Mihail Vakulovski

 

Blogstory

 

„într-un plic rămîne mai mult decît într-un pat”

 

„Blogstory” de Nora Iuga este jurnalul de scriitor, expus direct pe blog (noraiuga.wordpress.com) – ba filmat, ba scris. E un experiment pe care i l-a propus un cristian, unul din cei doi editori de la Casa de Pariuri Literare (Victor Jalbă-Şoimaru e celălalt editor), unde a apărut cartea asta minunată de memorialistică. Blogul a fost început cu cîteva zile înainte ca Nora Iuga să împlinească 79 de ani şi a fost încheiat în iulie 2011, cînd scriitoarea trecuse de 80 şi deja începuse munca la cartea asta. Mi-au plăcut întotdeauna cărţile de interviuri şi de memorii, aşa că am citit „Blogstory” într-o singură zi, fără pauze (asta şi datorită simpatiei pe care o simt faţă de Nora Iuga, fireşte).

Acest jurnal live, la vedere, are cîteva nivele: ideatic, unde Nora Iuga gîndeşte în scris despre una şi alta, în general chestii literare şi existenţiale, dar nu numai; epistolar şi portretistic (absolut impresionant portretul Marianei Marin din ianuarie 2010); literar (poezii, interviuri...), şi nu în ultimul rînd e un jurnal de călătorie – mai mult literară, fiind vorba mai ales de drumuri prin ţară şi străinătate spre şi dinspre lecturi publice şi lansări de carte. Pe mine nu m-a mirat deloc că Nora Iuga are o viziune atît de tinerească, vivace şi dezinhibată asupra lumii şi a literaturii, dar cititorul care abia acum o descoperă pe poeta şi prozatoarea Nora Iuga va avea multe surprize plăcute citind jurnalul (şi-i îndemn să nu se oprească aici). Scrisorile sînt şi pentru oameni vii (bine, în primul rînd sînt pentru sufletul autoarei şi pentru noi, cititorii ei), cu care Nora Iuga are chef să comunice aşa, dar şi pentru oameni care nu mai sînt printre noi şi chiar personaje de carte sau nume pe care le-a citit undeva pe-o piatră de mormînt (cum e Costas-ul lui Soviany, de exemplu). Unele scrisori au şi răspuns (Angela Marinescu, Mircea Horia Simionescu), altele sînt foarte interesante şi fără un răspuns, scrisori pentru Nino, soţul ei decedat, Octavian Soviany, C. Abăluţă, Ion Es. Pop, Mircea Ivănescu, C. Stan, Ales, George Călinescu (care i-a fost, ca şi Vianu, profesor: „La acele cursuri te vedeam mai întîi după voce, care răsuna de la capătul culoarului, pe urmă apăreai în pragul uşii, scund, cu burtă, cu părul vîlvoi, cu ochii foarte apropiaţi, semănai cu un clovn”), Dan Constantinescu, Vintilă Ivănceanu, Raskolnikov, Gheorghe Grigurcu, Henry Wald, domnul K., Tudor Ţopa, regelui.

Un experiment foarte interesant, un jurnal al unei scriitoare şi traducătoare foarte importante, tot mai apreciată şi acasă, în România, nu numai în Germania, unde a locuit şi a scris multă vreme. Lectură plăcută!

 

Nora Iuga, „Blogstory”,

Casa de Pariuri Literare, Bucureşti, 2011