Roxana MOROSANU


6 pentru edi




 

6 pentru edi

Deschide fereastra. Si lumina multa si alba se rostogoleste peste mine. Imi bag nasul sub cearsaful albastru cu Lion King; nu vreau lumina la mine in pat.
Alina se aseaza in fotoliu. Isi sprijina barbia in pumn. Corpul ei sta intre mine si lumina. E imbracata in satin rosu. Rosu aprins. Oare pentru mine si-a luat pijamaua asta? Eu am dormit intr-un tricou negru si lalai de-al lui tata.
Lumina ascutita si rece ii decupeaza atat de frumos profilul! Scot un ochi de sub plapuma si o urmaresc pe furis. Profilul ei n-are nimic taios, e numai dealuri si coline; ca spatiul infinit ondulatoriu mioritic. Ma opresc cu privirea pe nasuc. E ca boticul rotund al lui Plici, ursuletul meu din copilarie. E ca boticul lui dintr-un nasture, care cerea intotdeauna pupaceli.
In costumatia ei sexi, Alina sade ingandurata. Numai la ea poti sa gasesti combinatia asta. Bun. Am ajuns in Cluj. Nea' Puiu ne-a primit la el. Si acum? Lumina ii cade pe genunchii albi si ii face sa straluceasca. Brusc ia o decizie. Se ridica si se duce la dus. Ma lasa singura cu lumina subtire care sclipiceste ca zapada.

Batranica din tren. Ce mi-a mai placut de ea! Iesisem pe coridor, sa privesc cu Alina noaptea prin geamul deschis, si deodata o vad ca apare asa, tam-nisam, cu o rochie verde si cu o sacosa jupuita in mana si se strecoara repede, prin spatele meu, chiar la noi in compartiment. Era mica-mica. Cea mai mica batrana pe care am vazut-o vreodata. Si zglobie tare. De sub basmaua alb cu bleu ii iesea un breton cochet, argintiu. Iar sub breton, doi ochi maaari, ca de copil. Spunea cineva ca batranetea e a doua copilarie.
S-a asezat cuminte pe bancheta lipicioasa, privind in jur cu ochii aia inocenti. Era asa dragalasa, parca era de jucarie! Imi venea sa o iau in palma, sa-i zburlesc, cu degetul mic, bretonul si dup-aia sa o pun in buzunar. Cred ca ar fi fost o bunica buna pentru Lucy.
Asteptam sa intru in compartiment si sa o studiez mai de aproape. Poate chiar sa schimb cateva vorbe cu ea (oare ce limba ar fi putut sa vorbeasca o asemenea batrana fermecata?). Dar Alina ma tinea in fata geamului, sa ma invete cum miroase noaptea si, inaintea mea, a intrat in compartiment controlorul. Si direct la ea s-a dus, nataraul. Babuta a clipit de cateva ori inocent, a zambit bland si dragalas ca un nou-nascut si i-a intins un soi de bilet. Parea nedumerita. Se intreba ce vrea nenea asta rau de la ea.
Bineinteles ca biletul nu era bun. Era compostat. Mai fusese folosit de vreo 2 ori. Si atunci i-a spus sa iasa si sa astepte la usa vagonului, ca s-o dea jos la prima statie, raul. Sa o lase singura, cu basmaua ei cu floricele si cu bretonul de papusa, in mijlocul noptii, in mijlocul campului. Ce nechibzuit, ce prostalau! Nu stia ca batrana asta e Sf. Vineri!
Eu stiam. Si totusi n-am facut nimic. Am privit-o cum se indeparteaza pe coridor lipa-lipa, nedumerita, fara sa fie prezenta si totodata acolo. Si ea venise tocmai in compartimentul meu, ma alesese pe mine, pentru ca stia ca eu am s-o recunosc si ca pot sa o salvez. Iar eu am lasat-o sa plece.
Tuturor ni se intampla miracole, in fiecare zi, dar nu le vedem. Roxana, invata sa astepti minunile cu bratele deschise, altfel n-or sa mai vina la tine! Or sa aleaga alta fetita.
De fiecare data cand un copil spune "Nu cred in zane!", o zana moare. Ca sa o salveze, toti ceilalti copii trebuie sa bata repede din palme. Asa am salvat-o eu pe Tilincuta de vreo 19 ori. Faceam basici in palme cand ajungeam la pasajul ala din Peter Pan.

