Liviu ANTONESEI

Proza, acum, la Iasi - o repede ochire


Raspunzind anul trecut unei anchete a "Vietii Romanesti", afirmam ca fenomenul cel mai spectaculos petrecut in literatura noastra dupa 1989 a fost explozia prozei. Cred ca pot afirma linistit acelasi lucru si despre cele petrecute in acelasi interval si in literele iesene, doar ca putin mai defazat. In generatia mea si in celelalte generatii postbelice, aici, in Iasi, au dominat, cantitativ si calitativ, poetii, eseistii si criticii literari, prozatorii fiind, mai degraba, niste pasari foarte rare, singurul care a obtinut si o oarece cota nationala fiind Corneliu Stefanachi, inclusiv insa si datorita unui scandal de plagiat!, care l-a costat scaunul de redactor sef al "Convorbirilor literare". Chiar si Constatin Parascan, dedicat cu pasiune prozei, a devenit mai cunoscut in calitatea sa de recent biograf si exeget al lui Ion Creanga.
La fel au evoluat lucrurile si in primul deceniu postrevolutionar, daca fac exceptie de Dorin Spineanu ccleg de generatie cu mine, poet cunoscut, desi fara volum publicat prerevolutionar, care, imediat dupa revolutie, si-a distrus cele vreo sase manuscrise de poezie si a inceput sa publice proza - romanul Zile salbatice chiar in 1990, un amuzant thriller politic despre o "lovitura de stat comunista la Iasi" doi ani mai tirziu, doua excelente volume de povestiri in ultimii ani. Natasa blues, de acum vreo patru ani, are si un titlu care ma face visator si azi - si nu doar titlul, de altfel! Rar gasesti atit de frumos aliate abjectia si candoarea, cuvintul diafan si cel crud, chiar foarte crud, precum in prozele sale. El a fost urmat de Nichita Danilov, cu volume de povestiri fantastic-suprarealiste, care n-a mers, totusi, doar pe mina prozei, publicind in continuare mai multe volume de poezie.
Insa, cum spuneam, despre o veritabila explozie a prozei aici, pe malurile Bahluiului, putem vorbi de-abia spre sfirsitul deceniului trecut, odata cu schimbul de generatii de la revista Timpul, cu aparitia editurii T, apartinind fundatiei care editeaza si revista si cu implicarea exceptionalei edituri Polirom in procesul de sprijinire si promovare a tinerei literaturi originale, indeosebi a prozei. Incepind cu mijlocul anului trecut a devenit activa si editura Versus, apartinind Clubului 8 - din patru carti deja publicate, trei sint de proza! Si astfel, prin intermediul acestor institutii noi sau restructurate si reorientate, a iesit la lumina o veritabila pleiada de tineri si foarte tineri prozatori, alcatuita din nume ce au capatat deja nu doar circulatie nationala, ci si o anume notorietate - Serban Alexandru, Ovidiu Nimigean (cunoscut mai ales ca poet, pina la publicarea anul trecut a thrillerului suprarealist Mortido), Dan Lungu (care este si unul din cei mai promitatori tineri sociologi), Catalin Mihuleac, Lucian Dan Teodorovici, Florin Lazarescu, Radu Pavel Gheo (pe care ne incapatinam sa-l consideram iesean in continuare, desi, dupa anul american, s-a reinstalat in Timisoara! De altfel, a ramas mereu un fidel colaborator al Timpului.), Gabriela Gavril, Radu Parpauta (prea discret si excesiv de perfectionist) s.a.
