- Salutare. Ma bucur foarte tare ca diseara va pot asculta, in sfirsit, live, asta dupa nenumarate ore de casete/cd-uri/dvd-uri cu Tiamat. Va fi un concert cu piese din toate albumele voastre sau va veti axa mai mult pe promovareaultimului vostru album, „Amanethes”?
- Anders: Vom cinta si citeva piese de pe noul album, fireste, dar vom cinta si cintece de pe restul albumelor. Va fi un concert Tiamat.
Johan: Da, vom cinta piesele pe care le vom crede pe moment ca-s potrivite. Citeodata in concerte ne dam seama ca o anumita melodie nu s-ar potrivi cum ne-am dori si incercam alta melodie, dupa care alta… si tot asa...
Anders: În seara asta oricum va fi un concert lung… de o ora, o ora si jumatate si de aceea e posibil sa cintam si multe melodii vechi, pe care de obicei nu le cintam in concerte.
- Acum, dupa atitea albume si concerte la cele mai mari festivaluri muzicale, cind sinteti atit de populari in toata lumea, va mai amintiti cum TREBLINKA a devenit TIAMAT? De ce ati hotarit sa schimbati denumirea trupei si cum ati ales TIAMAT? E cineva dintre voi pasionat de mitologie sau... de haos, Tiamat fiind numele zeitei haosului divin in mitologia babiloniana? Cit de important este numele pentru o formatie muzicala?
- Johan: Totul s-a intimplat atit de demult… cu mai mult de 10 ani in urma… multa lume intreaba de asta, dar… nu am nimic de zis pe tema asta.
Anders: Raspunsul la intrebarea asta nu are nimic de a face cu “astazi”, face parte din trecut...
- Ati fost foarte bine primiti de specialisti si de ascultatori chiar de la albumul de debut, „Sumerian Cry”. Cum cititi cronicile despre albumele sau concertele voastre? Va intereseaza criticile (pozitive sau negative) ori le neglijati?
- Anders: În vremurile acelea o trupa era fericita sa poata vinde 200 de CD-uri; noi am vindut vreo 500, am fost super vedete… Zilele acelea au fost distractive, dar acum nu mai este aceeasi lume, au trecut aproape 20 de ani de atunci.
Johan: S-a schimbat mult de cind am ajuns in centrul mass mediei. Dar acum totul devine real. Acum incepem sa facem muzica.
Anders: Înca o luam in serios.
Johan: Primul album este primul album, asta e clar, dar de atunci s-au schimbat multe lucruri in jurul nostru. Primul album ne-a adus oportunitatea sa mergem in turneu.
Anders: Nu stiam nimic atunci, eram o noua trupa tinara, imi placea inocenta virstei, dar nu este albumul pe care l-am face astazi. Cit despre critici, nu imi pasa ce zic ei. Evident ca citesti ce au scris, dar daca ai scris un review negativ la album l-as citi din nou si daca ai scris si ceva bun despre album, care imi place… e “top gear”.
Johan: Cred ca am o atitudine foarte buna in fata criticismului… daca citesc o cronica pozitiva ma face fericit… daca citesc una negativa - nu ma intristeaza… Tot timpul iau partea buna a lucrurilor, cea negativa nu ma intereseaza.
Andrews: Cineva a spus odata ca daca scrii ceva trebuie sa fii in stare sa-mi zici in fata ce ai de spus. Daca scrii ceva despre mine sau despre trupa ar trebui sa fii in stare sa mi-o zici si mie in fata, altfel nu are valoare ce ai scris. Daca vrei sa zici ca sint homosexual si nu sint, asta e, dar ar trebui sa fii in stare sa mi-o zici si in fata…
Johan: Multi oameni se ascund pe internet in spatele forumurilor si ale falselor nume, unde sint cronici la albume si ei baga comentarii aiurea. Dar citeodata ar trebui sa fim criticati, nu sintem tot timpul nemaipomeniti. S-a intimplat sa avem concerte unde noi zicem ca au fost de nota 2 din 5, nu a fost bine deloc, am avut probleme si atunci nu vrem sa citim un review bun, deoarece nu il meritam.
Anders: Am avut un concert in Anglia in toamna trecuta care a fost unul din cele mai nasparlii concerte ale noastre, nu din cauza a ce am facut, cit din cauza problemelor pe care le-am avut… Se mai intimpla... a fost nasol... si am luat 8 din 10 in Metalhammer. S-a scris despre acel concert chiar si in revista? (ca nu ar fi trebuit).
- Cum creati piesele? Faceti mai intii muzica si dupa aceea scrieti textele sau invers? Ce importanta au pentru voi textele?
- Johan: Nu exista o regula dupa care cream melodiile. Scriem in foarte diferite moduri muzica si versurile, depinde ce idee iti vine, daca ai o idee buna… Acum am gasit un titlu foarte bun de cintec in timp ce faceam verificarile de sunet pe scena, poate asta va crea mai tirziu melodia. Versurile… bineinteles ca versurile sint importante.
Anders: …evident ca sint importante.
Johan: ...totul este important.
Anders: ...tot ce trebuie sa faci pentru un album... nu pot fi separate una de alta… e vorba de ansamblu... de rezultatul final…
Johan: Conteaza toate astea... trebuie sa fii multumit de tot… si e chiar un lucru mare sa scoti o melodie la o casa de discuri ca Nuclear Blast… sint multi bani la mijloc si vrem sa fim multumiti cu totul: fotografii, sunet, muzica, versuri, tot ce facem.