Bai, Alina, batrana aia era Sf. Vineri si asta e drumul nostru initiatic! Era sacrul camuflat in profan si noi nu ne-am dat seama. Prima incercare am ratat-o. Tu stii cat ne-ar fi putut ajuta Sf. Vineri? Ne spunea direct secretul, metoda de a-i seduce pe barbatii astia fantastici si reuseam din prima. Nu mai trebuia sa ne taram dupa ei ca niste groupie pe la toate festivalurile anonime, prin atatea trenuri jegoase si prin campuri cu gandaci… "Da' nu dupa ei ne taram, bai! Ne plimbam asa, pentru noi… Vedem Romania!"

E plin de personaje trenul asta. Mi-e si lehamite sa-i descriu, ca prea sunt personaje si nu oameni reali. Si toata excursia noastra prea mult seamana cu un film (Thelma&Louise, ca tot ti-a spus doctorul ala ca semeni cu Sisi Spacek).
Pustanii din compartimentul de alaturi, de exemplu. Banuiesc ca se duc intr-un fel de tabara, numai ca n-au o tovarasa profesoara cu ei - care, eventual, sa-si ia si familia si sa stea cu totii pe de-a moaca, pe banii elevilor. Asa ca asculta manele la maxim de cand au plecat din Bucuresti ; o sa consume bateriile casetofonului inainte de a ajunge la destinatie. Parintii au ramas departe, pe peron. Noi ne simtem bine.
N-au mai mult de 15-16 ani. Fetele danseaza si baietii beau bere. Chef in tren. Imi amintesc de un videoclip cu o nunta in tren, pe muzica trupei lui Kusturica.
Pe coridor, una din fete s-a oprit la geamul din dreptul compartimentului nostru. Fundul i se misca ritmic, pe lalaiala lui Adrian. Parca e pusa in priza. Folosind bateriile Duracell, femeiul tau poate sa danseze toata noaptea! Poarta un tricou scurt si niste blugi cu vreo 2 numere mai mici. Carnea care n-a incaput in blugi i se revarsa peste marginile acestora.
Fata da din solduri fara incetare, facand sunca sa-i tremure. Mijlocul ei seamana cu o piftie. Pe partea dreapta-spate a piftiei are o vanataie mare, verde-maronie. O urma de ciupitura, semn ca barbatii din tribul ei apreciaza aceasta defilare de sunci.
Alta fata are aceeasi vanataie undeva pe umar. Te pomenesti ca asta o fi simbolul cu care capetenia tribului isi marcheaza femeile!… Le marcheaza si dup-aia le trimite la pascut.
Pustanii au baut mai mult decat pot duce. Asta e si parerea tipului de la noi din compartiment. "Ghe pot si duci in spati 15 kile, nu-t pui 20", altfel "ghe numa-numa". Cuvintele ii sunt confirmate de un jet de voma proaspata ce descrie o parabola pe geamul nostru. Au crescut copiii! In loc sa-l arunce pe Bubico pe fereastra compartimentului, isi arunca borala.
Tipul se amuza un pic de rezultatul vorbelor lui profetice, pe care-l acopera apoi cu perdeaua cacanie CFR. Si dup-aia incepe sa vorbeasca. Iar. Vorbeste incontinuu, de cand a urcat. Ma enerveaza ca nu-l pot urmari. Vorbeste repede si stalcit, cu accentul asta care mananca coada cuvintelor. Il rog sa repete cate o propozitie o data, de 2 ori, de 15 ori. Si dup-aia zambesc si zic "a-ha…", desi n-am inteles nimic. Si tipul continua. Nu poate fi oprit. Aproape ca e mai perseverent decat manelele de alaturi.
Alinei i se pare suspect. Ne-a tot ajutat sa asezam si sa coboram bagajele. Dup-aia mie mi-a aranjat gluga de la hanorac (hanoracul Alinei cu Gegen Nazis). Ne-a castigat definitiv cand a inceput sa vorbeasca despre bautura. Despre cum a venit el "cu pretena" la un amic profesor din Brasov si i-au adus "treij' d' kile d'jan d'coacazi" si inca 5 kile de "jan ars". Si, in loc sa stea o saptamana, au stat trei luni "pan-om ispravat janu' d'coacazi, ca jan arsu' l-om baut din prima saptamani".
ROXANA (fascinata, spre Alina): Jin ars e gin ars sau vin ars?
ALINA (fascinata, spre Roxana): Vin ars. Adica un fel de coniac.
AMINDOUA (fascinate, spre tip): Oauuu!
Tipul se simte mindru. Zimbeste, isi baga miinile in buzunare si iar incepe sa vorbeasca. Dar de acum nu mai conteaza ce spune. Are vreo 40 de ani, un cercel kitsch in urechea stanga si burta de bere. Parul grizonat, tuns scurt, inceput de chelie. E foarte-foarte bronzat. Poarta pantaloni 3/4 si are papuci noi de piele bejulie. Se vede ca sunt noi dupa cum isi scoate picioarele din ei si ii priveste contemplativ. Inca nu s-a obisnuit sa-i vada acolo, agatati de talpile lui aspre.
Vine de la mare. A stat numai o zi. A vazut marea si a plecat. Si pentru asta a meritat sa faca 700 km cu trenul. E fericit ca a vazut marea. A plecat singur. N-are nevasta, copii, responsabilitati. E liber. Daca i se scoala sa plece undeva, pleaca. Nu trebuie sa anunte pe nimeni. Nu trebuie sa ceara voie.
Si ce-i mai misto e ca nu-ti spune el chestiile astea. Le deduci singur. Nu e genul care se lauda ca da, bai, eu pot sa fac orice vrea muschiu' meu; sunt cel mai om liber din Univers. Nu simte nevoia sa spuna altuia lucrurile astea. Nu simte nevoia sa fie incuviintat. E cool. Traieste cum vrea.

