Mihail VAKULOVSKI

Sus, printre norii lui Paul McCartney

 

Cred ca nu mai citisem povesti de la „Povestea povestilor” si „Ionica cel prost” de Ion Creanga… Nici acelea nu-s chiar povesti-povesti, nici „Sus, printre nori”, cartea care m-a readus la aceasta specie literara in primul rind pentru ca e scrisa de Paul McCartney, unul dintre cei patru magnifici de la Beatles, legendara formatie rock. „Sus, printre nori” nu e chiar o poveste si nu e neaparat pentru cei mici. E o istorie moralista socio-ecologista cu invataminte profunde, o carte ca un strigat de alarma, care-i invata pe cei mici ca natura si vietuitoarele trebuie ocrotite, nu distruse, iar pe cei care le citesc copiilor aceasta „poveste” – ca se poate trai si altfel si ca visele trebuie urmate, nu nimicite. Cum ar spune sir Paul McCartney: „adevaratul caracter al omului se poate vedea din felul in care se poarta cu prietenii sai necuvintatori, fratii lui de pe planeta Pamint. Ani in sir am lucrat la aceasta poveste si la creionarea acestor personaje, iar acum am in sfirsit prilejul de a le vedea transpuse intr-o poveste minunata”.
Paul McCartney stie sa creeze personaje si locuri usor de memorat si de recunoscut, si datorita numelor simple si semnificative pe care le poarta, si datorita caracterizarilor exacte si atragatoare facute de narator, dar si prin actiunile lor: veverita Rita, broscuta Brosco, sobolanul Sobo, bufnita Atipila, veselul crocodil Veselica, Greta, asupritoarea animalelor din orasul Megatropolis, Animalia, locul de poveste unde animalele traiesc fara nici cea mai mica grija, loc despre care povesteste Vorba-Dulce, mama lui Rita. Personajul principal al povestirii este puiul de veverita Rita, in jurul caruia au loc toate actiunile cartii, personaj pe care Paul McCartney il exploateaza mai eficient decit fioroasa Greta, care tine in sclavie toate animalele Megatropolisului. Rita locuieste in padure, bucurindu-se de povestile mamei sale despre Animalia. Dar vin buldozerele care distrug Tinutul Padurii. Animalele isi parasesc adaposturile, incercind disperat sa se salveze. Mama lui Rita moare sub un trunchi de copac sfisiat de ferastraiele neinduratoare, inainte de a inchide ochii pentru totdeauna spunindu-i lui Rita ca „trebuie sa pleci departe de locul asta. Trebuie sa gasesti Animalia. Acolo vei fi in siguranta… Este o insula adevarata, Rita… Chiar exista…”. Rita pleaca spre orasul Megatropolis, unde „zona miroase urit”, iar „toate animalele pe care le intilneste au ceva in comun: arata flaminde, murdare si disperate”. Toti sint asupriti de Greta, care cind aude de Animalia porunceste ca aceasta insula sa fie distrusa: „Nu putem lasa sa circule povesti despre o insula paradiziaca. Simbolurile sperantei trebuie spulberate”. Dar Rita si prietenii sai gasesc Animalia inaintea ei si anunta de pericol locuitorii ei liberi, se apara, cistiga lupta cu armata Gretei si elibereaza animalele. Construiesc corabii si „toti pornesc catre o noua viata”, exact ca-n textele realismului socialist, sfirsitul cartii fiind „un nou inceput”. Acesta este subiectul cartii lui Paul McCartney, care – exact ca-n piesele sale – nu doar distreaza, ci are stare si mesaj, de data asta un mesaj foarte important pentru oameni si omenire.
            „Sus, printre nori” de Paul McCartney este cartea care deschide o noua colectie la o noua editura – Nemi (magia povestii), surioara mai mica a editurii Nemira. Un debut exceptional cu aceasta poveste scrisa de muzicianul Paul McCartney si de Philip Ardagh, carte ilustrata de Geoff Dunbar, unul dintre cei mai buni regizori de animatie din lume.
Sus, printre nori” de Paul McCartney este o carte cu adevarat pentru toata lumea – pentru fanii Beatles, pentru copii si pentru parintii si bunicii care le citesc povestea. O carte pentru cei pe care ii iubim, cum se spune si-n dedicatie.

Paul McCartney, Geoff Dunbar, Philip Ardagh, „Sus, printre nori”, Editura NEMI (magia povestii), Bucuresti, 2008

Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net