„Pietre în alb”,
Interviu cu Mihnea BLIDARIU,
realizat de Mihail Vakulovski
- Salutare, Mihnea, şi felicitări pentru noul album – „Pietre în alb”. Cum adică „în alb”? Aţi avut şi alte variante de titlu?
- Salut şi mulțumim! Nu, nu prea am avut alte variante, sincer. Este numele unei piese de pe album, pe care o cîntăm deja în concerte; piesa a prins bine şi titlul are o rezonanţă aparte. „În alb”, adică vii; „în alb”, adică moarte; care e începutul şi care e sfîrşitul? Unde se termină şi unde începe? Pentru ce ne aflăm aici: să ne îmbrăcăm în alb sau să ne dezbrăcam de el? Puritate? Claustrare? Turnul de fildeș? Pietrele din caldarîm? Răspundeți voi, după ce ascultați acest album!
- Aţi înregistrat albumul în studioul lui Nick, Luna Recording Studio (www.luna-amara.ro/studio). Mulţumiţi de rezultat?
- Extrem de mulțumiți! Nick a investit enorm în acest studio, nu doar financiar, ci şi emoțional, şi noi am încercat să fim alături de el la fiecare pas. Nu doar condițiile de înregistrare au fost excelente, ci şi lucrul cu Adam Whittaker, care s-a ocupat de mixaj şi care e un domn britanic de toată isprava, ca să zic așa!...=)
- Aţi tot spus că „Pietre în alb” va fi cel mai bun album al vostru. Pot să te întreb dacă e ca-n literatură, că deja ai publicat trei cărţi şi ştii cum e… Nu e vorba de acea stare mai apropiată şi mai dragă faţă de ultimul venit – cea mai recentă carte, cel mai nou album? Sau aveţi argumente mai serioase?
- Poate că e şi ce spui tu. Dar există multe alte motive. Cînd spunem „cel mai bun” nu ne referim doar la compoziție. Ne referim şi la condițiile de înregistrare, la cele de mixaj şi mastering, la oamenii cu care am lucrat. „Pietre în Alb” este înregistrat cu Oliver Vegh inginer de sunet, cu care am lucrat şi la „Don’t Let Your Dreams Fall Asleep”. Este mixat de Adam Whittaker, producător britanic recunoscut internațional. Este masterizat la Waltz Studio din Boston, USA, de către Tom Waltz, deţinător, printre altele, al unui Grammy pentru producție de studio. Întorcîndu-ne la compoziție şi text, simțim că acest album este un cerc perfect, un cerc în interiorul căruia se amestecă foarte multe stări muzicale şi poetice. Deși cu foarte multe nuanțe din foarte multe subgenuri de rock, el are un fir roșu al lui. Iar textele scrise de Nick şi de mine pentru „Pietre în Alb” sunt printre cele mai frumoase, mai triste şi mai furioase versuri scrise de noi vreodată...
- Noul album conţine 13 piese. În cît timp le-aţi făcut? Munca la noul album a fost la fel ca şi-n cazul celorlalte trei albume sau a fost şi ceva diferit?
- A fost destul de mult diferită. În afară de 2-3 piese, care au mai apucat să se rodeze în concerte în decursul ultimului an şi jumătate, restul sunt piese noi. Am ales să le punem la punct doar scheletul muzical şi să intrăm așa cu ele în studio, urmînd ca acolo să le definitivăm. E adevărat, existenţa unui studio propriu te ajută mult în asemenea cazuri, în sensul că nu mai ai stresul legat de expresia aia, „time is money”, ştii?... Eşti mai relaxat şi ai timp să te gîndeşti, să întorci piesa pe toate părţile, să-i adaugi părţi sau să scoți ce nu-ţi convine. S-a înregistrat din ianuarie pînă în aprilie 2011 şi există cîteva surprize pe album. Sperăm să vă placă...
- Ca şi-n celelalte albume, piesele din „Pietre în alb” au cîte un mesaj puternic. Albumul are un mesaj unic sau ascultătorul trebuie să-şi aleagă singur mesajele care i se potrivesc?
- Noi nu am fost niciodată trupa unui singur mesaj, cine ne ascultă de mai demult ştie asta. Există, e adevărat, cîteva teme mari, tema socială, iubirea, însingurarea sau revolta sunt cîteva dintre ele. „Pietre în Alb” este, din punct de vedere al mesajului, un album destul de dur, părerea mea. Nu menajează pe nimeni şi îţi strigă multe lucruri în faţă. Însă ţi le strigă, de multe ori, pe un fundal foarte melodic, şi de aici s-ar putea să rezulte o ironie şi un cinism pe care unii le vor găsi deranjante. Însă noi am fost mereu o trupă fie iubită, fie urîtă. Niciodată la mijloc. Şi ne place așa.
- Poţi să ne spui cîteva piese din „Pietre în alb” la care ţii mai mult (de ce)?
- Da, țin foarte mult chiar la piesa-titlu, „Pietre în Alb”, la „Oameni noi” şi la „Suntem la fel”. „Pietre în Alb” are o curgere aparte, şi ca muzică, şi ca text, este exact ca o ploaie de meteoriţi la care priveşti fascinat, pînă cînd meteoriţii cad peste tine şi arzi. „Oameni noi” este o piesă extrem de acidă şi ironică la adresa societăţii româneşti, însă în alt mod decît şi-ar imagina publicul. Iar despre „Suntem la fel” prefer să nu vorbesc, o să vedeţi despre ce e vorba...
