Cum a fost prima data?

Andrei Gheorghe, Peter Ecstein, Ceterchi Liana, Ovidiu Pecican, Liviu Dobre, Ruxandra Cesereanu, Emilian Galaicu Paun, Viorel Dinca, Razvan Tupa, Laurentiu Mihaileanu, Cristian Lupsa, Mina Santucci, Eugen Lungu, Vasile Ernu, Marin Mincu, Horia Brenciu, Maria Francu, Ionut Chiva, Cristian Fulas, Marius Ianus, Cristian Pralea, Tania Gorncheva, Ovidiu Chihaia, Zvera Ion, Constantin Vica, Ciprian Vasiliu, Dan Perjovschi



Andrei Gheorghe
Prima oara? Aveam 16 ani si eu eram virgin si ea era virgina. Serios. A fost mai rau ca la luptele de sumo. Mi-am rupt preputul. Serios. Asa a fost prima oara, foarte greu. Foarte greu. Sper sa nu mai fie asa pentru altii. Baieti, cautati curve batrine.

Peter Ecstein
Bai, prima oara a fost - m-am dus cu - am carat contrabasul lui Csilla. Si m-a intrebat daca vreau sa fac politica. Prima oara a fost in politica, nu in alta parte. Si m-au intrebat daca vreau sa fiu deputat si am zis sa ma lase sa ma gindesc. 24 de ore. Si de atunci iubirea dureaza. Dar presupun ca odata am sa divortez. De politica.

Ceterchi Liana
Prima oara doare.

Ovidiu Pecican
Prima oara? Nu mai tin minte, eram tare mic... Probabil ca doctorul ma pleznea peste buci, ca sa ma faca sa trag o gura de aer romanesc. Dar dupa cum o cunosc eu pe mama, ea era cu siguranta fericita! Iar pe urma prima oara am reusit desi nu-mi propusesem asta si o vreme am tot meditat daca reusisem sau nu. Fiindca puteam si sa-mi imaginez ca asta era si sa ma aflu, ridicol, in alta parte. La fel de confuza a fost si ea, nu puteam jura nici ca a fost, nici ca n-a fost. Dar ne iubeam, asa ca am dedus ca a fost. Dincolo, prima oara a fost si ultima oara. Biroul era la demisol, printr-o fereastra mica se mai vedea strada, iar tipul cu chelie prematura si stralucitoare tot insista mai mai scriu odata, un pic altfel, cum fusesera, sau mai bine zis cum NU fusesera treburile. Nu-mi prea venea sa scriu pentru ca lucrurile care fusesera nu fusesera cum voia el, dar pe de alta parte ma gindeam la copilul meu din scutece, la nevasta ingrijorata ca nu mai vin, la tata si la mama, si-mi faceam socoteala ca daca scriu ca nu fusese nu-mi mai da drumul, in timp ce daca scriu ca fusese nu riscam sa ma tina acolo. Am scris deci ca nu fusese, desi numai cu mine si pentru mine fusese sau nu fusese, pe altii nu-i privea in nici un fel si nici nu i-am implicat, in consecinta. Iar mai apoi, peste zece ani, tipul mi-a explicat ca puteam sa-i multumesc ca ma prevenise in felul asta, altminteri o puteam pati intr-un fel sau altul, nu aveam de ce sa-i port pica, la urma urmei nu se intimplase nimic. Si te pomenesti ca avea dreptate... Cind, iarasi, a fost prima data, mi-am adunat cu greu tonele de hirtoage, citeva carti, niste haine (nu prea multe) si am fotografiat camera unde lucram. Am carat pe urma gentile uriase cu colectiile revistelor literare din vremurile dintii ale revolutiei si le-am stivuit linga tomberonul din curte. Era liniste, calm, plopii din curtea Academiei Teologice fosneau ca vara, sub dogoare, mai putin convinsi. Pe urma am chemat taxiul. Pe cind urcam in el am vazut ca vrafurile de hirtie ardeau cu un fum alburiu si lung ca o sfoara verticala cu capatul de sus invizibil. Despre alta prima oara nu-mi amintesc acum.

Liviu Dobre
Ca dracu!

