Dialog cu

Ovidiu PECICAN

 

 

"Intr-o lume romaneasca in care politica este hipercentralizata, este esential ca artistii sa gaseasca, macar din cand in cand, calea si catre marginile sociale, recuperand umanitatea pitita acolo"

Dialog cu Ovidiu PECICAN



- Mihai VAKULOVSKI: Draga Peco, desi am supravietuit comunismului, iata ca si in aceasta libertate se mai cenzureaza, articole, eseuri si, tot atit de grav, carti. Asa au patit si "Clipurile" tale, volum care pina la urma a aparut, dar doar in 60 de exemplare. Ar fi interesant sa povestesti tu istoria acestui debut al tau in poezie…

- Ovidiu PECICAN: Mihai draga, de cand au aparut Clipurile mele am ajuns la concluzia ca tipul de cenzura caruia le-au cazut ele victima este unul special. De atunci incoace, Gabriela Adamesteanu mi-a refuzat dreptul la apararea propriei demnitati (ultragiate si terfelite in revista pe care o conduce!) cu o trufie si o lipsa de colegialitate greu de imaginat la cineva care imi propusese cu un timp inainte sa colaborez ritmic la 22. Si cand te gandesti ca era vorba de faptul ca gazduise o chemare huliganica la pedepsirea cu orice mijloace a "tradatorului" care eram... O alta revista, mult mai prietenoasa, careia i-am alimentat vreme de mai bine de un an paginile cu mese rotunde nu tocmai neinteresante - din cate s-au spus si semnalat prin presa - mi-a respins o convorbire cu doi critici redutabili pentru bunul motiv ca interlocutorii mei si cu mine am numit cateva somitati ce, ni se parea noua, derapasera de la practicile consacrate ale breslei. Vezi bine, nici macar in literatura nu ai voie sa atingi vreun fir de praf de pe borsalino-urile veritabile. Ce sa te mai miri atunci de naravurile politice?! Un alt prieten (pe care nici macar nu sunt suparat, el nu face decat sa fie in ton cu atitudinile evocate mai sus) mi-a respins o alta discutie in trei fiindca din ea ieseau sifonati presedintele Uniunii Scriitorilor, patronul prin excelenta al revistelor de cultura, Ana Blandiana, criticata pentru replierea in contemplatie si pauza de la actiunea civica de relevanta etc.
Clipurile mergeau insa intr-o alta directie, si, cumva, mai in adancime. Am adunat intre copertile lor toate automatismele de gandire, formularile pe cat de memorabile, pe atat de paralogice, cvasiinjuraturile si lascivitatile sugerate, vorbele de duh frizand trivialitatea si trivialitatile tragand cu ochiul spre spirit, pe care, de obicei, ni le autocenzuram, dar care ne musca in fiecare clipa, feroce... O pseudogandire si cvasisimtire reziduala, dobandita in ani de scoala si de indoctrinare main stream, o colectie de incalcari in du-te - vino ale tabuurilor sexuale, politice, alimentare, patriotice si de tot felul, care ne urmaresc aidoma mesajelor publicitare golite de sens, dar persistente, dupa ani si ani. Unele imprumuta ritmuri eminesciene si se umplu de continuturi de maidan, altele sunt lozinci fals mobilizatoare dupa modele ilustre, azi abandonate... In Clipuri am incercat un experiment detabuizant in maniera avangardei de odinioara sau a practicantilor de exercitii spirituale extrem-asiatice: am scos la iveala fragmentele de ganduri si elanuri care navalesc cu furie in prim-planul mintii si al sufletului atunci cand incerci sa-ti "golesti mintea", sa obtii starea de satori. E un exercitiu zen cu mijloace neaose, autohtone, impotriva ipocriziilor sociale si a pudibonderiilor la adapostul carora ne perpetuam mizeriile sprirituale, conformandu-ne tavalugului comunitar. Cum sa imaginezi un zen bastinas este o imposibilitate, se cheama ca trimiterea mea e doar o fandoseala intelectualista pe care ma pregatesc sa o sabotez deja, cum se vede. Ce sa fie atunci?! Un experiment? Poate. Un exercitiu de atelier? Mai mult ca sigur. O testare a limitelor literaturii? De ce nu?! Fara indoiala, tu, care le-ai dedicat o recenzie generoasa, stii mai bine despre ce este vorba.
Clipurile au fost, deci, cenzurate in primul rand de mine, sunt o expresie a starii de postcenzura intima. De acest tip de frana este cel mai greu sa scapam, mi se pare. In cele mai multe cazuri e splendid ca lucrurile stau astfel. Altminteri, probabil ca am deveni antisociali, anarhici, ba chiar anomici... Cu toate acestea, "zona" respectiva imi apare ca una demna de a fi explorata de literat, in pofida marginalitatii ei periculoase (sau chiar de aceea). Asa as citi si pornografia lui Apollinaire, si tot asa imi explic juisarea adolescentilor la auzul rap-ului unor formatii ca B.U.G. Mafia sau Parazitii (fiecare dintre cele doua trupe avand, in mod simptomatic, si piese interzise de Consiliul National al Audiovizualului). Intr-o lume romaneasca in care politica este hipercentralizata, este esential ca artistii sa gaseasca, macar din cand in cand, calea si catre marginile sociale, recuperand umanitatea pitita acolo. Asa face Astalos cu Pe muchie de suriu, asa opera si Villon in baladele scrise in jargonul fratilor scoicari...
Ceea ce ma uimeste un pic este ca identifici in Clipuri un material liric! Nu m-as fi gandit nici o clipa la asta. Desi am debutat cu poezie in 1978, in Forum studentesc (multumesc Biju, alias Ioan T. Morar), am abandonat repede tentativele in domeniu, dorindu-ma un prozator. Intre timp, insa, am incercat, pornind din mai multe directii, sa "urc" catre izvoarele faptului si limbajului literar. Cred ca prozele mele din Darul acestei veri - continuate de un nou ciclu, deocamdata nepublicat in volum, dar intitulat Zilele si noptile dupa-amiezei -, calificate, deopotriva, drept poeme in proza, versuri albe etc., provin din aceeasi dorinta de a explora dimensiunea genuina, incarcata de o substanta vitala adeseori pierduta prin diluare, a literaturii.


