tiuKestionar (42)

Virgil Botnaru


- Care e jocul tău preferat din copilărie? Dar din adolescenţă?

- Am fost unicul copil în familie şi printre puţinii din mahala, așa că trebuia să străbat jumătate de sat ca să găsesc nişte tovarăşi de joacă (cum ne plăcea să spunem). Ai mei mă lăsau singur acasă și atunci am început să citesc, ca să îmblânzesc cumva teama de întunericul din coridor şi de zgomotele pisoilor din pod. Mai ales că nici nu puteam lăsa de capul lor casa și toate sarcinile pe care mi le încredința tata de dimineață. Eram nevoit să-i ademenesc pe cei care ulterior mi-au devenit (unii au şi rămas) prieteni cu dulciurile pe care mi le cumpăra mama, mâncarea din frigider sau pomii din grădină. Altfel n-ar fi venit la mine. Am înțeles că trebuie să le dăruieşti ceva oamenilor, ca să-i ţii lângă tine. Chiar dacă asta uneori te costă mult, material şi moral vorbind.

Eu am copilărit la țară, am furat cireșe și pepeni, am mâncat zăpadă când eram la săniuș (că doar nu trebuia să merg până acasă pentru o cană de apă), am prins broaște și greieri. Când eram mai mărișor, stăteam cu alți copii seara la fântână și ne spuneam până târziu povești cu draci, iar când plecam acasă, fugeam, de stârneam colbul. Am jucat țurca, „de-a războiul”, „de-a mama ș’de-a tata” (atunci am sărutat pentru prima oară o fată, eram „tata” și, după ce aduceam două mere, în lumea noastră și în jocul nostru se făcea deja noapte și eu mă culcam mândru lângă ea. Până în seară noi trăiam câțiva ani sau câteva vieți, eram fascinat de acea diurnă veșnicie și mi-e foarte dor de îndepărtata mea și a lor inocență.)

- Când te întîlneşti cu primii tăi prieteni despre ce vorbiţi? Despre trecut sau despre prezent?

- Azi, când mă întâlnesc cu primii mei prieteni, ne jucăm de-a... prietenii. Am devenit prea diferiți, ne-am înstrăinat, eu am alte priorități, ei au alte griji: copii care cresc, soții infidele etc. În rarele momente când ne mai vedem, rememorăm nostalgici trecutul, apoi, fiecare în sinea lui, se gândește la problemele sale. E multă falsitate în relațiile dintre noi, eu vreau să-i păstrez în memorie sinceri și fericiți, ca în copilărie.

- Sportul preferat? Ce sport pe care-l urmăreşti la TV ai vrea să cunoşti, să practici (de ce)?

- Am jucat o vreme fotbal, apoi am început să fumez și am renunțat, chiar dacă îmi place enorm. Am și până astăzi o admirație aparte pentru portarii germani, îl făceam și eu pe goalkeeper-ul și asta m-a ajutat mult să-mi dezvolt atenția și capacitatea de concentrare. Am jucat și tenis de masă, volei. Detest baschetul și biliardul.

- Ce chestie n-ai face, dar l-ai pus pe vreun personaj de-al tău să facă (oarecum în locul tău)?

- Să se trezească în fiecare zi la ora 5.

- Care e profesia pe care ai face-o cu plăcere? O profesie hobby care te-ar face fericit?

- Sunt zile în care toate mi se par zadarnice. Alteori mi-ar fi foarte greu să mă rezum la o singură activitate. Îmi place foarte mult să scriu, să citesc, să lenevesc, să dorm, dar pentru asta, vorba tatei, „nu plătește nimeni”.

- Ce sentimente/stări te enervează?

- Așteptarea.

- O faptă cu care te-ai lăuda în faţa copiilor tăi? Un eveniment care te-a avut în centru pe tine şi care i-a bucurat nespus pe părinţii tăi?

- Faptul că am renunțat pentru o perioadă la vicii.

- Dacă ai cînta rock sau jazz, ai fi foarte sărac şi ţi s-ar propune să cînţi manele pentru mulţi bani ai accepta? Ce n-ai accepta ca scriitor?

- Să mă prostituez. Toată lumea îi condamnă pe scriitorii care s-au vândut și se mai vând în regimurile totalitare, sunt însă și din cei care latră harnic (publicistic și nu doar) și se gudură la picioarele unor pretinși democrați. Cu ei ce facem?

- Dacă ţi s-ar da un premiu pe care nu l-ai merita (cel puţin nu mai mult decît cel de pe locul doi, pe care l-ai simpatiza de multă vreme) ce ai face?

- Probabil l-aș refuza. Dar oamenii sunt foarte vanitoși, așa că s-ar putea și să jubilez în momentul acela. Abia mai târziu aș conștientiza și poate că m-ar durea puțin această nedreptate.

- Cum ai devenit ceea ce eşti acum?

- Da’ cum sunt?...

(dec. 2014)