Alina, vrei sa fii tu Harap-Alb si eu calu'? Hai, fii tu Harap-Alb, pentru ca tu ai plecat in primul rand dupa barbatul-fantastic! Eu am venit mai mult asa, ca sa ma plimb cu tine, ca sa vad si halca asta de tara. Ca sa fiu pe drum. Eu nu-l vreau pe barbatul-fantastic. M-am saturat de barbati fantastici.
Eu vreau sa fiu calu', adjuvantul. Si Sf. Vineri ar fi fost adjuvant (ce cuvant naspa!) dar n-am vrut s-o luam cu noi. In schimb, de tipul asta nu stiu ce sa spun. S-ar putea sa fie spanul (adica opozantul). Prea se baga in sufletele noastre.
Iar tu esti un caz mai special, pentru ca intr-un singur actor faci cumulul a 3 actanti: subiectul, destinatarul si destinatorul. Parc-asa era…
Iar Nick cine e?
Nick e obiectul. He-he-he! He's a fuckin' object!
Alina, hai in alt basm, ca asta nu merita! Sau schimba obiectul. Eu stiu, pentru ca mi s-a intamplat si mie. Am fost si eu Harap-Alb la vremea mea. Demult. Tare demult. Si barbatul meu fantastic era frumos si bun; nu ca al tau. Nici pana acum nu m-am recuperat de tot. Vezi tu, sunt periculoase si basmele astea (filologia duce la crima…). Te lasa cu sechele.
Ei mi-au spus, mi-au spus
Sa n-ascult, sa n-ascult
Niciodata
Vorbe de muzician.
Concerte, turnee, campanii publicitare, succese
Toate astea-l fac diferit.
Nu-l pot avea,
Nu-l pot avea langa mine
In acele seri in care
El canta si se lasa iubit.
Si stiu, o, Doamne, cum stiu
Ce pot sa-i cer
Si ce nu pot; sa duc eu
Acea amara singuratate…
In trecut sa ma-ntorc n-are nici un sens.
As face aceeasi greseala,
Sotie de muzician.
Ei, totusi, n-o sa se ajunga pana acolo… Alina! Alina? Dar Alina viseaza…