- Esti si istoric, si profesor, si scriitor, ai publicat si proza, si teatru, si interviuri, si eseuri teoretico-culturale, si istorie si critica literara, si traduceri, si, iata - cum spuneam - poezie. Care e relatia ta cu fiecare din ele? Cum si cind hotarasti ca azi vei scrie proza sau critica? Cind scrii eseuri de istorie literara, sa zicem, te simti la fel ca si atunci cind faci sa zicem traduceri?

- Cand te aud cum enumeri lucrurile astea pe care ma stradui sa le fac, imi dau seama de mai multe chestiuni, in acelasi timp. Intai, ca dinafara trebuie sa par - poate chiar sunt - histrionic sau, macar, indecis. Nimeni, dintre cei ancorati in reprezentarile traditionaliste ale vietii creative, nu va vedea intr-o asemenea pozitionare altceva decat risipa datorata indeciziei; altfel spus, lipsa de vocatie, instabilitate. De fapt, insa, problema mea este ca am cautat de cand ma stiu un raport de adecvare intre anumite continuturi care mi se revelau, pe de o parte, si forma optima in care puteau ele fi exprimate. Sunt lucruri care, spuse in proza artistica, suna greoi si contrafacut. Ele pot deveni versuri sau, si mai bine, confesiuni nedeghizate. Daca este o parte de profesionism in ceea ce scriu, ea aici trebuie cautata: in stradania de a obtine un acord intre fond si forma. Nu cred in suprematia goala a formei, si nici in continuturi care survin fara nici o atentie fata de modul in care sunt exprimate.
As mai observa apoi ca intre scriitor, inteles ca autor de beletristica, si jurnalist, vazut ca un profesionist al mimesisului actualitatii, exista o deosebire de nuanta, in parte anulata de artisticitatea scrisului unui ziarist precum Felix Brunea-Fox si de travaliul jurnalistic din Cu sange rece al romancierului Truman Capote. Tot in aceeasi ordine de idei, cred ca Paul Veyne avea dreptate sa constate ca istoricul este un producator de naratiuni, fie ele si despre trecut, cum este, de altfel, si cazul. Oare nu sunt, toate aceste ipostaze, fatetele unei vocatii exprimate proteic, in functie de sensibilitatea la impulsurile unei imaginatii si creativitati intotdeauna capricioase, dar si de cele ale realitatii inconjuratoare, plina de sugestii, presiuni si obstaculari specifice?
Scriu tot timpul, dar nu acelasi lucru. Un articol e mai simplu de asternut pe hartie decat un eseu. Si, paradoxal, nici cu studiile nu merge din cale afara de greu. Pentru mine, insa, suprema concentrare survine atunci cand scriu proza. Daca nu "vad" lumea in care ma scufund, pentru a o face vizibila si celorlalti, potentiali, pe care ii adapostesc, n-am facut nici o isprava. Sa prinzi un gest, o lucire a ochilor, mersul cuiva este mult mai greu, si doar practic posibil, in raport cu urmarirea traseului unei idei ori demonstratii. De unde si relativa bogatie a productiei mele istoriografice, si relativa parcimonie a volumelor mele de proza.
Sunt, cred, scriitor, in multe feluri si din directii plurale. Dar asta e ca un fel de mancarime alergica, nicidecum o distinctie onoranta. Repet, desi instalat bine in optiunile mele, explorandu-le nu fara un anume program, nu m-am impus niciodata cu adevarat. Nici nu sunt sanse de a ma impune. Ma bucur insa nespus ca pot ilustra, prin exemplu personal, o anumita directie de diversificare a tipologiei scriitorului roman (ceea ce inseamna, pana la urma, imbogatirea acesteia). Sunt un soi ciudat de marginal, destul de vocal pentru a da, din cand in cand, o falsa imagine de centralitate (nici pe departe atat de inzestrat in acest sens ca Adrian Marino sau Emil Brumaru, de pilda). Ma simt solidar cu Luca Pitu, un alt evadat din moda bucurestenizarii obligatorii (si compulsive!), cu izgonitii si autoclaustratii inspre periferie (N. Steinhardt este unul dintre putinii care au lasat Bucurestiul pentru un loc uitat de lume numit Rohia, C-tin Noica si-a faurit sihastria intr-o statiune alpina, la Paltinis), sunt un orgolios, altminteri bonom, scriitor roman provincial; pentru unii mai mult provincial, decat roman, hahaha, cata vreme am si eu, precum altii, ideea nastrusnica de a trai intr-o tara de egali, indiferent de originea lor etnica… Nu ti-ar veni sa crezi, draga Mihai, cati dintre compatriotii mei sunt de alta parere, vazandu-se in ipostaza un pic haiduceasca, un pic ridicola, de razbunatori a o mie de ani de suferinte etc. Cred ca si de asta imi place de voi, fratii Vakulovski, dar si de voi, moldovenii de peste Prut, in general: va vad ca pe niste atipici pe care centrul nu-i poate nicicum mistui in burta lui megalomana; o sansa in plus pentru creatie, care inseamna, la parterul blocului unde locuiesc, li-ber-ta-te.


- Cum te simti la universitate? Cum ti se pare universitatea si viata universitara de acolo, din calitatea ta actuala, de prof? Iti amintesti cazuri cu profi din studentia ta, cind ziceai ca daca ai fi tu in locul lui, vai, n-ai face asa? Cazuri mai interesante cu colegi de facultate? Ai avut descoperiri, pentru tine, interesante, din literatura medievala, scriind monografii si portrete, predind lectii despre asta?

- Ca medievist de formatie, gasesc delicii pana si in anumite trasaturi ale universitatii ce pot fi judecate drept carente. Ma refer, de pilda, la faptul ca, fiind o creatie a evului mediu, universitatea ramane - in Europa -, pana astazi, o lume senioriala, a baronilor inconjurati de vasali, a curtilor si fiefurilor administrative si stiintifice. Ma socotesc un norocos ca am nimerit intr-o slujba academica, de noua ani incoace. Initial, in 1990, am fost fericit sa parasesc Ministerul Educatiei, pentru slujirea - pe bani marunti - a caruia facusem sase ani o naveta zilnica istovitoare, fara recompense. Dar s-a vadit mai repede decat foarte repede ca banii castigati ca redactor al unei proaspat infiintate reviste a Uniunii Scriitorilor nu-i ajungeau unui tata de familie, chiar si atat de vag responsabil pe cat eram eu. Am petrecut apoi o vreme intr-un centru de cercetari regionaliste, dar, desi colegii erau tineri, centrul abia fusese infiintat, iar sfantul patron al stabilimentului era un scriitor important pe care odinioara il admirasem, ambianta s-a dovedit oarecum nepotrivita cu viziunile mele saturate de mari proiecte cu iz ecumenic. Am lasat deci traiul tihnit oarecum de acolo, la sfatul profesorului meu regretat, acad. Pompiliu Teodor, care era convins ca ritmul imprimat de necesitatea elaborarii de cursuri si seminarii incitante semestrial, ca si proximitatea prospetimii studentesti (mereu imprevizibila in reactii) m-ar ajuta sa ma decantez si configurez convingator. Avea, o stiu acum, dreptate, macar ca mai e ceva pana la decantarea de sine sperata.
Universitatea mi-a sponsorizat primele carti cu pretentii stiintifice, mi-a prilejuit infiintarea unei edituri specializate - care, de curand, a dobandit o pretioasa recunoastere si care continua sa publice valoroase contributii romanesti si straine. Tot de aici am pornit, profitand de un context favorabil, in cele patru zari, intr-o succesiune de burse si schimburi internationale scurte, dar esentiale, care nu au incetat nici astazi. (Le-am rarit eu, in ultimii doi ani, oarecum programatic, constatand cu stupoare ca ajunsesem sa cunosc anumite colturi ale lumii mai bine decat diverse locuri - totusi, faimoase - ale tarii mele de bastina!) Mi-am facut prieteni nepretuiti la universitate si, mai mult, am dobandit, aproape pe nestiute, un public viu si exigent printre studenti, colegii mei mai tineri. Sunt, deci, solidar cu universitatea mea, cu corpul academic in general, considerand - poate utopic - ca revirimentul spiritului civic, saltul in cunoastere, relansarea discursului public poate reincepe, cu mai mult succes, de aici.
Am, nu o data, ganduri si cuvinte aspre, rebele, cu privire la un fapt sau altul legat de viata universitara. Dar fara asemenea feed-back-uri, o universitate s-ar surpa in propriul elogiu continuu, semnandu-si actul de disparitie. Mi-am dorit sa fiu in primul rand scriitor, si iata-ma astazi profesor. Aceasta diferenta intre proiectul initial si realitatea actuala a asezarii mele profesionale imi permite un joc, o distanta de strabatut, creeaza un spatiu pe care il umplu printr-un joc permanent de indepartare - apropiere.
…Cat despre descoperirile mele: ele provin, fara exceptie aproape, dintr-un singur seminar, din primul semestru al anului intai al studentiei mele. N-am reusit inca sa elimin nedumeririle starnite intr-o dupa-amiaza, in sala mare de lectura a Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj, de un text cu numai cateva randuri mai lung de o pagina, tradus din slavona de P. P. Panaitescu (dupa ce Ioan Bogdan il tradusese intaia oara). E, cumva, pacat, fiindca astfel nu pot inainta catre celelalte chestiuni enorm de interesante, spre care m-au deschis celelalte cursuri si seminarii.


- Imi povestea un prieten ca oriunde se ducea, la orice intilnire culturala din Cluj, era unu', mare si haios, care lua cuvintul peste tot, erai tu, stii. Cit de mult trebuie sa se implice scriitorul in viata sociala?

- Haha, serios? Mare, da, sunt lung si lat. Si daca ma gandesc la cat am publicat - mai putin cu mult decat am scris -, circa 900 de titluri pana azi, e clar ca nu numai fizic sunt greu de "parcurs". E adevarat, viata pe care o duc, relativ repetitiva, chiar daca nu neaparat si ordonata, imi permite o dinamica sociala care pentru unii e uluitoare. Dar asta e optiunea mea individuala, deci n-as sti sa spun cat de tare ar trebui sa rezoneze scriitorul la viata sociala. E treaba fiecaruia dintre confrati sa decida pentru sine.
Pot insa adauga cateva lucruri cu privire la motivatia mea privitoare la decizia de a fi, oarecum si intrucatva, o prezenta publica. In tara noastra, intelectualitatea s-a nascut la intalnirea dintre boierime si cler. Altfel spus, atunci cand ea s-a afirmat pregnant, a fost, de la bun inceput, partizana, de partea celor tari si mari, si conservatoare, traditionalista, evlavioasa mai cu seama la modul retoric, fara mari angajari intime, cel mai adesea, si fara interes pentru crearea unei opinii independente. Datorita acestui fapt avem, pana astazi, o viata publica de clevetitori, barfitori si demagogi de toata frumusetea. Mai putin o dezbatere verticala, apasata, responsabila pe temele comunitare si ale vietii fiecaruia. Sunt explicatii istorice pentru asta - slabiciunea clasei targovetilor, care a dat tardiv o burghezie autohtona, caracterul agrar al economiei etc. -, dar ele nu trebuie privite ca o fatalitate, ci asumate critic si constructiv. In orice caz, cel mai adeseori, intelectualitatea romaneasca a preferat sa-si "nascoceasca" poporul decat sa vina printre cei care tocmai il alcatuiau. Uita-te chiar si la pasoptisti, despre care nu se poate spune ca nu au incercat sa faca ceva pentru societate, ei au invocat "patria", "natia", "neamul" intr-o maniera transistorica, metafizica, idealist-herderiana si mazziniana, ba chiar, ici si colo, mesianica in maniera lui Lamennais (un catolic aclimatizat, ca palmierii domnului Agathon, la solul nostru ortodox!). Nu e de mirare ca au starnit o reactie coerenta si solid articulata in Iasii Junimii; o reactie conservatoare, care insa pornea de la ideea - de bun simt, fara mari merite - ca in construirea viitorului avem nevoie de o evaluare corecta a trecutului si prezentului, sesizand generarea marilor trenduri in durata lunga a istoriei. Din pacate, nici junimistii - si, in general, conservatorii - nu au fost capabili sa depaseasca momentul evaluativ, propunand o constructie a Romaniei moderne in consens cu competitia economica si sociala a natiunilor europene ale clipei lor istorice.
O suta si ceva de ani mai tarziu, un carturar maghiar de stanga, originar din Cluj, Gáspár Miklos Tamás, atrage atentia, intr-o misiva care a starnit valuri, ca suntem cam tot acolo: intelectuali conservatori, fara o examinare critica serioasa a trecutului, fara o traditie amplu democratica (ci mai curand avem la baza una extremista, si de stanga, si de dreapta). Si, ca printr-o coincidenta, un tanar coleg din Brasov, Ciprian Siulea, critic sagace si, uneori, pertinent, al celor mai recente tendinte din dezbaterea noastra publica, asuma programul maiorescian in mod explicit, chemand conservatorismul romanesc la o resurectie, dupa ce Varujan Vosganian a teoretizat dreapta de azi pe-ndelete, in ditamai cartoiul, iar Razvan Codrescu exulta, inca din 1997, Spiritul dreptei s. a. Situatia e oarecum grava, fiindca inseamna ca Romania ramane pe mai departe subdezvoltata la nivelul ofertei ideologice, penduland repetitiv si grotesc - fiindca s-au schimbat enorm conditiile, contextele - intre un soi de liberalism (ingramadit si timorat ca oferta, dar si nationalist) si un soi de conservatorism (cand nu direct ruralist si traditionalist, oarecum asezonat in directie urbana). Aceasta dubleaza jocul politic, vizibil si puternic particularizat pe extreme, dar intr-o alcatuire vaga la centru, unde se intampla ca, in functie de conjuncturi, dreapta sa aiba initiative mai radical democrate decat social-democratia, iar aceasta sa fie mai nostalgica si mai ciocoiasca decat dreapta…
Eu m-am nascut si am crescut intr-un cartier marginas dintr-un mare oras din vestul tarii, intr-o familie mai deloc bogata in care nu cred ca a existat vreo zi fara grija celei urmatoare. Nu ma regasesc, deci, in nici unul dintre discursurile promovate de o oligarhie care, dincolo de tendintele declarate, e aceeasi peste apartenentele de partid (cu nuante, desigur, numai ca nuantele vor conta in prim-plan abia cand lucrurile de fond se vor aseza). Fiindca m-am saturat ca altii sa vorbeasca in numele meu, m-am trezit vorbind singur. Tot din ambianta copilariei, multiculturala si democrata - caci saracia nu alege cand bate marginile - m-am trezit si cu respectul fata de cei care, de buna credinta fiind, ma invita sa le tin comunic opiniile mele prin adunarile publice. Merg cu placere, cata vreme nu disting acolo vreo tentativa de a ma manipula sau de a ma instrumentaliza in vreo forma. Nu ma tem sa-mi afirm cinstit opiniile, chiar daca ele supara pe multi. La drept vorbind, tocmai de aceea le si sustin, spre a semnala existenta unor alte pozitii decat cele afirmate curent. E o imbogatire a climatului public, mi se pare, si de fiecare data cand altii fac la fel, fie si cu opinii contrare celor pe care le emit eu (contrare, dar argumentabile!), salut diversificarea si oferta mai semnificativa - pentru ca mai bogata - obtinuta astfel.
Una dintre directiile in care discut adeseori este stradania de a arata ca poti fi un bun cetatean al Romaniei chiar si atunci cand critici statul si mecanismele functionarii lui, cand amendezi proceduri inadmisibile ale unor institutii cu traditie, care s-ar cuveni sa dea norma, chiar si atunci cand nu faci politica de partid si nu prestezi omagii lipicioase nici unui lider. Desi sunt roman - fara complexe generate de vreun "stigmat" si fara merite inventate numai pe temeiul acestei apartenente -, socotesc ca la noi mai e mult de facut nu numai pentru a-i respecta si a le garanta drepturi efectiv egale concetatenilor de alta limba si etnie, ci si multora dintre romanii insisi. In timp ce, in raport cu primii, statul nostru se comporta inca paternalist, dominator si chiar arogant, cu ceilalti acelasi stat se arata centralist si injust, fiind cu unii bland si generos, iar cu altii in cel mai bun caz dezinteresat. Dar se poate si mai rau, am vazut si stiu asta: sa fii femeie, sa fii tanar, sa fii adventist, evanghelic sau penticostal nu da bine in Romania, Taicutul - indiferent care - se supara pe tine si te tine la colt. In ultima vreme am incercat sa formulez asemenea critici in diverse contexte, starnind destule reactii intolerante, care insa nu m-au descurajat. Ca scriitor al Basarabiei venit si afirmat in Romania, poti socoti si tu, draga Mihai, daca merita sau nu merita dusa o asemenea lupta vizand democratizarea vietii publice romanesti, permeabilizarea relatiei dintre stat si cetateni, retezarea arogantei administratorilor si eficientizarea guvernarii. Sunt, totodata, de parere ca femeile sunt inca in penumbra unora dintre barbatii, a caror identitate generica o pot preciza fara efort: e vorba despre barbatii romani si ortodocsi de peste treizeci de ani dar, mai ales, peste cincizeci de ani. Sunt relativ ironic cu excesele feminismului intransigent - deocamdata vizibile doar in literatura tradusa sau circuland in original -, dar acest tip de excese ale unor activiste de peste ocean nu indreptateste practica mentinerii pe pozitii subalterne a peste jumatate din populatia tarii, femeile. Nu-mi place, desi sunt ortodox, nici obsesia etnicista a bisericilor noastre, mai ales cea ortodoxa (dar am intalnit tendinta si la greco-catolici). Inca nu s-a depasit tendinta acestor doua biserici, aflate in dispute pe teme patrimoniale, de a se considera singurele reprezentante legitime ale crestinismului. Cred ca pretentia de a exclude de la apartenenta nationala pe membrii unor culte cum sunt cele protestante sau neoprotestante nu poate decat dauna si sper ca, facandu-ma auzit si pe aceasta tema, voi contribui intr-un fel la depasirea acestui moment penibil.
Mai e o problema, si poate ca ai simtit-o si tu pe piele proprie (daca nu, cu atat mai bine!): e mai bine sa fii muntean decat ardelean, ardelean decat moldovean, moldovean decat basarabean; dar cel mai bine si mai bine e sa fii bucurestean. Or, nici asta nu mi se pare in regula, cum nu poate fi just nici faptul ca, la noi, e mai bine sa fii orasean decat satean. Pare precar inclusiv din punct de vedere moral faptul ca noi, o tara "eminamente rurala", nu cu mult timp in urma, lasam satele si lumea care traieste in comunitati satesti sa colcaie in mizerie si premodernitate, la dispozitia capriciilor naturii, dar si sacrificand natura cu nepasare dupa deciziile disperate ale unor sateni pusi pe imbogatire usoara sau, poate, nevoiasi (jupuirea salbatica a padurilor sta marturie).
Sunt doar cateva dintre punctele de vedere asupra carora am intervenit public in ultimii ani. Nici nu visam la asa ceva cu douazeci de ani in urma. Pe atunci Partidul vorbea pentru mine, si o facea intr-o maniera care-mi producea un rau fizic. Apoi, dupa 1990, am asteptat sa aud marile voci ale liderilor de opinie pozitionandu-se in raport cu asemenea tematici. Curios lucru, dar foarte putini au fost cei care au putut depasi pozitia comuna, care nu era si a mea. Uita-te in jur: vrem intr-o federatie de natiuni, dar suntem nationalisti cu nuante adeseori xenofobe; vrem eliminarea discriminarilor confesionale, dar noi le promovam; vrem drepturi in comunitatea internationala, dar am dori sa pastram absenta multora dintre ele la nivelul Romaniei. Cand altii tac fiindca nu stiu, nu vor sau nu pot spune altceva decat se spune, daca nu cred acelasi lucru, imi iau inima in dinti si vorbesc. Altminteri, scriitor sau nu, n-as avea nici o scuza in ochii mei si ai celor care asteapta ceva de la mine.


