O fo’, o apărut

O nouă colecţie la editura Polirom:

Top 10+

 

Editura Polirom vă propune o nouă colecţie: Top 10+

* Capodopere ale literaturii rom
âne şi universale
* Autori îndrăgiţi, laureaţi ai celor mai prestigioase premii
* Preţuri pentru toate buzunarele

 

Top 10+ debutează cu:        

01. Lolita - Vladimir Nabokov,
16,95 lei

Din cauza subiectului său extrem de şocant – pasiunea morbidă a unui bărbat matur pentru o fetiţă de doispre­zece ani –, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat în Statele Unite abia după apariţia sa în Franţa. Construită pe schema mitologică a povestirilor cu fauni şi nimfe, Lolita este însă, înainte de toate, un poem de dragoste închinat limbii engleze şi posibilităţilor sale expresive.

Poveste a iubirii obsesive şi blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rînd, carte interzisă, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX.

Cartea a stat la baza a două celebre ecranizări, prima în regia lui Stanley Kubrik, cu James Mason în rolul principal, a doua sub bagheta regizorală a lui Adrian Lyne, cu Jeremy Irons în rolul lui Humbert Humbert.

 

02. Aleph - Jorge Luis Borges, 14, 95 lei

Povestirile fantastice ale lui Borges, călătoriile sale în timp, artificiile stilului său ermetic şi calculat au schimbat faţa prozei moderne. Aşa cum Aleph este punctul ce conţine întregul univers, universul literar borgesian se regăseşte în această carte esenţială: oglinzi, labirinturi, vise, biblioteci infinite, cuţitari gaucho, tigri transparenţi sînt teme şi motive la care autorul se întoarce mereu pentru a demonstra ceea ce a susţinut întotdeauna, că lumea e o carte ce se rescrie la infinit.


03. Cititorul - Bernhard Schlink, 14, 95 lei

Cititorul este tulburătoarea poveste a unei iubiri neobişnuite, dintre un adolescent şi o femeie cu douăzeci de ani mai în vîrstă. Povestea lor se întrerupe, dar se reia neaşteptat după cîţiva ani, cînd tînărul, acum student, îşi regăseşte iubita de altădată judecată pentru faptele comise pe vremea cînd era supraveghetoare într-un lagăr SS din apropierea Cracoviei.

Romanul a inspirat o ecranizare de succes (cu Ralph Fiennes şi Kate Winslet în rolurile principale), care a fost de cinci ori nominalizată la Oscar şi la Premiile Bafta şi a cîştigat un Glob de Aur.


04. Întoarcerea huliganului - Norman Manea, 16, 95 lei

Premiul Médicis Etranger 2006        

Revenirea după mai bine de un deceniu de exil într-o Românie pe care o părăsise atunci cînd îi părea că situaţia nu mai poate fi îndurată nicicum, că aerul devenise de nerespirat, iar viaţa, un coşmar cotidian îi oferă autorului prilejul de a scrie un roman profund autobiografic, o mărturie cutremurătoare despre ororile istoriei, despre totalitarisme şi tragediile individuale sau colective cărora acestea le-au dat naştere. O carte gravă, tensionată, impresionantă şi complexă, rememorînd destinul împovărat de suferinţe al Europei de Est din secolul trecut şi care a fost întîm-pinată cu aprecieri unanime încă de la apariţia sa în numeroasele ţări în care a fost tradusă. O carte considerată una dintre capodoperele importante ale literaturii contemporane române şi universale.

 

În pregătire:

Amos Oz, Să cunoşti o femeie

Philip Roth, Complexul lui Portnoy

Dan Lungu, Cum să uiţi o femeie

F. M. Dostoievski, Jucătorul

Haruki Murakami, Pădurea norvegiană

Ian McEwan, Inocentul

Florina Ilis, Cruciada copiilor

Alexandru Vakulovski

 157 de trepte spre iad

Salvaţi-mă la Roşia Montană

Ed. Cartier, Chişinău, 2010

Morţii au fost duşi din Roşia Montană. Pentru fiecare mort mutat s-a primit o sumă frumoasă de bani, frumoasă şi pentru un om viu. De sub crucile mari, ruginite, s-a scos ce mai rămăsese din ei şi a fost îngropat în altă parte.

 

Morţii noştri s-au mutat. Din moartea lor se scoate aur, din mormintele lor se scoate aur. Se curăţă locul. Oase aruncate într-un sac şi îngropate apoi în altă parte. Roşienii discută între ei:

- Bă, da' ăsta de lângă mormântul lui taică-meu nu e rudă cu noi?

- Cred că da, dacă e îngropat aici, cred că era văr cu tata...

- Da, păi atunci hai să facem cerere să-l mutăm, mai scoatem un ban?!

- Unde îl mutăm?

- Păi mai contează... Îl băgăm şi noi undeva pe lângă familie...

 

Mormintele au rămas din ce în ce mai rare. Morţii rămaşi sunt licitaţi. E ceartă mare între săteni. Cine a fost şi mortul cui e. Crucile şi monumentele funerare vor rămâne. După care vor trece buldozere şi vor şterge tot. În locul morţilor se vor îngropa crucile şi monumentele.

 

Majoritatea roşienilor de-abia au aşteptat să se care. Au vândut tot: case, pământuri, morminte. Acum sunt fericiţi. Pentru casele lor au primit bani cât să fie cei mai şmecheri în altă parte: vile cu turle şi maşini beton. Nici nu mai trebuie să meargă la muncă în Spania şi Italia. Gata, i-a lovit norocul pe roşieni!

 

Şi ce dacă vor rade canadienii Roşia Montană? Pentru aurul de la suprafaţă. Nici o problemă, atâta timp cât buzunarele se umplu cu aur. Nici nu contează de unde apare aurul ăsta. Fiecare moţ care nu a avut în viaţa sa un cal, acum are jeep tare, de la canadieni. Dacă faci autostopul, ei frânează la câţiva metri şi când ajungi lângă maşină ei aruncă ţigara jos şi o iau din loc hohotind. Majoritatea au fost angajaţi. Nu ca să lucreze, ar fi culmea. Ce să lucreze? Sunt maşini care fac asta! Au fost angajaţi ca să primească nişte bani. Ca să-i mobilizeze şi pe ceilalţi.

 

O bună parte dintre ei sunt acum la „oraş”, dacă îi putem spune aşa Abrudului. În fiecare seară beţi morţi prin barurile care nu au cum să dea faliment, pentru că moţii se întrec cine bea mai mult, cine sparge mai mulţi bani, pe băut, jocuri de noroc şi curve. Iar de curve nu se duce lipsă în zonă.

 

Plouă urât în Roşia Montană. Pâraiele roşii pline de cianură şi de alte substanţe folosite la extragerea aurului, uraniului şi argintului cresc, mormintele goale se umplu cu apă roşie, câte un şoarece mort e dus de apă.

 

Moartea e la ea acasă în Roşia Montană. Faceţi prin moarte turism. Aduceţi oameni să vadă cum va fi când nu va mai exista viaţă pe pământ. Când vor dispărea chiar şi morţii.

 

Sunt în casa bunicilor. Acum ei umblă în vârful picioarelor pe lângă mine. Mă respectă. De fapt le e frică de mine.

- Fac nişte şniţele?

- O bere, o palincă?

- Nu ţi-e frig, să-ţi aduc ceva să te îmbraci?

 

Doar îmi ridic privirea şi lor le e clar. Foarte clar. Se retrag încet cu spatele spre uşă.

 

 Lângă muzeul şi galeriile romane din centrul Roşiei e o biserică. Acolo locuieşte şi familia popii. De mică, când ieşeam din galerii, abătută, fascinată de lumea pe care o găseam sub pământ – vedeam lucrurile sfinte din curtea bisericii.

 

Pe lângă slujbele pe care le făcea, popa avea vaci, o soţie şi câteva fiice. Preotul, ca de altfel toţi preoţii din sat, era respectat, pentru că era - după cum spunea lumea – un bun creştin şi un bun gospodar. Bun creştin pentru că ţinea slujbe cu care speria babele cu furia lui Dumnezeu şi gospodar pentru că avea animale şi nu se sinchisea să facă munci pe care le face tot ţăranul.

 

Invariabil, când ieşeam din galerii, îl vedeam pe popa care bătea vacile. Ăsta era hobby-ul lui. Dădea cu biciul şi cu bâta cu mare poftă:

- Futu-vă Dumnezo să vă fută, dobitoace tâmpite şi murdare ce sunteţi – zbiera popa şi lovea continuu în vaci. Vacile alergau, popa fugea şi el cu armele după ele, le bătea până le plesnea pielea, iar când vedea vreo fiică o trimitea rapid din orizontul lui vizual:

- Ce te beleşti, vacă? Marş la muncă, nu vezi că-s ocupat?!

 

Îi mai scăpăta câte-un pumn şi în preoteasă şi fiice, ca tot gospodarul, doar gospodăria trebuie ţinută din scurt. Când preotul obosea, lega vacile de gard, ca să nu mai alerge, ca să-i fie şi lui mai comod să le bată.

 

Dar nu se limita doar la vaci. Nu se limitează, de fapt, pentru că tot e în Roşia şi încă nu s-a strămutat, bisericile pleacă ultimele. Şi atunci, dar mai ales acum, când satul e plin de animale părăsite, preotul de-abia aşteaptă să-i treacă în curte vreun animal străin – în special câini şi pisici, dar intră şi găini şi altele... Atunci nu se rezumă la bătut. Atunci are loc Judecata Supremă. Acele animale, fiinţe ale întunericului, cum ţipă el după ele sunt decapitate pe loc sau ucise cu pietre. Roşienii nu comentează:

- Părintele are dreptate, e curtea lui...

 

Mai târziu mama şi bunicii îi vor duce acestui popă hainele mele. Ca să scoată blestemele şi să mă apere de dracu'. 

Sorin-Mihai GRAD

Surogat

Ed. Herg Benet Publishers

 

Surogat de amintire

 

 

lumina cădea şi se spărgea pe jos

unde împrăştiasem iarbă şi pufuleţi

noi ascultam rammstein în surdină

beam din jumătăţi de grefuri

ce storsesem din ele

şi discutam despre preţurile legumelor

gulia e mai scumpă decât ceapa

mi-ai zis

ţi-am replicat ceva incoerent despre varză şi vinete

ciudat, nu-mi era foame, tu continuai

păstăii intră la socoteală doar în grup

şi dacă se poate în supă cât mai repede

iar cartoful ah cartoful!

ne-mpăiat e doar un tubercul oarecare

 

îmi doresc un iepure nu-mi amintesc

dacă ţi-am spus sau doar am gândit-o

oricum ştiai

tu nu citiseşi prichindel şi nu mai voiam

să te ascult

vânam cu ochii cioburi de lumină

spiel ein spiel mit mir

dar te-ai salvat cu habarnam

şi începeai să meriţi o focă

ei, cu asta te-am lovit

o mie de ani pace şi tot degeaba

de ce nu o zebră sau un creion?

atâta-ţi trebuia să mă întrebi

te spuneam ţie şi amestecam

alte cuvinte inutile în ce pica-n jurul nostru

m-ai botezat cu frunze

şi-am trecut iar la pătrunjel

câte coli poţi lua pe-o legătură?

pe ele să scrii crezi că scapi? şi să le-mparţi aleator

prin cutii poştale

ar fi o soluţie

dar

îţi aminteşti de optarii dulci

din pauzele de la şcoală?

