Despre

"Aspirina saracului", "Contrafort", "micul ftiriadi" "Paradigma", www.eleonardo.tk, www.kumm.ro, Anuar IRIR, C. Stanescu

 

"Aspirina saracului",
subintitulata "Revista compensata pt 22 milioane de pacienti" este inca o revista facuta de Mircea Dinescu. Primul numar a aparut pe 18 aprilie 2003, are 32 de pagini autori faini, incepind cu Mircea Dinescu, se intelege, Ioan Grosan, Mircea Mihaies, Al. Calinescu, Rica Raducanu, ei, mai publica si H.R.Patapievici si chiar si Alex.Stefanescu, eram sa uit, si Tuca Show, fara nici o aluzie la Bernard Schaw. In comparatie cu celelalte reviste ale lui Dinescu, "Aspirina saracului" e mult mai de aici si acum, cum ar zice colegii sai de la ASPRO, o revista care va aparea o data pe saptamina, vinerea, si va reflecta ce s-a mai intimplat saptamina care trece in Romania politica, sportiva, culturala, prin texte si caricaturi (in nr 1 se vad cu ochiul liber multe-multe inceputuri). O revista diferita de "Academia Catavencu", careia-i dorim viata lunga si frumoasa, ca de inspiratie n-o sa duca lipsa niciodata.


"CONTRAFORT", nr. 100
Revista "Contrafort" de la Chisinau a implinit 100 … de numere! (cam odata - am aflat absolut intimplator - cu emisiunea "Din dragoste"). Nu m-am gindit niciodata, asa cum scrie Vasile Garnet in editorial, ca aceasta revista excelenta ar putea sa nu ajunga aici. Noi, cititorii si colaboratorii "Contrafortului" doar ne bucuram de fiecare nou numar, ne bucuram si o asteptam luna de luna. Felicitari, "Contrafort"!


"micul ftiriadi"

Dupa multe alte lucruri frumoase UN Cristian a pus la cale o revista de hirtie. Revista, underground, se numeste "micul ftiriadi", are ca motto "Fir-ar ai dracului!" din I.L. Caragiale si apare o data pe saptamina (de citeva luni). "micul ftiriadi" e o revista deosebit de interesanta si de importanta, caci, pe linga editorial si poemul numarului, scris de un scriitor tinar, revista are "Un fel de interviu", adica o "baza de date", o ancheta la care raspund, iarasi, scriitori tineri si foarte tineri, pentru multi dintre ei fiind primul interviu. Sper sincer ca la aceste materiale vom trebui sa ne mai intoarcem, iar lui Cristi ii dorim ceea ce ne dorim si noua.


"Paradigma"
In ultimul nr aparut pe piata (nr. 1-2, 2003), "Paradigma" are o tema cu semn de ?: O noua generatie literara? Marin Mincu, directorul revistei, zice ca da, reluind textul sau din "Ziua literara" si dezvoltindu-l frumos. Concluzia la care ajunge criticul este: "Asumindu-mi toate riscurile ce decurg din lansarea ipotezei provocatoare, eu am deplina incredere in destinul acestei noi generatii, sperind sa nu fi omologat si sustinut o generatie lejerista, care sa fie numita mai tirziu in istoria literaturii generatia pitica". "Paradigma" publica in acest numar si in acest sens poezii de Dan Sociu, Elena Vladareanu, Razvan Tupa, Zvera Ion, Ruxandra Novac, Domnica Drumea,Claudiu Komartin, Mihai Ignat, Constantin Vica, Ovia Herbert; poezie ca proza Doina Ioanid, Oana Catalina Ninu si Adela Greceanu, care-si intinuleaza proza "Poeme", ca sa nu credem ca-i proza; proza-proza - Ionut Chiva si Elena Pasima si Adrian Urmanov doua manifeste ("Eu sunt poemul utilitar" si "Generatia tu: o alta inima/o alta literatura"), eseuri de Mircea Tuglea, Bogdan-Alexandru Stanescu, Mitos Micleusanu, Andrei Peniuc. Destul de multe texte si destul de interesante, de ajuns ca eseul teoretic al lui Marin Mincu sa aiba si o sustinere practica. Daca ar fi sa fac o obiectie (totusi) - mai baieti (si, evident, fete), nu mai publicati aceleasi texte (fie si bune!) peste tot, ca si prea multa inghetata iti provoaca o stare, asa, stiti voi. Adica unele texte din acest ultim numar al "Paradigmei" au fost publicate de cel putin 5 ori si pe altundeva, un grupaj de aici e publicat in ambele volume ale autorului (care e acelasi - si volumul - nu numai autorul) si inca in nu stiu cite reviste (da, si-n editia underground). Ca, astfel, nu veti/vom ajunge generatia pitica, ci una putintica si putintel cam ridicola. Sau, daca n-ati mai scris altceva - scrieti, mai scrieti.


