CenaKLUb TIUK la Fanfest 7

(15-19 august 2012)

 

Ediţia a XIV-a a CenaKLUbului TIUK a avut loc la ediţia a VII-a a festivalului Fânfest de la Roşia Montană, într-un loc natural ca-n poveşti, pe 18 august. Ziua a început foarte frumos, cu un atelier al lui Dan Perjovschi, membru al echipei redacţiei revistei Tiuk!, apoi a urmat CenaKLUbul TIUK, ediţie de colecţie. Deşi în acelaşi timp mai aveau loc nu mai puţin de alte cinci evenimente în cadrul festivalului, ograda Casei Parohiale s-a umplut pînă la refuz, dar tinerii s-au aşezat şi pe iarbă, alături de Dan Perjovschi.

 

Întîlnirea a început cu o introducere scurtă despre cenaclul revistei Tiuk!, apoi au urmat două lansări de carte ale celor doi moderatori, care au păstrat cumva regula jocului de la lansarea de la CDPL Fest, din Sala Oglinzilor din Uniunea Scriitorilor, cînd editorul Cristian Cosma a propus un artificiu surpriză inclusiv pentru scriitorii lansaţi – fiecare să vorbească despre cărţile celorlalţi doi, în schemă fiind atunci şi Veronica D. Niculescu, de care ne-a fost dor la Fânfest, procedînd la fel ca la prima lansare.

 

Mihail Vakulovski a vorbit despre „Îmblînzitorul apelor” de A.R. Deleanu a.k.a. Flavius Ardelean, iar A.R. Deleanu a vorbit despre proaspătul roman al lui Mihail Vakulovski, „Biblidioteca”, ambele apărute la editura Casa de Pariuri Literare de la Bucureşti. Prezentările au fost concrete şi la obiect, chiar dacă s-a văzut clar că autorii se simpatizează reciproc şi au doar cuvinte frumoase unul despre celălalt. După asta au citit cîte un fragment din romanele lor şi chiar dacă publicul a strigat bis, trebuia să înceapă cea de-a doua parte a CenaKLUbului TIUK nr. 14 – lecturile invitaţilor.

 

Alexandru Vakulovski a citit existeme din viitorul său volum de poezie, în curs de apariţie la Tracus Arte, „Daţi foc la cărţi”, poezii scrise în perioada studenţiei clujene, dar care sînt la fel de proaspete şi acum, după vreo 10 ani de la scriere, poezie vie, acută, existenţială, socială şi puţin textualistă sau mai degrabă textistenţialistă. O poezie care loveşte şi taie-n carne vie, la fel ca şi celelalte două volume de poezie ale autorului trilogiei „Letopizdeţ” şi a romanului „157 de trepte spre iad sau Salvaţi-mă în Roşia Montană”, prima carte scrisă de basarabeanul Alexandru Vakulovski care a apărut la o editură din Basarabia, deşi are subiect românesc, acţiunea romanului avînd loc chiar la Roşia Montană, unde ne aflam.

 

Poeta timişoreano-basarabeană Moni Stănilă, care a condus un cenaclu la Timişoara, Pavel Dan, iar acum conduce un cenaclu la Biblioteca Naţională din Chişinău, Republica, a citit din viitorul ei volum de poezie, care va apărea tot la editura bucureşteană Tracus Arte, „Sagarmatha” (iată că dacă proza a fost CDPL, poezia a fost Tracus Arte). O poezie bine scrisă şi foarte închegată, revoluţionară, directă, ritmată, social-politică şi violentă, cum a observat tăticul Planetei Moldova, Mitoş Micleuşanu. O poezie care sună foarte convingător, din care a citit şi la o şedinţă a CenaKLUbului TIUK de la Rockstadt, care ne-a plăcut la fel de mult ca atunci. Abia aşteptăm aceste două cărţi, pe care sperăm să le lansăm la un alt CenaKLUb TIUK:).

 

Poetul constănţeano-bucureştean Mugur Grosu a citit poezii din proaspătul său volum de poezie, „Grossomodo”, lansat şi el la o şedinţă a cenaclului Tiuk! de la Braşov, acum încîntînd publicul cu cîteva poezii hedoniste minunate, dar şi cu o prezenţă scenică excepţională şi cu o lectură aşijderea, ultimul poem citit cucerindu-i pe toţi, pînă şi pe Angela care face şi drege şi e mereu în mintea eului liric şi pe buzele poetului.

 

De la Angela vrea să se împuşte în gît şi supravieţuieşte trecerea a fost firească la Dan Perjovschi, care atinsese problema glontelui buclucaş la atelierul său dinainte de cenaclu. Artistul a vorbit despre experienţa sa de deja 10 ani cu revista Tiuk!, despre poezie, despre relaţia dintre artiştii plastici şi scriitori, despre situaţia culturală actuală şi din nou despre literatură.

 

Seara s-a încheiat cu un experiment despre care nu ştiau nici doi dintre cei trei participanţi la acţiunea poetică, după un dialog ping-pong cu prietenii din tribune sau peluze, cum ar zice Diana Iepure. Mihail Vakulovski a adus un poem din vreo 5-6 părţi, scris împreună cu fratele său Alexandru şi cu Mitoş Micleuşanu. Fiecare a scris cîte un rînd, următorul scriind doar un rînd, celălalt un rînd şi tot aşa. Exact aşa s-a citit şi poemul, fiecare cîte un rînd. A fost foarte haios, şi reacţiile au fost încîntătoare, şi pe loc, şi după aceea, pe mail şi pe fb.

 

Erau programaţi cu lecturi şi alţi doi scriitori la care ţinem foarte mult, Livia Ştefan şi Mihnea Blidariu, dar Mihnea a fost foarte ocupat cu organizarea festivalului şi n-a mai ajuns să citească din cartea despre care oricum s-a vorbit, „Playlist”, lansată şi ea la o ediţie braşoveană a CenaKLUbului TIUK, iar Livia Ştefan era în public, dar n-am văzut-o, şi ea n-a dat semne că este acolo, aşa că rămîne să ne vedem cu ea la Rockstadt, iar acum puteţi citi o cronică despre minunata ei carte de debut în acest nr. al revistei Tiuk!.

 

Am fost la mai multe ediţii Fânfest, iar aceasta ni s-a părut cea mai reuşită – părere împărtăşită şi de mulţi dintre prietenii noştri, dar şi de către unii membri ai echipei organizatoare, în frunte cu Mihnea Blidariu de la Luna Amară. Muzica n-a mai fost regina absolută a festivalului, au fost şi multe conferinţe interesante, implicate şi militante, teatru, film, literatură (de excepţie!), expoziţii foto, ateliere, forumuri, tururi ghidate, vernisaje, activităţi recreative, iar cortul cultural şi cortul copiilor au avut evenimentele lor...

Mulţumim Fânfest, a fost o ediţie TIUK de colecţie, o ediţie cu cărţile pe masă şi cu invitaţi absolut speciali. Ţinem munţii în loc, salvăm Roşia Montană şi prin cultură! (apropo, nu ne-am lăsat pînă n-am vizitat cele 157 de trepte din titlul romanului lui Alexandru Vakulovski, înainte de Marea Adunare de „la revedere” (nu de adio!) de la Roşia Montană, încheiată exact în faţa muzeului!).