îmi spuneai că mănânci infinite...

 

aşa cred că mi-ai fi povestit ziua aceea

dacă nu încercai să spargi nuci cu grenada

pe care-o găsisem în grădină sub ridichi

 

 

 

 

 

 

Surogat de psalm

 

 

din miile de cuvinte inutile

ce mi le-ai spus

prin tot felul de exaltaţi sau manipulatori

se poate înţelege orice

depinde doar de ambalaj

aşa că ţi le las

în seama celor care-ţi oferă loc

prin propriile capete şi suflete

 

încerc să te ignor de ceva timp

dar mi-e mai greu decât să te las în pacea ta

excesiv de senină

ironic e că oriunde merg dau

de urme atribuite sau oferite ţie

în fiecare oraş îţi vizitez casele

oare ai apucat să ţi le vezi pe toate?

 

chiar ai nevoie de atâtea când clienţii lor statornici

apar deseori cu stomacul gol?

nu ţi-a ieşit niciodată dintre rândurile cărţii ce le-ai lăsat-o

să le ceri să facă ceva pentru ei

nu pentru fantoma ta sfântă?

te-ar asculta de le-ai spune

să se investească-n alte direcţii

mai folositoare propriei turme

decât nimănui adică ţie

 

eşti cel mai crud tiran pe care

am ştiut să ni-l inventăm

te-am făcut fără chip

să nu te putem recunoaşte

fără nume

să nu te putem invoca împotriva ta

prea prezent

ca să te mai eradicăm din noi

prea puternic

să nu-ndrăznim să pricepem că ne faci şi rău

prea restrictiv

ca să ne-acceptăm şi alte gânduri

şi prea complex

ca să te mai putem distruge

 

 

 

 

 

Surogat de corespondenţă

 

 

o mie de ani pace ţie

în liniştea ta supremă

te-admir pentru serenitatea ce-o arunci

în palmele goale întinse spre tine

cum de te putem crede dintr-ai noştri

care întoarcem obrazul celuilalt

niciodată celălalt

pe dos

tu taci

rugile noastre inutile nu te ating

biletele îngropate în zidul tău se uscă

şi mor de oboseală

în chinuri

ce trec cu vremea

sau nu

iar când binevoieşti a te uita înspre noi

ne înghesuim

ne omorâm să îţi intrăm în privire

neştiind că vezi doar mult mai departe

decât putem înţelege

acelaşi nimic

pe care nu ştim să îl găsim în tine

oricât te-am săpa

pentru a ne planta

veştejite cevauri

de care nici nouă nu ne va mai păsa

de rodesc au ba

cândva

 

 

 

 

 

Surogat de acasă

 

 

o cameră duhnind a mine

şi-a ce las în urmă

unde aspiratorul s-a pierdut sub praf

iar geamul nu mai ştie

nici el pe unde zace

cum să se mai deschidă

aerul e atât de greu

că s-a prăbuşit

pe unde a încăput

arahnizi mumificaţi nu doar prin colţuri

gângănii chihlimbarizate în picături de suc

haine din care au crescut ierburi

deshidratate

să faci un horror aici

nu-ţi trebuie decor

nici scenariu

undeva se găsesc nişte cărţi

nu vor mai fi vreodată citite

teve'ul e o glumă proastă

de care nu-ndrăzneşte nimeni să râdă

dulapurile n-au avut uşi

nici când erau mici

pe pereţi s-o fi putând vedea viitorul

ce s-a petrecut pe ei e prea încâlcit

calculatorul mai mişcă doar în capul lui

arată de parcă l-ar fi folosit basarab

la solitaire când se sătura de tetrix @posada

ce mai e pe masă

pe lângă farfuria

cu tatăl lui carbon-paişpe

ar putea fi folosit drept probă

pentru orice

despre pat numai de bine

dacă eşti masochist

fantomele celor sinucişi aici

bântuie clădirea

dar le e frică să mai revină în odaie

deşi la intrare am un covoraş simpatic cu stafii

pe care scrie bine aţi venit

 