- Prozele tale sint, ca si poeziile, de altfel, scurte si foarte scurte. Cred ca nu chiar intimplator…

- Ba nu, nu este asa. Am un roman de vreo cinci sute de pagini, inca nepublicat si iubesc prozele de desfasurare ampla. Cred ca proza este, in buna masura constructie epica, si ca stilul in proza nu ar trebui cautat la nivelul frazei, in primul rand - ceea ce e facil si la indemana -, ci in maniera de a lega marile placi tectonice care alcatuiesc romanul. Sunt insa si un iubitor de giuvaieruri in proza, nu ma resping deloc exercitiile caligrafice nipone ale lui Yasunari Kawabata, Ryunosuke Akutagawa si altii. Exista o traditie scurta si scurtissima a prozei, a foamei de epic, care strabate straturile cu un trecut fastuos ale epicului popular, de taverna, ale snoavei, ale fabliaux, ale povestirilor rabinice (hasidice), ale Patericului, ajungand pana la parabolele elaborate de Kafka, Buzzati, Harms si Eugen Ionesco. Ma intereseaza, o repet, "epicul pur" care iti scapa printre degete chiar daca il prefiri in trei randuri, "cu pipeta", transformandu-se magic - alchimic - in poezie sau in altceva, care nu poarta un nume precis. Citeste poezia lui, sa zicem, Horst Samson sau a oricarui alt poet german banatean din generatia lui Wagner, Totok si Hertha Müller sau, daca vrei citeste-l pe Whitman si pe Edgar Lee Masters, ori pe Brecht poetul, si vei vedea ca ei toti vin din directia opusa, inaintand spre acelasi loc. Poate ca asta e una dintre inovatiile demne de a fi retinute ale secolului XX in literatura: explozia genurilor. E multa poezie si mult epic in dramatic, iar acesta se regaseste, la randul lui, in ambele. O opera necomentata indeajuns la noi, desi citita mult in ultimii treizeci de ani, de cand a fost tradusa, este trilogia SUA a lui John Dos Passos. Acolo, in athanorul acestui biograf fictiv, care e si poetul uluitoarelor montaje din farame de articole care prefateaza capitolele, regasesti nu numai pulsul unei lumi americane, sau general capitaliste, sau general umane din modernitate, ci si al unei cautari dincolo de conventia genurilor. Exista si urmasi ai lui in literatura noastra: o carte profund religioasa, cum este Jurnalul fericirii, a lui N. Steinhardt, datoreaza mult, in maniera sa componistica, acestui precursor american ramas in afara modei si insuficient cunoscut.
Repet: scriu proza lunga, ampla, enorma, abrupta, in cascada… Dar e nevoie de curaj ca sa apari cu ea pe o piata de carte ca a noastra, unde 98% din romanele care apar sunt dezgustator de placide, lipicoase, expirate, triviale sau fandosite. Si mai e nevoie de cota: altfel nimeni nu-ti publica 600 de pagini sau o trilogie sau mai multe zeci de volume (cum spera sa poata acoperi uitatul si neinteresantul Paul Anghel, de exemplu).


- Scrii si proza fantastica, ai fondat si cenacluri SF, te intereseaza si bucataria (mi-a spus un bucatar-maestru ca pregateste impreuna cu Peco o carte de bucate…). Ce are in plus literatura SF fata de literatura din prozele tale existentiale? Ce iti mai trebuie, pe linga faptul ca scrii bine si stii sa gatesti bine, ca sa scrii o carte de bucate sau una despre, sa zicem, sex?

