Stefan BASTOVOI
"Iepurii nu mor"

 

36

Impinse poarta cu piciorul, trase un picior la strachina cainelui, feri ligheanul din usa si, fara sa-si mai scoata ghiozdanul, se duse la oglinda. Isi feri jacheta si se masura cu privirea. Era un pionier adevarat. Daca s-ar mai pieptana oleaca si nu s-ar sti cine este, ar putea fi fotografiat si lipit pe un perete. Daca l-ar chema cineva, s-ar duce la razboi.
Iesi afara sa vada daca nu e cineva prin gradina. Nici in gradina, nici pe dupa casa nu era nimeni. Ar fi vrut sa-l vada asa imbracat. Din cauza cravatei, parca si camasa si jacheta pareau mai noi. Nici nu pareau asa de prafuite. Se apleca si-si scutura pantalonii, si-i intinse putin. O lua incet prin gradina, pe sub copaci si, dupa ce trecu gardul, merse incet mai departe, pana pe deal. Acolo, unde cerul parea atat de aproape de pamant, incat cu un bat mai lung l-ar fi atins. Se aseza langa un tufaris pe o buturuga de nuc. Cineva l-a taiat demult de tot si Sasa nu l-a vazut niciodata. De parca nici n-ar fi fost niciodata copac, ci numai o buturuga cafenie. Poate nici n-ar fi fost mai bine sa fie un copac. Ce ar fi fost daca in loc sa stea pe buturuga, sa trebuiasca sa se cocoteze in copac? Poate ca nici nu s-ar fi vazut asa cerul, casele si dealul. Insa asa se vedeau atat de bine! Asa cum le cunoaste Sasa dintotdeauna. De la inaltimea acestei buturugi. Sasa isi sprijini coatele pe genunchi si statu asa mai multa vreme, pe urma se sprijini cu palma de pamant si vazu ca-i umed. Incepea sa nu mai fie atat de cald. Soarele de la amiaza parca mai slabise si vantul, care parea mai inainte cald, acum parca se mai racise. Era insa placut si luminos. Un nor mare se imprastia deasupra lui Sasa. In alta parte cerul era albastru, iar peste dealul celalalt se vedeau niste nori marunti. Jos in sat, baba Hania sapa in gradina. In cateva gradini ardeau focuri de frunze si iarba greblata. Chiar daca focurile nu se vedeau, Sasa stia ca ele ard. Fumul se ridica printre copaci si, daca vantul era linistit, el se suia mai sus decat gradinile si chiar mai sus si decat dealul, aproape de nori. Poate daca ar fi fost Sonia aici, s-ar fi asezat cu el pe buturuga. Iar daca n-ar fi incaput, s-ar fi asezat amandoi pe iarba. Chiar daca ar fi fost umed si ar fi fost rece, ar fi stat amandoi si s-ar fi gandit la ceva.
- De ce ard oamenii frunzele si iarba si nu le lasa in gradina?
- Pentru ca in gradina se mai nimeresc si pietre, si bete, si dai cu harletul in ele.
- Si-atunci de ce trebuie sa arda frunzele?
- Pentru ca pietrele stau ascunse in frunze si betele, si nu se vad.
- Dar si betele ard, dar pietrele nu ard si tot iti rupi harletul.
- Le iei cu mana si le arunci.
- Tu ai sapat vreodata prin gradina?
- Si de mai multe ori.
- Si nu-i greu?
- De ce sa fie greu? Pui harletul si apesi cu piciorul. Eu apas cu stangul.
- Si-i mai usor cu stangul?
- E mai greu cu stangul, cu dreptu-i mai usor. Dar eu nu pot cu dreptul. Cade harletul jos.
- Si-ai sapat mult?
- Vreo zece metri
- Cred c-ai obosit.
- Eu nu prea obosesc, eu pot sa sap si o suta de metri. Dar si iarba te-ncurca la sapat, se prinde de harlet.
- Si-ai dat si tu foc la iarba?
- Si la toate celea am dat foc, si la gramezi de lemne!
- Si daca se aprinde padurea?
- O sting.
- Si nu ti-i frica sa stingi padurea?