 

 

 

 

 

 

Surogat degeneraţionist

[Thanafură pentru nici un elefant verde]

 

 

nu am kilometri de şobolani să-ţi dăruiesc

nici câini cu ocheane sau urşi de containăr

doar niscaiva insomnii rămase de la păpuşarul

care mi-a adus floarea cu o singură petală

de la fratele păduche de pe amazonul micilor intenţii

trecând cu greu de zorro wawel santinela de plumb

fetişul dianei colega ta de sub cearceaful alb

luptându-se pe drum cu cârtiţa galbenă

şi alte sevrajuri cu nemuritoare frunze de păpuşoi

care-mi invadaseră mandala cu emograffitiurile smintirii lor

 

sunt un om plicticos şi nesigur

care se priveşte cu durere în oglindă

evită trenurile pe 31.02 şi poveştile emiliene

nu condamnă arta scalpării

sau tatuajele cu oedipi

nu leg borcane cu hârtie igienică n-am turnuri pe steag

nici vise extrauterine spre a fi cântate-n exces

când cei din jur se joacă de-a războiul civil

cu elefantul proscris

 

n-ai de ce să te temi de mine

ori de penuria mea de somn

nu-ţi dau surogate-n care nu cred

nici promit a-ţi dezveli absurdurile

de păturile care te izbesc zi de zi

cică protejându-te de frigul din noi

trăim aici de două mii de ani

plus câţi nu mai avem habar

sau chef să ne amintim

generaţie după generaţie de clone paralele

nouă înşine

hai să-ncercăm să ne cunoaştem

încep eu

mă cheamă sorin şi sunt egofob

 

 

 

 

 

Surogat de dacă

[inutilă declaraţie de independenţă a camerei mele din cămin]

 

 

dacă pentru fiecare sărut din mine aş primi câte un bob de strugure

sau pentru fiecare geamăt ce mi s-a întins pe pereţi un măr

n-aţi mai avea unde să vă iubiţi

 

dacă fiecare mângâiere văzută de mine mi-ar aduce o carte

de mult nu mai puteam avea parte de una nouă

decât la schimb

 

dacă ţipetele din mine s-ar aduna într-unul mi-ar crăpa nu doar geamurile

ci şi pereţii

şi s-ar bloca liniile de urgenţă ale poliţiei

 

dacă pentru fiecare dintre acestea care-a avut vreo legătură cu tine ai primi câte-un leu

n-ai avea bani nici de ziare

visătorule

 

dacă te-ntrebi oare de-mi aduci un epsilon de respiro

sau îmi plictiseşti palmaresul

să-ţi răspund sincer?

 

dacă vrei să pleci

închide uşa când ieşi

fără s-o trânteşti

Anca Mizumschi

VERSOURI

Ed. Humanitas, 2010


CARTEA FACERII

 

Cartea Facerii este

trasă la xerox în ordine cronologică-întâi tu,

tu, tu, tu, tu

şi apoi eu, de aceea

de fiecare dată când dai mâna cu mine

desprinzi o bucată de carne

din lutul în care o frământa Dumnezeu pe Eva

în timp ce îl privea gânditor pe Adam

şi mă rog

ca atunci când te vei întoarce

peste două milenii în camera noastră

să-mi atingi cu grijă osemintele

ca un arheolog drept şi bun

 

 

 

GRĂNICERUL

 

Am în mine o parte care

nu se potriveşte niciodată

cu mine. Trăiesc dincolo,

de cealaltă faţă a uşii,

pe celălalt trotuar,

în dreptul altcuiva,

dincolo, ca un grănicer care

păzeşte cealaltă ţară

să nu se atingă

cu marginile

 

 

