Dina Hrenciuc

Nascuta pe 23.03.1958, in Radauti, jud. Suceava.
Publicatii:
- "Cercuri albe" (roman), Bucuresti, Ed. "Cartea Romaneasca", 1984:
- "Despartire ratata" (roman), roman, Bucuresti, Ed. "Albatros", 1998
- "Pas in cerc" (roman), Pitesti, Ed. "Paralela 45", 2001
- "Biblioteca judeteana George Baritiu Brasov" - monografie, Ed. AULA, Brasov, 2000
In prezent lucreaza la romanul "Ce mai faci?", din care publicam in continuare un fragment.

 

Ce mai faci?

 

I. Ralu:


Nu am avut prilejul sa fac confesiuni la cerere, nici nu mi s-a cerut vreodata sa-mi dau cu parerea asupra nivelului de trai. Lucrul asta era bun, in principiu, dar putea deveni ciudat, la o analiza atenta. Insemna sau ca nu prezint interes, sau ca deja cei interesati stiu cum si ce gandesc si nu mai simt nevoia sa confirm sub semnatura. Banuiam ca viata mea se afla, indosariata, impreuna cu alte vieti, in marea epopee nationala care scutea tara noastra de nevoia acuta de terapie.
Am trait normal intr-o lume anormala, in care era exclus dreptul la intimitate. Despre libertate nici ca putea fi vorba. Formula diabolica de necesitate inteleasa ma urmareste inca, poate de aceea am acceptat sa vin aici, ca reactie si a nevoii mele disperate de prieteni, de colegi, de oameni in jurul meu. Nu as fi reusit sa traiesc intr-o pestera. Dar inaltasem propriile ziduri, in cercul zidit al lumii dinafara, eliminand din start orice dorinta de a face cariera profesionala, politica sau de orice alt fel. Ma refugiam in estetic si in sarcasm. Atitudine vinovata, cum aveam sa aflu mult mai tarziu. Lasitate. Boala. Stil de viata damnat. Iluzie. Era cazul sa ma tratez. Sa explic, cel putin, sa dau o sansa profesionistilor care, decenii la rand, pana cand generatia mea se va fi stins demult, cu tot ce ii era specific, aveau, cel putin, la indemana, dosarele vietilor noastre vazute din coltul blocului. Dosare completate stangaci, scoase la lumina si publicate uneori, spre marea dezamagire colectiva. Atat de triste au fost vietile noastre, atat de cenusii reuseau sa fie ele? Cautatorii de gunoaie s-au dovedit cautatori de aur. Dar aurul nu mai era nimanui de folos. Devenise o sursa pretioasa de culpabilizare generala. Parintii nostri gresisera, iar noi, refuzand pactul cu diavolul, dar si revolta impotriva lui, am gresit la fel de mult. Bunicii, strabunicii care si ei gresisera erau, oarecum, aparati de haloul istoric. Lucrurile luau intorsaturi curioase in timp. Cuceritorii deveneau eroi civilizatori. Infrantii esteti reuseau sa asimileze si sa castige pacea, desi pierdusera razboiul. Dar asta cerea timp si rabdare. Si pentru doua amarate de vieti era, uneori, prea mult.
