Mihail VAKULOVSKI
PERIFERIC
„Periferic” e debutul în lungmetraj al tînărului regizor Bogdan George Apetri, un film foarte important pentru cariera lui, dar şi pentru cinematografia românească actuală. Poate din cauza importanţei acestui pas regizorul n-a riscat deloc, alegînd actori extraordinari, un subiect pe muchie de cuţit, greu de neglijat, situaţii la limita limitei, teme dureroase pentru orice societate, puternice şi acute.
Matilda – interpretată magistral de Ana Ularu – iese în permisie din puşcărie, după doi ani de zile şi nopţi, fiind învoită o zi pentru înmormîntarea mamei sale, atîta durînd şi acţiunea filmului: 24 de ore. Se duce mai întîi la frate-so, jucat de Andi Vasluianu, cu care se duc la casa părintească. Şi el, dar mai ales cumnată-sa, o întîmpină cu multă răceală şi chiar cu ură făţişă, scoţînd-o afară din casa părinţilor ei. Fură banii lor din maşină şi se duce la tatăl copilului ei (Mimi Brănescu, şi aici foarte, foarte bun, ca şi-n „Marţi, după Crăciun”), un peşte ordinar care-şi duce iubita actuală la produs. Matilda este o persoană puternică, dar introvertită, aşa că aflăm fapte din biografia ei doar cu ţîrîita şi oarecum întîmplător, de la începutul pînă la sfîrşitul filmului. Aici aflăm că stă în puşcărie în locul lui Paul, care i-a promis că atunci cînd va ieşi, adică după 5 ani de detenţie, îi va da 5 mii de euroi. Doar că acesta îi spune că nu are bani acum, că n-a ştiut că ea scapă mai repede, nu după 5 ani, aşa cum a fost înţelegerea. Dar după o partidă scurtă de sex se înţeleg să-i dea două mii, doar că trebuie să ia banii de la clienţii la care-o duc pe actuala amantă a lui Paul, care-l tot roagă pe drum să n-o mai lase la ăsta, că nu mai rezistă şi nu-l mai suportă... Primeşte mult mai mulţi bani, vreo 12 mii de euro, dar tot nu vrea să-i dea 5, că noua înţelegere a fost alta, zice el. Se ciondănesc, maşina se întoarce în afara drumului, Matilda se ridică, ia banii şi se cară, continuîndu-şi calea şi ţelul. Ajunge la orfelinatul unde Paul l-a dus pe copilul lor, îl prinde pe acesta prostituîndu-se, îl ia cu ea, pleacă la Constanţa, unde trebuia s-o aştepte un nene care trebuie s-o scoată din ţară pentru 1500 de euro. În tren îi arată copilului banii, încercînd să-l atragă, adoarme, iar copilul îi fură şi dispare. Filmul are un final deschis, cu Matilda stînd pe malul mării, la apusul soarelui... Astfel Matilda trece într-o singură zi, unica zi de libertate în ultimii doi ani, pe la cele trei persoane foarte importante din viaţa ei: fratele, tatăl copilului ei şi copilul. O femeie care are un scop clar, libertatea, dar regizorul nu ne sugerează dacă are vreo şansă…
Puteţi citi un interviu cu Ana Ularu în Tiuk! nr. 29, la Dialoguri Tiuk, aici. Interviu în care iată ce ne spune Ana despre „Periferic” şi despre personajul ei: „E un film puternic, dinamic, pe alocuri dur şi foarte sincer. La Valencia am participat în cadrul “Film de acțiune”, asta spune mult. Şi există şi o reală emoţie, se empatizează într-un chip foarte firesc, nesubliniat dramaturgic, cu Matilda (…) Matilda e un om... obosit, cred. Lipsită de încrederea celorlalți şi de încredere în ei, obișnuită cu răspunsurile negative, obișnuită cu lipsa de afecțiune. Nimeni nu se bucură să o vadă, toţi ştiu că ea va cere... E un om îmbătrînit prematur, fără bucurie, care şi-a stabilit un scop foarte precis şi avansează cu obstinaţie. Şi trece peste piedici, găseşte soluţii în faţa drumurilor închise. Pe de altă parte, vedem povestea unei zile cît se poate de dificile din viaţa unui om. Orice caracterizare generalizantă pentru Matilda e mai mult sau mai puţin valabilă. O vedem înfruntînd nişte obstacole şi reacţionînd în funcţie de ceea ce i se oferă. Cît despre viaţa reală... cred că Matilda există în destul de mulţi oameni pe care îi cunosc. Ea nu e un arhetip. E o dovadă de reacţii fireşti, umane, de alegeri greşite şi consecinţe”…
Filmul este hiperrealist, are teme extrem de dure, iar actorii îşi joacă perfect personajele, începînd cu Ana Ularu, fireşte, care face un rol excepţional, ca şi Andi Vasluianu şi Mimi Brănescu, dar şi actorii secundari joacă fără greşeală. O dramă care aminteşte de „Eu cînd vreau să fluier, fluier”, dar şi de „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, un tînăr regizor care se înscrie în grupul tot mai puternic al noii direcţii de regizori contemporani, noul val de cineaşti români, tot mai vestiţi în afara graniţelor, care au cucerit nenumărate premii la festivalurile internaţionale, ceea ce s-a întîmplat deja şi cu „Periferic”. Un film care trebuie văzut. Lectură utilă!
“Periferic” (România, dramă)
Regizor: Bogdan George Apetri
Cu: Ana Ularu, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu