Trebuie sa stii sa apreciezi ce ai”,
interviu cu Razvan RISTEA (tobe Luna Amara, RedRum),
realizat de Mihail VAKULOVSKI

 

 

- Salutare, Razvan. Toata lumea te stie de la Luna Amara, dar acum esti intr-un turneu prin tara cu formatia RedRum. Cum s-a format acest proiect? Cum ati ales denumirea trupei si cum s-a adunat echipa?

- Salut, Mihai. Trupa asta a aparut dintr-o intamplare, ca sa zic asa. Ideea i-a apartinut lui Alex Purje, vocalul trupei REDRUM, la un concert LUNA AMARA din Bucuresti, acum un an si jumatate. Noi ne stiam cu Alex de vreo 4 ani de zile, asa ca nu ne-a mirat deloc felul in care am fost abordati eu si cu Sorin: „bai, hai sa cantam si noi vreo 2 piese ALICE IN CHAINS si sa vedem ce iese”. Si au iesit chiar foarte OK; am cantat Man In A Box si Would, doua piese AIC foarte cunoscute si apreciate. La finalul concertului, Alex a zis de pe scena ca vom continua cu acest proiect si ca ne vom vedea in mai multe cluburi din Bucuresti. Numele trupei e atat un joc de cuvinte (redrum citit invers inseamna murder), cat si un cocktail pe care Layne Staley obisnuia sa il bea (in plus, daca e sa dai un search pe google, vei vedea ca pe wikipedia apar o gramada de sensuri ale acestui cuvant). Initial, trupa REDRUM era compusa din Alex Purje (vox), Andrei Balan (chitara), Sorin Moraru (bass) si eu la tobe. Primele 4 sau 5 concerte le-am avut in formula asta (chiar am niste poze de atunci), insa din pacate Sorin a trebuit sa renunte din cauza programului prea incarcat de la job. Au fost niste concerte tare misto, vreo 4 la Bucuresti si unul la Cluj. Nick (LUNA AMARĂ) ne-a fost alaturi pe scena de vreo 3 ori, si el la randul lui fiind mare fan grunge. Dorind sa continuam, Alex si Andrei au cautat un inlocuitor pentru So si l-au gasit in persoana lui Andrei Filip, care mai cantase cu TIMPURI NOI. În toamna lui 2007 ne-am reapucat de repetitii si am avut niste concerte, ultimul din 2007 fiind fix inainte de revelion, in Bucuresti. Anul acesta au mai fost cateva concerte inainte sa incepem mini-turneul asta, cel mai misto concert fiind, dupa parerea mea, cel din 8 aprilie, Bucuresti, Fire Club. A fost un eveniment foarte special (am si de acolo niste poze), un remember Layne Staley (vocalul de la ALICE IN CHAINS, care a fost gasit decedat acum 6 ani), un concert landmark pentru trupa REDRUM, as putea zice, pentru ca a iesit foarte misto. Am avut invitati la voce pe diferite piese; e vorba de Dan Byron/BYRON, Paul Opris/GODMODE si Adi Despot/VDV. De asemenea, un prieten de-al nostru, Catalin, a cantat cu muzicuta si chiar si sora lui Andrei Balan, chitaristul REDRUM, a contribuit cu vocea pe anumite piese. Cam asta ar fi istoria REDRUM pana in momentul de fata.

- Cintati doar cover-uri, in special cover-uri din era grunge (Alice In Chains, Soundgarden, Pearl Jam, Nirvana, Mudhoney, Temple of the Dog, Mad Season, Stone Temple Pilots s.a.m.d.). Cum alegeti piesele si formatiile?
 
- În principiu mergem pe criterii ce tin de preferinte personale. Am facut si niste cover-uri NIRVANA, insa nu prea au iesit cum ne-am dorit, asa ca le-am cam lasat balta. MUDHONEY nu am incercat sa cantam niciodata, desi ei sunt grunge 100%, insa poate vom incerca. Oricum, din playlistul concertelor noastre iti cam poti da seama ca trupa care ne place cel mai mult este ALICE IN CHAINS (de la care cantam vreo 18 piese).

- V-am vazut cu RedRum in concert si mi-a placut foarte tare cum suna muzica pe care o cintati. Atit de tare incit m-am intrebat daca aveti de gind sa compuneti si sa cintati piese proprii...

- Multumim de aprecieri, Mihai, insa REDRUM nu va fi niciodata altceva decat un coverband. Eu personal sunt destul de ocupat cu LUNA AMARĂ pentru a ma putea dedica unei trupe pe partea de compus piese si sustinut concerte. Cum spune Alex, vocalul REDRUM, aceasta trupa a luat nastere din dragoste pentru muzica grunge si pur si simplu incercam sa readucem aminte oamenilor de niste nume mari din anii 90.

- Cum vezi tu - din spate - concertele? De la tobe se aude altfel muzica, altfel se vad concertele? Ti s-a intimplat ca in discutiile de dupa concert sa ai cu totul alta parere, alte idei decit vocalistii, de exemplu, sau decit prietenii din public?

- Sincer, consider rolul de baterist intr-o trupa ca fiind unul extrem de interesant. Din pacate, nu stiu sa cant la nici un alt instrument, asa ca incerc sa ma concentrez cat de bine pot pe ceea ce stiu sa fac. Si, da, de la tobe se aude si se vede totul altfel. Poate ca sunt mai putin privilegiat decat restul baietilor din trupa, insa avantajul e ca pot sta jos cand vreau eu J. Sunt multe concerte in urma carora avem pareri diferite despre cum a sunat, insa ce conteaza cel mai mult e ca publicul sa fie multumit de calitatea sunetului la concertul respectiv.