Pentru ca viata merge inainte, doctore. Ce fel de doctori vor profesa pe-un inconstient colectiv ranit, haituit, cum vor calca ei in mod original pe mormanele de dosare care descriu, plictisit, intalniri dubioase, vanzari de frate? Si nici macar nu poate fi povestita fara s-o deformezi, e destul, e destul sa-ti controlezi cuvintele ca sa mistifici propriul tau trecut… Si degeaba incerci sa-mi captezi atentia cu apelative ciudate, cum ar fi domnita Ralu, eu nu pot sa te cred, pentru ca simt, pentru ca traiesc fiecare clipa deja in eschiva si nu mai pot construi nimic, mi-au intrat in sange eschiva, neincrederea, spaima ca jocul e acelasi, dar cu alti pioni, spaima ca tu si ai tai le veti lua locul probabil cu dosare cu tot si ca, sa fim seriosi, chiar daca juri pe secretul profesional n-o sa te cred si-o sa incerc, la fel ca pe ei, sa te pacalesc, sa va pacalesc, sa ne pacalim, vai, unii pe altii. Cel putin, nu sunt singura. Cel putin, suntem o mare de oameni. Deocamdata, doar eu si Alecu. De bunavoie si nesiliti de nimeni. Tristi si nesiguri, dintr-o data, imbatraniti. Tristi si nesiguri, Alecule…
Imi amintesc cat de frumosi eram amandoi, cu fetele imbujorate, dupa zilele alea petrecute in camera Mariucai, gazda ta, care asculta dupa usi de sticla cum gemeam noi prin asternuturi de canepa si nu ne mai saturam sa facem dragoste. O incitau noptile noastre, isi atragea si ea barbatul prin perini si scartaiau impreuna din patul lor batranesc - al nostru era cu arcuri - ore in sir, in nopti de matase cand satul tot se infierbanta, intra in calduri si paturile scartaiau sub trupurile lacome, un fel de simfonie arhaica, taiata rar de suierul trenurilor din gara mica, invaluita in mirosul proaspat de brad si cherestea de peste zi…
Eram imbujorati, spun, si eu faceam semne misterioase. Unul din noi trebuia sa plece, iar altul sa ramana. Acolo. In stabilimentul deschis in urma cu doua saptamani, un fel de ospiciu care ne promitea noua, tuturor, fericirea. Vesnica fericire. O lobotomie, un soc electric, o seringa, un pat. Un pact. Sa fim seriosi, murmura diavolul, sa fim seriosi. Ne-am mai modernizat si noi, desi…
Te-ai distantat speriat, ai fugit dintr-o data de mine, te nascusesi viu si reuseai sa le vezi pe toate. Hainele noastre atarnand, in racoarea diminetii, pe ulucile din gard, in care mirosul de rasina se amesteca violent cu mirosul de sperma si sudoare si uneori, rar, de lemn putrezit…
Dimineata toata lumea era obosita in sat. Si vesela. Doar ferastraiele aveau un zumzet vested. Se insinua, sunetul ferastraielor, pe sub geam, pe sub usa, prin pereti, ca o amenintare, ne sfredelea creierii si nastea, din ceata satului de munte, imaginea sudorului, care avea sa ne urmareasca si sa ne tortureze. Secretul nostru, pe care nu l-am dezvaluit nimanui: amandoi, in egala masura il auzeam si amandoi, in egala masura, stiam ca ne urmareste. Cu masca de sudura pe fata, cu aerul lui obiectiv, lipsit de identitate, agresand universul intr-o falsa atitudine sarbatoreasca, prin suvoaiele de scantei care faceau fierul sa scrasneasca…
Lumina se rasucea sangerie pe straturile de sticla si abia tarziu o descopeream pe Mariuca in bucatarie, cu un ceaun afumat in mana, langa soba ei cu motorina, pe care se prajeau jumarile. Nu ne intreba nimic, abia daca ne privea. Nici noi n-o intrebam cand ii mai vine pe-acasa barbatul. Mestecam incet, frateste, impartind fiecare firimitura, ca sa prindem puteri pentru o noua noapte.
Si ne era bine asa, nesatui si lacomi…
Aceeasi mana subtire, veninoasa, incremenita in frumusetea ei nobila, pe care-o plimbi prin parul meu, intrebandu-ma din ochi: de ce-am venit noi aici?
Sa ne fi saturat de dragoste? Sa ne fi saturat de carti, reviste, de vorbele Mariucai, de mirosul crud de lemn, plutind diminetile peste satucul acela cu case risipite?
Unul din noi trebuia sa ramana. Asta era pariul.
Cel ce se pretindea doctor ne privea cu atentie. Un chip poliedric, mai degraba banal, un mic-burghez atins de rutina si ruina, gras si linistit, greu de ucis, alunecos, uns cu alifii si celelalte. Care privea femeile sedate cu ochi pagani. Carnea lor trista, suava, abandonata. Obiecte, poate plante. Pumnul lor mic desclestat. Abandonul lipsei de griji. Al fericirii. O grota, pentru ultimii indragostiti. Ca sa nu-si piarda pasiunea. Ca sa nu-si pulverizeze, prin frecare, organele. Ca sa nu se preschimbe in praf cosmic si pulbere stelara. Ca sa opreasca clipa.
Semnele mele, discrete la inceput, din ce in ce mai panicate apoi. Voiam sa-i explic ca eu sunt cea care va pleca. Pentru a purta prin lume rana luciditatii. Pentru a infrunta vartejul. Ca sunt gata sa ma sacrific. Ca numai si numai din iubire o faceam. Ca m-as lasa macelarita de ostirile din afara, ca puteam lupta cu dinozaurii, ca stiam sa sar din baobab in baobab, si manuiam cu pricepere lianele.
Aici el rase. Putin mai destins, gata sa ma creada. Grimasa mea o trase, o inghiti si-o transforma pe-a ta, deveniram in trei secunde o masca. Fara expresie. Privindu-l… Se linisti…
- Deci, domnu doctor, ca sa fie clar, noi nu dorim decat un concediu de refacere. Obiectiv comun: sa putem lupta din nou cu dinozaurii. Nu inteleg ce cautam, de fapt, aici… S-ar fi putut gasi o solutie mai… normala (scuze!)… Prietenul nostru, domnul George, ne-a promis c-o sa rezolve el, numai ca, stiti, acum e in concediu etc.
- George, desigur, George… cum sa nu-l stiu… Mi-a fost coleg de facultate. Un student stralucit! Un excelent diagnostician!… Promitea mult… Nimeni n-ar fi crezut ca…
- C-o sa se-nfunde in oraselul acela nenorocit unde fac eu naveta, ca o sa-i placa, ca o sa-si ia nevasta, copii si livada, nu-i asa? Ba, mai mult, ca n-o sa-i lase nici pe altii sa scape…
- Domnita Ralu… adica, doamna, va rog… Asta cred eu ca-l priveste pe el!
- Ba si pe noi, atata timp cat ne-a trimis aici, unde sunt gratii discrete la usi si geamuri, unde va mirosi a urina cat de curand, unde ne-asteapta in spatele usii cabinetului…
- Ei, vedeti, vedeti, avem despre ce discuta…
Ma priveste si urechile i s-au inrosit, de emotie sau de furie, nu-mi dau seama, Alecu sta langa mine, a intepenit intr-o frica nedusa la capat, eu glumeam de fapt, nu erau bodyguarzi, nu erau gratii, cel putin nu acolo, in cabinetul elegant unde doctorul Pavel ne asezase in doua fotolii comode, clasice, din imitatie de piele…
Aproape ca ma simteam relaxata, aproape ca-mi lasam fruntea sa cada, in moliciunea monstrului reaparuse pofta mea de somn, ma invaluia, ma imbaia, taiata rar de imagini portocalii si verzi, ca de focuri de artificii… abia il mai auzeam pe Alecu povestind din lecturile lui, ceva complicat, ceva mov, cu spatii si subspatii, in timp ce doctorul Pavel imi strecura cate o privire, ca sa se-asigure c-am adormit…
Hai inapoi la Mariuca, as fi vrut sa-i tip in urechi lui Alecu, hai in camera noastra din subcarpati, in casuta de lemn pe care-ai impodobit-o pentru mine, hai sa plecam acolo si sa facem copii multi si frumosi… nu vezi… nu vezi…
Degetele lui Alecu, subtiri, cu desene rafinate din vene strabatute de sangele lui albastru… Teroarea lui Alecu, stransa intr-o cochilie sidefata, in unghia degetului mare, pe care-o contemplam uneori… Stralucind in lumina.
- Noi nu avem nevoie de psihanalisti… Or sa mai treaca ani buni pana ne vom redescoperi singuratatea… Inca mai purtam pe epiderma sudoarea aproapelui, suierul lui prefacut. Langa el ne-am simtit in nesiguranta jumatate din viata noastra… sau poate mai mult, nu se stie, nu-i asa?…
- Nu! Nu se stie!
- Prin urmare, lipsiti de griji, lipsiti de raspunderi. Somnul colectiv. Marele somn. Priveste-o!
Imi era tot mai somn, intr-adevar. Printre genele mele lumina abia se filtra. Galbuie si primavaratica. Un aer cald, difuz, coborand in oasele mele. Ma colora. Patina casei de vacanta, brusturele, scandura podului. Libelula. Aroma de grau. O albina ratacita. Greierii nu-i vedeam, dar auzeam harsaitul lor monoton. In colbul serii, o copita de cal, pe drum, invelita-n carpe, ca sa nu faca zgomot. Fan, fan proaspat cosit, nevandut… Multimea furnicilor… urcand taisul coasei… Multimea de constructori asteptand la coltul blocului. Tarasul sarpelui. Canalul Dunare - Marea Neagra pe care-l improspatara pisicherii cu ranjetul lor blestemat, in dosul motoarelor cu motorina si-al burghiului electric. In fata celor patru etaje ale noastre se sapa, mai vere, de trei luni, o imensa, bizara groapa comuna…
- Taranul nostru isi rezolva complexele imediat, draga Titule… Defularea lui e clara si eficace. Isi bate nevasta, copii, taie lemne si copaci, intoarce fanul, ea rastoarna ceaunul de pe foc. Are grija sa nu se arda. Mecanica gesturilor precise. Doar atat. Seara priveste la televizor. Inca se mira de una, de alta. In curand isi va face pensiune, va promova turismul rural, ecologic si pe cel cultural. Sau va munci pe bani buni, prin Spania, Italia, Germania. Ce cabinete, ce vorbe, ce povesti incalcite? O casa domneasca, o gospodarie prospera. Si aburul din pamant… din pamantul lui… atat…
- Care taran?
Tresar in somn… dentistul… aburii… tusa Mariuca, dimineata, ciocanind sfioasa la usa… haideti, ca va cauta postasul… Simt cumva, langa aburul laptelui, cum freamata langa noi, n-a dormit toata noaptea… O fi ascultat pe la usi… Barbatu-su e ceferist. Pleaca si vine, cand nici nu te-astepti. De-aia ne-a si luat in gazda, sa nu-i fie urat. E o femeie tanara si frumoasa. Au doi copii. Inca n-a ajuns sa dea ordine, semn ca-i traiesc si mama si soacra. E ferita, sfioasa si rumena la fata. O sa treaca ceva timp pana sa se hotarasca sa ne faca sa plecam din casa ei. Indura si tace… Sau… cine stie…
Oricum n-aveam sa locuim mult timp la ea… trebuia sa mergem la oras. Intr-un spatiu postmodern. Cu cinematografe. Si trasuri. Si magazine second-hand. Cu vitrine si baruri. Cu biblioteci si librarii. Cu chioscuri si trolee. Cu viata, cu miscare. Fara cozi si mutre triste. Fara medici si gari. Fara prieteni.
Alecu nu mai tace. Ii place sa se-auda vorbind. Ar vorbi ore-n sir. Despre orice. El inca mai crede in oameni, in comunicare. As vrea sa-i spun asta doctorului, dar numai lui, si nu reusesc sa ma stramb elocvent. Ma gandesc, abia atunci, toropita, la cafeaua cu care ne-a servit. O fi pus ceva in ea. Imi intind picioarele si gem neauzita…
- Nu, nu mai exista tarani. N-are nimeni timp de ei. Exista… fermieri, dom'le! Si asociati. Exista pamant nelucrat, lasat in paragina, pe care se plimba cosasii ca pe Friederich Strasse. La insecte ma refer. Exista locuri de un metru vandute pe nimic. Exista tarani fraieriti de pungasii imbogatiti peste noapte, care si-au vandut pe degeaba bruma de pamant pentru care strabunicii lor au lucrat zece ani in Canada, in perioada interbelica, domnule.
