Irina Cojocaru

NumeRELE

 

Castro-cronica


Foreign Policy (revista americana de politica externa) pare sa fie o lectura strict masculina, imediat de sub raftul cu Playboy. Cu toate astea, dincolo de faptul ca perspectiva masculina si cea feminina rareori coincid atunci cind vine vorba despre sex sau politica, lectura se recomanda si cititoarelor de peste o virsta, macar pentru a nu fi de acord cu punctele de vedere foarte americaneste argumentate.

Hirtie lucioasa si miros proaspat de tipar (e posibil ca asta sa-si doreasca si Tiuk!, oricit de virtuala se da...), poze multe si relevante, reclama putina si de bun simt si text... o revista cu texte istete, documentate, fara frinturi reluate la nesfirsit, intrerupte din cine stie ce conversatie de autobuz despre horoscop, retete vegetariene, interviuri pline de clisee, fotbal, fotbal, fotbal, subiecte actuale pe buzele tuturor care se sting si atit.

Politica externa se dovedeste domeniu interdisciplinar si intertextual, numai superficial nu. Ceea ce e o mare usurare - nu-ti va pierde vremea, cheful sau rabdarea. Poate ca-i o revista despre consecinte: America latina azi, insemnarile de scoala ale lui Abdumalik, teroristul uzbec, alte x-uri in civilizatia musulmana, internetul si efectele lui sau ale absentei lui si, nu in ultimul rind, ce ar face tot americanul daca ar fi presedinte... Made in America si citita in Romania.
Sa vedem si o mostra din lucrurile subtile si surprinzatoare care se ascund intre copertele lucioase sau la www.foreignpolicy.com:

Cu alte cuvinte (cronici ale celor mai insemnate carti) preia un text al presedintelui cubanez Fidel Castro aparut initial in saptaminalul columbian Cambio. De ce tocmai la rubrica de cronica literara? Pentru ca presedintele este cititor impatimit de Marquez si face cronica unei prietenii...

