Dumitru CRUDU despre KLU

KLU si la CHISINAU

Astazi, la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut loc o intilnire cu Alexandru Vakulovski, un tinar scriitor de la noi, care este stabilit de mai multi ani la Cluj. Alexandru Vakulovski este autorul a patru carti, una de poezie, una de teatru si una de proza. Cea de-a patra a scris-o impreuna cu fratele sau Mihai Vakulovski.
Toate cartile pe care le-a publicat pina acum au avut o primire foarte buna, pe alocuri chiar entuziasmata, din partea criticii literare din Romania. Pentru cartile pe care le-a publicat Alexandru Vakulovski a fost nominalizat la premiile de debut ale Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania si ale revistei "Romania Literara". Alexandru Vakulovski este unul dintre liderii incontestabili ai celei mai tinere promotii de scriitori din Romania si din Republica Moldova.
La Chisinau a venit sa lanseze cartile aparute sub forma de samizdat in colectia Klu. Este vorba despre cartile lui Pavel Paduraru, Laura Francisca Marcu, Cosmin Masca, Mihnea Blidariu, traducertile din Daniil Harms si din textele formatiei "Leningrad" din Rusia.
Colectia Klu este un produs al cenaclului omonim din Cluj al carui fondator este Alexandru Vakulovski. Cenaclul sau, spre deosebire de alte cenacluri din Romania sau din Republica Moldova, are o audienta foarte mare. Sedintele cenaclului se tin cam o data pe luna in fosta sinagoga din Cluj. Succesul neobisnuit pe care-l are cenaclu se explica si prin faptul ca Alexandru Vakulovski a alaturat literaturi si celelalte arte. Pe linga literatura propriu-zisa care se citeste si se analizeaza, se mai fac expozitii de pictura si grafica si se organizeaza concerte de muzica. Sint integrate si genurile de arta underground, cum ar fi expozitii de grafiti sau manifestari performance.
Colectia Klu care a fost lansata astazi la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova nu este insa doar un produs al cenaclului si al revistei electronice Tiuk, unde au mai fost publicate textele.
Colectia Klu este si un produs individual al lui Alexandru Vakulovski. Acesta este cazul culegerii de poezii a lui Mihnea Blidariu. Pina a le publica sub forma de carte, poeziile lui Mihnea Blidariu existau doar pe adresa de email a lui Alexandru Vakulovski. Erau niste poezii scrise direct la internet cafe de catre Mihnea Blidariu si trimise imediat lui Alexandru Vakulovski. Meritul lui Alexandru Vakulovski a fost acela ca si-a dat seama ca nu primeste niste mesaje oarecare, ci niste poezii. Dindu-si seama de aceasta, el le-a adunat intr-o culegere de versuri. E vorba despre un experiment la mijloc. La fel ca si in cazul povestilor Laurei Francisca Marcu pe care Alexandru Vaculovschi le-a inregistrat la reportofon si apoi le-a descifrat si le-a publicat.
Cea mai mare calitate a editorului Alexandru Vakulovski este aceea ca valorifica zona underground a culturii, promovind, cu adevarat, o literatura a cotidianului de factura experimentala.





E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net