Prima si prima oara cand am iesit pe stradutele batrane si insorite ne-am luat cate o gogoasa cu varza (bine, hai, cu branza!…). Dup-aia ne-am apucat sa-l cautam pe D-zeu prin biserici. Eu aveam parul ud si rochie alba de in. Alina purta maieul meu negru cu danteluta. D-zeu nu stiu cum era imbracat, ca nu l-am gasit. Se pitise bine.
Cu degetele manjite de ulei (de la gogosi), am jucat intai v-ati ascunselea in Catedrala Catolica. Si acolo am dat de Jesus!…
In marime naturala, pe o cruce de 2/3. In fata lui, un spatiu de vreo 3 metri, cu flori si alte chestii si dup-aia un gardulet.
Ne-am oprit in fata garduletului si-am inceput sa-l studiem pe Isus. Ne zgaiam la el ca niste copii in vitrina cofetariei. - Imi amintesc de secventa aia din "Once upon a time in America", cand pustiul cumpara prajitura cu frisca sa i-o duca tipei, dar pana la urma o mananca el pe furis in fata usii; e mai buna o prajitura decat o femeie. -
Eram 2 fetite cu chibrituri si el era Chocolate Jesus. "Chocolate Jesus is good enough for me". Un Isus de jucarie. Hai, c-o dau de acuma in tetelisme! ("Aj vrea sa am un D-zeu de jucarie.") Adica nu! Chiar vedeam acu' vreo 2 zile prin ziare ca firma de jucarii care a facut o papusa Bin Laden vrea sa fabrice acum si o papusa Isus Hristos. Daca-i pun si vibratii, al meu e!
Revenind la Isus din catedrala. Avea capul lasat pe umar - ca toti Isusii - semn ca sufera. Picioarele subtiri atarnau apropiate feciorelnic. Nu avea coapsele strans lipite. Era un spatiu intre ele exact cat sa incapa palma mea. Sa incapa si sa inceapa sa se plimbe, de la genunchi in sus, pana la carpa ce-i flutura in jurul mijlocului.
Ioi! Alina, ce-o fi sub carpa aia?… Oare Isus are pula?
Are, cum sa n-aiba?! Doar e jumatate om.
O fi mare pula lui Isus? Subtire? Roz?
Cred ca Isus are o pula cosmica!
Alina, vreau sa-mi strecor mana sub carpa aia si sa mangai ce gasesc acolo. Vreau sa te pipai si sa urlu: este!
Cred ca acolo se ascunde D-zeu. L-am cautat in toata biserica si nu e. Numai sub carpa nu ne-am uitat. De mii de ani oamenii vor sa-l gaseasca pe D-zeu, dar nu stiu unde sa-l caute. Si-n tot timpul asta, el se pitise sub fusta lui Isus si astepta o fetita curioasa si hotarata (asa, ca mine!) sa o ridice ca sa vada sigur daca Jesus e baiat sau fata.