- Am debutat in proza cu SF, profitand de faptul ca in proximitatea Aradului se afla un centru foarte activ in materie de SF: Timisoara. Acolo functionau, la sfarsitul anilor 70 si la inceputul anilor 80, doua cenacluri temeinice de profil: "H. G. Wells", condus de Viorel Marineasa, si "Helion", al carui manager era Cornel Secu. A contat mult pentru mine ca tinerii scriitori timisoreni m-au adoptat indata. Le multumesc, astfel, fie si foarte tarziu, prietenilor Silviu Genescu, Voicu A. David, Lucian Ionica, Dorin Davideanu, Dusan Baiszki, ca si Cameliei Bochis, lui Liviu Malita si Alexandru Pecican - ultimii fiind aradenii cu care am pus pe picioare primul cenaclu de gen, "Alphaville", de la Casa de Cultura a sindicatelor.

- Ce reviste iti plac mai tare? Cum ti se par revistele culturale de limba romana? Ce ai fi vrut sa faci in acest sens inainte de '89 si nu se putea, dar acum oricum nu se face?

- Citesc cu placere revistele culturale romanesti ca si pe unele dintre cele straine. Dar le citesc selectiv, e imposibil sa citesti cu acelasi interes viu una singura de la un capat la altul. Unele au mania numerelor tematice. Deci, daca nu "cazi" pe tema lor, mai ca n-ai ce citi. (Nu cred in gaselnita dupa care stilul salveaza orice subiect, e plin de stilisti care nu spun mai nimic!) In altele vezi un dispret trivial - desi se pretinde aristocratic - pentru public: redactorul sef isi face o idee despre literatura si viata literara, iar apoi o aplica in paginile revistei dupa cum il taie capul. Or, o revista e o arhitectura in care cititorii trebuie sa-si poata gasi adapost. Unii critici si eseisti practica sofisticaria, de parca si-ar etala frumoasele diplome pe peretii cabinetelor (ca psihanalistii occidentali). In loc sa comunice idei, opinii, te vara in semiotica, in lingvistica sau, mai rau, in hrubele unei gandiri care ii gandeste… Proza dobandeste greu relevanta intr-o revista, iar poezia sufoca paginile. Raportul dintre text si imagine este intotdeauna in detrimentul imaginii, iar asta arata, din nou, o retardare masiva. Astazi, cand media audio-vizuale ne-au napadit (salutar, de altfel) si cand pe la chioscurile din alte tari reviste minuscule insotesc CD-uri si CD-Rom-uri, la noi e tot ca la Familia lui Iosif Vulcan. Cred ca ar putea avea un mare succes de stima un Cosmopolitan sau un Playboy sau chiar un Plai cu boi prin excelenta literar. De stima, zic, fiindca hartia de calitate si cernelurile fine urca pretul revistelor.
Sunt solidar cu revistele ardelene, la fel de greoaie ca altele, dar, cel putin, mai atente la imaginea literara pe care o promoveaza. Nu vei vedea in ele prea multe "caderi" sub o anumita norma valorica. Nu sunt facute pe criterii foarte clientelare. Marele lor defect - explicabil insa - este ca au un aer de familie mai mult sau mai putin subliniat. El pare sa provina din aceea ca sunt facute, majoritatea, de echinoxistii de odinioara. Aceasta n-ar trebui insa sa fie un impediment la nivelul inovarii formulei interne a gazetelor culturale.
Apar, mai recent, si magazine literare pe internet. Citesc cu placere si colaborez la Sud-Est (Valentina Tazlauanu o face cu daruire si pricepere si in editie tiparita, mai greu accesibila), la Tiuk-ul tau nastrusnic (uite ca, iarasi, din margini vine prospetimea!), iar in iunie curent am lansat, Laszlo Alex. si cu un grup de alti amici, Leonardo (la www.eleonardo.tk), pe un site din Pacific, in insula paradisiaca Tokelau (ura Gauguin si Conrad si Somerset Maugham!). In zona aceasta se vad cel mai bine tendintele novatoare, fiindca poti citi si lucruri bune, si nume noi, si abordari diferite de cele mainstream.
Public si citesc consecvent Observatorul cultural, cu unele dintre opiniile dezvoltate acolo regasindu-ma intr-un acord nepremeditat, insa binevenit. Ma plictiseste tot mai mult 22, un fel de Romania Literara mai neindemanatica (de cand si-a mai parasit vocatia civica preluata masiv de Dinu Zamfirescu si cei care scot gazeta liberala, de mare interes civic, Liber). Cu Dilema ne-am neglijat amiabil si reciprioc, in cea mai mare parte a timpului. Imi place mult Timpul iesean, unde Liviu Antonesei si Dan Petrescu tin sus stacheta publicisticii incisive si de calitate. O revista care imi merge la inima este Columna de la Targu Jiu. Gh. Grigurcu o face aleatoriu, cand poate procura banii pentru a tipari numerele gata alcatuite, dar desi au aparut doar cateva numere, gasesti acolo viata, actualitate literara, peren, fronda, intr-o compozitie care te cucereste.
Una peste alta, nu ducem lipsa de reviste literare, desi putine sunt cele care privesc spre viitor - cele mai multe adopta formule traditionale, interbelice. Nu avem inca reviste CD-rom, nici reviste care sa arate mai curand ca niste anexe indispensabile ale unor CD-uri. Au aparut insa revistele care se vand impreuna cu daruri (de la sapunuri si parfumuri la plase de prins parul si chiar la… carti). Lumea culturala pare la noi la fel de conservatoare ca in dezbateri si este semnificativ ca dezbaterea cu privire la literatura erotica si, mai general, la erotism - rasuflata de decenii in Occident - se contureaza in Romania abia acum, la vreo zece ani dupa disparitia de pe piata presei a publicatiilor care explorau programatic contactele erotice aborigene (Prostitutia, Occident de la Satu Mare s. a.). Si aici, mania copierii strainatatii s-a dovedit mai importanta decat atentia fata de nevoile propriei societati. Faptul ca dl. Samuel Tastet publica in Ed. Est traducerile din Henry Miller in mod sistematic, in editii ultraluxoase si scumpe pe masura, ca si faptul ca dl. Gabriel Liiceanu a dat la tipar traducerea cartii Incest, de Anais Nin a adus in zona suficient prestigiu cultural pentru a lansa si in presa literara comentariile de gen, destul de conformiste, de altfel.
Inainte de 89, toate acestea - si multe altele - erau imposibile. Am visat mereu, atunci ca si acum, sa fac reviste bune, gata de devorat de un cititor avid, dar in acelasi timp atent la calitate, bombardate de ravna potentialilor colaboratori, carora noi, redactorii, sa fim siliti sa le temporizam convulsiile si sa le esalonam contributiile, dozandu-le savant. Din 1990 incoace am avut norocul de a face parte din cateva redactii de elita. M-am numarat printre initiatorii revistei aradene Arca, pe care am regasit-o dupa circa sapte ani de navigatie pe alte mari literare. Am facut parte din prima redactie a Apostrofului clujean, care, cred, cu toata modestia, ca tocmai atunci a fost, pentru circa un an, cel mai aproape de gustul si deschiderea sa maxima. Am scris saptamanal, cu inversunare, cronica literara, tot vreme de vreun an, in Contemporanul brebanian, secondandu-l pe acelasi Gh. Grigurcu (am devenit redactor acolo, pentru mai mult timp, abia dupa ce mi-am abandonat ritmul si preocuparile critice). Am infiintat, impreuna cu altii, si reviste savante (Caietele Tranzitiei si Studia Europaea) iar de curand m-am lansat intr-o noua aventura: revista on-line Leonardo. Cred, insa, ca respiratia in literatura incepe dincolo de zbaterea - totusi, efemera si legata de stricta actualitate - din periodice. Imi place revuistica asa cum imi plac gulasul si ciorba de burta, pentru savoare si picanterie, pentru iuteala reactiilor si acuitatea opiniilor. Cred, insa, indestructibil, in obiectele numite carti, si pentru ca ele iti permit marile desfasurari argumentative pe care o revista ti le interzice.


