VICTOR EROFEYEV

Fragment din
CINCI FLUVII ALE VIETII
(roman-fluviu)
in curs de aparitie la Editura Paralela 45

(traducere din rusa de Mihail VAKULOVSKI)

 

"Dumnezeu e unul"
(Dumnezeu)

ORGASM ISTORIC PE VOLGA DIN STALINGRAD


"Calatoriile scurteaza viata… Lecturile despre ele o fac practic fara sfirsit".

MURMURUL ZADARNIC AL SUVOIULUI

Totdeauna m-a nelinistit faptul ca Volga se varsa in marea Caspica. Un fluviu atit de mare, atit de important, dar curge spre nicaieri. Alte riuri - ca riurile, curg cu sens, progresiv in oceanul planetar, infaptuind teleologic un virtej al apei in natura, dar Volga s-a inchis in sine si s-a suprimat, ca-n Kant. Asta e o alta forma a tradarii. Volga aduna apa altor riuri rusesti (veniti la mine! scurgeti-va in mine!), alea vin la ea, intra cu incredere, iar ea se pierde aiurea.
Stai sub finul auriu, in iarba inalta de iulie, sub crengutele aurii ale salciilor, pe malul afluentului celui mai de jos, o oarecare Istra, o simpla spita din roata Volgai, si te gindesti: iata murmurul zadarnic al suvoiului, o actiune fara rost. Astfel toata energia crestina se scurge in balta musulmana.
Oare nu de aici pornesc suferintele fara sfirsit ale rusilor?
Desi, pe de alta parte, ce bine-i sa nu cazi nicaieri niciodata! Fiecare cu treaba lui, iar tu - pe nicaieri. Ce bine e sa deviezi de la ordinea universala si sa treci pe alaturi, veselindu-te si lenevind! Gindacii se tiriie, cucul cucuie, copiii se balacesc. Biserica de pe piezisa se oglindeste in riulet. O placere. Patrie. Moleseala de iulie. Printre degetele de la picioare pleoscaie milul caldut.
- Oare avem un viitor? murmura copiii.
- Oare avem aripi? cinta ginganiile.
- Oare am vreo speranta? cucuie biserica.
Eu infasor peisajul intr-un rulou. Tot ce e viu piuie. Il desfasor incetisor.

ALEGEREA VESELEI

- Da' ce va trebuie un borcan gol? zice capitanul.
- D'aia, zic eu, ascunzind fisticit borcanul la spate.
- Se pare, se chiora banuitor el, ca ati pus la cale ceva necurat. Aveti o reputatie proasta. Actionati la comanda?
- Nu.
- Atunci de ce va trebuie borcanul?
- Ce borcan?
- Ãla pe care il ascundeti la spate!
- A, asta!
- Vreti sa intoarceti Volga spre oceanul planetar?
- Am vrut eu, dar m-am razgindit.
- De ce?
- Nu stiu. Eu sint pentru ocrotirea naturii.
- Ei, bine. Ce va trebuie borcanul?
- Capitane, am sa va spun, dar toate astea sa ramina intre noi.
- Spuneti.
- Vreau sa-l umplu cu apa din Volga.
- Oare prin ce metoda?
- Ei, pur si simplu am s-o scot.
- Si mai departe?
- Nimic.
- Ce va trebuie apa din Volga?
- Pentru analize.
- Oare ce fel de analize?
- Speciale.
- E interzis.
- Ce-i interzis?
- Sa iei apa din Volga pentru analize.
- Unde se spune asta?
- Ce se spune?
- Ca e interzis.
- Ce, vreti sa va arat legea?
- Da.
- Stiti ceva?
- Ce?
- Dati-mi borcanul.
- Nu, n-o sa-l dau.
- Dati-l de buna voie.
- Capitane, parca sinteti un copil.
- Nu, dumneavoastra parca sinteti un copil. O faceti pe proorocul!
- Capitane, uitati-va ce am.
- Luati-l de-aici. Luati-l imediat! Luati-l de-aici.
- Doar pot sa iau alt borcan.
- Mai intii sa mi-l dati pe asta.
- Iata-l! Tine-ti-l!
- Si daca am sa va mai vad cu vreun borcan gol… Sa aveti in vedere!
- Ma speriati?
- Eu v-am prevenit.