Alecu ma mangaie pe frunte. Printre degetele lui, privirea taioasa a lui Pavel. Iar i s-au inrosit urechile. As vrea sa plecam odata, sa ajungem acasa, sa ma-ntind in pat… Imi amintesc insa, chiar atunci, ca unul din noi nu va pleca acasa. De unde stiam? Probabil am visat. Ma trezesc brusc, spre nelinistea doctorului. Ma ridic, dau sa plec. Alecu, subtiat, albastru, ca-n vis, ma prinde de mana. Hai… sa mai stam, imi soptesc amandoi, si-atunci inteleg ca, de fapt, ei au hotarat ca eu sa raman. Cu atat mai bine… sa dorm, sa mor… In iarba, langa gardul viu netuns. Zgariindu-ma. Civilizati, frumosi, amandoi. Numai saruturi. Maini nesatioase, hulpave, prin tufele de mure. Si asta dupa ce ne-am logodit la biserica. Alecu, disperat, patimas, tragandu-ma dupa el prin hoteluri de trei stele, si nicaieri nu aveau camere libere. Pana ce-am obosit. Nici o maghernita, nici o camera goala. Peste tot lipitori. Si rame. Si gardieni sau ce erau. Si soparle. Inelele de argint, cu desenul lor alambicat…
Biserica era goala la amiaza. Un preot batran, chemat din strana, a zambit auzindu-ne.
- Sunteti singuri?
- Suntem siguri!
Ne-a tinut o slujba frumoasa. Ne-a blagoslovit. I se inroseau varfurile degetelor cand ne atingea. Ardeam amandoi. Ne-a sfatuit sa fim cumpatati. Am ras. A doua zi, Alecu a hotarat ca, in luna de mere a logodnei sa plecam intr-un sat de munte plin cu livezi, plin cu paduri, rupt de civilizatie si de globalizare.
- Singuri?
- Sigur!
M-am infundat din nou in fotoliu. E si mai moale acum. Mainile lor, patru mani amestecate, din care nu mai stiam care sunt ale lui. Impingandu-ma, tandru, spre adancurile noptii. Cu siguranta bausem un sedativ. Seringile. Socul. Asfaltul.
- Inca nu ne-am obisnuit cu ideea ca avem nevoie de ajutor. Suntem prea aroganti. Ne credem indestructibili. Poate peste cateva generatii sa intelegem. Pana atunci, inca dam vina pe tatuca Stalin… Practicam arta culpabilizarii, santajul, fofilarea. Vrem despagubiri… Suntem neintrecuti…
- Cazurile astea se mai pot trata cateodata. Numai sa nu fie prea tarziu!
Am brusc revelatia ca am mai fost in cabinetul doctorului Pavel acum… cincizeci de ani… Pentru o operatie urgenta. Atunci era invers. Eu scriam versurile si el compunea piesa. Si-a iesit, domnule, un hit de toata frumusetea. Oare Alecu nu realizeaza ca, acum, el scrie ceea ce i se dicteaza? Intru in panica, ma straduiesc cel putin, desi reflexele mele s-au muiat de tot. Simt nevoia unui ciocanel pe genunchi. La ultimul, l-am lovit din greseala pe doctor in testicule. Statea, oricum, prea aproape. M-a felicitat pentru reflexe - auzi! - si-a scurtat, rosu la fata, vizita. Poate ca de atunci a inceput sa ma urasca. Si poate ca el, prietenul nostru George, a pus la cale toata tarasenia ce sta sa se intample. Simt nevoia unei discutii intre patru ochi cu Alecu, dar el nici ca ma mai vede. Emite, debusolat, fraze peste fraze culese de prin televizor, isi da pe fata arama, repeta mecanic, ceea ce, la urma urmei n-o fi un fel de… exorcism? Rad, cu oarecare efort. Mintea mea inainteaza spre cea a doctorului Pavel precum un gladiator obosit.
- Vezi, vezi, deja e mai bine!
Deci asta era. Trebuia sa rad. Pariul lui. Trebuia sa fiu fericita, in viitorul indepartat, si inceputul, clasic, al acestui proces incepea, dobitoceste, cu rasul meu harsait, penibil din cauza lipsei relaxarii, a muschilor fetei care nu ma mai ascultau. Dar ce stia el, la urma urmei, despre ras? Mai nimic, pentru ca rase ca prostul. Radeam, cu privirile ingustate, eu de el si el de mine. Incepeam sa cred ca vreau sa-l pacalesc. Asta nu era bine. Asa incepe o relatie de durata cu un psihiatru. Pe aceste baze temeinice. Mai bine era sa ies de acolo cat mai curand. Doctorul Pavel devenea translucid. Alecu nu mai avea ochii albastri la el. Se transformase-n demon. Ma invelea in haina lui roasa pe la maneci, tintuindu-ma in vinilinul ros al fotoliului. In care sobolanii si lupii sapau tunele, he, he…
Pe-o banca de lemn din trei leaturi, noi doi, paziti de lilieci si de suierul marfarelor. In gara aproape pustie, in care se plictisea copios un gardian. Intre doua prize de plictis scruta cu vigilenta intinderea pustie. Nici un OZN nu catadicsea sa-l viziteze. Ne privea, invariabil, cu neliniste. Casca gura de cateva ori, schita gestul apropierii, dar noi, inclestati unul in bratele celuilalt, deschideam cate un ochi din patru si, pentru ca nu descalcea enigma, ramanea pe loc. Ne-am jucat asa intreaga noapte. Dimineata, cand sa ne ceara totusi actele de identitate, am urcat intr-un personal, lucru care l-a nemultumit. Nu cunosteam pe nimeni in padurea unde tot oprea trenul, n-aveam habar ce ni se-ntampla, noi, proaspat logoditi, cautam in continuare o camera libera in univers. Ne-a intrebat, intr-un tarziu, o muiere frumoasa daca nu dorim o camera. Ne venea s-o luam in brate. Ca rasplata, am cumparat din gara o punga sigilata cu lozuri in plic. I-am daruit-o si ea, generoasa, ne-a chemat alaturi, in bucatarie, sa le desfacem impreuna. Am baut vin, am mancat castane fierte si nuci prajite si am recuperat jumatate din banii dati pe lozuri. Marioara ne-a devenit, din noaptea aceea, confidenta, gazda buna si protectoare…
Racoarea tindei sale. Vestibul. Spatiu. Labirint. Nu, astea nu erau pentru mine. La primele semne - mici - de oboseala. Am decis sa schimbam decorul. Sa circulam in masini, pe bulevarde. Sa nastem in maternitati moderne. Sa ne ducem copiii la pian, inot, schi, echitatie, tenis de camp, computere si cursuri de limbi straine. Sa-i indopam cu stiinta, sa invete calculatorul, sa discutam enigmatic despre valori, sa oferim intotdeauna cel putin doua variante din care ei sa aleaga. Sa alcatuim teste grila.
- Zau, am incercat! Pe cuvant, am facut eforturi!
Se face ca nu m-a auzit, vorbeste numai cu Alecu, de parca eu am si iesit din uz.
- Nu, nu am inca multi pacienti. Dar o sa am in curand. Nu, nici George nu are cine stie ce… Dar va avea…
- Sa trec in contul lui George toate sinuciderile din oras? Mai c-ar merita! De asta, de asta se-ntampla, imi spune el, tocmai fiindca nu l-au cautat…
- Sa fim seriosi…
Chiar asa, incerc sa-i fac un semn discret, cum ca sa-i dea odata concediul si sa terminam. Gata. Plecam pe la casele noastre, in cutiile noastre de chibrituri. Sau chibrite?…
- Hei! V-ati hotarat?
Peste tot gaseam oameni. Sudorul era si el un om, la urma urmei. In gari, in parcuri, in cinematografe. In cancelarii. Adevarul era ca emanam lumina. Alecu preschimba in aer tot ce atingea. Reliefa halourile, schimba spectrul, accentua luminozitatea fapturilor, fara nici un efort special pentru asta. Era destul sa-l vezi. Il privesc. Are ochii verzi la el. Si mainile si surasul. Mai are ceva pe chip, greu de definit. O predispozitie la joc, la gratuitate. Si nici un pic de meschinarie. Bunatatea lui iradianta tine de-o puritate primitiva, arhetipala. A scapat! A scapat de secolele de civilizatie, de prefacatorie si de minciuna. S-a strecurat in faptura lui, dandu-i farmecul inselator al vulnerabilitatii. Spre el se indreapta, precaut, constientizandu-si propriile defecte, doctorul Pavel. Simt cum intinde o gheara. Tresar, dau sa strig:
- Nu asta e rolul meu. In nici un caz, nu asta!