Anders: De aceea downloadatul de pe internet e un lucru rau… deoarece nu iei produsul finit pe care vrem sa il prezentam, iei doar jumatate din el. Primim o groaza de emailuri pe website in care sintem intrebati daca publicam versurile. De ce sa le publicam? Daca cumperi albumul, versurile sint deja acolo.
Johan: Multa lume mi-a scris plingindu-se ca sint pauze ciudate intre melodii, abrupte… deoarece avem o groaza de “crossfading”-uri… Pai, cumpara albumul si asculta-l intr-un CD player si va “curge” normal. Nu vom face nimic usor, mai ales pentru cei care descarca muzica de pe internet.
Anders: Nu vom face nimic mai usor pentru cei care fura muzica noastra.
- Albumul „Wildhoney”este considerat o piatra de temelie in istoria metalului, cel mai bine vindut album la acea perioada etc. Voua ce albume TIAMAT va plac mai tare? Daca – prin absurd – cineva inca n-a ascultat TIAMAT, cu ce i-ati recomanda sa inceapa? Care e albumul care va reprezinta cel mai mult?
- Anders: „Amanethes”, cel mai nou album al nostru, toata lumea zice ca “Amanethes” e cel mai bun album. Adica daca am fi crezut ca cel mai bun album ar fi fost facut in 1994 atunci nu ar mai fi trebuit sa facem nici unul dupa el.
Johan: Exact… Asta pentru ca nu vrem sa ne facem de ris, ar fi stupid. Am fi ca o trupa de coveruri.
Anders: Sint multe melodii bune pe “Wildhoney”, dar, sa fiu cinstit, e prea scurt … Nu sint suficiente melodii… Dar cel mai important lucru la “Wildhoney” a fost sincronizarea, nimeni nu facuse un album de genul asta inainte.
- În chestionarul de pe site-ul vostru (http://www.churchoftiamat.com/) sinteti intrebati de cel mai negru cosmar pe care l-ati visat vreodata. Spuneati intr-un interviu ca ati fost influentati uneori de vise. Care e ultimul vis pe care l-ati avut?
- Johan: Sintem influentati de tot ce se intimpla in viata de zi cu zi, de tot la ce te gindesti cind esti singur si incepi sa te ingrijorezi despre lucruri, despre viitor. E chestie de baza, nu e deloc complicat, oamenii tind sa creada ca suntem mult mai complicati decit sintem de fapt. Noi scriem despre lucruri uzuale… Nu numai de zi cu zi, ci si de noapte.
Anders: Tot ce faci, vezi sau auzi va pune amprenta asupra ta. Daca urasti, vei fi marcat de asta… Carti, filme, calatoriile, viata de zi cu zi, vise, conversatii... - orice experienta care intra in tine va iesi afara intr-un fel sau altul…
- Ce hobby-uri aveti? Ce va place sa faceti in timpul liber?
- Anders: Pescuitul.
Johan: Mi-ar placea sa pescuiesc mai mult, dar nu am prea des posibilitatea asta…. nu fac prea multe… mi-ar placea sa stau la mine la balcon. Îmbatrinesc, dar imi place…
Anders: Eu am 2 copii, asa ca nu prea am timp liber.
- Ce trupe va plac, v-au influentat?
- Johan: Sint atitea trupe care ne plac…
- Atunci care e trupa voastra preferata?
Anders: Asta se schimba de la zi la zi.
Johan: Îmi place Nick Cave mult de tot…
Anders: Nick Cave, The Clash, Tom Boyds.
Johan: Pink Floyd, Sex Pistols.
Anders: Iron Maiden.
Johan: Celtic Frost.
Anders: Metallica, Slayer, Terrorizer.
Johan: Venom, Mercyfull Fate...
- Ce muzica ascultati in drum spre concerte, acasa? Ce aveti in iPod, un obiect la care tineti atit de mult (tot din chestionarul de pe site-ul oficial e informatia)?
- Anders: Depinde de starea in care esti. Daca te simti bine bei un pahar de vin si asculti Nick Cave, iar daca esti suparat bei o sticla de vodka si asculti Celtic Frost, Slayer, depinde de stare.
Johan: Daca esti deschis la minte ai muzica pentru orice stare.
Anders: Sau poti sa lasi muzica sa-ti schimbe starea. De exemplu, daca asculti Nick Cave te vei simti mai melancolic, iar daca asculti Slayer te vei simti mai vivace.
- Ati inregistrat (in cea mai mare parte) ultimul album in Grecia. Exista vreun concert pe care nu-l uitati din cauza locului-tarii-orasului in care a avut loc acel concert? Cind aveti concert intr-o tara in care n-ati fost niciodata va place sa va informati, sa va plimbati, sa cunoasteti sau va limitati la concert?
- Anders: Da, sint multe… Ultimul concert din Romania a fost in top 3 sau cel putin in top 5, asta nu are de a face cu tara… are de a face cu publicul. Toate evenimentele sint la fel pe scena, diferenta e facuta de public si de interactiunea cu publicul. În Romania a fost foarte bine, nu zic asta doar pentru ca acum sintem aici, a fost aici, dar… chiar a fost foarte bine... a fost un concert de top 5.
(18 iulie 2008, Sibiu, inainte de concert) |