Robu-Corcan CRISTIAN

Cenaclu cu pumni in gura

 


O fo'… dar aku', in Braila

Tocmai intr-o vineri, cand toate cele spirituale ar trebui sa fie mai adanci decat in celelalte zile, ma impinge dracul sa raman, dupa terminarea orelor de program, la una din intrunirile unui hiper-cenaclu literar brailean - " Mihail Sebastian " pe numele sau. Nu ca nu as mai fi fost, ba da, am mai fost acolo. Datoria mea de tanar huligan m-a obligat de multe ori sa merg si sa le amintesc venerabilelor genii locale ca inchisorile comuniste chiar au functionat cu succes, ca in aceste inchisori au murit multi din zeii gandirii romanesti, ca, in aceleasi inchisori, au fost torturati si umiliti peste limita imaginabilului oameni ca Alexandru Paleologu, Nicolae Steinhardt si Lena Constante, ca Holocaustul a existat cu adevarat, ca literatura universala nu este alcatuita numai din Gheorghitii si Faneii ce populeaza cu demnitate si patriotism satele si baltile de prin jurul Insulei Mari, ca Virgil Ierunca si Monica Lovinescu nu sunt tradatori de tara si de Braila revoltata, ci monumente de constiinta, ca Nicolae Manolescu nu este un om rau care doreste sa distruga talentatii scriitori de provincie, ca Horia Roman Patapievici nu este o bestie care, in mod intentionat, scrie si vorbeste in asa fel incat sa nu-l inteleaga nimeni, dar din al carui discurs se detaseaza fara echivoc infricosatoarea hotarare de a distruge poporul roman, ca Simona Popescu nu a dorit niciodata sa se razbune pe pensionari si ca Mihail Galatanu nu scrie fara rima doar ca sa-i compromita pe Bolintineanu si pe Eminescu, ca, totusi, oricat i-ar supara toata treaba asta, statul englez fiinteaza de mai mult timp decat cel roman, ca nu suntem singurul popor din lume care are pe ii, fote si camasi de noapte semne florale si geometrice, ca ar trebui sa se mai instruiasca si ei putin, ca nu-i de ajuns sa fii din acelasi oras cu Nae Ionescu si Panait Istrati ca sa fii si genial, ca sunt in tara asta cateva reviste literare si cateva edituri prestigioase pe care ar trebui sa le urmareasca cu sufletul la gura ca sa iasa din somnul lor greu-imoral si dulce-inconstient. Ei bine, nu o sa credeti, dar i-am trezit in cele din urma!
Asadar, ma voi intoarce la vinerea cu pricina.
12 august 2005, ora 18.30, toata gloata adunata, caldura mare, capete de renumiti poeti, filosofi si critici literari se pregatesc sa lumineze cerul Brailei. Pe langa ei, si cativa tineri stupizi, printre care ma numaram si eu, asteptand cu naivitatea varstei ca stravechi rinoceri acoperiti cu platose sa se transforme in gingase caprioare. Se citeste mai intai poezie, iar cel care citeste o face terorizat de privirile severe ale "zeilor" si timorat de handicapul care i-a facut aproape inutilizabila partea inferioara a corpului. Dupa ce termina, se inscrie la cuvant un remarcabil poet si filosof. Pentru cei interesati, prodigioasa gandire filosofica a celui de mai sus poate fi gasita in arhivele unei prestigioase scoli din comuna Sutesti, judetul Braila, Romania, zona - Europa de Est, unde a fost profesor pana in 1989. Filosoful demareaza in tromba, taios, intransigent, amenintandu-ne sa nu avem nici un fel de compasiune pentru schilavul care a citit mai devreme. Cand e vorba de poezie, sentimentalismele nu au ce cauta, trebuie vigilenta, ma rog, ne explica necesitatea exterminarii stihuitorului cu handicap locomotor. Urmeaza la cuvant o alta personalitate, ceva mai cu greutate, caci poarta cu dansa aura varstei inaintate si, atentie mare!, a victoriilor literare cu care a ingenunchiat Braila de cate ori a povestit cum i-a mai cunoscut el pe Nicolae Labis si pe Lucian Blaga, si cum mai este el doctor in stiinte. Doctorul in stiinte, in comparatie cu filosoful, dezvolta mai intai un discurs. In prima parte a discursului, recita o strofa dintr-un clasic roman. Apoi, face o pauza sugestiva, privind atent reactiile