Cine-a spus-o?
- Dar care?
In dimineata aceea, Mariuca ne-a facut omleta cu jumari. Apoi, auzind ca vrem sa mergem la primarie, s-a speriat. Si-a dus mana la gura, ca o femeie singura, in impas. Barbatul nu-i venise de patru zile. Noi eram epuizati de atata dragoste. Slabeam, ne diafanizam. Nu ne mai puteam atinge fara sa ne doara… Sufletul ne iesea prin pori ca un abur. Dimineata, in racoarea zorilor, il taiau ferastraiele de la iezer, o data cu mirosul proaspat al lemnului de brad. Si se vedea pana departe, peste paduri…
- Am vorbit cu primarele, totu-i aranjat!
Ne casatoream.
- Vaaai, da trebuia sa-mi spuneti si mie! - atunci am privit uluiti spre emotia ei, care tindea s-o depaseasca pe-a noastra. Mariuca exista, nu era o fantoma. Si din acest motiv, avea reguli, coduri, pretentii. Nu-i placea sa fie luata prin surprindere. Asa ca se foi, se codi, bombani, incerca sa ne-ntoarca din drum. Pana la urma taie o bucata de slanina langa care zdrobi patru cepe rosii.
- Excelent!
Alecu trecu pe la magazin si alese cea mai dichisita bautura din raft. Am ajuns la primar, care ne astepta putin plictisit, putin intrigat. Ne-a citit textul dupa ce si-a pus esarfa. In timp ce trecea repejor peste partea didactica a discursului, l-am privit cu simpatie si-am decis, cu o usoara strangere de mana ca merita, la urma urmei, onoarea pe care i-o acordam. Dupa care ne-am asezat gospodareste la masa, impartind slanina, ceapa si bautura care se dovedi a fi nu sampanie, ci vermut.
- Iar azi e-n treispe! - ne anunta, ca-n treacat, asa, pentru cazul ca n-am fi observat.
- Ia te uita! - ne-am mirat noi, ca sa-i facem pe plac, dupa care ne-am strans mainile ceremonios si-am alergat spre camera Mariucai.
Nimeni nu ne-a reprosat niciodata nimic. Daca priveam cu atentie, nici nu se observa ca suntem un cuplu. Raspundeau halourilor noastre numai singuraticii, cancerosii, betivanii si drogatii. Tresareau, cand treceam pe alaturi. Aveau tendinta sa ia pozitia drepti, de parca trecea Imparatul.
Alecu ma lasa in aburul amintirii si pleaca de mana cu doctorul Pavel. Ma luminez. Acum o sa-l inchida. Alecu, Alecu, strig, nu te-ncrede!… Fereste-te! Fugi! Pe tine te vrea, pe tine te vaneaza! Salveaza-te!
Doctorul Pavel se-ntoarce spre mine cu o expresie amuzata pe chip. Elaborata, sofisticata, compusa. Amuzament de duzina. Gluma mea nu e buna. Revine.
- Alecu al tau s-a dus la toaleta! I-am aratat unde-i baia… Acum poti sa-mi povestesti!…
- Il gazati? Chiar aici?
- Sa fim seriosi!
Si raspund apelului insistent la seriozitate.
- Ma numesc Raluca Man. Nu domnita Raluca… Am avut deja treizeci si trei de ani. (imi ridic bluza si ma-ntorc cu spatele, asteptand sa fiu ascultata)… Repet: treizeci si trei!
Doctorul Pavel nu reactioneaza, nu salta aparatul din loc, nici macar nu zambeste. Asteapta, calcand apasat in tacerea mea, sa continuu. Accept.
- Varsta magica. Varsta la care plamanul se-nmoaie, ma-ntelegi? Asta da nelinisti prin organism si rezultatul e dorinta nesabuita de fapte eroice. Stiu ei, internistii, de ce au ales cifra cifrelor… Tocmai trec prin criza cu pricina. Am intarziat deja niste ani, asteptandu-l pe Alecu. Pe Alecu il urasc. Tocmai ma intrebam daca sa-i povestesc ce dezastru a devenit legatura noastra. Ne tine captivi, ne rupe de lume. Nu mai citesc ziarele, nu urmaresc stirile, nu merg la vot… si altele, stiti d-voastra!