"Gabo (Gabriel Garcia Marquez n.n.) si cu mine eram impreuna in orasul Bogota in acea zi trista de 9 aprilie 1948 cind liderul (politic columbian Jorge) Gaitan a fost omorit. Eram de aceeasi virsta, martori ai acelorasi evenimente si amindoi studiam dreptul. Cel putin asta credeam... - nici unul dintre noi nu-l cunostea pe celalalt. De fapt, nimeni nu ne cunostea si, cel mai putin, noi-insine.
Cu aproape jumatate de secol mai tirziu, Gabo si cu mine vorbeam chiar inaintea unui drum la Bairan, in provincia Oriente din Cuba, unde m-am nascut foarte devreme, in dimineata zilei de 13 august 1926. Intilnirea ne-a dat sentimentul unei regasiri intime de familie, cind povestile si amintirile calde tind sa domine, intr-un loc impartit cu un grup de prieteni de-ai lui Gabo si cu citiva camarazi lideri ai Revolutiei.
In noaptea discutiei noastre am revazut imagini gravate in memoria mea: "L-au ucis pe Gaitan!" era strigatul recurent al zilei de 9 aprilie in Bogota unde calatoreau impreuna alti tineri cubanezi pentru a organiza un congres al studentilor latino-americani. In timp ce eu ramasesem perplexat, oamenii l-au tirit pe asasin pe strazi si au dat foc birourilor, pravaliilor si cladirilor de locuinte. Citiva carau piane si sifoniere ca-ntr-o procesiune, deasupra capetelor. Cineva facea tandari o oglinda. Ceilalti isi strigau frustrarile si durerea de pe trotuar, de la terasele pline de flori sau de pe zidurile innegrite de fum. Cineva se razbuna pe o masina de scris pocnind-o si lovind-o de pamint. Pentru a-l scuti de acest efort extraordinar, am aruncat masina in aer facindu-se tandari pe pavaj. Cit timp am vorbit, Gabo m-a ascultat, confirmindu-si convingerea ca, in America Latina si in Caraibe scriitorii au avut de facut foarte putina munca de creatie deoarece realitatea depaseste de departe orice poveste imaginata. Probabil ca adevarata provocare a venit din a face aceasta realitate credibila.
Asa cum se incheie si istorisirea mea, am invatat ca, printr-o coincidenta revelatoare, Gabo a fost si el acolo si probabil ca am mers pe aceleasi strazi si am trait aceleasi socuri, indoieli si porniri care m-au impins si pe mine sa intru in fluviul de oameni care cobora dintre dealuri. Cu o curiozitate inversunata am intrebat "Ce-ai facut in timpul Bogotazo-ului?" Neasteptat si tainuitor, cu imaginatia sa vivace, surprinzatoare, extraordinara, nestapinita mi-a raspuns categoric, zimbind, "Fidel, eu eram omul cu masina de scris."
Il cunosc pe Gabo dintotdeauna si prima data ar putea fi fiecare din acele clipe sau locuri de adevarata, poetica geografie garciamarqueziana.
Dupa cum el insusi s-a destainuit, este responsabil de "dependenta mea de a citi best-selleruri ca o metoda de purificare impotriva documentelor oficiale". Si mai poate adauga si culpa de a ma convinge nu numai ca as vrea sa fiu reincarnat ca scriitor dar ca as vrea sa fiu unul ca Gabriel Garcia Marquez - cu acea obstinanta atentie la detaliul care sprijina, ca o piatra filozofala, credibilitatea exagerarilor sale incredibile.
Odata chiar a sustinut ca as fi mincat 18 cupe de inghetata, afirmatie la care, dupa cum va puteti imagina, am protestat vehement. Mi-am amintit mai tirziu cum, in manuscrisul initial al cartii "Despre dragoste si alti demoni", un barbat calarea un cal de 11 luni si i-am sugerat autorului "Uite Gabo, mai da-i 2-3 luni calului aluia pentru ca la 11 luni e doar un minz..." Mai tirziu, la citirea romanului publicat, cineva isi aminteste de Abrenuncio (de) Sa Pereira Cao, pe care Gabo il recunoaste drept cel mai notabil si controversat doctor din orasul Cartagena de Indias la timpul scrierii. In roman, doctorul sta pe o stinca si plinge linga calul sau care in octombrie avea sa implineasca 100 de ani dar a carui inima explodeaza in calatoria finala. Asa cum era de asteptat, Gabo transforma virsta animalului intr-o ocazie prodigioasa, un eveniment incredibil de o veracitate irefutabila. Literatura sa este o dovada convingatoare a sensibilitatii si aderentei constante la origini - inspiratie latino-americana si loialitate fata de adevar.
Impart cu el si o teorie scandaloasa, considerata un sacrilegiu printre universitari si doctori in litere, despre natura relativa a cuvintelor in limba. Intensitatea convingerii sale o egaleaza pe cea a fascinatiei mele pentru dictionare, mai ales pentru cel pe care mi l-a daruit la implinirea a 70 de ani, o adevarata bijuterie care, dupa fiecare definitie are, in plus, fraze celebre din literatura latino-americana, ca exemplu.
De asemenea, fiind un om public obligat sa compuna discursuri si sa nareze evenimente, impartasesc incintarea ilustrului scriitor de a cauta cuvintul exact, un fel de obsesie reciproca imposibil de stapinit pina cind fraza nu este exacta, fidela sentimentului sau ideii pe care vrei s-o exprimi, chiar daca ramii ferm in convingerea ca mai poate fi mereu imbunatatita. Dar il admir mai ales pentru ca, atunci cind cuvintul potrivit nu exista, il inventeaza cu usurinta. Cit il invidiez pentru aceasta calitate!
Si-acum apare autobiografia ... romanul amintirilor sale, o lucrare pe care mi-o inchipui ca o nostalgie a ploii de ora patru dupa-amiaza, acea clipa de lumina si magie dupa care ar tinji mama sa, Luisa Santiago M. Iguaran, departe de Aracataca - un sat nepavat de nesfirsite ploi torentiale, de alchemy si telegrame, de tumultoase, senzationale iubiri care vor popula Macondo-ul, micul sat din 100 de ani de singuratate care a purtat tot praful si toata vraja din Aracataca.
Gabo mi-a trimis intotdeauna copii ale manuscriselor sale, inca neterminate, cu acelasi gest generos si umil cu care trimite fragmente ale cartilor sale si altora, celor la care tine, ca semn al unei prietenii vechi si profunde. De acesta data si le trimite siesi, cu sinceritate, franchete si inflacarare, scotind la iveala un om de o inteligenta cosmica si o bunatate copilareasca, un om al zilei de miine caruia ii multumim pentru ca a trait o astfel de viata pentru a o povesti."
(Vivir para contarla este romanul autobiografic marquezian (de 579 de pagini) aparut la Bogota anul trecut.)

