Sever Gulea

 

CenaKLUB TIUK! nr. 15

 

După ce a avut o vară pe cinste și s-a distrat fain în vacanță, la Club A, Sala Oglinzilor şi la Roșia Montană, acolo unde a adunat scriitori și cititori de toate soiurile, CenaKLUBul Tiuk! a revenit acasă, la Brașov, în Rockstadt, cu literatură proaspătă și tovarăși de lectură la fel de entuziaști ca întotdeauna.

 

Joi, 13.09.2012, la Rockstadt Brașov, am lansat romanul BIBLIDIOTECA (Editura Casa de Pariuri Literare, 2012), semnat chiar de inițiatorul CenaKLUbului TIUK!, Mihail Vakulovski.

 

            FLAVIUS ARDELEAN, ultimul debutant lansat la CenaKLUbul din iulie i-a introdus pe invitați și a vorbit despre fascinația pe care o are pentru Mihail Vakulovski, un scriitor capabil să amestece realul cu ficțiunea, după o rețetă numai de el știută.  Beneficiind de inspirație autobiografică, al doilea roman al lui Mihail Vakulovski îl are protagonist pe Hai (personajul basarabean deja familiar celor care au citit rockmanul Tovarăși de cameră, apărut la Editura Cartea Românească anul trecut), cel care e surprins de data aceasta în postura de angajat al Bibliotecii Județene din Brașov. În acest autentic cavou cultural – un loc ideal pentru meditație - protagonistul este martor la tot felul de întâmplări mai triste sau mai amuzante, în preajma angajaților instituției, dar și a vizitatorilor ei. Romanul surprinde birocrația, cultura organizațională falimentară din instituție, dar și spectacolul social (la fel de caricatural) de dincolo de zidurile bibliotecii, reflectat în presa vremii. În opinia lui Flavius Ardelean, romanul este pe de o parte comic, pe de altă parte tragic, dacă ne gândim la faptul că un univers care ar trebui să fie, prin definiție, profund uman, așa cum este universul bibliotecii, ajunge sa fie populat de o sumedenie de personaje care nu par să își găsească locul printre cărți.

 

Editorul CRISTIAN COSMA a vorbit despre povestea romanului lui Mihail. Dovedindu-se cel mai vechi manuscris primit la Editura Casa de Pariuri Literare, Biblidioteca a rămas nepublicat multă vreme atâta timp cât ridica probleme mai puțin convenționale, chiar și pentru o editură nonconformistă (să amintim doar că în roman apare și o conversație telefonică deja celebră în care un cunoscut patron al unui club de fotbal își vărsa nervii pe un biet reporter… fapt care ar fi putut antrena oarecare discuții pe marginea… copyrightului, mai ales dacă respectabilul domn transformat în personaj de roman nu s-ar mai fi obosit să facă diferența dintre persoana reală și personajul fictiv). Cristian Cosma a vorbit și despre planurile editurii pe care o conduce, de a scoate o serie de documentare cu scriitori români (o premieră autentică pe piața din România!), a vorbit despre cărțile editate și despre noile forme de promovare și abordare a pieței pe care le încearcă.

 

MIHAIL VAKULOVSKI a vorbit despre volumul său care se dovedește deopotrivă trist și vesel, la fel ca viața. Spațiul în care se desfășoară acțiunea, anume biblioteca de provincie devine în romanul lui Mihail un simbol convingător pentru România contemporană: un spațiu multietajat, în care subsolul și acoperișul par să fie complet rupte una de cealaltă, adăpostind însă fiecare o faună proprie, mai mult sau mai puțin transparentă pentru vizitatorul obișnuit. Provocat cu întrebări din partea publicului, autorul a vorbit și despre accesibilitatea perspectivei pe care o prezintă (chiar dacă romanul este relatat prin ochii unui insider al bibliotecii, cititorii pot relaționa ușor cu trăirile sale în spațiul respectiv), despre materialul care l-a inspirat să scrie cartea și chiar despre evoluția protagonistului său basarabean, surprins de data aceasta în ipostaza de angajat la bibliotecă. Mihail a amintit și de planurile sale literare de viitor: publicarea unei antologii de proză cu texte apărute în revista Tiuk! și, desigur, continuarea trilogiei studențești, prin volumul al doilea din seria Tovarăși de cameră.

 

Mihail a citit apoi și câteva fragmente savuroase din romanul său.

Și pentru că întâlnirile de la CenaKLUbul Tiuk! pun punctul pe i în materie de debutanți promițători, ediția din această seară a adus în atenția publicului, dar și a directorului Casei de Pariuri Literare și o poetă tânără din Brașov. ANDREI DOSA, tot un veteran al CenaKLUbului, a prezentat-o pe Sabina Comșa într-o manieră inedită, depănând câteva amintiri anecdotice pentru a-i creiona personalitatea. Plasându-i scriitura la intersecția creațiilor lui Vasile Leac, Cristi Popescu și Alexandru Mușina, Andrei Dosa a vorbit și despre câteva figuri simpatice din poeziile Sabinei, cum ar fi Mamaie sau God - un Dumnezeu coborât pe pământ care poartă un maieu soios și așteaptă troleibuzul.

 

SABINA COMȘA a ilustrat, prin poezii mai vechi sau mai noi (o parte apărute în revista Corpul T a Facultății de Litere Brașov), cele spuse de antevorbitor, purtându-ne, prin recitalul pe care l-a oferit prin peisajul pestriț al României contemporane (cu figuri la fel de pestrițe), dominat de obsesia facebookului, de călătorii  cu autobuzul care capătă proporții infernale și de  afinitatea pentru spectacole grotești (mai mult sau mai puțin domestice).

Printre cărți, accesorii handmade (create de artista MAGDALENA IULIA GIANGU), întrebări și discuții amuzante, am încheiat o nouă ediție a CenaKLUbului TIUK! A fost o seară în care l-am celebrat amical pe Mihail Vakulovski, în care i-am urat  bun venit  Sabinei Comșa în fața publicului brașovean, în care am redescoperit farmecul literaturii vii, fără fasoane. Urmează un nou sezon de CenaKLUb Tiuk! Așa, k-avem kef!

(Foto: K)