Ce revelatie am avut! Ar trebui sa mai venim aici…
Dar Alina ma ia de mana si ma scoate iar in soare, sa-mi plimbe rochia vaporoasa pe stradutele inguste, ca din piese lego.
Dragi turisti, aceasta e singura strada in oglinda din Europa. Cladirile de o parte si de cealalta sunt gemene. Si stau fata in fata. Saracele! Nu s-or fi plictisit? De atata timp, cand privesti inainte, sa te vezi doar pe tine!… Zi de zi sa stai cu nasul in oglinda…
"Doamne, cu ce-am gresit de trebuie sa traiesc numai cu mine? Si ma cunooosc!… Ma cunosc atat de bine! Zi de zi ma intorc pe toate fetele, ca o manusa, sperand c-am sa gasesc ceva nou…"
Asa striga bietul Leonce, de pe partea dreapta a strazii.
Si eu il invidiasem la inceput, cand l-am vazut la Odeon jucandu-se in cercul ala minunat, printre ferestrele cu norisori, purtand in spate un rucsac ca un portbagaj de aripi (scenografia: Dragos Buhagiar. Ce minte frumoasa are omul asta!).
Mi se face mila de Leonce. Si ma opresc. Si imi lipesc trupul tanar de zidul lui batran. Ii mangai furnicile din riduri si clanta de la usa. Pentru 5 minute sunt Lena.
Leonce e fericit. Pentru ca celalalt, geamanul lui de pe partea stanga a strazii, nu are agatata de el o blonda superba, care sa il alinte. Cand priveste in fata, Leonce nu vede decat o cladire singura si trista. Pe cand el e altfel; e tanar si e iubit. De acum nu mai are de ce sa se uite in oglinda. Nu se mai recunoaste. De azi inainte o sa priveasca numai in jur. O sa se caute de jur imprejurul lui.
Si asa am mai vindecat un suflet! Mergem sa mancam?

Agape. Supa de gulii. Supa de macris. Paprikas de pui. Mancarea asta fenomenala a existat din totdeauna si eu de-abia acum o descopar? Ma simt atat de mica… Da'-mi trece imediat. Imi umplu stomacul si ma intind… Pe sub masa. Imi catar picioarele, ca o iedera, pe gleznele Alinei. Si gleznele ei sunt calde, iar talpile mele reci, normal! Reusesc sa-mi strecor talpa prin cracul blugilor ei, dar nu pot sa inaintez prea sus. Hai, bai, Alina! De ce ti-ai luat pantaloni lungi? Nu puteai sa-ti iei si tu o fustita!?…
Tipii de la masa de vizavi ma privesc lung. Ei sunt oameni respectabili. Au venit aici sa manance in liniste si sa discute afaceri. Ce-i cu manifestarile astea, dom'soarelor? La noi in local se redescopera gulia, nu tendintele sexuale!
Brusc imi amintesc ca n-am chiloti pe mine. Sunt la Alina in traista. (Ei erau rosii, iar rochia mea alba si transparenta. Nu se potrivea. Plus ca vroiam sa-i arat Clujului "the best of me".) Las picioarele jos si imi lipesc cuminte genunchii. Tipii se intorc la farfuriile si la afacerile lor. Imi vine sa rad. Uite cum am jucat in "Basic Instinct"! Dupa ce tipii isi strang tavile si pleaca, imi urc iar talpile la Alina in poala. Si imi aprind o tigara. Imi place aici. E cald, e frumos. Si-i atata lumina incat creste iarba.
Pe perete e o pancarta eleganta pe care scrie in mai multe limbi: "HRANA SPIRITUALA. Fericiti cei ce inseteaza de dreptate, caci aceia se vor satura" (citat aproximativ dintr-o carte cu coperte negre, pe care n-am citit-o niciodata).
E frumos localul asta. Are ghivece cu ierburi pe la colturi. Si un fel de basoreliefuri de plastic pe perete. E cumva stralucitor. Si da la oameni hrana spirituala (adevarul e ca bucataria ungureasca imi merge direct la suflet!).
Da' cel mai mult si mai mult imi place acoperisul. E de plastic transparent. Restaurantul e construit in curtea interioara a unei cladiri. Dar poti sa-ti dai seama de asta numai privind prin acoperis. De jur imprejurul lui, in sus, se ridica balcoane, ferestre. Vreo 3 etaje. Si acolo stau oameni. Dupa zidurile verzi locuiesc oameni; si isi agata rufele la uscat in balcoanele lungi, gen terasa, ce inconjoara intr-un patrat toata curtea.
Ioi! Alina, stii ce as face eu daca as locui aici?… La pranz sau seara, cand restaurantul ar fi full de oameni, as iesi sa ma plimb goala prin balcon. Da… Si as avea niste aripi mari si albe…
Alina priveste cerul prin acoperisul transparent. "Stii ce-ar fi frumos acum? Sa ploua!"
"Ba ar fi mai frumos sa ninga. Sa ninga si sa fie noapte si fulgii sa straluceasca in lumina felinarelor si sa cada peste noi asa, ca niste confetti. Si, incet-incet, sa se intinda sclipiciosi pe tot acoperisul si sa il transforme intr-un staniol de ciocolata. Iar noi sa stam aici la masa si sa bem vin fiert si sa povestim. Sa miroasa a portocale. Gata! Trebuie sa venim aici si la iarna!"