fanilor. Rinocerii intra in catalepsie, dar nu din admiratie pentru clasicul roman, ci pentru doctorul in stiinte care a reprodus strofa doar cu ajutorul memoriei, efectiv doar cu ajutorul memoriei. In partea a doua a discursului, anonimul doctor in stiinte, dar celebru in Braila, dispretuitor a tot ce-i poezie fara rima, insira, tot din memorie, efectiv numai din memorie, cateva asemenea versuri demne de dispret ale unui bine cunoscut poet roman contemporan. Urmeaza aceeasi pauza sugestiva, insotita insa de un zambet ironic. Rinocerii izbucnesc in hohote de ras, se bat pe burta, tusesc, icnesc. In final, doctorul in stiinte da lovitura mortala: chipul ii devine de bronz, ochii ii sclipesc taios, pe degetul mic al mainii drepte il are pe Lucian Blaga, pe degetul mic al mainii stangi il are pe Nicolae Labis, iar pe umarul lui stiintific, umarul vizibil, infrigurat si mut de admiratie, sta, privindu-l infricosat si mic, Heidegger. Nu mai este nevoie de nici o precizare, totul este clar: poetul care citise era, fara indoiala, un criminal travestit in infirm. Adunarea ofteaza si mediteaza la sensurile existentei, in conditiile in care o asemenea grozavie s-a putut intampla in chiar cenaclul lor din Braila.
Sunt invitat sa vorbesc si eu, ca unul care trebuie lasat sa vorbeasca, altfel devine recalcitrant si incepe sa citeze din Paleologu si sa arunce cu insulte in stanga si in dreapta spunand ca Mircea Cartarescu este un scriitor mare. O rup greu. Nu dormisem doua nopti si eram frant de oboseala. Ziua mergeam la serviciu, iar noaptea meditam la rosturile existentei, doar ca din alte perspective si cu alte emotii decat cele ale rinocerilor. Bunica mea tocmai se pregatea sa moara si, dupa ce ca ma crescuse invatandu-ma tot felul de chestii, imi mai daduse o mica lectie cu o zi in urma, spunandu-mi, abia articuland cuvintele, ca nu are pretentie la nimic, pentru ca traise bine, cu un om bun. Drept pentru care, ma apuc, gandindu-ma la batranete si la moarte, sa vorbesc despre teoria juventutii si, privind picioarele uscate ale poetului care citise, despre diferitele praguri de sensibilitate prin care receptam poezia. Nu am reusit sa termin nici una din cele doua idei, si asta nu din cauza unei lipse de concentrare, ci din cauza unei instantanee incapacitati fizice. Un pumn bine directionat tocmai imi acoperea jumatate din fata. Nici nu ma dezmeticisem bine, ca o mana ma si apucase de gulerul camasii ca eu sa nu ma abat prea mult de la itinerarul pe care pumnul urma sa-l strabata de mai multe ori si, dupa cum ati inteles, sa faca aceasta calatorie initiatica cu destinatia Fata Mea. Cine era proprietarul pumnului? Haideti, sa nu va tin in suspans: era poetul si filosoful de Sutesti, om asezat, cu casa, masina, nevasta si copil, costum, cravata si cioc, bine legat, tuns scurt si dat cu parfum de firma. Daca as mai fi avut timp sa-l privesc, cred ca, in sinea mea, as fi spus: "Asta da om, domnule!" Dar n-am mai avut timp. Brusc, mi-am amintit ca nu fusesem crescut la pension, ci de bunica mea, iar alaturi de bunica mea era bunicul meu care facuse razboiul si-i injura pe comunisti si care ma ameninta mereu sa nu cumva sa-mi fie vreodata frica de filosofii de Sutesti, pentru ca, de s-ar intampla una ca asta, ar muri de tristete detinutii politici care-si dau duhul tocmai langa noi, la cativa kilometri, la Dropia, si ceva mai incolo, prin canalele din Insula si din Delta. In consecinta, am executat o directa de dreapta. Intamplator sau nu, si-a atins tinta. Au intervenit intre noi, bineinteles, cativa tineri, deoarece rinocerii, greoi in trup si-n constiinta, se lipisera de niste scaune pe care nu aveau de gand sa le abandoneze niciodata, chiar de s-ar fi lasat cu moarte.
