Mihail VAKULOVSKI

Repina lui Cehov

 

 

Editura "Eikon" a publicat o piesa de-a lui A. P. Cehov evitata si-n patria lui Cehov, o piesa publicata doar in doua exemplare de catre cel caruia ii este dedicata, dramaturgul A.S. Suvorin, autorul piesei "Tatiana Repina", piesa lui Cehov fiind o replica la piesa lui Suvorin.

De ce nu se publica "Tatiana Repina" lui Cehov in Rusia? Cred ca din doua motive:
(1) din cauza exagerarii autorului in legatura cu religia, in piesa fiind exploatata exagerat de mult slujba de cununie
si
(2) fiindca e una din cele mai slabe piese de-ale lui Cehov, poate cea mai neinteresanta (si e vorba de-un scriitor extraordinar, un scriitor care merita sa ramina in orice antologie de literatura universala).
Actiunea piesei are loc intr-o catedrala, la cununia lui Sabinin cu Olenina, unde e prezenta toata intelectualitatea locala, biserica fiind suprapopulata, de unde incepe o nervozitate generala. In timpul cununiei, textele religioase ocupind cea mai mare parte a piesei, se discuta despre ultimele evenimente din oras - sinuciderile frecvente ale femeilor, prima sinucidere fiind cea a Tatianei Repina, pe care Sabinin, mirele, e sigur ca o vede in biserica - femeia in negru. Intr-un tirziu aflam de la femeile care birfesc in catedrala, plictisindu-se de atita slujba, ca Tatiana Repina e fosta sotie a lui Sabinin, pe care il asteapta afara sa-l huiduie elevi si studenti (la iesire il huiduie), iar din spusele unui tinar aflam ca mirele e un dobitoc ("Ce cuvinte minunate se spun unor ticalosi"). In final, Sabinin vrea sa-si lase mireasa si sa plece la cimitir. Acesta este subiectul piesei "Tatiana Repina" de A. P. Cehov, o piesa mai degraba de citit decit de pus in scena, care se bazeaza in primul rind pe atmosfera pe care o creeaza situatia, nu pe jocul actorilor.

In concluzie, as mentiona cartea ca obiect. Volumul se deschide normal doar pentru datele generale si "Cuvint-ul inainte" foarte exact si foarte bine documentat al lui C.C. Buricea-Mlinarcic. Apoi cartea se desface intr-o fila mare foarte eleganta si frumoasa si asa se citeste - un experiment care se datoreaza mai mult editorilor decit... scriitorului (sint sigur ca obiectul i-ar fi placut lui Anton Pavlovici). Astfel, "Tatiana Repina" e o carte care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca bibliofililor, a simpatizantilor lui Cehov, dar nici din bibliotecile si expozitiile avangardiste.

CEHOV - "Tatiana Repina", Ed. Eikon, Biblioteca Teatrului Imposibil, Cluj-Napoca, 2003 (Traducere si cuvint inainte de C.C. Buricea-Mlinarcic)

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net