ALEGEREA COMPANIOANEI

- Ce cretin de capitan! i-am spus tovarasei de drum. Ne-a luat borcanul. Ne-a luat borcanul intr-o tara libera!
- O tara libera!… a raspuns companioana.
- A promis ca ma ineaca!
- Ce-o sa facem? s-a speriat ea.
- Sa asteptam.
Volga - betonul mitului rusesc. Nu fluviu, ci autostrada de lacrimi. Am aminat mereu calatoria pe Volga in jos, o calatorie obligatorie, poate chiar impusa, o deplasare in cautarea mitocaniei. Invocam lipsa timpului, oboseala in cele sentimentale si-mi gaseam scuze fara nici o problema.
In afara de asta, eram amagit de impresiile mele adolescentine despre legaturile aproape intimplatoare cu farmecele Volgai, ca si in cazul noptii de Pasti din biserica din Iaroslavl, cind babutele lesinau de la inghesuiala si naduseala, dar nu puteau sa cada din cauza lipsei de spatiu si continuau sa se legene impreuna cu multimea, pierzind cunostinta, cu pupilele dilatate.
Teenager pletos, dupa sarbatorile din mai, mergeam din Uglici spre Moscova intr-un vagon supraaglomerat, care putea a ciorapi nespalati si a sudoare; noaptea un individ s-a apucat sa borasca, linga mine, iar sotia lui, nestiind ce sa faca, i-a impins in fata in loc de lighean bocancii, mai intii pe unul, apoi pe celalalt. Individul i-a umplut pina la refuz cu voma si-a inceput sa sforaie usurat.
Bocanci plini de voma - asta era Volga mea, cu steaguri purpurii, seceri si ciocane, magazine moarte care miros a sapun ieftin de rufe. Si ca pe printul Dmitrii l-au omorit cu trei secole in urma in Uglici nu era deloc de mirare pentru mine, dupa acesti bocanci.
Dupa o jumatate din viata, chinuit de previziuni urite, cu o mare neincredere in intelepciunea populara, m-am hotarit in sfirsit la eroismul tragerii cu ochiul: ce li se intimpla oare, acolo, pe Volga? Si-au baut definitiv mintile? S-au satanizat? Au murit?
M-am pregatit spiritualiceste pentru o tristete mortala si o zeflemea cinica, de parca as fi mers la o tragedie teatrala. Imi raminea doar sa-mi aleg cu mare grija tovarasa de drum, ca s-o hranesc in antracte cu inghetata.

