Kultur Shock
Publicul de la Vama Veche va infrunta vineri, 15 august, un soc cultural - punk rock, muzica tiganeasca, teme balcanice, din Statele Unite si Japonia.
Cei sase membri ai trupei acopera trei continente, insa cu totii se definesc la intersectia a doua lumi – aceea a culturii de origine si aceea in care traiesc acum, in SUA, ca staruri punk. Din 1996, de cand exista Kultur Shock, au muncit din greu ca sa produca acum pe scena ceea ce ei numesc „monstrul” muzical, adica acest amestec inedit de stiluri si culturi.
În 1996, membrii trupei au inceput sa cante acustic, mai degraba in jam sessions si fara a se lua ei insisi in serios. În 1997 se alatura celebrei Joan Baez pentru Lodo Music Festival din Denver, apoi au urmat-o si in turneul din 1997.
Dupa acest turneu, au continuat sa cante acustic, in discrepanta cu mesajul care era mult mai sonor contestatar. Pentru publicul amator de „World Music” combinatia s-a dovedit greu de digerat. Finalul inevitabil al relatiei a insemnat excluderea lor din familia muzicala cu care devenise clar ca nu se potriveau.
În 1998 Kultur Shock isi asuma explicit optiunea pentru un punk cu influente balcanice; canta in spatii mai potrivite lor, si pentru un public care apreciaza stilul si atitudinea trupei. În 1999, inregistreaza Live in Amerika (Pacific Records), in clubul The Crocodile.
În urmatorii ani sunt descoperiti de Billy Gould, de la Kool Arrow, unde trupa scoate cel de-al doilea album, Fucc the I.N.S. , in septembrie 2001. Coincidenta cu evenimentele din 9/11 face ca acest album sa le placa unora foarte mult, iar altora, patrunsi de o forma extrema de patriotism, sa le displaca atat de tare, incat sa distruga discurile cumparate si sa le trimita inapoi producatorului in semn de protest. Însa acest album aduce Kultur Shock pe scena internationala, fiind invitati sa cante mai intai in Spania si Germania, apoi in toata Europa.
Cel de-al treilea album, Kultura Dictatura (2004, Kool Arrow), aduce trupei mai multa faima. Dau interviuri, sunt comparati cu Zappa sau System of a Down, au multe recenzii in reviste de specialitate, insa retelele de distributie resping albumul.
Albumul We Came to Take Your Jobs Away (2004, Kool Arrow) a fost pentru Kultur Shock un alt moment foarte important, pentru ca este primul album in care muzica lor se aude exact ca pe scena, iar ei isi asuma in intregime identitatea de imigranti smulsi din propriile lor culturi si neintegrati in cea americana, pastrandu-si autenticitatea.
În ultimii ani, Kultur Shock au facut numeroase turnee europene si cateva in SUA. Au avut concerte in Spania, Germania, Olanda, Danemarca, Elvetia, Cehia, Franta,
Italia, Croatia, Rusia, Romania (Bucuresti, Timisoara si Cluj, 2008) Canada and SUA..
Albume KULTUR SHOCK
Live in Amerika - 1999, Pacific Records
-
Fucc the I.N.S. – 2001, Kool Arrow
-
Kultura Diktatura – 2004, Kool Arrow
-
We Came to Take Your Jobs Away – 2004, Kool Arrow
-
Live in Europe – 2006 January, Kultur Shock Records
Componenta KULTUR SHOCK
Mario Butkoviç, Bosnia –chitara, buzuky (bio la http://www.kulturshock.com/bios/mario.html)
-
Valeri Kiossovski, Bulgaria – chitara, voce (bio la http://www.kulturshock.com/bios/val.html )
-
Masashi Kobayashi, Japonia –bass (bio la http://www.kulturshock.com/bios/masa.html )
-
Gino, Srdjan Yevdjevich, Bosnia – voce, djumbek (bio la http://www.kulturshock.com/bios/gino.html )
-
Chris Stromquist, USA – baterie
-
Matty Noble, USA – vioara
APOCALYPTICA
Trupa finlandeza Apocalyptica a confirmat participarea sa la STUFSTOCK™ 6. Apocalyptica va concerta la Vama Veche joi, 14 august, in ziua dedicata genului metal.
Grupul este compus din trei violoncelisti – Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen si Perttu Kivilaakso – cel de-al patrulea membru fiind bateristul Mikko Sirén.