Dar, pana atunci, inca o biserica. La poarta sta un preot tanar. Eu ma sprijin de zid, cu o mana pe bara lunga si rotunda, ca un salam rece de metal ruginit. Beau Tedi cu multivitamine. Sticla imi tremura in mana.
Inauntru e Alina. Inauntru e Alina si, undeva in stanga, incaperea aia magica, in care se aprind lumanari. Pe peretii negri oamenii au scris cu ceara ce vor ei de la D-zeu. E un fel de cutie postala a lui D-zeu. Sau de adresa de mail. "Cornel+Viorica. Ajutane Doamne in casnicie sa nu se bage nimeni." Ce neglijenta! Cum sa-i scrii lui D-zeu cu greseli de ortografie?! E lipsa de respect. E ca si cum i-ai trimite lui Mos Craciun o scrisoare in care uiti sa scrii "TE ROG FRUMOS sa-mi aduci…"
Incaperea e luminata doar de flacarile mici din varful betelor de ceara. Se aude un huruit, un zgomot puternic si constant; probabil de la ventilatie, sau ceva de genul asta. Dar huruitul face parte din farmecul locului. Ma simt altfel aici, intre peretii negri taciune si lumina parfumata. Cred ca aici as putea sa ma rog. E un loc straniu. Intra Alina. In lumina asta, pielea ei are o culoare ireala, de apus de soare. Huruitul ne acopera soaptele. E mai bine asa; nici nu stiu ce sa-i zic. Stam in tacere. Alina priveste inscriptiile de pe perete; eu ii privesc pistruii de pe spate. Intind mana si ii mangai pielea scanteinda. Ea zambeste. Eu am un mare nod in gat. Imi vine sa spun foarte multe lucruri in momentul asta. Dar huruitul imi acopera gindurile. Imi vine sa fac foarte multe lucruri in momentul asta. Dar intra 2 cucoane sa aprinda lumanari. Fug afara.

Afara de noi, in bar mai sunt 2 chelneri, un violonist, un pianist, femeile lor si o fereastra mare, deschisa, chiar langa masa noastra. Stam imprastiate pe canapea si bem vin rosu din carafa. Suntem la Clichy. E o noapte albastra.
Muzicienii isi iau instrumentele in primire. Canta pentru noi. Vioara scartaie asa subtire, ca mi se strepezesc dintii. Imi pun barbia pe umarul ei pistruiat: "Ce groaznic canta!…"
Pe perete sunt desenate oite roz. Le privim fara vlaga, inmuiate de vin si aproape lesinate de oboseala. Ce-am mai colindat azi!…
Telefonul Alinei suna. E Henry? Nu, e barbatul fantastic… Isi desprinde repede picioarele dintr-ale mele, se incalta cu niste papuci la repezeala si fuge pe hol, sa vorbeasca in liniste.
Eu zac mai departe, cu ochii la oite. Ar fi frumos sa vars niste vin rosu pe rochia mea alba. Mangai cu inversunare manerul canapelei; am descoperit o gaura in buretele lui gros.
Alina se prabuseste peste mine: "Nu poa' sa vina in seara asta! A zis ca maine…"
Violonistul se opreste din scartait. Oitele usurate rasufla roz. Cred ca e misto aici de fumat iarba…
Carafa e goala. Mergem? Cand ne ridicam, de pe masa cade un pahar. Imprastie pe podea un sunet curat si cristalin. Cel mai frumos sunet din seara asta.
Coboram scarile in cercuri, imbratisate, eu strigand: "Un pahar? N-am spart nici un pahar!… Nu-mi amintesc."
"Nu l-ai spart tu, bai, l-am agatat eu cu traista!"
"Ce-are a face daca l-am spart sau nu? Nu-mi amintesc… N-am avut discutii dusmanoase!…"
In taxi June ma incaleca si ne futem nebuneste. Pana ajungem la nea' Puiu.