www.eleonardo.tk

A mai aparut o revista care ne bucura. Se numeste "Eleonardo" (www.eleonardo.tk) si e facuta de LASZLO Alexandru, Oleg BREGA, Patricia NEDELEA si Ovidiu PECICAN, director onorific: Gheorghe GRIGURCU, web master este Lorentz J?NTSCHI, iar grafica este facuta de Alexandru PECICAN. E o revista "publicata pe internet, din cite stim noi - doar pe internet, exact ca si "Tiuk!", cu articole interesante scrise de oameni interesanti. Extraordinara e "Scrisoare mamei", nu, nu e vorba de o traducere a textului cu acelasi nume de Serghei Esenin, ci de o scrisoare pe bune scrisa de Patricia NEDELEA pe care v-o recomand, iar pentru prieteni: bai, cititi-o neaparat, ca asa ceva nu s-a mai scris!!! Serios!
Revenire: am intrat de mai multe ori pe www.eleonardo.tk, la inceput nu se deschidea DE CE "LEONARDO"?, editorialul, scris de Laszlo Alexandru, acum, cind e gata si nr. 5 al Tiuk!-ului, mi s-a deschis, asa ca iata de ce a mai aparut o noua revista k lumea: "Leonardo incearca sa nu semene cu nimeni si cu nimic. Isi propune sa fie o revista neobisnuita, cu o periodicitate imprevizibila, cu o difuzare intimplatoare, cu un mesaj surprinzator si cu o forma atipica. Sinteza de trecut si viitor, analiza de prezent. Polemica darimatoare si elogiu constructiv. Literatura cu muzica, istorie pe linga pictura, politica suprapusa peste delir. Urlet si plinset. Palma si mingiiere. Mingiieri ca o palma. Studiu stiintific si teribilism dezinvolt. Note de subsol si gesturi obscene. Bibliografie recenta si datul cu tifla. Plurilingvism. Antipupincurism. Intilnire la o sueta mica intre Est si Vest. Locul unde Romania si Basarabia se iau de mina si se napustesc spre spatiul Schengen. Adresa unde Occidentul descopera o alta fata - mai onorabila, mai cultivata, mai atragatoare si mai spectaculoasa - a rudelor sale tinere de la portile Orientului. La Leonardo contribuie doar cei convinsi de adevarul afirmatiei ca un bun intelectual gindeste global si actioneaza local. E locul unde veti gasi de toate - dar nu pentru toti. Vom avea un singur dusman: minciuna. Vom avea un mare prieten: franchetea. De ce Leonardo? De ce nu?" Inca o data - ma bucur ca v-ati facut revista, ca cele care ma enerveaza si ma plictisesc existau deja! Servus. (MV)

www.kumm.ro

este situl formatiei clujene de rock alternativ KUMM. E un site ce se da bine la ochi. Cat stai pe net e foarte misto, poti vedea de la biografia, discografia - la noutatile KUMM-ului. Dar… nu poti controla si deschide pozele asa cum vrei tu, daca vrei sa vezi biografia lor, trebuie sa tot apesi pe next ca sa vezi ultimele bucati. Am incercat sa salvez paginile, dar "bara, bara", caci se salva doar pagina goala, nu si continutul. E un site la care trebuie sa ai rabdare. Daca ai rabdare, afli kumm s-a format KUMM, kumm merg lucrurile la KUMM, afli ce si kumm se mai intampla in/la KUMM. (AV)

 

Anuar IRIR (nr. 1, 2003)

Le passé récent


Lansarea Anuarului de Istorie Recenta editat la initiativa IRIR a fost un eveniment real pentru presa in cautare de stiri adevarate, nu pove. Lansarea a reunit cateva televiziuni centrale care au relatat, probabil in prime time, esenta celor intamplate.

De fapt, unica si necesara, ca o lansare pentru o revista, este o revista de istorie recenta pentru un public cititor si traitor al evenimentelor de cateva zeci de ani incoace, un Institut de Istorie Recenta pentru o cultura polarizata de interese de context si prejudecati si mai putin de valorile si realitatile prezentului.

Gaura cascata intre inainte si dupa 89 se resimte la un nou nivel. Noi si ei. Ei, care parca au renascut. Care se descurca, care si-au facut loc binisor in lumea de azi, care stiu sa spuna ca n-a existat comunism (ci bolsevism, spre exemplu sau, mai dramatic, comunismul n-a existat!). Care au o vasta experienta de viata si care nu cred ca ar avea, in final, ceva sa-si reproseze. Din contra. Vina colectiva a comunistilor (na, c-am spus-o!) nu pare a fi in nici un caz o totalitate de culpe personale.

E o uimire constanta recunoasterea lor atat de aproape, de langa, acolo unde crezi ca respiri un aer nou. Ei, care nu s-au schimbat deloc, care de ce sa stearga lucruri in care au crezut, pe care le considera superioare? Si noi care… cine sintem? nici nu stim ce ne asteapta, n-avem „scoala" lor (intr-adevar!).