Apocalyptica se incadreaza in genul metal rock, muzica lor avand elemente de thrash, progressive si symphonic metal.
Trupa a aparut in 1993, cu patru instrumentisti - Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Max Lilja si Antero Manninen - care au cantat coveruri Metallica la violoncel la Teatro Heavy Metal Club.
Albumul de debut a aparut in 1996, sub titlul de Plays Metallica by Four Cellos. În 1998, Apocalyptica a lansat al doilea album, Inquisition Symphony, care continea pe langa reinterpretari la violoncel ale unor piese de Metallica, Faith No More, Sepultura si Panthera, si trei piese originale scrise de Eicca Toppinen.
Dupa inlocuirea lui Antero Manninen cu Perttu Kivilaakso (1999), trupa a lansat in 2000 cel de-al treilea album, Cult, care continea 10 piese originale si numai 3 coveruri.
Primul album cu un continut integral original a fost Reflections din 2003, pe care apare si bateristul trupei Slayer, si care incerca un sound experimental in locul celui acustic al primelor albume. În turul de lansare al acestui album, trupa l-a angajat pe bateristul Mikko Sirén, care insa a fost confirmat ca membru oficial al trupei de abia in 2005.
Cel de-al cincilea album, Apocalyptica (2005), s-a bucurat de prezenta mai multor cantareti, ca Ville Valo de la HIM, Lauri Ylönen, si Dave Lombardo de la Slayer.
Anul trecut, in septembrie, a aparut albumul Worlds Collide, care contine o versiune germana a piesei Heroes (David Bowie) si care include o piesa cu vocea lui Till Lindemann (Rammstein).
Pe langa Apocalyptica, la STUFSTOCK™ 6 si-a mai confirmat prezenta trupa Deus, in data de 15 august. STUFSTOCK™ 6 se va desfasura in perioada 14-16 august 2008, la Vama Veche.
dEUS
Trupa dEUS va aduce noul album, Vantage Point, la Vama Veche vineri, 15 august 2006.
Au aparut pentru prima data pe o scena in 1992, la Festivalul Rock Rally, in formula Tom Barman, Julle de Borgher, Klaas Janzoons, Stef Kamil Carlens si Rudy Trouvé. Adevaratul debut are loc un an mai tarziu insa, odata cu lansarea E.P.-ului Zea, care s-a bucurat de cronici pozitive in presa de specialitate.
Trupa este formata din Tom Barman (chitara si voce), Klaas Janzoons (vioara si clape), Stephane Misseghers (baterie), Alan Gevaert (bass, voce) si Mauro Pawlowski (chitara, voce).
Albumul de debut, Worst case scenario (1994), le-a adus popularitate pe scena internationala, transformand dEUS intr-una dintre cele mai importante grupuri de rock alternativ din lume.
In 1995, dEUS a scos cel de-al doilea album, My sister = my clock, cu un sound mul mai experimental si mai greu accesibil. In aceasta perioada, basistul Stef Kamil Carlens si chitaristul Rudy Trouvé au parasit trupa, fiind inlocuiti de Scottish Craig Ward si Mr. cool Danny Mommens joining.
In a bar under the sea (1996) este un album cu mai multe influente pop, iar piesele "Fell off the floor, man", "Little Arithmetics" sau "Roses" fiind extreme de bine cotate.
In 1998, dupa ce au luat titlul de ambasadori culturali ai Flandrei, dEUS inregistreaza albumul The Ideal Crash (1999), produs de Dave Botrill, care lucrase cu nume importante, ca Peter Gabriel sau King Crimson. Albumul contine 10 piese si, ca si Worst case scenario sau In a bar under the sea, acest album a vandut peste 150.000 de exemplare.
In 2000, trupa se hotaraste sa isi acorde un an sabatic, desi memebrii au avut proiecte musicale individuale in aceasta perioada, insa in octombrie 2001, dEUS lanseaza single-ul Nothing Really Ends, urmat la o luna de colectia de single-uri No More Loud Music si de un DVD, No More Video (decembrie 2001), contionand toate clipurile trupei de pana atunci.
Dupa sapte ani de absenta, dEUS lanseaza in aprilie 2008 albumul Vantage Point, produs de Universal Music Group, si continand 10 piese, un album care inseamna cea mai importanta aventura a grupului.
www.deus.be
http://www.stufstock.com/ |