- Din piesele cîntate live, în concerte, putem observa că muzicalitatea, linia sonoră e cumva mai dură, iar versurile sunt oarecum mai aşezate, mai puţin directe decît multe texte din primul album, să zicem, dar totuşi orice fan Luna Amară v-ar recunoaşte imediat piesele la o primă audiţie. Asta înseamnă stil, fireşte. Cu ce crezi c-o să-i luaţi prin surprindere pe admiratorii voştri cu noul album?
- Te-aş contrazice cu privire la versuri. Poate că ceea ce am cîntat pînă acum, de pe acest album, e mai indirect ca mesaj, însă au fost doar 3-4 piese, cred. Iar dintre ele, „În Gol” şi „Versus” nu mi se par deloc indirecte. Te asigur că cele mai multe sunt foarte directe, asta dacă nu cumva publicul nostru a renunţat, peste noapte, la orice figură de stil, ha-ha... Nu ştiu cu ce o să-i surprindem pe oameni, aşteptăm asta cu acelaşi interes ca şi ei. Sperăm, în primul rînd, să înţeleagă complet demersul nostru artistic. Oricum, cel mai probabil fiecare va fi surprins într-un mod diferit...
- V-aţi gîndit să promovaţi albumul şi printr-un videoclip? Dacă da – ce piesă e aleasa?
- Momentan vor exista nişte teasere pe Internet. Şi da, va fi şi un clip, mai încolo, şi tot pe Internet. Cel mai probabil, tot la „Pietre în Alb”.
- Aţi pregătit şi un lung turneu de promovare „Pietre în alb”, care va fi playlistul la concerte? Veţi cînta şi piese de pe celelalte albume?
- Va fi un playlist amestecat, cu piese din întreaga carieră a trupei, dar bazat în principal pe creaţiile de pe noul material.
- Ce se mai aude de albumul solo al lui Nick? Tu la ce lucrezi? Ai început un nou proiect literar sau încă mai laşi „Playlist-ul” să respire?
- Cred că albumul lui Nick era pe aproape de final de înregistrări, dar l-a pus pe stand-by din cauza albumului şi turneului „Pietre în Alb”. Însă cred şi sper că va apărea în 2012. Eu acum fac teatru, de fapt un fel de mix între cabaret politic şi performance. E o piesa numită „mânia.Ro”, pe textele mele de poezie; Paul Socol interpretează, eu şi Andrei Puiu (Chilli Familli) facem muzica live; regia e semnată de Simina Maria Zan şi scenariul de Alina Francu. O să reuşiţi să prindeţi piesa, cu siguranţă, pentru că avem de gînd să o jucăm cel puţin un an şi ne-am propus să ajungem peste tot cu ea!
- Cum arată obiectul, CD-ul? Cine a făcut grafica de data asta? (că ştim că pentru voi contează şi pictorul cu care colaboraţi, şi stilul lui etc.)?
- CD-ul arată foarte frumos! E un digipack cu booklet de 24 de pagini. Grafica este semnată în întregime de Costin Chioreanu (www.twilight13media.com) şi suntem foarte încîntaţi de colaborarea cu el! Este primul artwork mai abstract pe care l-am folosit şi suntem sută la sută mulțumiți. Tot Costin a făcut design-ul pentru tricourile pe care le veți putea găsi la toate concertele din acest turneu. Şi dacă tot vorbim de partea grafică şi vizuală, țin să le mulțumesc, în numele trupei, lui Alex „Spiri” Cioflică, pentru afișe şi tot felul de chestii tehnice la care nu ne pricepem, şi lui Dorin Marcu pentru un nou set de poze extrem de reușit!
- Cum alegeţi formaţiile care vor cînta în deschiderea concertului de promovare?
- După cît de mult ne plac, evident! Şi, bineînțeles, contează şi interesul pe care şi-l dau, în ceea ce fac. Alternativ Quartet ne sunt prieteni buni şi sunt muzicieni deosebiți; ei ne vor însoți la Brașov şi Sibiu. Up To Eleven sunt o formație tînără, cu un alternative metal foarte fain şi cu atitudine excelentă pe scenă; ei vin cu noi la Bucureşti şi Craiova. MAT, ca orice moldoveni care se respectă, rup scena în două! Şi cu ei vom fi la Suceava. Iar la Iaşi va veni o trupă tînără din Chișinău, 43endings, cu o voce feminină excelentă.
- Nu ne-ai spus nimic despre RoadKillSoda, noul tău proiect muzical. Deja aţi publicat un album. Cum s-a născut formaţia şi ce planuri ai cu ea? Veţi cînta doar în engleză cu Roadkillsoda?
- RoadKillSoda este un proiect născut, practic, prin voinţa lui Mihnea-Andrei. El m-a invitat să particip la el. Este un proiect de stoner rock. Da, am lansat un EP, „A fucked up trip gone bad”, pe care îl puteţi descărca de pe site-ul casei de discuri, www.asiluum,ro. Cîntăm doar în engleză şi momentan, avînd in vedere că toţi membrii suntem implicaţi în proiecte mai... vechi, RoadKillSoda este un side-project. În funcţie de reacţia publicului şi de feedback, vom hotărî viitorul lui...
- Mulţumesc şi succes. Ne vedem la concerte, salutări lui Nick, Sorin, Răzvan şi Mihnea Andrei:).
- Mulțumim şi noi şi vă aşteptăm la concerte!
(3 octombrie 2011))