- Ce scriitori romani iti par buni de dat exemplu tinerilor si strainilor? Cine ti-a placut mai mult la prima lectura?

- Imi plac autorii vii mult mai mult decat bunii autori rutinati (fie ei si imbalsamati deja in folia aurie a gloriei). Asa, de exemplu, continuu sa gust metafora exploziva, nervoasa, a lui Petru Popescu din Prins si Dulce ca mierea e glontul patriei, ca si scrisul scapat din tatani al lui Nicolae Breban din Bunavestire. Mi-e aproape Paul Goma din Calidor si Gabriela Adamesteanu din Dimineata pierduta. Il iubesc pe Panait Istrati din ciclul lui Adrian Zografi. Ii citesc cu placere pe cronicarii modernitatii noastre timpurii.
Mi se pare insa ca nici unul dintre ei nu este de tradus si nu depaseste un interes zonal. Nu mi se pare esential sa fie universali. Daca Romania ar avea respect pentru cultura si arta asa cum se lauda profesorii de liceu, daca, in plus, ar avea si un sistem de promovare culturala eficient, daca, in concluzie, ar putea si ar fi dispusa sa investeasca in asta macar atatia bani cat investeste George Soros in cultura noastra (sau Fundatia Guggenheim in orice intreprindere culturala majora), exact aceleasi subiecte, aceeasi problematica, aceleasi personaje si, in ultima instanta, aceiasi autori ar parasi grabnic, macar in parte, rafturile bibliotecilor noastre scolare si bibliografiile obligatorii, dobandind cautare, devenind renumiti, prizati, cititi in extaz.
Cat despre prima lectura, ea nu prea e edificatoare. Imi amintesc ca in copilarie mi-au placut enorm, de la primele randuri, romanele lui Ion Minulescu, proza lui Toparceanu si romanele lui Drumes. Ei si?! Asta nu ma face sa cred ca aceste creatii de raftul doi sunt mai importante decat sunt.


- Cum citesti cronicile la cartile tale? Asta are vreo influenta asupra propriilor tale cronici, alea scrise de tine?

- Ma intereseaza intotdeauna inteligenta, eleganta si coerenta puse in joc de autorii recenziilor. Accept constructiile lor chiar daca le contrazic pe ale mele (faptul de a avea sau nu dreptate e prea putin important!). Sunt curios mereu sa aflu ce pot insemna preocuparile mele pentru altii si, cand se intampla sa fiu luat in seama, ma bucur sau ma simt provocat. Judecatile de valoare, pozitive sau negative, iarasi sunt relativ secundare pentru mine, fiindca stiu cel mai bine, in bine si in rau, cate parale fac si ce mai ramane de invatat, unde sunt bun si unde ma asteapta ani grei de eforturi. Vad in cronicile dedicate cartilor mele gesturi de bunavointa, chiar si atunci cand aceasta se converteste instantaneu in… violenta simbolica. Totul, fireste, in limitele bunei credinte. Imi place insa, atunci cand se intampla sa intalnesc grosolanii nepermise - cineva insinua ca m-as fi "vandut" puterilor straine pentru ca am scris, impreuna cu mai multi colegi, un manual controversat de istorie! -, sa bastonez si cravasez prostia prea semeata. Mi s-a intamplat asta in cateva randuri si, sa vezi intamplare, respectivii n-au recidivat, acum se tem oarecum de mine si mi-au creat faima unui "rau".


- Cum ti se pare literatura scrisa de tinerii de acum? Ai avut surprize?

