Despre

SuperBooks, Idea, Fracturi, Timpul (Ch.), Club 8, Echinox, Paradigma, Tribuna, Leonardo, Timpul (Iasi)



SuperBooks

In primele 2 saptamani ale lunii noiembrie, la Cluj, La Muzeul de Arta, a avut loc expozitia Super Books, cele mai frumoase carti din Elvetia, Germania, Marea Britanie, Romania. Cu aceasta ocazie, editura Idea, unul dintre organizatorii principali, a si editat un catalog al celor mai frumoase carti. Conteaza cum arata o carte, am inteles asta rasfoind volumele de acolo. Conteaza coperta, conteaza hartia, conteaza fonturile si aranjarea in pagina. Cititorii inteleg asta dintotdeauna, editorii mai putin. Dragi editori, sa nu ratati anul viitor expozitia, sa vedeti si voi cum trebuie sa arate o carte.
(Alexandru Vakulovski)


De la BALKON la IDEA

Multi fug de unele numere. De exemplu de numarul 13. Intamplator sau nu, ultimul numar al revistei Balkon a fost chiar 13. Dar el nu a adus ghinion, a urmat si 14, doar ca revista a fost re-botezata in IDEA, avand un nou format si o orientare mai clara: arta + societate. Iata motto-ul: "Aspiratiile celor care ar vrea sa izoleze arta de lumea sociala sunt asemanatoare cu cele ale porumbelului lui Kant ce-si imagina ca, o data scapat de forta de frecare a aerului, ar putea sa zboare cu mult mai liber. Daca istoria ultimilor cincizeci de ani ai artei ne invata ceva, atunci cu siguranta ca ea ne spune ca o arta detasata de lumea sociala e libera sa mearga unde vrea, numai ca nu are unde sa mearga." (Victor Burgin).
Cel mai bine reprezinta aceasta "combinatie" de arta si societate articolul lui Vlad Nanca: Zidurile vorbesc. E vorba desigur despre graffiti, despre tagging, icoane hip-hop si stencil graffiti. In cazul acestui text ilustratiile sunt obligatorii, ba mai mult, necesare. E o scurta istorie a graffitiurilor bucurestene: de la "pula", "pizda" la The Eminemscu Show.
Un text care m-a atras si care a reusit sa ma faca nostalgic pe cateva clipe (desi urasc chestia asta) e "Tovaras de drum" un brand bine vandut de prietenul nostru evreu de la Odesa Vasile Ernu. Avand in fundal niste poze cu Che Guevara si V.I. Lenin, Vasile Ernu radiografiaza schimbarea comunismului la anticomunism si transformarea lozincilor sovietice. Citind articolul asta mi-a venit in cap un vechi proverb, dovada pentru unii ca exista viata dupa viata (hahahahahahhahaha, pardon): nimic nu se pierde, totul se transforma. Concluzia pentru new generation ar fi aproximativ asta: da' pe mine ma doare-n pula! Sau, mai sobru: "datoria noastra, a celor tineri, este de a ne distanta de ele pentru a le putea chestiona cu ironie si cinism."
IDEA are si un supliment, o revista (Super Star) de Mircea Cantor, facuta in copilarie.
Practic, toate textele si imaginile din IDEA te intereseaza, exista si acea placere a atingerii cu un obiect perfect, pe care vrei sa-l mirosi, sa-l vezi si sa-l citesti.
(Alexandru Vakulovski)

 

FRACTURI 2.0

Au reaparut Fracturi-le lui Marius Ianus, doar ca acum revista se numeste Fracturi 2.0 si s-a schimbat un pic si la fata. Dupa cum ne preintimpina poeta Domnica Drumea in editorial: "Cu birfe, dar fara smenuri, fara susanale". Acest numar 1 din seria noua, care il are ca prim redactor pe neobositul UN Cristian, se deosebeste de celelalte 6 numere ale revistei in primul rind prin seriozitate, Fracturi 2.0 fiind o revista… mai responsabila. Si mai bine facuta, se vede clar ca redactorii si colaboratorii ei (tineri si foarte tineri) au mai invatat meserie, au devenit o forta. Iata cine semneaza in acest numar, in afara de Marius Ianus, UN Cristian si Domnica Drumea, pe care deja i-am pomenit: Petru Cimpoesu (nasul revistei), Ioana Baetica (de aceasta data… poezii - "trebuie sa devenim cumva, prin ceva, fericiti!"), Elena Vladareanu (cu poezie, cronici de carte si de festivaluri, dar si ca subiect de … mai mult cearta, dar nu din cauza ei), Marius Stefanescu, Dumitru Crudu, Razvan Tupa, Bogdan Perdivara, Miruna Vlada, (poezie), Alexandru Matei, Radu Andriescu (interviu), Mihai Fulger (cronici de film), Zvera Ion (despre teatru), Raluca Bararu (micro-interviu), Silviu Gherman (ilustratii) si Ioan Es. Pop (teorie). Traducerile din Charles Bukowski (Irma H) si Marie Uguay (Marius Ianus) sint excelente. Ca si alte texte (cum e interviul lui Radu Andriescu, eseul Elenei Vladareanu sau analiza poemului "Viata e lunga baba" pe care "din comoditate, o voi numi in continuare Muie" de Petru Cimpoesu), ma voi opri insa la "Copiii ceausescului" de Marius Ianus, text care este important din mai multe puncte de vedere. Am fost intrebat de mai multe ori daca MI e nebun sau joaca teatru. Daca pina acum era destul de greu sa-ti dai seama - din eseurile sale - ce se intimpla, "Copiii ceausescului" nu mai lasa loc de discutii. "Copiii ceausescului" este un text care nu vrea sa fie literatura, dar care e mult mai mult decit asta, daca pot spune asa (m-am mai gindit si am hotarit ca pot!). In acest text l-am descoperit pe Marius pe care-l cunosc inca din timpul studentiei. Nu-l cunosc pe Radu Afrim si nu scriu asta fiindca mi-ar fi antipatic, cum se vede ca e (din textul sau si al Elenei Vladareanu), Marius insa aici e intelept. N-am sa citez din el doar fiindca ar trebui pur si simplu sa republic articolul, daca inca nu l-ati citit - vi-l recomand, e un text care poate fi citit si ca exemplu al unei polemici cinstite: foarte bine scris (literatura) si adevarat (viata).
Ma bucur sincer de reaparitia Fracturi-lor, o revista de cultura care spune lucrurilor pe nume, simplu si direct, o revista absolut necesara pentru mediul cultural romanesc, pe bune, cumparati-o si cititi-o!
(Mihai Vakulovski)

 

TIMPUL (Chisinau)
Dumitru Crudu se intreaba, de la Chisinau (dar dupa citiva ani buni de Brasov), "Cum este receptata literatura din Republica Moldova in Romania?" si ajunge la concluzia - bazindu-se pe parerile a trei critici mai in virsta (Ion Pop, Al. Cistelecan si Al. Musina) - ca exista "trei atitudini fata de literatura din R. Moldova. Una de scepticism, una de incredere si una de entuziasm". Asta cam asa e, dar nu stu daca pe scriitorii basarabeni care conteaza ii intereseaza atit de tare aprecierile si criticile criticilor care stim cu totii ce gusturi au (inclusiv in materie de literatura). Cred ca e timpul sa vorbim si despre ce le place din literatura basarabeana tinerilor din Romania, scriitori sau pur si simplu cititori, ce carti publicate de basarabeni (inclusiv - sau mai ales - cele publicate la editurile din Romania - si ce edituri din Romania ii publica pe scriitorii basarabeni) au/au avut succes la public, s-au vindut, s-au citit, s-au discutat (nu doar de catre critici, nu doar de catre criticii batrini), ce zic revistele de pe internet despre scriitorii basarabeni, ce spun web site-urile neliterare, care poate ca nu mai sint atit de subiective/invidioase s.a.m.d. Poate ca asta l-ar interesa si mai tare pe cititorul basarabean (dar poate ca asta n-ar publica niciodata o revista din Basarabia, caci intr-un astfel de comentariu n-ar mai aparea nici un nume de director sau redactor sef de revista, nici un monstru sacru…), in fine, intr-un astfel de material Dumitru Crudu ar trebui sa citeze prea des numele Dumitru Crudu, Dudu fiind - pe buna dreptate - unul din cei mai populari scriirtori basarabeni (si, astfel, se va gasi neaparat un tip political (mult prea) corect care ii va spune ca "asa nu se face", ca nu astea-s "normele", ca…).
(Mihai Vakulovski)

 

CLUB 8
Cunoscutul si - mai ales - valorosul CLUB 8 de la Iasi, poate cea mai consistenta grupare culturala contemporana, are acum si un site: www.club8.home.ro. Site-ul este facut de catre Radu Andriescu, unul dintre cei mai cunoscuti club8-isti, si cuprinde, pina acum, mai multe nume: Dan Sociu, Constantin Acosmei, Florin Lazarescu, Radu Andriescu, Dan Lungu, Ovidiu Nimigean, Fiecare scriitor are o selectie din texte, trimiteri la cronici si multe alte lucruri interesante. Sint bucuros de aparitia acestui site atit de necesar si va recomand sincer sa-l vizitati si sa-l cititi.
(Mihai Vakulovski)

 

ECHINOX
Revista de cultura a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Echinox, a implinit 35 de ani. Aflam asta chiar din nr. 4-5-6 al revistei (nr 1-2-3 e se numeste sugestiv "80s"). Multi inainte!
(MV)

 

PARADIGMA
Ca si "Echinox-ul", "Paradigma" (revista multilingva de cultura, director Marin Mincu) are numere tematice. Ultimul numar, 3-4, 2003, il are in centru pe Paul CELAN, ilustratiile din acest numar apartinindu-I lui Victor Brauner, iar ancheta revistei e despre "Canon si canonizare", dezbatere transformata de Marin Mincu intr-o carte cu acelasi titlu, "Canon si canonizare", editata la editura "Pontica" (2003).
(MV)


TRIBUNA
Extraordinara schimbare la fata a revistei "Tribuna" (nr. 19, 2003) de la Cluj - in bine! - si asta se datoreaza lui Stefan Manasia, un tinar poet foarte interesant, care, de altfel, semneaza si editorialul, "Dupa-amiezile Echinox, minunatele seri KLU", un manifest care merita toata atentia, din mai multe motive, text care se incheie cu o "invitatie adresata tinerilor scriitori romani de pretutindeni de a ne trimite textele si cartile lor". Ca nu e o invitatie aiurea ne putem convinge si din acest numar, al carei coperta ii apartine lui Mao Tzau, grafica - lui Alexandru Vakulovski, proza - lui Mihai Mateiu si Marius Voinea, poezia - lui Cezar Nicolescu. Servus, Manasia.
(Mihai Vakulovski)

 

LEONARDO, nr. 2
In numarul 2 al revistei web LEONARDO Oleg Brega povesteste in PEISAJ BASARABEAN CU SARBATORI ce mai e nou in R.Moldova, despre noile inventii vechi ale puterii "actuale" de la Chisinau si despre reactiile populatiei si ale intelectualilor: "presedintele rosu a insistat ca majoritatea manifestarilor culturale sa fie concentrate pe 27 august, chiar si dezvelirea bustului lui I.L.Caragiale. A participat chiar el la miting ca sa multumeasca initiatorilor acestei traditii pentru "intelepciunea" de a ceda. Discursul lui caraghios despre "marele nostru scriitor" n-a fost transmis la televizor, astfel incit marele public n-a putut sa simta disconfortul celor prezenti pe Aleea Clasicilor din Gradina publica centrala. (…) La Salonul International de Carte de la Biblioteca Nationala au fost interzise anumite edituri, titluri, autori; in Piata Marii Adunari Nationale s-a permis desfasurarea timp de cinci zile a unui festival al berii, prilejuit de implinirea a 130 de ani de la fondarea intreprinderii producatoare de bere din Chisinau, majoritatea evenimentelor culturale fiind subordonate acestui eveniment; la Ziua Independentei televiziunea publica a avut program obisnuit, a inceput abia seara; decizia de guvern care trebuia sa autorizeze instalarea, in mod traditional, pe 31 august, la Ziua Limbii, a bustului scriitorului Liviu Rebreanu a fost aminata de la o zi la alta ca sa nu mai fie emisa deloc. Astfel ca fiecare a serbat cum a putut: la bucatarie, pe cimp, la festivalul berii. Comportamentul guvernantilor comunisti a uimit doar prin tactica noua, subtila, pentru ca alta data obisnuiau sa forteze, sa mearga cu tancul. N-a uimit insa pe nimeni tacerea si cumintenia breslei scriitoricesti, a intelectualilor de tot felul, a celor liberi, asociati sau inregimentati. Romanul prin firea lui e iertator, lasator, las, la fel sint si romanii dintre Nistru si Prut. Uniunea Scriitorilor era coplesita de publicarea aberantului dictionar moldovenesc-romanesc, de aparitia peste noapte a unei noi uniuni, numita "Nistru/Dnestr", la comanda partidului si cu oameni loiali lui, cei mai multi - anonimi, compromisi. Aceia au reusit sa scoata, la o saptamina de la anuntata aparitie, o revista saptaminala cu acelasi nume, dar o reactie din partea organizatiei scriitorilor inca n-a fost facuta publica, probabil toti erau plecati in concedii. Luna august e ideala pentru puciuri si revolutii". Desi un text care are o viziune obiectiva si realista asupra lucrurilor si deosebit de bine scris, sint sigur ca n-ar fi fost publicat de nici o revista de la Chisinau… caci la Chisinau e ca la Bucuresti, doar sintem frati. In concluzie: iata de ce-mi place Leonardo.
(M.V.)