Ruxandra Cesereanu
Nu-mi aduc aminte cum a fost prima oara cand m-am nascut, dar mama spune ca a fost destul de greu, desi nu ingrozitor. Prima oara cand m-am dat cu sania am simtit un vartej teribil. Prima oara cand am vazut marea a fost grozav, nu mai voiam sa ies din apa (de balacit ma mai balacisem eu in bazin). Prima oara cand m-am machiat, am facut-o la voia intamplarii, adica oribil, manjindu-ma toata cu ruj, fiindca eram fetita nestiutoare. Prima oara cand am imbracat rochiile extravagante ale mamei si m-am lasat imbiata de parfumurile ei a fost ceva extrem de femeiesc si ademenitor. Nu-mi aduc aminte, din pacate, cand am visat intaia data sau, mai exact, cand mi-am adus aminte ca am visat intaia data. Prima oara m-am indragostit la treisprezece ani: tremuram toata de atata indragosteala pe care nu o puteam tine pe picioare. Prima data cand am scris poezie se pierde in ceata, fiindca nu imi aduc aminte deloc. Prima oara cand am iesit in strainatate (aveam saptesprezece ani si era pe vremea lui Ceausescu) am ajuns in Elvetia si am zarit niste briliante uriase intr-o vitrina. Prima oara cand am ajuns la Venetia nu am simtit decat mirosul pestilential. Prima oara cand am ajuns in Grecia m-am simtit ca in uter. Prima si singura oara cand am ajuns la New York am avut senzatia ca ma aflu pe o platforma extraterestra, dar mi-a placut la nebunie. Prima oara cand am ascultat Pink Floyd, la paisprezece ani, am devenit o pinkfloydiana pentru toata viata. Prima oara cand am vazut o pictura albastra de Chagall, am stiut ca si eu as putea percepe lucrurile la fel. Prima oara cand am intrat intr-o pictura galbena de Van Gogh, am priceput ce inseamna nebunia. Prima oara cand am cantat la chitara, am zdranganit penibil. Prima oara cand am devenit vrajitoare, m-am simtit stapana jucausa. Prima oara cand am visat un strigoi roscat am trait in transa vreo trei zile. Prima oara cand am visat ca am zburat mi-a ramas multa vreme caldura in oase. Mai sunt, apoi, o puzderie de alte prima oara pe care nu am nici timp si nici pofta sa le povestesc aici. Nu stiu cum va fi prima oara cand voi muri.