Interventia institutiilor pe care le-am amintit a fost esentiala, pentru ca, de pilda, Lucian Dan Teodorovici publicase deja doua carti de proza, dar a devenit un nume de referinta al "noii proze" odata cu editarea la Polirom, in 2002, a romanului Circul nostru va prezinta:, propus pentru mai multe premii literare importante. La fel, debutul cu un volum de povestiri la Junimea al lui Florin Lazarescu a trecut ca si neobservat, in vreme ce romanul Ce se stie despre ursul Panda (Polirom, 2003) s-a bucurat de un succes de critica unanim. Poate ca si cartile recente ale celor tineri autori sint mai bune decit cele dintii, dar cu siguranta conteaza si prestigiul editurilor, capacitatea acestora de a-si difuza produsele. Chiar editurile recente si mici, cum sint T si Versus, nefacind compromisuri la calitate si difuzind "la tinte fixe" (publicatii literare si de informare generala, personalitati culturale, critici activi etc), au reusit sa-si fixeze un anume prestigiu, in ciuda tirajelor mai degraba modice ale cartilor editate. Recent, cea din urma, a lansat Cartea I Mallarme din tetralogia Benedict si Maledict de Serban Alexandru, care a facut deja vilva la lansarea ieseana si dupa aceea, carte ce va marca o data in literatura noastra rafinata, avind drept personaj principal insasi literatura. Cum autorul apartine, mai degraba, generatiei mele, se vede ca exemplul impetuos al tinerilor a fost urmat si de "batrini". Inclusiv de mine! La o repede ochire, observ ca Check Point Charlie, cartea mea de povestiri de anul trecut, a avut cea mai buna primire dintre toate cartile mele, literare sau neliterare - peste 40 de comentarii, recenzii, semnale etc, am reusit sa numar eu, dar nu este exclus sa mai existe, sa mai apara! Acum, un bun sociolog al culturii, Dan Lungu de pilda, ar putea incerca sa afle daca nu cumva aceasta explozie, locala dar si nationala, a prozei nu este cumva legata si de o oarece reorientare a gustului public dinspre literatura de non-fictiune si traduceri, care a bintuit in deceniul trecut, spre literatura de fictiune si originala, ce pare sa se manifeste incepind cu, aproximativ, luat ca reper conventional, anul 2000.
Insa importanta culturala a unui oras nu este data numai prin ceea ce scoate la lumina din maruntaiele sale, ci si prin ceea ce atrage pe orbita sa, prin ceea ce absoarbe. L-am amintit pe Radu Pavel Gheo, dar pentru noi, ieseani au devenit, macar partial, si craioveanul Cornel Mihai Ungureanu, dupa publicarea romanului Pasii sarpelui la editura T, si californianul Bogdan Suceava, dupa ce-a tiparit la aceeasi editura Bunicul s-a intors la franceza si a devenit colaborator permanent al Timpului, dar si bistriteanul Sorin Catarig, dupa ce l-a debutat Ovidiu Nimigean la Versus cu excelenta, desi mignona, culegere de proze Unele consideratii asupra tehnicii salvarii aparentelor.
In ce ma priveste, n-am dubii in ceea ce priveste consolidarea acestei orientari spre proza a literelor iesene, macar pe perioada urmatoarelor vreo doua-trei decenii, cita vreme acesti autori, si altii care tot vin, ba la revista, ba la Clubul T care, deosebit de Clubul 8 este al incepatorilor, nu al deja consacratilor, cita vreme, deci, acesti autori vor fi in plina putere creatoare, am insa o multime de curiozitati: cum o fi romanul la care lucreaza acum Lucian Dan Teodorovici?, cum vor arata Povestirile cracoviene ale Gabrielei Gavril in volum?, cum va continua tetralogia lui Serban Alexandru?, cind isi incheie Spineanu urmatorul roman?, cum continua cartea lui Radu Pavel Gheo dincolo de fragmentul trimis la Timpul?, cind naiba se va hotari Parpauta sa scoata primul volum, ca ma apuca batrinetea!? s.a.m.d. O multime de curiozitati, prin urmare. Dar, cum imi cunosc "marfa", nu ma indoiesc ca ele imi vor fi, rind pe rind, satisfacute! Unele anticipat, altele intr-un tirziu, in cele din urma, pina la urma, prea tirziu...


 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net