TIMPUL
lui Liviu ANTONESEI

Este o zicala care spune ca omul sfinteste locul. La TIMPUL acest om se numeste Liviu Antonesei, un profesionist adevarat, lucru care se vede si din cartile sale, si din revistele la care a lucrat. Si cum in Romania daca esti prea bun ai probleme i-a venit rindul si lui Liviu Antonesei, care in numarul 9 (2003) este nevoit sa-si dea demisia, acest numar fiind ultimul pentru el la revista pe care a fondat-o si a facut-o atita timp : " Am fondat aceasta revista, ca lunar cultural, aproximativ cu aceeasi structura, in luna august 1993 (...). In 2002, poate in urma scandalului din anul precedent, poate pentru ca am facut ceea ce n-as fi dorit sa fac, vreau sa spun pentru ca am "dat la pace" cu primarul, avind o prima discutie dupa un cincinal in care ne evitasem reciproc, fie pentru ca D-Sa este o personalitate mai accentuata, deci si mai capricioasa, Consiliul Local, a acordat o subventie de 120 de milioane de lei, pentru anul in curs. Trebuie sa precizez ca respectiva suma nu acopera in intregime nici macar cheltuielile pentru hirtie si tipar. De altfel, din 1999 incoace, la revista nu se poate vorbi de salarii, nici macar de drepturi de autor pentru colaboratori, oricit de prestigiosi ar fi acestia. Cum se face tehnoredactarea? Cum se acopera sumele necesare transportului-difuzarii ori legaturile telefonice si racordul la internet? Pai, prin mila privata, prin bunavointa unor persoane ori institutii, dar nu intru in detalii, pentru ca nu vreau sa depun o marturie despre umilinta, cesetorie ori martiraj. Ei, bine, in iunie anul acesta, am preluat conducerea cotidianului "Lumea Ieseanului", in care, ca orice redactor sef care-si respecta statutul, imi exprim liber opiniile despre mersul lucrurilor "la romani". Si, tot de atunci, au inceput si presiunile - de la primar la nu stiu care membru obscur al Consiliului Local, tot primesc semnale ca pozitiile mele publice pun in pericol finantarea - si asa precara - a acestei reviste la care m-am invatat sa tin enorm, poate tocmai pentru ca a fost atit de greu de mentinut in viata in ultimul cincinal. Mi s-a spus asta si aluziv si direct, si face to face si la telefon, am auzit si declaratii facute in fata jurnalistilor, mi s-a sugerat ca "e ordin de sus", fara a afla si de cit de sus. Cei care ma cunosc cit de cit, stiu ca nu sint omul care sa-mi schimb opiniile ori atitudinile, mai ales daca se incearca presiuni si santaje asupra mea. Mai stiu ca nu mi se poate cumpara nici tacerea, basca si la un pret atit de ridicol! Pina la urma, cuiva caruia nu i-a fost frica, de la un moment incolo, de Ceausescu insusi n-o sa-i fie nici de epigonii nereusiti ai acestuia!
Mi-am pus, firesc, intrebarea subtilizata de Lenin de la Cernisevski: "Ce-i de facut?". La inceput, am crezut ca e nobil sa mor cu revista de git si sa am astfel un nou prilej sa injur niste ignari. Insa revista a devenit, intre timp, una din cele mai bune publicatii culturale din tara, o institutie ascultata si respectata. Or, o institutie mi se pare mai importanta decit orice persoana care vremelnic o reprezinta, inclusiv decit persoana mea, care am proiectat-o in urma cu mai mult unsprezece ani si m-am straduit sa nu dispara. Nu e nici o placere sa-ti ucizi copiii! Am incercat, impreuna cu redactorul sef, sa gasesc surse alternative de finantare, in mediile de afaceri locale s.a.m.d., dar n-o sa va plictisesc cu odiseea noastra, desfasurata uneori dincolo de marginile absurdului si ramasa, desigur, fara vreun rezultat palpabil decit poate, cindva, in pagini de literatura! Prin urmare, nu-mi raminea decit o solutie - sa eliberez institutia aceasta la care tin enorm de prezenta mea daunatoare si sa sper ca buimacii nostri edili si politruci vor intelege asa cum se cuvine semnificatia gestului si nu vor mai persecuta o institutie culturala care face cinste orasului, care este citita si citata pretutindeni unde ajunge, in tara si strainatate, cu interes, respect si admiratie. Pe 15 septembrie a.c., am semnat cererea de retragere de la directia revistei "Timpul" si din presedintia "Fundatiei culturale Timpul" si sper ca acest gest sa ajute la ceva! N-as vrea sa-mi para rau ca n-am ales ca mor cu ele in brate! Este ultimul numar pe care numele meu apare pe frontispiciul acestei publicatii, pe care va doresc sa o puteti citi in continuare. Ceea ce, de altfel, imi doresc si mie, pentru ca tinara echipa care ramine aici va face o treaba cel putin la fel de buna. Daca nu si mai buna, avind mai multa energie decit mine si un elan superior elanului pe care-l mai pot eu avea dupa atitia ani de facut reviste. Le urez succes! Caci succesul lor ar dovedi ca disparitia dintr-o functie sau alta a unor persoane nu trebuie sa insemne si disparitia institutiei " (Despre oameni si institutii. O despartire si o explicatie).
Aceasta stire mi-a adus un gust amar, din mai multe motive, e tot mai naspa, fratilor, in Romania, nasol de tot si de multe ori se poate - totusi - sa ne facem viata mai frumoasa, dar de ce banuiesc ca in momente din astea in care se afla acum Liviu Antonesei ne facem ca ploua ? Mai ales ca Liviu Antonesei este unul din foarte putinii scriitori mai in virsta care chiar sustine scriitorii tineri !!!
Dar sa asteptam Timpul de dupa Liviu Antonesei. Mai stii, poate ca tinerii pe care i-a sustinut mereu vor face ceva. Sper.
(Mihai Vakulovski).

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net