Viorel Dinca
Stimate Mihail Alexeevici, Prietenii tai de la revista Tiuk! fac o ancheta despre cum am facut-o prima oara. Interesant ar fi fost daca ar fi intrebat si cu cine. Semi-moral cum te stiu cred ca tu nu ai nici un amestec in ancheta asta al carei unic scop este, dupa cum cred eu, sa traga un semnal de alarma asupra extinderii fara precedent a labagismului in Republica inca Socializda a Romaniei.
***
Era in aprilie si tata avea un pix. Eu mergeam la scoala si invatam voios cantece patriotice despre eroii neamului care zgandariti de asupritori "… se sculara …" si chestii din astea. Avram Iancu era imbracat in piele de urs iar rasculatii sai taiasera cateva oi unguresti care refuzasera sa se predea, luptand pana la ultimul behait alaturi de Petofy Sandor (cum dracu se scrie Petofy?!) si de baronul revolutionar Pulosz Labasy care in aceea zi se afla beat in cetatea Clujului. Pe acest fundal istoric tata avea un pix.
***
Bucarestiu, 20 Rapciune, anulu 18… de la nastaeraea Mantuitorulu Un om trecea grabit intr-o pelerina neagra. Vantul vuia venind vrajmas impotriva omului zgribulit in pelerina lui neagra. Dintr-o trasura se auzi un miorlait de pisica. In departare un pian insemna cu intreruperi o arie, parca dintr-o manea turceasca "Abunya tabi ruie" adica "Vieatza ca un fum estem". Baronul Labasy, caci el este omul in pelerina neagra, il lovi dinadins cu carja peste urechi pe evreul Sloim Hershcu in semn ca totul e in regula. Ce mai tura-vura, acum se pusera, vedeti bine cu mana maghiaro-iudaica, bazele revolutziunii romane de la anulu 1990 care, intre noi fie spus, a fost este si va fi o mare laba, dupa numele unuia dintre coautorii sai, baronul Labasy. Vrand-nevrand poporul roman puse mana pe sine si da-i si da-i si da-i si da-I… si inca mai dam si acum intr-o cu adevarat monumentala laba populi. Este, fratii mei, unul dintre cele mai mari autofutaiuri din istorie, halal sa ne fie! Si asa din orgasm in orgasm ajunseram la perversiuni in toata legea, cum ar fi de pilda limbile depuse cu ravna pe dosul populu americanulu, pe dosul populu englezesculu si pe oricare dos ce ni se ofera, nu importa daca e plin de rapan sau cu pieile cazute cum este cel al batrinei madame de bordel, Europa. Iaca explicatia epuizarii noastre mintale si fizice - orgasmul national care a inceput sa doara, mai ales la incheieturile mainilor. In anul 1990 a inceput numaratoarea, chiar daca pentru majoritatea nu era pentru prima oara! Ne-o dovedesc cronicile si marii dirijori ai epopeii in esenta nationale: Bebe Ivanovici si Dan Iosif, urmasii lui Labasy si ai lui Sloim Hershcu, efigiile vii ale idealurilor revolutionare onaniste, intruchiparea prostiei unui popor care inca le mai suporta aparitia in public si discursurile de hidrocefali care incep toate cu "sa punem mana (a cata oara!), sa facem si sa dregem". Poate ca voi, anchetatorii mei de azi, sunteti mai tineri si n-ati ajuns la dependenta aceea a romanului care, fie nunta sau botez, tot a paguba si-o scutura si si-o zbicuieste, alintand-o mai nou dupe ighemoniconul denspre apus cu tot feliul de plaiboaie si penthausuri. Mai nou am auzit ca se exista tot feliul de iruri, oloaie si zdiputze de mana (pentru cei care n-au parale-n punga sa-si cumpere o gonflabila intreaga) care sa inlocuiasca umorile cele naturale, vezi bine secatuite dupa atata travaliu in folosul republicii. Da' ca sa moara in spirit national si capra voastra, daca tot v-ati gandit la cele de rusine (nu negati ca v-ati gandit la siecs cand cu ancheta ca acu" va ia azazel si belphagor in gheare, pezevenghilor!) pot incheia cu cuvintele lui Creanga din Povestea povestilor (un pic cu adaptare) insa pre limba franca intrucat si deoarece poate mai citeste vreo dama chestia asta si rusine ar fi obrazului mieu sa zic cuvantul pula de-a dreptul ca un mehenghi si un coate-goale: "Alors, faissez-que Dieu vous donnez encore de pines!"
domnu' Viorel

Razvan Tupa
Cum sa fie, cel mai nasol. Asa ziceam ...atunci... si de cate ori e prima data cu o tipa e la fel de aiurea. adica ma obisnuiesc eu mai greu cu oamenii... stii ca asta conteaza pana la urma. Daca nu m-am plictisit dupa primele zece minute... pe urma e perfect... asta e salut stai putin... prima data cand ce? sper ca am inteles bine. prima data cand am mancat prajituri m-am iritat prima data cand mi-au placut capsunile m-am iritat prima data cand m-am dus la scoala ma miram de ce trebuie sa fie o chestie de plans in schimb am plans prin clasa a cincea cand ma mutam la a cincea scoala in patru ani prima data cand am fost la mare mi se parea ca seamana prea mult cu vederile prima data cand imi aduc aminte ceva mi se facuse somn si ma plictisisem de povestile agitate pe care le spunea un unchi al meu despre un accident care se intamplase pe sosea vezi si tu ce-ti foloseste salut

Laurentiu Mihaileanu
Cand m-am bucurat? Sau cand m-am veselit ultima data? Lucruri totusi diferite, dar nu merita sa despic acum firul. Iar, cum vremea tulburelului inca n-a trecut, tare mi-ar place sa va incurc putin socotelile. Iata, de pilda: "Cric! Pocnet ca de plooni?a prinsa sub talpa. Apoi nimic, sau aproape nimic. O liniote mocnita, sugerand ticaitul unei maoini infernale. Fisura aparuta in pere?ii vazei - o panglica stralucitoare, fina - se ramifica vazand cu ochii, iar dedesubt pata uda ajunge in doi timpi cat masa. In final, cu sunet sec, faoiile lungi de sticla oi crinii cei galbeni se naruie, impraotiindu-se. Omul, impresionat de ceea ce vede, vine, se aoeaza pe scaun, ioi aprinde un capat de ?igara. Un timp lanseaza cercuri pe deasupra mesei. Arunca in cele din urma mucul, urmarindu-l cum sfaraie in balta de apa. Omul ia cu delicate?e un ciob lung de sticla oi, fara ezitare, ioi cresteaza cu el pielea la incheietura pumnului. Ioi reteaza mai apoi, una cate una, ca pe corzile unei ghitare, venele intinse. Deoi mustind de apa, fa?a de masa devine rozalie. aerpii acaju se zbenguie pe ea oi aluneca, dandu-oi drumul fara zgomot, grei, peste marginile inalte. Omul bolboroseote un motiv de tangou, apoi ioi lasa capul pe bra?ul indoit…" Eeeei, multpreastima?ilor, mai lasa?i mutrele astea! De cand oare se sparg ele, vazele cu flori, de unele singure, de unde ata?ia sinucigaoi? Nu trebuia sa fiu luat in serios; ia, acolo, o toana de om hatru…