- Tobosarul unei formatii rock poate fi comparat cu portarul de la fotbal, sa zicem (sau macar cu portarul din romanul (sau filmul) „Frica portarului dinaintea loviturii de la 11 metri”)? Apropo, cum ai ales tobele, cum ai inceput sa cinti?

- Cum iti spuneam si mai sus, sunt perfect constient ca de mine depinde foarte mult reusita unui concert, asa ca incerc sa fiu un “portar” cat mai bun. Referitor la cum m-am apucat de tobe, eu ascult muzica de foarte mult timp, adica de prin 87-88, si tobele m-au atras intotdeauna. Am luat primele lectii de tobe in 1990 si am avut prima trupa in 93 impreuna cu un prieten foarte bun. Am mai cantat in paralel cu o alta trupa, insa nu s-a inchegat prea bine treaba, asa ca mi-am zis ca cel mai bun lucru ar fi sa iau o pauza pe termen nedefinit. Pauza asta a luat sfarsit in anul 2000, cand, in urma unei discutii pe care am avut-o cu Nick, am hotarat ca ar fi cazul sa incerc sa ma reapuc de treaba. Restul e istorie, cum se zice...

- Cum e sa cinti in doua formatii atit de diferite? Red Rum de acum iti aminteste cumva de Luna Amara de la inceputuri sau va e mult mai usor, fiecare dintre cei de la Red Rum mai cintind si-n alta trupa?

- E o chestie foarte misto, Mihai. Pana la urma nu sunt doua trupe ATÂT de diferite, pentru ca avand in vedere ca toti eram adolescenti in perioada grunge (bine, mai putin Vali si Andrei Balan), influentele se simt si am ramas toti cu “sechele”, ca sa zic asaJ. Pe mine ma ajuta foarte mult faptul ca activez in ambele trupe, pentru ca REDRUM e un exercitiu constant, atat pe partea de memorie, cat si pe cea de tehnica. Si e mult mai usor sa canti cu oameni care au experienta, adica nu o iei de la zero.

- Sa te intreb, totusi, si ceva ce ti-au mai auzit (de muuulte ori, cred) urechile... Ce muzica asculti in timpul liber? De exemplu, ce ai ascultat zilele trecute? Ce-ti place sa asculti pe drum, acasa, la iPod?

- Avand in vedere ca am destul de mult timp liber, ascult multa muzica. Uite, ce ascult de vreo 2-3 saptamani sunt ultimele albume ale unor trupe foarte misto, cum ar fi AND ALSO THE TREES, M83, NINE INCH NAILS, OPETH, ROME, TEXTURES, JUSTICE, insa am mai ascultat si niste albume GENESIS din perioada cu Peter Gabriel la voce, plus mult RUSH, DEAD CAN DANCE si alte minuni de trupe. Nu conteaza unde ma aflu, ascult muzica oriunde as fi.

- Muzica inseamna foarte mult pentru tine; ce-ti place sa mai faci, ce hobby-uri ai?

- În general citesc destul de mult, insa in ultima luna nu am prea mai citit, spre rusinea mea, desi prietena mea cumpara carti destul de des. În rest, colectionez viniluri si cd-uri, imi place sa joc jocuri survival-horror pe Playstation, sa ma uit la filme, etc. Preocupari destul de normale, as zice.

- Clujean fiind, acum locuiesti la Bucuresti, un oras mult mai apropiat de orasul din „Oras”. Pentru artist conteaza foarte mult locul unde locuieste? Orasul natal isi lasa amprenta pe stilul lui? Vezi altfel Clujul dupa ce ai luat distanta asta fata de el?

- Cred ca m-a ajutat faptul ca m-am nascut si am crescut in Cluj. E o chestie ciudata apropo de orasul asta: pe de o parte e suficient de mic incat sa ajungi sa te cunosti cu multa lume, dar in acelasi timp e suficient de mare incat sa iti permita sa ai suficient de mult spatiu in jurul tau, ca individ. Nu stiu daca ma fac bine inteles, sper ca da. Si apropo de faptul ca m-am mutat la Bucuresti, vad Clujul cu alti ochi de fiecare data cand merg acolo. Ca oameni, suntem uneori obisnuiti sa luam unele lucruri for granted, cum se zice, insa as spune ca nu e o miscare prea inteleapta. Trebuie sa stii sa apreciezi ce ai, pentru ca pentru mine Clujul nu se rezuma doar la oras in sine, ci la oamenii pe care i-am lasat acolo si pe care pot sa ii vad, cum spuneam, cu alti ochi.
 
- Luna Amara a anuntat un nou album, cum vreti sa iasa acest viitor material LA? Vreti sa se deosebeasca mult de primele doua albume sau mergeti pe aceeasi linie?

- Mihai, cred ca acest al treilea album va fi si cel mai experimental, intr-o oarecare masura. Uite, deja am inregistrat partile de tobe si bass, Mihnea a terminat partile lui de chitara, saptamana asta cred ca se apuca Nick sa traga ce are el de tras, dupa aia Vali si apoi o sa vedem. Astept cu nerabdare produsul brut, pentru ca sunt foarte curios de cum va iesi acest album. E diferit de primele doua albume, insa nu a fost un proces voit din partea noastra. As zice ca este un album mult mai unitar si asta conteaza destul de mult. Am cantat destule piese de pe acest album in concerte ca sa ne putem da seama ca au suficienta priza la public, asa ca acest feedback ne-a motivat in alegerea pieselor si conceperea acestui album.

Redactia: Mihail VAKULOVSKI, Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBITAS
© grafica: Dan PERJOVSCHI; Webdesign & Webmaster: Viorel CIAMA
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net