MOSCOVA - UGLICI

Un calator singuratic e ca un sacal. De altfel, pentru Rusia calator e un cuvint prea european. Cine esti? Sint un calator. Suna prosteste. Pe de alta parte - cine sint eu? Doar nu-s un pelerin! Nici drumet! Si nici turist! Si nici trecator. Eu sint un nimeni. Eu pur si simplu plutesc pe Volga. In Rusia nu sint cuvinte care ar defini omul, nu exista eticheta pentru oamenii care calatoresc. Oamenii de aici nu se caracterizeaza nici prin profesie, nici printr-un anume statut social. Nu-s nici vinatori, nici pompieri, nici politicieni, nici medici, nici profesori. Pur si simplu uneori unii sting incendiile, altii citeodata invata copiii. Aici toti sint nimeni.
Pe cine sa iei cu tine? Libertate de alegere. Dar e foarte saraca internationala feminina!
Italiencele sint binevoitoare si pline de entuziasm, insa, pentru gusturile rusesti, parca prea slabute si prea ascultatoare. Se intimpla, ii arati italiencei un dolar fals si ea lesina de bucurie. Americancele - din contra, nu-s chiar slabute, dar prea sint indepartate ca mentalitate. Polonezele sint prea scirbite de Rusia. Frantuzoaicele sint categorice si de nefutut. Olandezele - mulaje dupa barbati. Suedezele - nesarate. Finlandezele, iarta-ma, Doamne, sint proaste. Danezele - educatoare excelente la gradinitele de copii. Elvetienele - un joc fara gust al naturii. E adevarat, am cunoscut vreo trei-patru islandeze care nu puteau a untura de peste, dar asta tare demult. Austriecele sisiie. Norvegienele, unguroaicele, cehoaicele sint neimportante. Chiar e ciudat ca li s-a dat tot atita carne, coaste si piele ca si altor popoare. Bulgaroaicele si grecoaicele imbatrinesc vazind cu ochii. Nu reusesti sa te indepartezi de mal si ele deja-s mame-eroine. Spanioloaicele-s un vodevil pisicesc. Cit despre portugheze - nici macar nu stii ce e cu ele.
Mai inainte ma gindeam s-o iau cu mine pe-o englezoaica din Londra, dar s-a maritat si a incetat sa ma mai sune.
Se poate calatori, evident, si cu o dama rusoaica. Dar de ce? Fumeaza mult, e lenesa, e inconjurata de badarani beti pe care-i jeleste de-ampulii, dar dupa clarificarea interminabila a relatiilor, prinsa cu alta inselaciune, ea neaparat iti va propune sa faca un copil cu tine.
Calatoria cu o dama rusoaica e o calatorie-n calatorie. Un cerc dublu de griji. Si nici nu se prea ingrijeste. De ea se lipesc bacilii, gindacii, trihomanazii. La ea totdeauna ceva nu-i in regula cu menstruatia.
Pe timp posomorit Volga e gri, pe timp frumos ea pleoscaie luminos in valuri cochete. De-a lungul ei stau fantomele barbosilor scriitori rusi cu o compatimire sfisietoare fata de durerea poporului, cauza careia - autosodomismul rusesc - e ingropat undeva prin apropiere in nisipul murdar.
- Vom sapa? a propus, gata de actiune, capitanul.
- Mare comoara!
- Ma suparati! a zis capitanul.
- Cine nu e cu noi e impotriva noastra, - s-au auzit barbosii.
- Vai, cultura! m-am suparat eu. Ceva mai vesel nu e posibil?
- Concert! a strigat capitanul.
- 'Nteles! a salutat militareste ajutorul sau. In primul act parca totul a fost pregatit dinainte. Din ograda manastirii-rezervatie din Uglici, unde pentru intrarea in fiecare biserica trebuie sa platesti aparte, s-a rostogolit direct spre mine cel mai popular tip de invalid, pe carucior de invalid, Hopa-Mitica cu o colectie de medalii din anii 1941-1945, cu cuvintele: "Toti candidatii la presedintie sint evrei!" Femeile care-l insoteau erau gata de aplauze.
- Gresesti! i-am raspuns destul de dur invalidului. In genere, in Rusia toti sint evrei, in afara de tine.
- E adevarat, a spus invalidul. Eu nu-s evreu!
- Despre ce ati vorbit? s-a interesat nemtoaica mea ultramoderna.
Cu cine sa te plimbi pe Volga daca nu c-o nemtoaica? Cu cine, daca nu cu o nemtoaica inclinata spre neurastenie, spre datoriile chinuitoare ale Germaniei, sa pornesti impotriva cursului? Din toate variantele posibile eu am ales, dupa ce am cintarit bine, o nemtoaica, o ziarista din Berlin, care habar n-are despre Rusia, in schimb fiica ironica a undergroundului, cu manichiura, cu bratari ieftine, albastre ca si cerul rusesc, roaba fantasmelor cu tatuaj extremist pe coapsa.
Ca sa n-o arunc pe companioana mea intimplator peste bord, neavind ce face, dupa exemplul tarului taranesc, eu am umplut toate cele patru punti ale vaporului, nu cu pasageri obisnuiti, ci cu citeva sute de ziaristi rusi de cea mai provinciala factura, din toate coltisoarele tarii noastre necuprinse. Fie ca ei, ca o Saherezada colectiva, sa ne povesteasca fel de fel de ciudatenii. In sfirsit, am ordonat ospatareselor sa imbrace bluze roze transparente, ca sa plutim ca-n somn. Bufetiera Lora Pavlovna, si ea toata in roz, mi-a gatit pentru micul dejun lapte de pasare. L-a adus cu talgerul pe puntea superioara si, mijind ochii de la lumina orbitoare, a zis:
- Ador sa stau la soare, sa ma incalzesc ca ultima vipera.
Capitanul vaporului era, evident, chiar capitanul.

(Intre timp romanul a aparut, la editura "Paralela 45" - puteti da de el in majoritatea librariilor, noi l-am gasit si vi-l recomandam cu incredere)

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net