Alexandru Vakulovski

E vremea sa te lasi de scris

 

 

 

Pidarajii

Am vazut "Pederast" de William Burroughs la So, basistul de la Luna Amara. Auzisem de ea si i-am cerut-o s-o citesc. Stiam ca e despre poponari, pardon, dar chiar din titlu afli treaba asta. Si e un titlu chiar misto. Uite un om care a avut curajul sa scrie, mi-am zis.
Din pacate, chiar de la primele pagini am inteles ca Pederast e o carte care confirma toate gandurile preconcepute despre homosexuali. Cu fiecare pagina esti tot mai plictisit si tot mai ingretosat. Noroc ca romanul e mic si nu-ti ia nu stiu cat timp ca sa-l citesti.
Introducerea romanului e poate chiar mai aberanta decat lectura ce o urmeaza. Burroughs explica ce l-a facut sa scrie. "Explica" e ceva foarte rezumativ si concentrat. Pentru ca textul pare a fi scris intre cateva doze, in cateva reprize. Si drogurile nu par sa-i fi deschis ochii spre ceva, spre altceva, ci par sa-l fi pleostit si prostit. Mai imbecilizat decat ar fi un om normal. Burroughs a luat de la droguri doar mizeria si degradarea. Si se complacea in cacatul in care era. Iar cacatul cel mai mare - care l-a impins sa scrie - e uciderea accidentala a sotiei sale.
Accidentala, adica a impuscat-o cand incerca sa nimereasca cu un glonte un pahar de pe capul ei. Exista multe tragedii care te fac sa le compatimesti jertfele, dar Burroughs pare pur si simplu un pederast - ca si personajul sau, chiar moral. In "culmea" durerii el umbla sa agate tineri si copii pe care sa-i futa. Fiecare intelege din durere altceva. Ramai masca atunci cand el afirma cu seninatate in introducere ca asta ar fi o manifestare a durerii sale. Bine, bai tata, durere e sa umbli cu pula sculata prin piata la vanatoare de copii? Durere e culmea conditiei umane? Durere e ca dupa ce-ti ucizi ca un idiot sotia sa continui sa distrugi vietile unor copii? Da, asta intelege Burroughs din durere. O mutra care saliveaza dupa cururi.
Ce irita mai mult la Burroughs e faptul ca incerca sa faca din viciul sau, din patologic - un motiv de bravura. Nu, nu-i vorba de literatura, nici de trairi interioare. "Pederast" e un roman nul, daca-l comparam cu "Lolita" sau cu "Pe drum". Romanele amintite sunt literatura - in cel mai bun sens al cuvantului - nu o mascarada. "Pederast" se apropie de aceste romane prin tematica, dar totul se termina aici. Scriitura e una expeditiva, ca si cititor te uiti cate pagini ti-au mai ramas, sa-l termini odata. Te intrebi daca romanul poate fi salvat pana la sfarsit. Dar nu poate. Micile fragmente de aberatii combinate cu realitatea narata dau un rezultat jalnic. Romanul este total dezumflat la sfarsit. Totul ce pare sa promita la inceput se naruieste.
Lee - personajul principal, poponar pervers, ramane la conditia sa jalnica de la prima la ultima pagina. Lui ii curg balele dupa Allerton, un tanar pe care reuseste sa-l corupa cu ajutorul banilor. Intre timp Lee e ademenit si de copii. El vrea sa gaseasca Yage, o planta din care sa extraga un drog cu care ar reusi sa controleze mintile oamenilor. Atat ar mai fi lipsit. Allerton il paraseste pana la urma. Si gata povestea.
O poveste care prin titlu promite multe, dar din care te alegi cu prea putine. Nimic altceva decat perversitate, degradare de narcoman fara nici o "iluminare", un borcan cazand sec pe asfalt.
Americanii par niste ticniti. Ei te dau in judecata pentru o singura atingere, insa sunt in culmea extazului cand dau de perversitati si de chestii patologice. La ei e la moda sa fii sado-maso, poponar, sa fii frustrat din cauza incesturilor, insa le e frica de relatii normale, care par a fi persecutate.
Nu sunt un moralist - fiecare sa faca ce doreste, atata timp cat nu atinge libertatea celuilalt. Iar Pederast e un exemplu care imi provoaca doar greata. Lucrurile penale nu exista pentru ca sa bravezi cu ele. Cand reusesti sa faci din ele literatura - foarte bine. Nu trebuie sa fie lucruri care sa fie cenzurate sau ascunse.
Dar... din pacate "Pederast" e un roman fara nici un haz. Scriitura e dezlanata, atmosfera drumurilor latino-americane nu aeriseste naratiunea, ci o intoxica in continuare. Totusi scriitura lui Borrougs parca vrea sa spuna mai multe, dar esueaza in acest roman. Poate in altele...
Nu stiu ce i-a placut lui Ginsberg la William Burrougs, dar nu cred ca Pederast. Poate ca celelalte romane sunt salvate cumva. Si nararea experientei homosexuale e una nereusita. Ea da o imagine clasica si conservatoare de pidaraz. O fiinta baloasa si degradata. Atunci de ce sa mai citesti romanul? Si de ce oare a mai fost scris?, te intrebi la sfarsit.

 

 

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net