Cristian Lupsa
punct si de la capat pentru ca e imposibil de definit momentul in care ai inceput sa scrii ceva. asta pentru ca imi place sa cred ca trec pe langa noi pe strada macar din cand in cand unul dintre aceia care au scris cel mai bun roman al vietii lor fara sa fii scris totusi nici macar o pagina... asa spunea Miller... m-am impiedicat de tiuk! dupa ce m-am impiedicat de "deci-ul" Academiei... ma intreb si acum cum de am ajuns la relatia asta de cauzalitate cand as fi putut sa cad cu nasu'n tiuk si altfel... oricum ar fi miroase bine si voi mai sta putin ca sa inhalez tot ce e de inhalat. constant cu amaraciune ca am scris o colectie de 3 puncte legate intre ele de cateva siruri de cuvinte. halal realizare. eu sunt unul dintre cei care au citit "pizdet" in ultima luna si vroiam de ceva vreme sa deranjez autorul cu niste zgandareli si comentarii... a venit insa tiuku' si mi-a grabit miscarea. frumos, virtual si agresiv. traiasca cei ce cred si cei ce spun. cam asta mi-a trecut si mie prin cap cand am dat lumii www.dbrom.ro. fara mari pretentii ca e destul de dureros sa te culci dupa tratatemente cu tropice, luni de fiere, lanuri de secare s'alte medicamente de profil. dar spune... asa cum spune si tiuk! oportuna ar fi o concluzie. poate tocmai pentru ca m-am tiuckit in seara asta spun ca ar fi pacat sa o tragem de pe acum. desi si prin urmare sa combatem... sa ne fie de bine si sa ragaim de la afluxul de idei. si sa ne auzim...
Cristian Lupsa
* se da horM0nu pe www.dbrom.ro
* se da cu mijloace de transport in comun in rest
* ahhh...si se mai da student in an terminal...

Mina Santucci
Rāspuns la Anketā: Cand m-am bucurat ultima datā? Pe bune? E grea intrebarea si stiu cā de aia atzi ales-o. Mi-au plācut mult rāspunsurile pe care le-au dat deja cititorii dumneavoastrā, "mai inteligenti decat ai lor". Cand m-am bucurat ultima datā? Ce greu e sā rāspunzi... N-as vrea sā dau un rāspuns general, dar m-am gandit destul, trebuie sā gāsesc ceva. Nu sunt de naturā pesimistā, mā bucur destul de des, bucurii mici de toate zilele. Dar cand a fost ultima datā? Mi-ar fi mult mai usor sā rāspund la o in trebare de genul: "care a fost ultimul obiect, cadou pe care l-ati cumpārat" sau "cum a fost ultima datā". Dar de bucurie ce sā zic? Cred cā m-am bucurat citind o carte: "Cioran, Eliade, Ionesco, l'oubli du fascisme" de Alexandra Lagniel Lavastine. M-am bucurat in primul rand pentru curajul pe care am avut s-o cumpār. Aveam ideea mea despre Cioran si Ionesco, n-aveam chef sā citesc o carte in care-mi imaginam cā autorul va demostra contrariul a ceea ce imaginam eu despre cei doi. M-am bucurat pentru cā am citit-o cu plācere si m-am bucurat cā nu am fost niciodatā tentatā sā citesc Eliade. Cioran si Ionesco stiu ceva, dar Eliade nu m-a tentat niciodatā. Poate un presentiment, dar care s-a confirmat o datā cu terminarea cārtii. Iatā de ce m-am bucurat cu adevārat ultima datā. Dacā cititi aceastā carte, sever criticatā in Romania, poate vā schimbati pārerea. Poate nu, si imi va pārea rāu. Poate cā ati citit-o deja?
Mina Santucci

Eugen Lungu
Cum cum a fost prima oara? Asa-i ancheta? Cum a fost prima oara? Comsi comsa a fost prima oara.