Institutul Roman de Istorie Recenta se dedica investigarii istoriei recente a Romaniei din anii 30 si pana in prezent. Institutul actioneaza independent de interese politice sau de grup, pe baza criteriilor profesionale si a respectului pentru adevarul istoric.

"Despre Holocaust si Comunism" este un volum masiv (de 447 pagini) editat de Polirom. Numarul unu al Anuarului IRIR urmareste sa provoace "o discutie despre culpabilitatea si responsabilitatea romanilor intr-o perioada a istoriei lor care a dat nastere prezentului." (Andrei Pippidi - director IRIR). Asadar, revista da raspunsuri pe care le stiti la intrebari pe care probabil vi le-ati pus deja.

Am locuit o perioada, inainte sa citesc despre dl. Jose, arhivarul lui Saramago, inaintea multor lucruri abia intamplate, langa Arhivele Municipiului Bucuresti, cladire pe langa care nu treci indiferent dar unde nici nu-ti vine sa intri. Arhiva este una din sursele predilecte de informatie a autorilor anuarului de istorie recenta.

Arhivele Municipiului Bucuresti, fondul Institutului de Medicina si Farmacie:
Studentul S. E. anul V, M.G. (medicina generala) a fost exmatriculat pentru tinuta vestimentara necorespunzatoare, lucru care nu a fost in totalitate real…
Studentul I. V. din anul VI Medicina, fiind un element descompus moral (vanator de zestre, repetate concubinaje, retinut de organele de militie de…) huligan, Comisia hotaraste sa fie exmatriculat ca nedemn sa ajunga medic.
A. N. anul VI M.G. intern prin concurs; Origine sociala: mic burgheza (tatal functionar particular, decedat, mama medic); Studentul s-a manifestat inca din liceu contra actiunilor regimului de democratie populara, avand alte vederi politice.
…Tatal sau, B. P., in trecut a posedat un atelier mecanic in Ploiesti, unde a folosit 20-25 salariati.

Marius Oprea ridica asfaltul (prost) turnat peste ultimii 20 de ani si gaseste motivele de neliniste, de rezistenta si represiune in Romania anilor '80. Intre ele, Securitatea - aceiasi oameni si aceleasi mijloace si noi scopuri de indeplinit : "Cei care au crezut dupa 22 decembrie ca vor inlatura Securitatea si-au facut iluzii. Securitatea in Romania, la fel ca toate institutiile similare din fostele tari socialiste, este organizata in asa fel incat, chiar daca unii dintre sefii ei dispar, functioneaza in continuare fara ei. Ierarhia este organizata pe principiul sirului indian. Cind unul dintre sefi dispare, sirul face un pas in fata si locurile sunt ocupate automat. Organizarea are totusi o hiba, care a distrus unitatea aparatului: daca seful din capul sirului o ia in alta directie, toti il urmeaza."

Institutul de Istorie N. Iorga a fost scena unor astfel de urmariri atente de teama ca nu cumva tocmai aici sa se fabrice o alta istorie. (Si tu ai fost urmarit! este o generalitate si o fosta expozitie la muzeul de istorie unde acum e un salon de carte si presa pe care e posibil sa-l vizitam, nu?)

Memoria reportofonului, care reda intocmai ce aude, constient de rolul lui istoric, si-al nostru. Lucrurile de ieri vazute azi. Supravietuitori. Atmosfera din mediile studentesti de o parte si de alta a propriilor convingeri, de la 1930 incoace, in continuitatea pe care o au universitatile romanesti. Lecturi si note de lectura pe langa volume din biblioteca unor oameni care cauta istoria recenta.

Lansare intr-o dupa-amiaza geroasa de joi iar IRIR-ul o gazda mai mult decat primitoare. Am ajuns cu o jumatate de ora mai tarziu, destul cat sa intru in atmosfera incarcata de nume sonore si sa evit posibile atacuri de telegenie. Am respirat un aer civilizat al celor care vorbesc romaneste chiar daca sufera de alte nationalitate, cultura sau istorie.

Cum se perpetueaza lucrurile cu desavarsire interzise, transformarea socialista a agriculturii (bunicii stiu de ce) si alte transformari mai mult sau mai putin socialiste. Nume si ani, cum ne place, fara prea multe intoarceri din condei, direct si valabil ca un prezent istoric.
O revista cu bunici si parinti si cu noi.
Unii dintre ei ar zice sa credem cel mult 50% din ce citim. Dumneavoastra ce credeti?


Le futur proche… www.irir.ro

(Irina Cojocaru)



C. Stanescu
Si daca tot sintem la rubrica cu ce-am mai citit si ne-a placut sau nu, ce merita sa vedeti si voi, cel mai bun realizator al "Revistei revistelor culturale" mi se pare C. Stanescu de la "Adevarul l & a", pe bune! Analizele lui sint adevarate texte, la obiect, iti dai seama despre ce este vorba, directe, concrete, fara pretentii de care gasim mereu la ceilalti comentatori si bine scrise, ceea ce e foarte important. (MV)


 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net