Carte – Semnal

Veronica D. Niculescu

Rushdie, propria poveste

Scriitorul Salman Rushdie scrie povestea anilor în care a trăit ascuns, în urma proclamării fatwa. Pentru prima dată cititorii vor auzi povestea perioadei în care Salman Rushdie a trăit ascuns, în încercarea de a evita consecinţele fatwa, mai precis ale preţului pus pe capul scriitorului de ayatolahul Khomeini în urma publicării „Versetelor satanice” (1988, volum publicat în limba română de Editura Polirom în 2008).
Ziarul „The Times” numeşte cartea „cel mai aşteptat volum de memorii al anului”, iar scriitorul a declarat că în acest volum vrea să abordeze miturile născocite pe tema pseudo-captivităţii lui. „Un roman non-ficţional, în care numele meu se întâmplă să fie un personaj”, spune Rushdie, mărturisind şi că „am petrecut mult timp ca să dezgrop materialul”. Rushdie a luat decizia să scrie această istorie fiindcă restul relatărilor i se par false şi „pline de porcării”.
Ediţia în limba română urmează să apară în seria de autor „Salman Rushdie” lansată în cadrul colecţiei Biblioteca Polirom, un proiect care reuneşte, până acum, zece dintre volumele de belestristică semnate de celebrul scriitor şi eseist britanic de descendenţă indiană: „Seducătoarea din Florenţa”, „Versetele satanice”, „Grimus”, „Copiii din miez de noapte”, „Ruşinea”, „Harun şi Marea de Poveşti”, „Ultimul suspin al Maurului”, „Pământul de sub tălpile ei”, „Shalimar clovnul”, „Orient”, „Occident”. În luna noiembrie a anului trecut, Salman Rushdie a vizitat România, la invitaţia Editurii Polirom.

Foto: Salman Rushdie