„Luna Amară Storytellers”,
interviu cu Mihnea Blidariu/Luna Amară,
realizat de Mihail Vakulovski
- Salutare, Mihnea. Porniţi într-un turneu Luna Amară Storytellers. Despre ce e vorba – mai concret?
- Nu e un concept nou, a fost implementat de VH1 şi MTV în anii 90. E vorba despre un concert în care formaţia povesteşte, practic, despre fiecare piesă, înainte de a o cânta. Publicul poate afla amănunte „interne”, poveşti nespuse, lucruri inedite despre versuri, membrii trupei, viaţa lor.
- În concertele voastre oricum e o legătură foarte strînsă cu publicul, nu vă temeţi că în concertele Luna Amară Storytellers o să plecaţi de la cluburi doar spre dimineaţă?
- Haha, e posibil, să ştii!... Avem un public curios din fire şi destul de deschis interacţiunii cu trupa. Eh, asta e, dacă e să plecăm spre dimineaţă, ne asumăm bucuroşi această posibilitate!...
- Va fi un turneu acustic de data asta. Vouă cînd vi se face dor să cîntaţi unplugged?
- Când cântăm foarte mult electric, evident!...
- Un turneu unplugged nu e prea mult pentru Luna Amară? N-o să vă vină să rockeriţi la max la un moment dat, în mijlocul vreunui concert?
- Hehe, nu, nu cred. Concertele noastre acustice au o dinamică a lor, care ne place. Şi, oricum, sunt destule concerte „rockeristice” vara asta!...
- Apropo de acest nou concept al vostru, hai să facem un exerciţiu, ca şi cum am fi la un concert din acest turneu. Cum aţi făcut piesa „Folclor”? Unde, cînd, care a fost scînteia, sursa de inspiraţie? De ce într-o vreme aţi refuzat s-o mai cîntaţi în concerte? Cum v-aţi întors la ea?
- „Folclor” s-a născut ca o piesă instrumentală, înaintea unui concert Zdob şi Zdub. Deschideam pentru ei şi ne-am gândit că ar fi fain să le facem un fel de intro. Apoi, am pus şi versuri la piesă şi, fiind vremuri grele pentru democraţie, au fost versuri politice. După căderea guvernării PSD şi venirea la putere a lui Băsescu, ne-am gândit să stăm o perioadă, să vedem cum se mişcă noua putere. S-a mişcat prost, după cum s-a văzut prea bine, aşa că „Folclor” a revenit în playlist.
- „Se întîmplă-n România”?
- S-a născut din dezamăgirea cruntă faţă de guvernarea Băsescu-PDL şi faţă de inacţiunea cetăţenilor. Dar şi faţă de proiectul de la Roşia Montană.
- Deşi Luna Amară în general şi-a păstrat componenţa de bază cam de la început, de curînd aţi schimbat iarăşi chitaristul (a 3-a oară în ultima vreme). E un post… blestemat?
- Nu, n-aş merge aşa departe. E dificil pentru orice nou venit, deoarece noi, ceilalţi patru, avem o relaţie foarte lungă şi sudată în timp. Avem glumiţele noastre, felul nostru de a vedea lucrurile. Nu e tocmai uşor să te adaptezi. Unii au rezistat, alţii nu. Pe de altă parte, şi nouă ne e greu să ne acomodăm cu cineva nou. Dar să ştii că ne dăm toţi cinci interesul…
- Deşi abia a apărut „Pietre în alb”, deja se vorbeşte despre un nou album Luna Amară. Sunt doar zvonuri sau lucraţi la piese noi?
- Da, se vorbeşte?... Nu, anul acesta cu siguranţă nu apare nimic nou. Şi nici n-am compus nimic nou încă.
- Ce se mai aude de proiectele voastre personale, altele decît Luna Amară?
- Aşteptăm cu toţii, cu nerăbdare, lansarea primului album solo al lui Nick, sub titulatura „Autumn Hotel”. Eu mă tot învârt prin ţară cu piesa de teatru „mânia.Ro”, chiar o să mergem la sfârşitul lui mai la Arad, la festivalul internaţional de teatru. Răzvan s-a implicat în câteva proiecte de hip-hop şi bucureştenii pot să-l vadă pe 23 mai, la Silver Church. Cam atât, deocamdată.
- Ai lansat acum cîteva zile „Playlist-ul” (şi ai citit din cărţile tale de poezie) la CenaKLUb TIUK, într-o altfel de întîlnire decît cele muzicale. Cum te simţi la întîlnirile astea literare? Cum ţi se pare lumea literară?
- Eu vin dinspre lumea muzicală şi, momentan, mi-e bine aşa. Îmi plac mult întâlnirile cu publicul, nu mă omor după cele cu scriitorii şi mă enervează să citesc din carte în public.
- La CenaKLUb TIUK oamenii au vrut să cumpere cărţile tale, dar editura nu mai are nici un exemplar. Nu te gîndeşti la o reeditare? N-ar fi timpul să reeditezi şi cărţile de poezie?
- Păi depinde şi de editură, dar da, ar fi timpul pentru o a doua ediţie a romanului şi o reeditare a mai multor poezii.
- Lucrezi la o nouă carte sau încă te bucuri de „Playlist”?
- Nu lucrez la un nou roman, mă gândesc serios să mă apuc de un scenariu de film…
- La CenaKLUb TIUK doamna profesoară Mihaela Bija te-a întrebat cum ai vorbi despre „Playlist” unor elevi. Dacă prin absurd ai lansa cartea undeva unde nimeni n-ar şti că eşti vocalistul formaţiei Luna Amară, cum ai începe discuţia? Ai prieteni care nu ştiu de Luna Amară?
- Prieteni care nu ştiu de Luna Amară, nu. Dar sunt convins că există oameni care nu ştiu. Şi discuţia aş începe-o la fel, notorietatea e una, valoarea cărţii mele şi dialogul despre ea – e altceva.
- Se apropie FânFestul. Anul acesta ce se va întîmpla la festival din punct de vedere artistic?
- Vor exista formaţii care vor cânta, mai multe decât în ediţiile trecute. Va fi literatură, va fi teatru. Vor fi workshop-uri şi tot felul de nebunii. În general, ne dorim un festival mai mare şi mai cultural în acest an. Şi vă aşteptăm între 17 şi 19 august la Roşia Montană!
(11 mai 2012)