Si iata ca se face dimineata. E o noua zi. Ziua in care barbatul fantastic ne duce la barul lui fantastic ce poarta insusi fantasticul lui nume. Apoi ne plimba cu masina lui fantastica, in care se aude tocmai muzica lui fantastica, proprie si personala. Merge repede si muzica se aude tare. Parul ii falfaie in vant. Poarta ochelari de soare. Ne lasa la poalele unui deal. Stop.

Apoi iar in tren. Ma cuibaresc in barbatul ala strain. E parfumat si moale. Ma lasa sa dorm cu capul pe umarul lui. Dar e doar un pretext ca sa ne atingem. Imi lipesc si coapsa de coapsa lui; si genunchiul de genunchiul lui. Acum e clar ca nu mai putem dormi. Stam incordati, cu ochii inchisi, intr-o asteptare muta. In compartiment e bezna. Mai sunt 2 tipi care dorm labartati pe bancheta din fata. Pe Alina mi-a luat-o barbatul fantastic, la o discutie nocturna pe coridor. A smuls-o de langa mine asa adormita cum era, a tras-o de mana. In locul ei s-a asezat tipul asta parfumat si m-am refugiat langa el. E cald. Poarta sapca si barba, atat pot sa observ in bezna. Nu stiu cum il cheama, nu stiu cum arata, nu stiu cine e. Dar mi-e bine langa el. Ma simt ocrotita. Pot sa fiu mica langa el.
Amandoi ne facem ca dormim. Dar de fapt ne adulmecam. Si stam cu toti ochii pielii larg deschisi, atenti, chiar ciuliti, ca sa simtim trupul celuilalt ca o umbra, cum se misca in pseudo-somn.
Nu vreau sa-l vad pe lumina. Vreau sa plece inainte de a se face dimineata. Sa raman de la el doar cu parfumul si cu senzatia asta de bine. Nu-mi trebuie vreo imagine. Am destule imagini care-mi bantuie creierul.
Alina se intoarce vesela si-mi povesteste in soapta: "Mi-a pus mana pe san!…" N-am mai vazut-o niciodata asa entuziasta, asa exuberanta. A meritat sa fac atata drum in urma ei ca sa-i vad sclipirea asta din ochi si agitatia bucuroasa a mainilor.
"Alina, tipul asta e obisnuit sa aiba orice femeie vrea. Singurul mod ca sa ii ramai in cap este sa fii inaccesibila. Atunci ai sa-i atragi atentia. O sa-ti compuna si o melodie, ai sa vezi!…"
Alina stramba din nas. Nu-i convine, normal!… Da' de ce o cert? De ce sa-i stric fericirea? "Ei, hai, mai bine povesteste-mi cum a fost!…"

La Timisoara esti destul de aproape de mama dracului (unde se tine festivalul ala). Pana acolo mai trebuie sa iei doar un personal.
Vagonul seamana cu un tramvai. E plin de rockeri si de babe. Un tip cu tricou Nightwish are unghiile de la maini si de la picioare vopsite in negru. O baba cu basma cafenie are o cutie de carton Ulker cu boboci de rata. Sta stanjenita intre noi, studiindu-ne speriata, pe sub gene. Dupa ce coboara ne striga in urma concluzia: "Sunteti de-ai lui Satan!"
O alta e asa disperata sa coboare la statia la care trebuie, ca darama in urma ei rucsace, chitari si dup-aia greseste si usa: in loc sa coboare pe partea dinspre peron, sare in balarii. Si ramane asa, cu fusta agatata intr-un boschet.
Unde e batranica-bibelou d'antant?