- Surprize esentiale, nu, n-am avut. Stiam foarte bine ca exista tineri inteligenti si talentati, o vreme unii au crezut si despre mine ca fac parte dintre ei dar - brusc - am trecut de etapa promisiunilor pentru a deveni un condei contrariant. Cand dau de ei, ii citesc si, uneori, scriu despre ei, cinstit, ce cred. Imi plac foarte mult eseurile critice pe care autorii lor le astern pe hartie cu sentimentul confraternitatii, nu a excursului doct si cu pretentii de infailibilitate stiintifica. Odinioara m-a impresionat Eugen Ionescu care a demonstrat, luand ca victima romanul lui M. Eliade Maitreyi, ca poti folosi exact aceleasi armunte pentru a lauda si a demola o carte. Asadar, cand scriu cronici, propun o lectura posibila (a mea!), argumentandu-mi, pe cat posibil riguros, bogat si pasabil stilistic optiunile. N-am ce retracta, cata vreme verdictele mele sunt asumat subiective, avand alibiul bunei credinte - pe care o astept in reciprocitate si eu de la ceilalti -, cum n-am nici ce merite revendica pe seama lor. Nu cred ca, de pilda, pe tinerii cu care vin in contact, doua randuri introductive de-ale mele ii pot ajuta intr-un fel, dar daca ei au convingerea asta, le scriu.
In general, insa, nu "vad" tinerii - habar n-am ce ascunde acest generic masificant -, vad mai curand pe cutare autoare sau cutare autor.


- Stiu ca, desi tinar, esti ca un frate (mai mare) pentru unii scriitori tineri, poate ca pur si simplu fiindca va intelegeti ca oameni. Cum ti se par ei in comparatie cu scriitorii de virsta ta cind erati la virsta lor, adica foarte tineri?

- Mi-a placut mult mitul coloniei artistice a lui Van Gogh si Gauguin, chiar daca a sfarsit prost. L-am intalnit si in literatura romana, in formidabilul roman postum al lui Lucian Blaga, intitulat - neinspirat - de editori Luntrea lui Caron. Si acolo, la un moment dat din desfasurarea romanului, retragandu-se din calea rusilor, o mana de artisti si savanti romani se retrag, in timpul razboiului, la resedinta rurala a unuia dintre ei. Sunt pagini fericite, acelea, fiindca vorbesc despre mitologia punerii impreuna a fortelor creatoare in mod voluntar si neinstitutionalizat, adica cu sentimentul deplin asumatei libertati interioare si de creatie. Asa vad eu si raporturile mele cu prietenii si prietenele mele literare. Nu am cenaclu, nici nu cred in vocatia mea de guru cenaclier. Cand intalnesc insa textele unor oameni care au ceva de spus, daca se intampla sa li se para ca publicarea lor ar fi improbabila, ma stradui sa ii ajut. Nu as putea face acest lucru insa fara sprijinul efectiv al unor lideri de reviste ale caror nume, iata, am prilejul sa le pomenesc aici: Al. Cistelecan de la Vatra, Nicolae Breban de la Contemporanul, Gh. Grigurcu de la Columna, Vasile Dan de la Arca, Ioan Moldovan de la Familia, Horia Medeleanu de la Aradul cultural. Cu ajutorul lor am putut prilejui cateva debuturi sau afirmari revuistice, dintre care mentionez doar cateva: Cristiana Teohari, o prozatoare a satului sudic cu un potential extraordinar (volumul ei dintai se afla sub tipar); Patricia Nedelea, cu un mod de a imagina realitatea traita care promite un talent exploziv pentru proza erotica si sfidatoare de conventii. Nadia Manea scrie eseuri si intampinari istorice care anunta un expert riguros si inovativ al domeniului. Adriana Mica analizeaza din perspectiva sociologului campul literar si intelectual actual. Toate acestea sunt intamplari fericite, cu sau fara urmari. Mai departe, totul depinde de autoare.
Cum mi se par aceste prezente in raport cu ceea ce eram eu odinioara? Norocoase si… formate. Oricine poate verifica: la Echinox, unde faceam treaba de randas, fiind consemnat pe pagina a doua, la rubrica "Lupta cu inertia", scriam inconfundabil de prost. La treizeci de ani inca nu facusem progrese vitale. Si, la drept vorbind, cine-mi spune ca scrisul meu de acum este lizibil?!


- Stiu ca totdeauna faci cite ceva, totdeauna pregatesti ceva…

- Am incheiat o traducere dintr-un autor francez despre ordinele militar-cavaleresti. Scriu un nou roman, desi pe cel vechi nu l-am incheiat. Am un proiect de proza ultrascurta (dar e proza oare?!) care, desi se completeaza de la o zi la alta, fiind totusi departe de a fi incheiat, are un titlu sigur: Zilele si noptile dupa-amiezei. In septembrie inchei o carte de studii istorice care vorbesc despre evenimentele sud-est europene dintre 1204 si 1241. Intelegerea pentru publicarea ei a fost deja facuta cu Ed. Viata Crestina din Cluj (tot nu ma obisnuiesc cu ideea ca exista edituri interesante de descoperirile mele istorice). Sunt cateva edituri care s-au aratat interesate de volumul meu - care se apropie de pagina 300 - Originile istorice ale regionalismului romanesc, un fel de istorie a formelor de organizare prestatala medievale. Scriu intre timp un studiu introductiv la editia romaneasca a cronicii despre cucerirea cruciata a Constantinopolului, datorata lui Robert de Clari, si o postfata la editia a doua a studiilor de istoriografie medievala ale lui Stefan Andreescu. Adun material pentru Istoria literaturii romane medievale (sec. XI-XVI), scrisa in proportie de o treime, si completez cartea Femei in evul mediu romanesc, cu care amenint lumea de mai mult timp. Intre timp, scot la iveala din palarie o ploaie de articole, prin reviste ca Vatra, Tribuna, Observator cultural s. a., sau prin ziare de tipul lui Buna ziua, Ardeal. Pe scurt, sunt un grafoman fara cusur si continuu sa ii imbolnavesc de ciuda pe toti cei deranjati de continutul scrierilor mele sau pe cei parcimoniosi cu talentul propriu.

(2003)

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net