Liviu ANTONESEI

Mihai Ursache a plecat in eternitate

 

 

Intr-o dimineata de martie, poetul Mihai Ursachi s-a hotarit sa plece dintre noi, sa se desparta de aceasta Vale a Plingerii care este lumea in care traim. Sau, mai degraba, inima sa a hotarit acest lucru, obosita, probabil, sa mai bata intr-o lume atit de urita si neasezata, atit de indepartata de idealul de frumusete clasica, greceasca si germana, pe care poetul l-a cultivat intreaga sa viata. A fost prima veste ce mi-a sosit in acea miercuri dimineata si nu ma pot obisnui cu ea, nu pot s-o accept, atit mi se pare, nu doar incredibila, ci si insuportabila, chiar si acum cind l-am trecut dincolo, in cea mai buna dintre lumi si in cea mai frumoasa zi din primavara acestui an.
Pentru generatia mea de scriitori ieseni - si nu cred ca Nichita Danilov, Lucian Vasiliu, Dan Petrescu, Dorin Spineanu, Sorin Antohi etc ma vor contrazice -, Mihai Ursachi a fost unul dintre putinele repere, in egala masura scriitoricesti si morale, incontestabile, intr-o vreme, perioada noastra de formare de dupa mijlocul anilor saptezeci, in care acestea erau atit de rare incit puteai sa le numeri pe degetele de la o singura mina. De altfel, a fost un reper si pentru membri ai generatiei mele din alte parti - Petru Romosan, Traian T. Cosovei, Ion Muresan s.a. Tocmai de aceea, plecarea sa in America din 1981 a fost resimtita de fiecare dintre noi drept o pierdere ireparabila, un fel de doliu de o intensitate apropiata celui de acum, cind Omul din Poetul Mihai Ursachi si-a luat ramas bun pentru vecie.
In ce ma priveste, nu pot sa uit diminetile de duminca de la sfirsitul anilor saptezeci si inceputul anilor optzeci, cind il vizitam cu regularitate, ne citeam reciproc ce scrisesem intre timp, discutam despre poezie, filosofie, dar si despre politica, imi imprumuta o editie rara din Talmud, poeziile unor Holderlin sau Trakl, ori o ultima aparitie a "noilor filosofi", pe atunci in voga internationala, carora, in ciuda anticomunismului comun, le gasea si punctele slabe. Imi placea ceaiul verde si parfumat pe care il pregatea, trabucele pe care le procura cu dificultate si le oferea cu gentilete ori, de ce sa n-o spun?, whisky-ul sau vinul, intotdeauna de cea mai buna calitate.
Din America s-a intors imediat dupa revolutie, chemat de noi, prietenii mai tineri, carora s-a adaugat Andrei Plesu, ministrul de atunci al culturii. Nu pot uita nici acum bucuria revederii de atunci, cum nu pot uita tot ceea ce am facut sau am incercat sa facem impreuna, in cultura, in activitatea civica ori in cea politica. Probabil, concetatenii nostri si-l amintesc de la mitingurile pentru democratizare de la inceputurile deceniului trecut, cind, el, poetul atit de subtil, rafinat, tradus in peste treizeci de tari, inflacara multimile adunate in Piata Unirii ori in fata Palatului Culturii. Dar citi, oare, mai tin minte ca a fost presedintele Aliantei Civice ori ca vreme de patru ani s-a aflat in serviciul orasului, in calitate de consilier municipal? O activitate nu foarte poetica, dar de care s-a invrednicit cu acceasi devotiune cu care s-a invrednicit de fiecare pagina scrisa pe care ne-a lasat-o mostenire.
Acum, Mihai Ursachi, cel care devenise un simbol al orasului nostru inca de la mijlocul anilor saptezeci, a plecat dintre noi. Din fericire, admirabila sa poezie si admirabilul sau curaj literar, civic si politic au ramas sa ne calauzeasca in continuare. Intr-o lume atit de plina de false valori si de simboluri calpe, probabil ca este prea putin loc pentru cele adevarate. Numai ca, in vreme ce cele dintii vor disparea in neantul, "neantul valah", vorba lui Cioran, un autor pe care il iubea, din care au aparut, Mihai Ursachi si-a inceput drumul spre eternitate.
Drum bun, Badie Mihai! Dumnezeu sa te ocroteasca! In inimile noastre, vei ramine de-a pururi, de-a pururea pururi! Vesnica recunostinta, Magistre…

 


E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net