 

de ţara mea

 

 

 

VERSOURI

 

poeţii

ar trebui protejaţi

pentru că

văd pe după colţ ,

în spatele lumii

şi dacă nu ar fi ei,

niciunul dintre noi

nu am ştii

cum suntem

în spatele lumii

 

 

 

IUBIRILE LUI VASCO DA GAMA

 

Poemul e un fel de carne

de bărbat

cu gene, sprâncene, tendoane şi muşchi

şi gânduri

în care tu nu eşti deloc iar eu sunt

bustul pictat

al femeii

din vârful corabiei

şi sânii mei fermi taie apa

 

călătoresc în corabia de carne

a câte unui poem

cu sare pe buze

obsedată de tine

ca Vasco da Gama

ars de pustiu, întrebându-mă

cine a scris primul

dintre noi doi

cuvintele astea

 

 

 

ÎN MINE

 

Lumina îmblânzeşte pământul aflat deasupra mea, îl face ca zahărul

cristalizat, o cataplasmă subţire pe-o rană, un paravan

pe care umbre chinezeşti de bărbaţi

se întorc la minerit în mine şi sapă nu mai pleacă acasă

şi sapă, intră adânc în mine şi sapă

şi mor şi se urcă la cerul care puşcă în mine

şi rămâne ultimul

nemişcat ca o floare de mină

udă de ploaie

 

 

 

EU NU AM PERETE DE RĂSĂRIT

 

Eu nu am perete

de răsărit

pe care să pun

icoane; în direcţia aceea e doar

lumină cu care nu pot să fac nimic

şi nu pot să agăţ vreodată

ceva. Măcar duminică ar trebui să fie altfel,

să bat un cui, să apară un

sfânt dornic

să nu mă lase singură

cu lumina

din capul

meu

 

 

 

ASFALTUL SOMNOROS

 

Asfaltul acesta pe care calc se întinde

sub picioarele mele voluptuos şi somnoros ca o magie

a maşinilor de întins asfaltul în marile oraşe

de parcă toate utilajele astea antirid îţi fac viaţa

mai frumoasă şi există utilaje pentru orice

 

de câte ori acopăr ceva repar o maşinărie stricată, chem aerul

să mai învolbureze puţin pielea din camera mea şi merg mai departe

lovindu-mă cu fruntea de ziua de mâine ca de lemnul unei uşi

dincolo de care va trebui să mă îmbrac, să–mi pun în poşetă o nouă poezie

şi să cobor în stradă: o femeie bătrână îmbrăcată în haine

 

 

 

CRUCEA ÎNGROPATĂ ÎN APĂ

 

Depărtarea creşte în mine ca o cruce orizontală

pe care o îmbrac şi n-o mai dau jos niciodată

cu un gest de împăcare permanentă, de căptuşire

interioară cu mine care nu sunt de găsit pe nicăieri

în timp ce stau nemişcată pe fundul oceanului

cu tone de apă deasupra feţei

şi depărtarea creşte în mine ca o cruce orizontală

înnodată la capete

 

 

 

MOARTEA DINTR-UN LEMN

 

În locul meu au murit până acum alţii

s-au aşezat împăcaţi în mormintele lor moi căptuşite

cu mochete curate şi au aşteptat cu seninătate s-apar

ca să-mi zică du-te mai încolo că altfel

nu pot muri eu

şi eu i-am ascultat toată viaţa

m-am mutat de colo până colo

prin locuri strâmbe ca nişte parcări denivelate

numai ca să poată fi ei liniştiţi 

şi m-am gândit că aşa-i frumos, dacă Isus şi-a dat viaţa pentru ei

pot şi eu să-mi dau moartea pentru binele altora

să privesc de la distanţă

cum moartea mea atinge perfecţiunea în ceilalţi

aşa cum pe vremuri mănăstirile coborau singure

şi nechemate de nimeni

dintr-un lemn