- De ce sa-mi fie frica? o stropesc cu apa!
- Ai stins vreodata vreo padure?
- Nu, dar am stins iarba. Dar daca s-ar aprinde padurea, as stinge-o si pe ea, as arunca cu pamant si-as bate cu camasa. Si padurea-i tot ca si iarba, numai ca-i mai mare.
- Dar tu ai fost in padure?
- Daca vrei, pot sa te duc si pe tine prin padure, eu stiu atatea locuri! Stiu unde sunt cele mai multe lacramioare si stiu si ciuperci, si un copac gros. Daca mergi cu mine pana la pini, am sa-ti arat unde se culca porcii mistreti, dar eu nu i-am vazut niciodata. Pe-acolo trec si caprioarele, si veveritele rod nucusoarele de la pini. Ai vazut vreodata un cucuruz de la pini?
- Am vazut desenat.
- Daca vrei, putem sa strangem un sac intreg de cucuruji de pin. Acolo vin si veveritele si mananca. Daca avem un sac la noi, o prindem in sac, cand sare. Eu am vazut mai multe veverite, dar cand ma suiam intr-un copac, ele sareau in altul si eu pana ma dadeam jos sa fug dupa ea, ea se suia in alt copac si n-am prins-o. Are noroc ca mi-am uitat prastia acasa.
La mos Nichifor hamai cainele si scartai poarta. Sasa se ridica. Se lovi de cateva ori cu palma peste pantaloni si incepu incet sa coboare. Cand a ajuns la mal, sari si alerga putin, ca sa nu cada.
- Acuma sa ma iei si pe mine, eu nu pot sa sar.
- Intinde mainile, ca te prind!
- N-o sa ma poti tine!
- Sai, ca te prind!
Nici nu era grea. Chiar daca-i in clasa a sasea, poate s-o ridice. O mai duse cativa metri in brate. Numai ca era mai inalta si se saraia cu picioarele de pamant. Dar asa, nu era grea, daca le ridica pe sus. Isi scoase numai jacheta si pantalonii. Cravata o lasa, lua peste ea un pulovar verde. Iar colturile cravatei le scoase pe de-asupra. Puse pantalonii si jacheta pe scaun si dupa ce se mai uita o data in oglinda, lua caldarea cu laturi de langa usa si se duse la scroafa.
- Poti sa duci o caldare asa grea?
- Pot sa duc si doua, daca trebuie.
- Si nu ti-i greu?
- Ii oleaca greu, da' pot s-o duc.
- Si nu te stropesti pe pantaloni?
- Nu, c-o ridic pe sus.
- Laturile le duci la scroafa?
Sasa rosi si schimba caldarea in mana cealalta. Simti printre degete faina uda de papusoi si incerca sa o ascunda, vru s-o stearga de pantaloni. Oricum, avea sa se murdareasca din nou. Macar de s-ar gandi la altceva. Daca prindea o broasca ii taia burta cu cutitul si-o baga in borcan? A gasit odata un soarece mort. Sa-si faca un scranciob in gradina? Daca taie un copac mare de tot? Apuca caldarea cu amandoua mainile si-o duse. Langa costireata se opri sa se odihneasca. Auzi grohaitul, tropaitul si flescaitul. Geamatul si covitaitul. Lua un bat si-i trase vreo doua peste bot. Covitai si mai tare. Lua lopata, ii trase peste cap, peste spinare si copite, pana se baga cu capul in colt si tacu. Ridica caldarea sa-i toarne in treuca. Grohai iarasi, isi baga botul, scutura din cap si-l stropi. Puse caldarea jos si lua iar lopata, ii trase una peste bot. Se duse iar in colt. Ridica iarasi caldarea. Umbla din colt in colt si grohaia. Isi baga iarasi botul, o lovi cu fundul caldarii. Se auzea fleoscaitul din treuca si bolboroseala. Pe spate avea cateva pete vinete si pe rat, chiar sub ochi, avea o zgarietura cu sange. Din treuca iesea abur si mirosea. Ea grohaia usor si gemea si scotea bulbuci. Din cand in cand isi ridica capul si-l scutura.