Biblioteca plina de vechituri a lumii de azi are un raft special pentru citeva reviste frumoase, despre lucruri si intentii frumoase.

Stii cum e sa gasesti un loc unde-ti place sa revii? o persoana (na, am zis-o!), un oras (ziceai ca toate orasele sunt la fel)? Sau o cladire. Veche, gri fumuriu intunecat. O casa frumoasa sub coaja asta de oras de fum si praf. O revezi. O casa din asta fantastica e peste drum de sediul Pro TV. O vad in fiecare zi. Discreta pina la neglijenta, incitanta, evident nelocuita. Pina de curand nici n-o remarcasem. Acum nu stiu decat ca exista si ca as intra putin in existenta asta a ei. Marius Oprea ar zice in istoria ei si ar simti entuziasmul cautarii sub urmele astea destul de recente ale timpului.
M-as muta acolo. Ma voi muta vreodata acolo? Cred ca m-am mutat deja, intr-o zi ploioasa care s-a scurs in fata calculatorului, una dintre zilele alea care schimba TOTUL. Cand tot ce nu vezi nu exista. Casa superba din Protopopescu.
Hai intra, sa vezi lumea prin ochii mei e un lux.

O casa a formelor pure.
Arhitectural Digest (cunoscuta si sub abrevierea AD) te duce, in varianta italieneasca, "la dove il tempo si e fermato", adica acolo unde timpul s-a oprit in loc si nu in orice loc, acasa la Armani, in New York.
Nu stiu de ce revistele straine au ramas tot reviste straine. O calatorie printre micile secrete ale timpului nostru, avangarda de ieri si de azi. Si titlul care vinde bine revista - cele mai frumoase case din lume. O lume care exista.
O reteta de revista cu standard, cu arta si cu nou, facuta la New York, Londra, Roma, in Proventa, Japonia si Caraibe, in care ideea construieste materia si viata se vede prin ochii unora care merita cititi, mai ales ca abia depaseste pretul unei reviste autohtone, incomparabil mai lipsita de imaginatie si noblete (4 Euro).

O casa din detalii.
Tot de limba si inspiratie italiana e si Brava Casa. Numarul meu din decembrie al unui an trecut are 434 de pagini "per sognare e da copiare". Da copiare?!... Avem voie sa copiem!!! Nu vreau sa intram in amanunte, dar, in mare, da, uneori e de copiat mai ales daca-l amesteci cu visatul. Interiorul e de poveste. Si casele si fotografiile. O casa care se desface in bucatele la care probabil nu te-ai fi gindit. Detalii tehnice si artistice, depinde mult de ochiul care le priveste. Uite, stiu un fotograf caruia nu-i place sa faca fotografii... N-am gasit un singur motiv pe care sa-l inteleg si care sa-i dea dreptate. Probabil ca e sub o influenta nefasta. Lucrurile astea se intimpla. Si se schimba greu. Din topor.

O casa comoda dar cam feminina.
CASMICA e supliment al revistei "Amica". Din nevoia de casa sau de acasa, pe un ton mai amical. Cu bucatarii si sali largi de baie, dormitoare si dressinguri, spatii pe care nu le imparti cu nimeni asa de usor.

O casa foarte frantuzeasca "ordre et beaute"
Art-Decoration (www.art-decoration.fr)
Aceiasi 4 Euro, dar de data asta in franceza si, in general, in stil frantuzesc inconfundabil. Case noi si vechi, clasici ai secolului XX, marci devenite istorie, talente, pagini regionale, toate "a la francaise". O revsita care face reclama la berea frantuzeasca Dorelei (? de Alsacia). Unde totul invita, fireste, la calatorie, "luxe, calme et volupte".

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net