Vasile Ernu
Prima data totdeauna e interesant, pentru mine lucru' e interesant, asta conteaza cel mai mult, in rest amintiri despre prima oara nu am foarte mari decit semnificatia lui prima oara. Prima oara e intotdeauna foarte bine, cu toate ca ai amintiri proaste. Dar semnificatia primei intilniri e foarte buna.

Marin Mincu
Cum a fost ce? Prima data ce, amorul? (Stefania Mincu: Ce intrebare grea - ride). A fost foarte bine.

Horia Brenciu
Prima data… Prima data cind s-a nascut omul, prima data cind un copil s-a ars la un ceainic, stiu eu, care statea pe soba, prima data cind am descoperit soarele, luna, prima data cind am luat carnetul, prima data cind am intrat la facultate, prima data cind am intrat la liceu, prima data cind am intrat la gradinita, in gimnaziu, prima data cind ne-am indragostit, prima data de ce? Deci, discutia noastra se desfasoara intr-un spirit foarte solid, dar asta nu ne priveste pe noi, ci pe cititorii nostri. Prima data, la ce m-am gindit eu prima data… cind am simtit ca traiesc, niciodata n-o sa fie de-ajuns, prima data cind mi-am dat seama ca m-am intilnit cu cineva interesant a fost cu tine, am 30 de ani in momentul de fata si prima data mi-am dat seama ca exista posibilitatea ca lumea totusi sa fie frumoasa, cunoscindu-te pe tine. Asta a fost.

Maria Francu
Intotdeauna prima oara e fain si nu atat evenimentul in sine cat amalgamul de senzatii: spaima, bucurie, mandrie, tristete si dorinta, de cele mai multe ori, de-a trai de cat mai multe ori pentru prima oara ceva... altfel...monotonie.

Ionut Chiva
Pentru mine e permanent prima oara, deci nu pot sa-ti povestesc cum a fost prima oara, traiesc intr-o continua prima oara, e bine prima oara, ce sa zic?

Cristian Fulas
Prima oara? Cam rapid. Da, e momentul ala rapid, cind e prima oara si… Cind am debutat am dar niste poezii la o revista la universitatea mea la Baia Mare si n-am sperat sa apara nimic si cind am vazut, erau si, 7, doua pagini am ramas putin timpit la moment, dar… A, si cu eseu tot asa, la vreun an si ceva am primit o revista, "Caietele L.Blaga" adica de la dracu, de la Sibiu, mi-au aparut mie "Caietele L.Blaga" si eu m-am nimerit pe disc. Scurt si intrat. Si de atunci nu mai debutez si am debutat deja.

Marius Ianus
Cum a fost prima oara cu ce? De ce? Si unde? Nu. Mai, cum a fost prima oara asta e intrebarea? Ca eu ma prind mai greu, asa, sint mai ardelean, mai mocait. A ancheta revistei "Tiuk!"! Nu raspund pentru revista "Tiuk!", ca m-a injurat. Raspunsul meu se termina aici. Salut. (Ei, de fapt am raspuns deja).

Cristian Pralea
Ce prima oara? Si eu sa raspund cu "Ei au plecat" sau cu ce sa raspund? Bine, cum sa fie, nu stiu, nu ma pricep, nu strica banda cu mine.

Tania Gorncheva
Cito? Cito v pervii raz? Normalino.

Ovidiu Chihaia
Era cald, era soare, pletele-mi bateam in vant.Benzina din rezervor se consumase. Ma opresc. La marginea lanului de grau:Ea. Nu-mi aduc aminte decat ca dupa doua saptamani vorbeam cu multe regionalisme.

Zvera Ion
Intr-o cabanuta

Constantin Vica
In bucatarie.Era un fost bloc ajuns hotel.

Ciprian Vasiliu
Eram al 213-lea si aveam 18 ani. N-am reusit nici atunci si nici acum.

Emilian Galaicu Paun
Nu stiu, sincer iti spun.

Dan Perjovschi
Prima oara a fost nasol.

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net