37

- Credeti ca pot creste in padurea noastra atatea ciuperci?
- Ciuperci si nucsoare, alune, toate cele!
- Nu le mananca veveritele si harciogii? Rod si casa, daca trebuie!
- Daca ciupercile cresc atat de mari, nici nu ne mai trebuie copaci.
- Ca sa facem loc pentru ciuperci?
- Sigur ca da, daca tot cresc ciupercile atat de mari, ar trebui sa taiem copacii, sa le facem loc, sa nu se ofileasca ciupercile.
- Sunt ciuperci si rosii, si galbene.
- Numai trebuie sa le udam si sa stam langa ele.
- Legam niste ate de ciuperci si, cand vine iepurele sa le rontaie, il legam cu ata!
- Putem sa prindem asa toti iepurii! Ii legam cu ata si-i tinem intr-o groapa!
- Dar nu dam cu pamant peste groapa, punem numai niste frunze si niste crengi!
- Si umplem o groapa plina de iepuri, si-i tinem acolo sa nu mai fuga!
- Sa creasca ciupercile linistit, sa se faca mari!
- Pe urma punem ata si prindem si harciogii, si-i legam cu ata!
- Da! Si trebuie sa sapam inc-o groapa pentru harciogi!
- Umplem groapa cu harciogi si punem frunze!
- Da! Si facem doua gropi, una cu iepuri si una cu harciogi!
- Pe urma strangem toate ciupercile si le prajim!
- Si facem si oua prajite cu ciuperci, si cu usturoi! Punem si carne de iepure, ca avem!
- Harciogii se mananca?
- Putem sa facem manusi si sa le vindem. Daca facem o mie de manusi, niste manusite mici?
- Cam vreo trei ruble pe-o pereche de manusi, daca le facem bine?
- O mie de manusi cate trei ruble, trei mii de ruble. Dar daca le facem mai mici. facem si mai multe.
- Da, mai ales daca mergi la drum, iarna, cand ii zapada.
- Ce copaci frumosi!
- Am greblat toata padurea, e foarte frumos!
- Da si vad ca vreascurile le-ati scos la margine, foarte bine.
- Le-am scos, ca sa nu fie gunoi in padure, padurea este o bogatie a naturii!
- Este bine ca dumneavoastra aveti grija de paduri.
- Padurea este, in primul rand, verdeata si aer curat, de-acuma dumneavoastra cred ca stiti ca padurea face oxigen.
- Aerul trebuie sa fie curat, dragul meu. Numai asa putem sa crestem o generatie sanatoasa. Apropo, ce mai face Nadenica?
- Tot cu copiii, Vladimir Ilici, cresc nabadaiosii! Uh, ca-s dati dracului!
- De astia avem nevoie, Edmundaci!
- Ca otelu'! Nadejda-i maladet!
- Cred ca are si mult de lucru, dar Nadenica e-o fata muncitoare, nu cred ca s-a plans vreodata de ceva si-i place, Edmundaci, ?i place!
- Eu ma intreb, Vladimir Ilici, dac-as fi eu in locul ei, m-as descurca oare?
- Trebuie sa ai vocatie pentru asta, Edmundaci! Nu e de ajuns sa vrei, trebuie sa si simti, iar pentru asta trebuie sa ai vocatie! Numai vocatia Edmundaci! Vocatia si puterea de munca! Asta are Nadiusa si n-avem noi!
- Ziceti ca-i frumos in padure va place.
- Da, foarte buna treaba.
- Asa ar trebui sa faca fiecare, sa-si faca ordine la locul de munca. Sa nu uitam, padurea face oxigen.
- Asa ar fi bine Edmundaci, dar inca mai avem nevoie de timp. Timpul le rezolva pe toate.
- Sunt sigur ca va veni o zi, cand aceste probleme vor fi de natura trecutului.
- Sa nu ne pripim, Edmundaci, niciodata sa nu ne pripim. Cum se zice, masoara de sapte ori si taie o data.
Peste vreo doua ore s-au intors si ei. Se intunecase de-acum si in casa ardea lumina. Mai intai intra mama si se-auzi cum scartaie usa mai usor si se aprinse lumina in veranda. Se auzi latratul cainelui si tata vorbi ceva cu el si-l trimise la loc. Sasa statea la masa si se uita intr-o carte. Pe masa mai erau caiete si creioane, si ghiozdanul deschis. "Ce faci, Sasa, ai dat ceva la scroafa?" "Am dat". "Ai gasit caldarea langa usa?" "Da, am dus-o si i-am dat si apa". "Cum de-ai scapat autobuzul?" "Am fost prin oras". "Si-ai venit pe jos? nu te-o ajuns nici o masina?" "Da' ce are, daca am venit pe jos?" "N-are nimic. Ai mancat ceva?" "Am mancat niste oua". "Si cum a fost, te-au primit in pionieri?" "Aha". Ia intoarce-te oleaca, sa vad si eu cravata". "Ai dat ceva la scroafa?" "O dat baietu' o dat". "Ai gasit caldarea langa usa?" "I-am dat-o si i-am dat si apa". "Si? Te-au primit in pionieri?" "M-au primit". "Ia stai oleaca, sa-ti vad si eu cravata, scoate sfiteru". "Oho, sa n-o dai jos, sa dormi la noapte cu ea", rase tata. "Si ai venit pe jos, ca am inteles ca ai scapat autobuzul?" "Am fost prin oras". "Nu te-o ajuns nici o masina?" "Nu da' ce are?" "N-are nimic, faci sport. Ai mancat ceva?" "Am prajit niste oua". "Maine te duci undeva sau stai acasa? Daca te duci undeva, sa dai ceva la scroafa, pe urma sa te duci si vezi ca poimane ai scoala". "Daca pe Lenin nu l-ar fi impuscat mai traia mult oare?", intreba Sasa. "Mai traia, inca vreo douazeci de ani", zise tata. "Totuna nu l-as fi vazut", zise Sasa. "Poate nici eu nu l-as fi vazut", zise tata. "De ce l-au impuscat?", intreba Sasa. "Pentru ca erau rai", zise tata. "Erau capitalisti?" "Erau si capitalisti si culaci, ei l-au impuscat". "Eu, dac-as avea un pistol, i-as impusca pe toti, zise Sasa, ii drept ca partizanii nu se tem de nimic?" "Cum sa se teama? Partizanii nu se tem niciodata". "Si eu m-as fi facut partizan", zise Sasa. "Tu ai mancat?" "Am mancat oua". "Te mai duci undeva?" "Nu". Pe urma Sasa intreba: "Ce fel de nume-i Sonia?" "Sonia? de la Sófia, sau in frantuzeste Sophie", zise tata. "Nu ma mai duc, ma culc si eu", zise Sasa. "Ei hai dar, pune-te si dormi" zise tata.
Mai era atat de putin pana la parada. Luni o sa duca bani pentru baloane. Trebuie sa se pregateasca. Sa sparga sticle, sa stranga pietricele.

 

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net