Periam. Se vede ca e un nume predestinat. In curand va fi mai celebru decat Woodstock-ul. Vine sa ne ia o dubita de la gara si mai mergem cu ea vreo 15 minute, pana la malul Muresului. De-abia acum suntem la mama dracu'…
Coboram pe un camp cultivat cu o scena mare, argintie. Mai sunt cateva mese, 3 corturi si o tejghea cu dozator de bere. WC? "Este unu' mai incolo, da' inca n-au venit alea ecologice". Dus? "Trebuie sa vina de la Bucuresti…"
Ce caut eu aici? Nici macar nu-i povestea mea… Aicea nu-i de mine, eu sunt un delicat!..
Dar apare organizatorul si ma inveselesc pe loc. Poarta un fel de turban, pantaloni suflecati si o camasa descheiata la toti nasturii, ca sa-i putem admira bustul. E mic, slab si negricios. In urechi are vreo 14 cercei de toate marimile, pe degete cam 23 de inele si la gat fix 39 de lanturi de argint, groase, subtiri, impletite, simple sau cu pandantiv cu pietre. Zici ca tocmai a jefuit un magazin de amanet sau buticul lui Kostas din bazarul grecesc.
Si, peste toate astea, pe babuinul nostru il mai cheama si Nita. Are pielea foarte bronzata si lucioasa si nici un fir de par. E respingator ca un pui de drac (se vede c-am ajuns la destinatie; pe unde o fi ma-sa?). Seamana foarte bine cu Cap de Mort din Harry Potter1. Mi-e frica sa-l privesc in ochi (n-are nici sprancene!). Daca-si da seama ce gandesc? Daca vede ca stiu cine e, ma jupuieste pe loc.
O iau pe Alina de mana si plecam in recunoastere. Muresul e o mlastina. Mormane de nisip si, pe ici pe colo, niste balti caldute si murdare. "Bai, tu stii ca de p-aici provin stramosii mei? I'm back to my roots…" Aruncam, cu talpile goale, nisip in apa pana ne plictisim. Ce zapuseala!
Nita misuna si el pe-acolo, preocupat. Pare ca e peste tot in acelasi timp.
Cand ne intoarcem, un paznic ridica la mine din spranceana. "I'm with the band!", ii arunc peste umar. Parca as fi in "Almost Famous".
Ne lungim pe un colt de umbra, in iarba uscata, si ne punem pe asteptat. Ce dracu' asteptam?
Barbatul fantastic ne zambeste din mers. Are o camasa in carouri rosii, cu maneca scurta. Pe antebrat are multe taieturi si cicatrici. "I hurt myself today/to see if I still feel./I focus on the pain,/the only thing that's real.", cum spunea si el.
"Alina, poti sa accepti faptul ca tipul asta e gol? Gol pe dinauntru."
"Nu, bai, n-are cum sa fie gol, daca scrie versurile pe care le scrie si simte lucrurile pe care mi le-a povestit."
"OK. Da' nu acolo e gol. E gol la mijloc; chiar in centru. Sigur ca in jur are multe chestii interesante, profunde. N-am zis ca e prost. E inteligent si misterios. De acord. Dar ii lipseste o bulina in centru care sa dea lumina si viata lucrurilor astora. Mai mult nu stiu sa explic. Nu spun asta fiindca il vad atras de "the dark side of the moon". N-are nici o legatura. Si tu esti asa, numai ca in centru ai ceva foarte frumos. Asa, ceva ca un ecler cu ciocolata…"
"Da' golu asta poate fi umplut!"
"Nu. Golu' din mijloc nu poate fi umplut. Daca ti-e asa de greu sa accepti cuvantul gol, gandeste-te la el ca la o rana. Poate si l-a facut singur. A scarmanat acolo cu unghiile, pana a facut o gaura. O gaura dureroasa, dar totusi o gaura…"
"Well, nobody's perfect!…" spune Alina, iar eu sunt geloasa pe barbatul fantastic. Si inchid ochii si imi inchipui ca sunt in alta parte.
Cand ma trezesc, am un greier in san. Mi-e cald si mi-e foame. Pe scena, o trupa necunoscuta face probe de sunet. Vreau sa inceapa odata concertul ca sa se termine si sa putem pleca. Barbatul fantastic e inconjurat de admiratoare; imparte autografe. Miroase a mici. Alina ma mangaie pe par.


 

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net