Sa presupunem ca pana aici nu s-a intamplat nimic! Abia ce a urmat dupa aceea necesita tot interesul. Dupa ce filosoful paraseste incaperea, compatimit de rinoceri - vezi Doamne, in ce hal am putut sa-l aduc pe onorabil vorbind despre teoria juventutii incat si-a iesit din minti de a ajuns sa se injoseasca repezindu-mi un pumn in fata - stimabilii domni au plescait oarecum deranjati de inconfortul produs si, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, au abandonat poezia si au trecut la proza. In acest punct nevralgic se impune o precizare importanta: ma aflu in posesia a doi caini, trei pisici, o familie de turturele cu doi pui abia iesiti din ou si un soricel pe care-l doare in cot de cele trei pisici tot atat de tare cat ma doare pe mine de doctoratul in stiinte al sfertodoctului. Asadar, cunosc psihologia cu care te apropii de animale. Asa ca i-am luat cu binisorul, spunandu-le ca astept ca macar unul sa se ridice si sa spuna ca ceea ce s-a intamplat acolo nu era normal. S-au ridicat trei, dar, bineinteles, tot tineri, ca asa sunt tinerii, mai fraieri. Rinocerii, in schimb, au continuat neperturbati sa-si vada de programul artistic. Insist si-i intreb daca nu cumva sunt dementi. Rinocerii nu clipesc si-si vad in continuare de treburi ca sa le iasa bine sedinta. Ii acuz de apucaturi kominterniste si parasesc sanctuarul pe care, prin "lipsa mea de maniere", l-am profanat si ma indrept naucit catre cea mai apropiata terasa ca sa beau o bere, sa ma trezesc din cosmar. Dar cosmarurile nu se termina repede. Confirmarea mi-a venit in momentul in care am constatat ca imediat langa masa mea, la o alta masa, alaiul de rinoceri, dupa ce inchisesera cu bine sedinta de lucru, se asezasera privindu-ma cu un aer indoielnic, jumatate ofensati, jumatate impaciuitori. In plus, apare la masa mea un trandafir destinat sotiei mele, de la un batran cenaclist "manierat", nu huligan ca mine. Ba mai mult, trimit si un reprezentant "oficial" care imi spune ca, daca ar fi patit el asa ceva, l-ar fi omorat pe agresor pe loc, dar eu, fara indoiala, sunt un tip violent si-mi fac numai dusmani si, sa-mi intre bine in cap, "Romania Literara" este o revista de cacat si ar fi mai bine sa-i mai ascult si pe astia batranii, ca au experienta. Daca nu ar fi fost nebunie pura, as fi crezut ca am nimerit in plin suprarealism. Dar nebunia creste in proportii: vine un altul cu pipa pacii, ma asigura ca toti imi dau dreptate, dar pentru gloria si onoarea culturii brailene trebuie sa ramanem "muti ca niste pesti". Ii spun ca asta cu "mut ca un peste" este dintr-o scrisoare pe care Vincent van Gogh i-a expediat-o fratelui sau, Theo, si ca...... Trimisul rinocerilor se intoarce dezolat catre tovarasii lui, ridicand a neputinta mainile. Gestul vroia sa spuna: "Iarasi este jignitor si violent, nu se poate face nimic cu el!" Seara se incheie cu confesiunea brutala a unui bun prieten al meu care afirma ingrijorat ca in familia lui au avut loc cam multe sinucideri, iar lui deja i s-a facut o frica teribila de viata. Il asigur ca-i cel mai inteligent lucru pe care l-am auzit in acea zi nefericita si-l rog sa-si stapaneasca deocamdata frica de viata si, mai degraba, sa i se faca frica de moarte. Apoi, plec spre casa.
Dupa cateva zile, primesc un sfat bun, ca de la un batran la un tanar, ca de la o persoana importanta la un prapadit de bibliotecar: sa-mi iau animalele si nevasta si sa plec din Braila, ca nu se poate face nimic, si-i pacat, putrezesc ca prostul. Am sa ascult acest sfat, dar, pana o sa se intample una ca asta, o sa-mi confectionez o casca de protectie impotriva pumnului filosofic brailean, o sa fac zilnic exercitii fizice, ca-s tare slabanog si neadaptat la cenaclurile brailene o sa continuu sa merg cu sotia mea, in fiecare duminica, in vizita la cateva distinse batranele calcate in picioare de Istorie, ca sa vorbim despre rinoceri, ca sa fiu servit cu dulceata de nuci in chesele filigranate si ca sa fiu apelat cu "dumneavoastra".
Au revoir!

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net