oriunde, dacă simt nevoia, nu contează dacă va fi sau nu înregistrat. Doar o mică parte din textele mele ajung piese, fie pentru că eu nu doresc asta, fie pentru că nu le pot găsi un instrumental cu care să se completeze.

- Ce scriitori ţi-au plăcut în ultima vreme?

- Scriitori buni, care mă inspira şi mă ajută să mă regăsesc.

- În „N-ai timp? Fă-ţi timp!” impresionează jocurile lexicale, dexteritatea extraordinară de a folosi expresiile şi cuvintele, inclusiv neologismele, încît uneori te întrebi dacă publicul nu va avea nevoie de DEX… la ascultarea albumului. Ce relaţie ai cu publicul tău? În afară de pagina de fb, unde te mai pot găsi?

- Ca să te exprimi, trebuie să ai limbaj, de aceea, vreau să reactualizez importanţa DEXului, uitat undeva în praf şi pînze de păianjen. Cei care au uitat de cuvinte au uitat şi de emoție, iar cînd va veni un despot să-i subjuge, nu vor şti ce să scrie pe lozinci la revoluție. Şi de asta zic, cine înțelege – foarte bine, cine nu – înseamnă că are o problemă. Cît despre cei care mă ascultă, mă găsesc pe pagina de youtube, de soundcloud, pe la concerte şi prin Botanica, pe acasă:).

- Textele pieselor tale sînt sociale şi chiar social-politice. Pentru tine ce e mai important – textul sau melodia?

- Pun accent pe mesaj, dar importantă e combinarea cu succes a celor două.

- Ironizezi în album artişti, stiluri muzicale, imitaţiile şi lipsa de originalitate, societatea în care locuim, relaţia R. Moldova cu statele vecine etc. Nu ţi-e frică de reacţiile pe care le pot provoca piesele tale?

- Din moment ce am intrat în studio – mi-am asumat acest „risc”. Scopul meu e să lovesc unde doare şi atîta timp cît sunt reacții, înseamnă că mesajul ajunge unde trebuie.

- Felicitări încă o dată pentru „N-ai timp? Fă-ţi timp”, care mi se pare un album extraordinar şi pe care l-am recomandat deja şi altora. Mulţumim şi succes în continuare!

- Mulțumesc pentru interviu. Numai bine!

 

(iulie 2013)