- ?!
Nu, nu stie. Foarte bine. Reiau.
- Nu mai stim, pur si simplu, ce se-ntampla prin lume, prin Europa. Am auzit c-au fost niste invazii, niste razboaie, niste bombardamente… Si noi… nimic…
Primarele recitase frumos, cu intonatii, textul oficial, dar sarise cateva randuri. Se uita la noi pe sub ochelari, usor ingrijorat. Ar fi vrut sa ne puna o gramada de intrebari. Dar ceva il oprea. Poate zapaceala noastra si foamea si setea cu care ne priveam. Acestea toate ii facura si lui foame si sete, asa incat slanina si ceapa si painea Mariucai se dovedira fenomenale… Am deschis impreuna vermutul si el a acceptat, ca pe-o lipsa personala, faptul ca in sat nu se gasea sampanie. A promis ca va lua masuri. Cine stie…
Dimineata au venit la noi Roland si Matilda, auzisera ca ne-am casatorit, le spusese primarul, si aveau ciocolata, coniac, si chef de petrecere… Ei doi nu se mai iubeau. Erau casatoriti de doi ani si incercasera tot ce se putea incerca in doi. Nu escaladasera Chomolungma, le-am amintit, nu sarisera cu parasuta, nu salvasera nici un inecat, nu sapasera niciodata in mina etc., pe stilul clasic: pamant, aer, foc si apa. Am sarbatorit cat am sarbatorit si tarziu in noapte am inceput o partida de pocher. Am jucat pana dimineata, noi castigam si ei pierdeau. Dragostea si norocul erau puse sub semnul mirarii. Spre dimineata, mi-a intrat in mana o chinta royala servita. Am simtit ca stapanesc lumea. Simpaticii nostri tovarasi de petrecere trebuiau sa inteleaga lucrul acesta. Am plusat mult, numai ca Roland nu se lasa. Juca, ametit si tenace, la cacialma? La un moment dat nu mai aveam ce oferi si atunci, incinsi si veseli, ne-am privit lung perechile. Ei au suras care de care mai amuzati. Alecu a suras stramb. N-am mizat pe ei, dar am ras cu pofta. Pana la urma, s-a dovedit ca aveam, uluitor, si eu, si Roland, chinta royala. Veselia ne-a trecut brusc. Am impartit potul si am hotarat ca n-o sa mai jucam niciodata jocuri de noroc. Alecu n-a intrebat niciodata pana unde as fi fost decisa sa merg…
Le completam lista lehamitei, cu ochii in sticla ochelarilor lui Pavel, in care mai vedeam si cum se deschide usa cabinetului sau, prin care Alecu era imbrancit inauntru.
Apoi il mai vad in luciul oglinzii, in stralucirea geamului, in furnirul mobilierului, in jetul chiuvetei, in aerul tremurat ca o apa a mortilor, silueta lui prelunga, umerii arcuiti, pielea lui aromata, clavicula, gatul, inchid ochii si ma las traversata de trenul de catifea, in adancurile fotoliului se trezeste un zgomot, as vrea sa-mi intind mainile si sa-l prind in brate, sa-l aduc alaturi, in aerul meu, si sa-l inchid acolo…
- Unde sunt saloanele?
- In alt pavilion…
- Dar noaptea?
Ma revolt, imi asum goliciunea cojii, simt cum se rostogoleste castana, miezul dragostei mele se izbeste de caldaram, un copil se apleaca si-l ridica, privind curios. Castanele au o piele fina, catifelata, si-o platosa de scoici, cand eram copil construiam din ele papusi si cai…
Mi-e foame, arcurile ma strang, ziua scade, iar Alecu m-a uitat, sta langa mine, in celalalt fotoliu, in fata doctorului Pavel care sta si el pe-un scaun tapitat, rasfoind calm o revista. Asteptam cu totii.
Ce?

 

 

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net