Cezar Nicolescu

 

     

- Mihai Vakulovski: Cezar, in debutul tau, "Save draft (Internet cafe cu doua anexe)" (colectia "carmen", "Biblioteca de Poezie"), se diferentiaza clar doua stiluri poetice, doua feluri de a fi: unul "internetic", plin de termeni de ultima ora, in prima parte, si altul, cel din "Anexe" - simplu, clar si direct. Ce-a fost mai intii - oul sau gaina?

- Cezar Nicolescu: Intii si-ntii ti-as aminti de versul acela - "poemul inca nu a inceput" - , "Save Draft"-ul nu este cartea mea de debut sau, in fine, nu in forma asta. Este, deocamdata, o parte dintr-un proiect, pe care sper sa il pot termina anul acesta, un c.d. - volum de poezie hipertextuala. Ceea ce ai primit tu, nu este decit raspunsul la rugamintea lui Un pentru colectia pe care ai amintit-o. (Cred ca e singurul "editor" pe care nu l-as putea refuza.)
Spui ca "se diferentiaza clar doua stiluri poetice" - e foarte posibil sa fie asa. Intuitiv am inteles pe ce baze ai facut diferentierea, insa eu nu mi-am propus unul anume si nici doua, si nu mi-am propus nici o structura. Ou/l/ale si gaina au aparut in acelasi timp. In cartea electronica despre care iti vorbeam, ceea ce a fost la inceput s-a cam pierdut intr-un fel. Poemele hipertextuale au pornit de la ceea ce am trait, stilul acela internetic de viata a coexistat (si viata mea nu s-a schimbat prea mult) cu cel din "Anexe" legat si el de alte masinarii/mecanisme, numai ca literatura nu falsifica neaparat, ci reflecta altfel, este, pentru mine, cel mai bun exemplu de hiperrealitate desi, chiar ceea ce eu am perceput ca real, nu era realitate "obiectiva". Viata mea si ceea ce rezulta din ea nu sint altceva decit o miscare browniana printr-o infinitate de realitati, (stiluri, daca vrei).
: : :
- Intrebarea de mai sus mi-a amintit de cele doua perechi de haine ale tale…

- A! Da, vorba-verba vers-us a lui Ioan Es Pop - "Zice, da, zice": anul trecut, prin octombrie parca, poate chiar mai tirziu, cind ne-am cunoscut noi mai bine, intr-un apartament din Drumul Taberei, copacei, floricele (ofilite) etc. aveam doua feluri de a ma imbraca, unul sobru, elegant, costum, cravata si unul vai! pentru ca acum nu am mai ramas decit cu acesta, blugi, bocanci, geaca motor... Ma imbracam dupa cum era vremea, nu vad nimic rau in asta si nici ceva deosebit . Acum spre exemplu sint acasa in fata "computador-ului", cum imi place mie sa il alint, imbracat in pijamale desi este ora 13:20, si nu m-as schimba pentru nimc in lume, pentru ca in casa asta totul este intr-o ordine desavirsita iar eu ar trebui acum sa imi pun o tinuta pentru a fi in ton, "bon ton" si, in mod sigur, nu asta vreau. Ascult in casti muzica mea si iti scriu incercind sa nu imi deranjez vecinii cu pendularile mele intre hard-core si punk.

- Cum ai inceput sa scrii, de ce poezie?

- Intrebarea asta e un fel de "stinga-mprejur". Nu prea stiu ce sa iti raspund. In primul rind nu stiu de ce mi-ai trimis intrebarile pe mail (pentru lectori: a se citi asa cum se scrie ) si nu m-ai convocat la un interviu "live" pe chat. Cred ca mi-ar fi fost mai simplu, poate si tie. Dar ai dreptate, nu avem timp, lasam asta, poate o vom face cindva.
Am inceput sa tin un jurnal pe la inceputurile adolescentei mele. Nu m-am putut obisnui cu diaristica, credeam ca trebuie sa notez in fiecare zi iar notele de 2 pe care le luam la scoala mi se pareau nesemnificative si mai era pericolul sa mi-l gaseasca parintii in sisifica lor truda pentru aflarea locului unde se afla ascuns carnetul asa ca am inceput sa scriu din cind in cind citeva rinduri cu care ma laudam ca sint poezii si despre care tata, descoperindu-le laolalta cu obiectul incriminant, mi-a spus ca sint mai proaste decit cele ale lui Ienachita Vacarescu. De ce m-am apucat de scris ma mai intreb si eu citeodata fara sa-mi dau vreun raspuns.

- Care-ti sint modelele? Ce scriitori ti-au placut mai mult? Cine te-a influentat?

- Modele nu prea am, ascult Radiohead si imi place, e chiar "Creep", o stii: "I want a perfect body/I want a perfect soul", m-am cam saturat sa tastez, mi-am aprins o tigara si ma gindesc la scriitorii care imi plac. Fernandez Retamar e primul nume care imi vine in minte, pe urma nu vreau sa iti insir o lista iar influentele te las sa le cauti . Dar acum vreau sa te intreb si eu ceva: de ce oare ocurenta literelor care necesita diacritice este atit de raspindita in lb. romana? (Ma cam enerveaza masina care se tot schimba de pe Ro pe En)

- Cum ti se pare situatia actuala a literaturii romane?

- Normala. E cel putin cu un pas in urma fata de ceea ce se face in Occident. Si romanii si rusii (din cite mi-ai spus) sint conservatori. Poate ca e mai bine asa. Nu imi dau seama.

- Revistele culturale?

- Si eu as vrea un suflet perfect si nu numai eu (vezi Radiohead, op. cit.)

- Universitatea, profesorii, colegii, viata studenteasca, probleme studentesti?

- Exista toti/toate. Restante, lipsa acuta de bani, bere, caminele studentesti asa cum le stii si tu, prea putin schimbate, doar in rau. Pe la universitate cenaclul, biblioteca pe care nu o mai frecventeaza nimeni din lipsa de carti si de calorifere. Studentii de la Literele bucurestene prefera sa citeasca in bar la Arhitectura.

- Dintre tineri, cine ti se pare mai interesant? Pe cine ai miza?

- Cred ca cei mai multi din citi cunosc au posibilitatea de a ajunge mari scriitori. Acum, dintr-un sentimentalism care ma leaga de Braila, mizez pe citiva tineri de acolo, inca neformati, despre care nu stiu daca vor continua sa scrie. (Nici pe mine nu as pune prea multa baza) In orice caz au mult talent, viziuni noi si ar putea schimba multe in peisajul actual. O sa numesc doar pe unul dintre ei, pe Stefan Calin pe care sper sa il vad in doi trei ani ca debutant.

- Daca ai fi sa zicem bogat, sau, sa zicem presedintele unei uniuni scriitoricesti, cum ai ajuta scriitorii tineri?

- Cea mai simpla intrebare.
Dupa principiul "cere si ti se va da". Dar deocamdata nu sint in situatia asta si dau si eu ce pot, o informatie, o carte, o scobitoare, o maslina, un abajur...

- Si, in incheiere, parca tot te-as intreba ceva de fata aia "bruneta cu cercei in sprincene si-n buze si-n limba si-n sfircuri cu care beau" ("From: filou") de la tine de pe malul Dimbovitei…

- Era o fata care ar fi putut fi frumoasa, bruneta, cu cercei in sprincene si-n buze si-n limba si-n sfircuri cu care beam. Nu stiu ce mai face.

(2002)


E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net